keskiviikko 31. lokakuuta 2012

Kaakeliuunin valintaa

Näin ilmojen viiletessä ajatus kääntyy Villa Idurin tulevaan lämmitysjärjestelmään, ja varsinkin sen myötä, että olemme repineet kaikki sähköpatterit seinistä : ) Aikoinaan talo on modernisoitu sähkölämmityksellä, mikä tietenkin on tarkoittanut tuolloin kaakeliuunien purkamista. Teemme nyt sen suhteen paluun alkuperäiseen.

Olen tutkaillut vanhoja myytäviä kaakeliuuneja, sillä sellaisille olisi meillä tarvetta kaksin kappalein, olkkariin ja makkariin, mutta jotenkin mieli on nyt kääntynyt tässä kohtaa uuden hankintaan.  Olemme käyneet paljon viime aikoina keskustelua siitä, ettei tarkoitus ole entisöidä taloa historialliseksi reliikiksi vaan tuoda sinne myös hyvällä maulla uusia palasia sen mukaan, mitä tyyli sallii ja missä kohtaa nykysuunnittelu näyttää parhaita puoliaan. Uuden hankintaa puoltaa sekin, että uunimarkkinat ovat kehittyneet hurjasti paitsi uunien lämmitystehon eli varaavuuden suhteen, mutta myös designin näkökulmasta.

Tarpeemme täsmentyi lisää purkutöiden yhteydessä, kun tulevasta olohuoneesta löytyi vanha kakluunin perusta - pyöreä sellainen. Jos siis siinä suhteessa haluamme noudattaa alkuperäisyyttä, valitsemme mekin pyöreän uunin. Huone ei ole kovin suuri, joten pyöreä olisikin sopiva, siro valinta.


Paras uunilöytö tähän mennessä on Keddy-merkkinen ruotsalainen koboltinsininen kaakeliuuni. Se voisi näyttää aika makeelta muuten vaaleassa sisustuksessa ja toisi ripauksen sinistä aavistusta merestä. Designissa on mukana kustavilaista nostalgiaa. Teknisesti se edustaa valmistajan mukaan uusinta mahdollista suunnittelua. Hmmm...olisiko se tässä?


Kuva: Keddy


Lämpimin ajatuksin
26 kommenttia:

 1. Kaunis tuo sininen !

  Omasta kokemuksesta voin sanoa, että perinteinen pönttöuuni on ihan superhyvä lämmittäjä, ei ehkä niin kaunis kuin kaakeliuuni mutta se on nopea ja varaa lämpöä pitkään. En tosin tiedä, että saako sellaisiakaan enää mistään...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, selvittelin asiaa vähän lisää tänään. Pönttöuuni alias pystyuuni alias kakluuni on erittäin hyvä vaihtoehto. Ja niistäkin on näköjään tullut hienoja uusia malleja - eivät alkuunkaan ole hullumman näköisiä, eli kyllä niitä saa. Pyöreitäkin löytyy. Kiitos vinkistä, tämä pitää ottaa huomioon.

   Poista
  2. Petriina, vielä palaan tähän asiaan termi-tarkennuksen kanssa, kun olen tutkinut näitä koko viikonlopun ja aloin miettiä ovatko kaakeliuuni ja kakluuni ylipäänsä eri asioita: vanha nimitys pönttöuuni tarkoittaa nimenomaan pyöreämuotoista kaakeliuunia tai kakluunia, eli tämä löytämäni sininenkin siis on sellainen ja tosiaan, vaihtoehtoja löytyy paljon. Hämäännyin itsekin näistä eri termeistä, koska yksi valmistaja puhuu sivuillaan pönttöuuneista kakluuneina ja muista uuneista kaakeliuuneina - hieman harhaanjohtavasti.

   Poista
 2. Kyllä nyt täytyy sanoa että komea on tuo sininen kaakeliuuni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo on se hieno. Aikoinaanhan kaakeliuunit olivat tosi värikkäitä ja koristeltujakin, eli miksei tässä kohtaa voisi vähän repäistä reippaalla värillä itsekin.

   Poista
 3. Upea! Värikin on mielettömän kaunis. Minäkin haluaisin vielä joskus pönttöuuneja taloomme :) Täältäkin ne on kaikki purettu, öljylämmityksen "tieltä".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon, että nykyisten energiasuositusten myötä nämä vanhat tehokkaat systeemit tulevat kyllä taatusti lisääntymään. Ja kun ovat vielä kauniita, niin miksei sitä kannattaisi monestakin syystä asentaa lisälämmön tuojaksi?

   Poista
 4. Upea uuni, ja minusta mittasuhteiltaan passeli. Uusi mutta täysin vanhaan ympäristöön sopiva. Ruotsalaiset tuntuu osaavan nämä hommat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa ajattelen minäkin, että tämän uunin mittasuhteet ovat kohdallaan. Niinpä, Ruotsissa on ihan eri markkinat tällä sektorilla kuin meillä, mutta taitaa olla vanhoja talojakin enemmän. Toisaalta kaakeliuunit ovat uskoakseni nouseva trendi myös uudisrakentamisessa, joten eiköhän ne ruotsalaiset ole vaan haistaneet tämänkin asian etunenässä!

   Poista
 5. Todella kaunis uuni, hyvät mittasuhteet! Sopisi kyllä tuonne teidän taloon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Pietaryrtti, kiitos, tätä kyllä vakavasti harkitaan. Vielä on onneksi hetkinen aikaa pohdiskella asiaa. Tilaus varmaankin tehdään ensi keväällä/kesällä, kun saadaan kunnostusta vähän pidemmälle ensin.

