sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Vintage-löytöjä

Nykyisin vintageksi kutsutaan oikeasti vanhojen esineiden ja vaatteiden lisäksi myös vanhan näköisiä tavaroita. Itse edustan vähän puritaanisempaa linjaa enkä kutsu vintageksi vaikkapa kirpputorilta löytämiäni tavaroita, elleivät ne sitten ole oikeasti vanhoja. Mutta määritelmä on kieltämättä häilyvä ja kulloinkin lausujansa mukainen. Yhden lukemani määritelmän mukaan aitoa vintagea ovat 1920-60 -lukujen vaatteet ja tavarat. Tätä vanhemmat ovatkin sitten jo antiikkia. Olen valmis allekirjoittamaan tämän jaottelun. Ja useinhan 60-80 -luvuista käytetään puolestaan termiä retro. Vintage-termiä on alunperin käytetty viinien yhteydessä tarkoittamaan vuosikertaviiniä ja yleisimmin sana liitetään  vanhoihin vaatteisiin ja asusteisiin.

Näiden reunaehtojen mukaan suurin osa Villa Idurista löytämistämme asioista lukeutuu nimenomaan vintageen, vaikkakin kalusteita kuvastaa mielestäni paremmin 1900-luvun ensimmäisen puoliskon talonpoikaistyyli. Jotain vanhempaakin saattaa joukossa olla, mutta historioitsija kun olen, kaipaavat ne ounastelut parempaa analyysia ja tutkintaa ennen kuin lähden luukuttamaan esineitä antiikkina (aiemmassa postauksessa mainittua arkkua lukuunottamatta). 

Tässä muutamia poimintoja tekemistäni vintage-löydöistä. Suurin osa odottaa kuitenkin vielä kuvaamistaan, mm. ne vaatteet, jotka olen pelastanut jätenuotioltamme sekä muutamat korut, astiat tai hopeaesineet, jotka kaipaavat aivan ensimmäisenä puhdistavan pesun ennen kuin niitä alan kuvaamaan. 
Pöytälaatikosta löytyivät kahdet juuri omaan käteeni sopivat, ohuet nailon-hansikkaat. Arvioni mukaan ne ovat 50-luvulta. Nahkakukkaro on varmaankin kymmenisen vuotta uudempi, joten kuvaisikohan sitä paremmin sana retro?


Nähdessäni tämän vanhan Arabian ison keittokulhon ensimmäisen kerran minulta taisi päästä ilonkiljahdus. Se tulee jonain päivänä olemaan sieltä täältä kerätyn sinivalkoisen kattaukseni kruunu. Maltan tuskin odottaa. Kulhon taustalla näkyy muuten viime viikonloppujen työni jälki: olen siirtänyt kaiken säästettävän tarpeiston talteen kuistille, jossa tavarat saavat olla turvassa purkutöiltä ja keväällä alkavalta remontilta.
Kyllä joka tuvan hyllyä aina yksi kuparipannu pitää koristaa. Mauro ja kuparipannu ovat ihan saman väriset, joten en voinut vastustaa kiusausta olla ottamatta  yhteispotrettia.


Itsekin ihastellen,


10 kommenttia:

 1. Tervehdys, vastavierailulle tulla tupsahdin, kylläpä löysittekin kauniin mallisen villan meren ääreltä ja ihania aarteitakin olette pelastaneet sieltä ! Unelmahan siitä jokupäivä tulee, onnea
  ja kivaa viikkoa:)

  VastaaPoista
 2. Hei ja kiitos kannustuksesta : ) Mukavaa viikkoa sinullekin!

  VastaaPoista
 3. Moikka ja kiitos kun kävit blogissani. teillä onkin aikamoinen urakka tiedossa tämän ihanan hirsihuvilan kanssa. Kukkarosta haluan sanoa sen verran, että meillä on samanlainen ja se on 40-50 luvun taitteesta eli voi olla vanhempikin tuo sinun kukkarosi...mukavia löytöjä tuommoiset ja nuo hanskat on kyllä upeat!

  VastaaPoista
 4. Ihana tuo Arabian soppaskooli!

  VastaaPoista
 5. Wau mikä upea paikka teillä! Ja mahtava projekti alkamassa. Tätä projektia täytyy jäädä seuraamaan :) .

  Oikein ihanaa lokakuista viikkoa!

  -Tiina

  VastaaPoista
 6. Hei ja kiitos kivoista kommenteistanne!

  Mehtäemäntä: wautsi, oliskohan kukkaro jopa noin vanha, täytyy ottaa selvää joltakulta asiantuntijalta!

  Elämää Onnenpähkinässä: niinpä, ihan hirveästi ei muita arvoposliineja ole löytynyt, mutta sitten joskus kun pääsen kokkailemaan Villa Idurissa, taitaa listalla olla aika usein keittoa : )

  Tiina: Kiva kuulla! Ja täytyy repiä myös itse prosessista intoa, sillä vielä unelma häämöttää jossain sumuisessa horisontissa - sen verran karulta näyttää itse rakennuksen tilanne juuri nyt. Jonain päivänä sitten ja nyt otetaan kaikki myös opiskelun kannalta.

  Mukavaa syyslomaviikon tai muuten vain syksyisen viikon jatkoa teille!

  VastaaPoista
 7. Tupsahdin tänne jostakin toisesta blogista, jonne olit kommenttia jättänyt. Uuuuuuu, minkä iiihanan paikan ootte löytäneet. Ja minkälainen hirsihuvilastanne tuleekaan sitten, kun koko kunnostamisprosessi on valmis...

  VastaaPoista
 8. Hei Kipa, kiitos! Ja kiva, että tupsahdit - olet aina tervetullut tupsahtamaan toistekin : )

  VastaaPoista
 9. Blogin yläbannerin teksti oli jo niin huikea, että heti jäin koukkuun. Klikkauduin lukijaksi ja tulen ehdottomasti toistekin!

  VastaaPoista
 10. Voi kiitos Eena, kiva kuulla ja lämpimästi tervetuloa!

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...