maanantai 29. lokakuuta 2012

Pitsiä ja tyynynpäällisiä

Olen viikon päivät pessyt vanhoja lakanoihin virkattuja pitsejä ja virkattuja liinoja, pienempiä ja suurempia. Niitä löytyi vintiltä aika paljon, joten se sai miettimään, josko osalle keksisi ihan jonkin muun käyttötarkoituksen kuin peruskäyttö pöytäliinana. Ehkä värjäämällä liinoihin saisi ihan uutta särmää. En tosin ole toistaiseksi onnistunut löytämään paljoakaan faktatietoa pitsin värjäämisestä tai vinkkejä lopputuloksista. Käyvätköhän teolliset värit vai pitäisikö yrittää luonnonväreillä? Täytyy perehtyä asiaan jossain vaiheessa paremmin ja ainakin kokeilla ensimmäisellä kerralla varovasti jollain huonokuntoisella liinalla. Tai ehkäpä jollakulla lukijoista olisi antaa neuvoja ja vinkkejä, miten näitä liinoja hyödyntäisi??

Virkatut liinat ovat muuten yllättävän kalliita. Ihmettelin aivan vastikään yhdellä kirpparilla, että keskikokoisesta liinasta pyydetään toistasataa. Ei siis parane hävittää omiaan, vaikkei heti käyttöä keksisikään tai jos jostain ei ihan täysillä pitäisikään.

Kuvattuani osan pitsiliinoista innostuin ompeluajatuksesta ja sain nämä kaksi tyynynpäällistä aikaan. Tyynyjä minulla olikin omasta takaa olemassa, mutta kangaskaupasta kävin valitsemassa pieniruutuisen ajopuun/beigen värisen kankaan. Sen kanssa ei voi mennä hutiin, vaikken juuri nyt pääsekään sovittelemaan tyynyjä mihinkään valmiikseen sisustukseen.
En ole koskaan ollut mikään käsityövirtuoosi - saan inspiraationkin äärimmäisen harvoin. Sitäkin iloisemmaksi tulin aikaansaannoksistani. Sain myös perheeltä kannustukset näiden helppojen tyynynpäällisten valmistuttua!

Luulen, että oman äitini esimerkki pitää käsityökynnykseni riittävän matalalla, vaikka harvoin tähän puuhaan tartunkin. Muistan, miten hän paitsi ompeli paljon lapsuudessani, mutta myös sen, miten kauniin näköisiä vaatteita hän aina loihti minulle, siskolleni ja nukeillemme. Usein hän muisti pilke silmäkulmassa ja kannustavasti mainita, että koulussa käsityönumero oli ollut aina seiska, kun ihailimme hänen aikaansaannoksiaan. Voinen siis samassa hengessä todeta, että osaan minäkin ommella - edes jotain, vaikken tässä lajissa parhaimmillani olekaan. Pääasia, että ompelu on hauskaa silloin, kun siihen kerrankin ryhtyy.

Puuhakasta viikkoa!


8 kommenttia:

 1. Kauniita tyynyjä!
  Itse innostun monestakin ompelutyöstä, mutta kaikki pitäisi olla nyt/ja/heti valmiita... ja toisinaan taas epäilen omia taitojani, niin ei tule sen takia aloitettua ompeluita.
  Itse omaan kanssa sellaisen äidin, joka on osannut ommella (osaa vieläkin) tai ainakin hänellä on kärsivällisyyttä niitä tehdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marru! Olen vähän samanlainen ompeluksien suhteen. Siksi valitsenkin sellaisia helppoja juttuja, jotka tiedän saavani nopeasti ja helposti valmiiksi. Nyt kylläkin kypsyttelen parin tuolin verhoilua, mutta saas nähdä, uskallanko/viitsinkö tarttua hommaan vai käännynkö sittenkin ammattilaisen puoleen...

   Poista
 2. Kauniita tyynyjä - ja aivan ihania pitsejä!
  Minullakin on käsityötaitoinen äiti - itseasiassa hän oli 50-luvulla oikeassa ateljeessa töissä, eli ompeli siis vaatteita vaativille asiakkaille. Minä en valitettavasti ole käsityötaitoa häneltä perinyt. Tai, saanhan minä jotakin aikaan, mutta inspis yleensä puuttuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! On se kai vähän niin, että meidän äidit ja mummot edustavat osaavaa käsityösukupolvea, mutta yritän edes välillä ylläpitää osaamista silläkin sektorilla. Välillä vähän paremmin, välillä todella heikosti : ) Totta sekin, että yleensä esteenä on kuitenkin inspiraatio, koska kai sitä sitten osaisi, jos oikein haluaisi.

   Poista
 3. Kauniita pitsejä :)

  VastaaPoista
 4. Kiitos Kaisu, kauniita ovat minustakin ja siksi olis kiva keksiä jotain kivaa käyttötarkoitusta - ehkä vähän poikkeavaakin.

  VastaaPoista
 5. oi mikä aarre sulla on näissä vanhoissa käsitöissä :)
  ja niin kauniisti olet niitä hyödyntänyt..eikun jatkoa vaan ja ideat talteen sekä tietty pitsit :))

  VastaaPoista
 6. Kiitos Jaana, tämä on samalla vähän opettelua, heh, tällaiselle ei-aktiivi-käsityöihmiselle Muista blogeista saa hyviä ideoita myös!

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...