   Poista
 6. Anonyymi21.30

  Suosittelen pönttöuunia. Ne ovat kauniita ja sirohkoja. Meillä on sellaisia useampikin, hih.
  terv Ritva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Ritva ja kiitos kokemuksen jakamisesta, koska todellakin nyt niiden kuuleminen on tärkeää. Meilläkin kun tarvitaan ainakin kaksi tulisijaa, niin eri huoneisiin voi miettiä eri vaihtoehtoja.

   Poista
 7. Tuo on aivan totta mitä kirjoitat. Olemme nykyisin varovaisia ottamaan sisustukseen mitään kiintopisteitä, tai ainakin sellaisten elementtien suhteen, mitkä ovat pysyviä. Entisaikoina oltiin rohkeita koristelujen ja värien suhteen. Annan ääneni siniselle kaakeliuunille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa, että sininen uuni saa kannatusta! Harmi, että valmistaja on Ruotsissa, olisi hyvä päästä näkemään se livenä, sillä esimerkiksi sävy näytti yhdessä sisustuslehdessä ja tuossa valmistajan sivuilta imuroidussa kuvassa hieman erilaiselta. Ehkä joku reissu talven mittaan voisi järjestyä. Olen samaa mieltä, rohkeat yksityiskohdat sisustuksessa ovat kiva juttu ja kyllä niitäkin näkee - ainakin kun eri blogeissa vierailee!

   Poista
 8. Heips, eksyin blogiisi Maalaisrealismia blogin kommenttikentän myötä ja voin sanoa, että visiitti kannatti :) Olisin mielelläni lukenut enemmänkin, joten nyt innolla odotellaan uusia postauksia...

  Itse pidän kaikesta vanhasta, rakennuksista ja käyttöesineistä. Harmi vain, että miehen vanhempien maatilalta, jonne sukupolvenvaihdoksen myötä tulemme muuttamaan, on kaikki vanhat rakennukset purettu :/

  Mahtaa anoppi sitten ilahtua katsellessaan mitä saan aikaan, kun rupean tilaa emännöimään, tarkoituksenani kun on vanhaa mukaellen jossakin vaiheessa rakentaa muun muassa aitta ja ehkäpä jotain muitakin rakennuksia...

  Ensimmäinen talomme tulee olemaan aika moderni, mutta jossain vaiheessa tulemme rakentamaan tilalle ihan kunnon päärakennuksen, sellaisen kartanotyylisen... Saa vaan nähdä, tuleeko se unelmat mahdollistava lottopotti milloin kohdalle! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo mitä kuvailet on hyvin tyypillistä Suomen maaseudulle, mutta onneksi nykyisin on taas alettu ymmärtää paremmin historiallinen arvo. Itse liputan maaseudulle ominaisen kulttuurin ja tyylin perään mutta niin, että se on sopusoinnussa tyylillisestikin nykyajan kanssa. Minua viehättää paljonkin uuden ja vanhan sekoitus - mekin mietimme, pitäisikö sauna rakentaa uusvanhalla vai täysin ultramodernilla tyylillä... Niin, lottovoitosta on aika paljon toteutusideoista kiinni täälläkin, heh!!

   Poista
 9. Vastavierailulla. Kiitos kun jätit kommentin, niin löysin mielenkiintoiseen blogiisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Marjukka! Kiitos käynnistä ja kiitos samoin : )

   Poista
 10. Lukaisin jättämäsi kommentin Riuttalan blogiin, piti tulla kurkkaamaan millainen projekti teillä siellä on ja luinkin kirjoitukset läpi :)
  Vaude, millaisen aarteen olette pelastamassa. Ja niin upeita löytöjä!

  Kysyit hirsiseinien maalaamisesta. Me ollaan käytetty Sateenkaarivärien kaseiinimaalia. Se on täysin hengittävä perinnemaali, edukkaampaakin kun rautakauppamaalit ja tulosta tulee yhdellä kerroksella eli todella riittoisaa. Kaseiinimaalia saa tilata ainakin Wanha Wiljami -nettikaupan kautta.

  http://ohdakkeita.blogspot.fi/2011/12/maalari-maalasi-taloa-vihreaa-ja.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei tosi kiva, kun löysit tiesi tänne, tervetuloa! Taidetaan olla juuri "pelastamassa" tätä paikkaamme, sinäpä sen sanoit, sillä purkukuntoisena se meille myytiin ja pahasti repsahtamaan päässyt rakennuskanta kyllä ihan viime hetkellä nyt saa uuden mahdollisuuden.

   Todella hyödyllinen maalausvinkki sinulta, superkiitos siitä, näitä kokemuksia kerään mielelläni.

   Poista
 11. Anonyymi17.06

  Vastavierailulla olen. Kiitos kommentista! Täältä löytyikin mukava ja mielenkiintoinen blogi!!! Upean paikan olette löytäneet ja tosiaan upeita löytöjä!
  Kauniita tyynyjä olit ommellut!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiva, kun löysit tänne. Kiitos kauniista sanoistasi myös.

   Poista
 12. Anonyymi19.07

  Tuo sininen pönttö on mukavan pirtasakka ja näyttää mukavalta, parasta varmastikkin tuo väri!

  VastaaPoista
 13. Jep, näin on. Nyt minulle näyttäisi olevan tulossa työmatka Ruotsiin helmikuussa, joten pitääpä tutkailla, josko olisi mahdollista saada nähdä tuota sävyä ja rakennetta livenä vielä tarkemmin. Tämä on erittäin vakavassa harkinnassa...

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...