tiistai 6. marraskuuta 2012

Talven oppimäärä




Kun hankimme saaritilan, iski meihin kai pieni paniikki siitä, osaammeko ihan oikeasti kunnostaa sen, vaikka pari remonttia olemmekin käyneet läpi. No, mitä tekee humanisti? Menee tietenkin kauppaan ja hankkii kassikaupalla kirjatietoutta asiasta. Talvikauden vaapaa-ajan ongelmia ei siis ole! 

Muutamat ystävämme ovatkin jo ehtineet kysyä, että miten osaatte entisöidä vanhan hirsitalon ja vastaukseksi olen sanonut, että "no, näyttöjä ei hirveästi vielä ole, mutta olemme nyt pari kuukautta ahmineet sisäämme erinäistä tietoa kirjoista" ; ) Muuten, yksi hyvä - ja astetta viihdyttävämpi - tietolähde ovat toki muut blogit! Niin se on, eli kiitos kaikille teille, jotka autatte projektissamme tässä muodossa.

Risto Vuolle-Apilan kirja Hirsityöt oli suhteellisen iisiä luettavaa. Sitten tartuin historiallisen rakentamisen gurun, Panu Kailan, kirjaan Kesällä töitä teki maalari. Aah, opiskeluajat muistuvat mieleeni, kun kahlasin tätä tutkijan innolla kirjoitettua kirjaa läpi iltojen pitkinä tunteina: loputtomia sitaatteja ja analyysejä vuosikymmenien aikana kirjoitetuista maalausartikkeleista - tyypillinen tutkijan tapa kirjoittaa yli 500-sivuinen opus. Välillä tuskastuessani mietin jo, että itse olisin kyllä tiivistänyt johtopäätökset 50 sivuun. Pikkutarkkaa tietoa täynnä oleva kirja siis, mutta toki voin vakuuttaa, että paljon ymmärrystä tämä tiiliskivi toi maalaamisesta.   

Luulen, että luen kasan kevyitä sisustuslehtiä ennen kuin tartun Panu Kailan klassikkoon, Talotohtoriin. Sen lukemista vinkkasi jo aiemmin asiantunteva "blogikaverini" Marko toisen blogini puolella, kun hehkutin ostotarjouksemme menneen saaritilasta läpi. Mikko kahlasi sen läpi ensimmäisenä, ja nyt hän esiintyy kyllä aikamoisena asiantuntijana, joten luotan tämän teoksen antiin. : )








Tämä Byggnadstekniken-kirja kaivettiin myös kirjahyllystä - en edes muistanut sen olemassaoloa, mutta se toden totta kruunasi opiskelija-aikafiilikseni: vanha tenttikirja kulttuurihistoriasta! Kuinkas ollakaan luulen, että kun siihen nyt tartun talven aikana uudestaan, voi olla että tieto menee kummasti päähän, kun on ihan eri tavalla kiinnostunut asiasta. Ajatella, että tällaista on joskus tullut luettua ihan vain oppiaineen taholta määrättynä.   

Mukavia lukuhetkiä jokaiselle kotisohvalle!


10 kommenttia:

  1. Tuttuja kirjoja noista osa myös minulle. Meidän hirsitalo on kunnostettu "vähän vähemmän vanhaa säästäen" ja matkan varrella on tullut eri asiantuntijoilta niin paljon ristiriitaisia neuvoja, että olen varma ettei ns. täysin oikeaa tapaa tehdä olekaan. Pää kylmänä vaan, myös maalaisjärkeä käyttäen ja asiantuntijoita toki kuunnellen :). Onnea matkaan kirjojen ja tekemisen kanssa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet ehdottomasti oikeassa! Jäitä pitää olla hatussa ja löytää oma, realistinen ratkaisunsa kuhunkin asiaan. Tapoja tehdä on niin monia eikä varmasti yhtä, mustavalkoista ratkaisua ole olemassakaan.

      Poista
  2. Talotohtori on on ihan ykkösteos. Toinen hyvä on Rakennusapteekin käsikirja (löytyy kirjastosta ainakin) vaikka on myös "maianoskirja".

    Nykyään blogit on kirjojen ohella ihan ehdoton tiedon lähde, ja mikä parasta, niissä on paljon paljon enemmän kuvia kuin kirjoissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, lisää hyvää lukemistoa kaivataan. Ja tosiaan, blogit ovat todella hyödyllisiä kaiken kuvamateriaalinsa, havainnollisuutensa ja ennen kaikkea aidon kokemusperäisyytensä ansiosta. Näitä asioita ei joka kirjasta saakaan.

      Poista
  3. Me saimme omaan ostopäätökseenkin pönkitystä muista blogeista ja todella niistä on ollut apua. Hassua, mutta löysin meidän muuttolaatikoista tuon Talotohtori-kirjan, enkä edes tiennyt että sellainen meillä olisi :)

    Sinulle on tunnustus blogissani.

    VastaaPoista
  4. Hauska kuulla, että teilläkin samoja kokemuksia. Niinpä, joskus kaapeista, hyllyistä ja laatikoista löytyy yllättäviä aarteita : )

    TUHANNET kiitokset tunnustuksestasi - olen todella otettu ja iloinen!!

    VastaaPoista
  5. Kiitos kivasta palautteesta blogissani. :)

    Mukava myös löytää uusi ihana blogi, jään heti lukijaksi. :) Merelliset jutut kiehtoo, meri on lähellä nimittäin sydäntäni. Olen aina rannikkolla asunut ja lapsuuteni varttunut pikkuruisessa saarikaupungissa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voikun kiva, että löysit tänne. Wau, että oikein saaressa! Itse olen myös syntynyt ja aina asunutkin rannikolla meren äärellä (eri kaupungeissa tosin) - jopa vaihto-opiskeluaikana, mikä tietenkin oli vain sattumaa.

      Poista
  6. Meilläkin on tontilla vanha 1800-luvun lopulla rakennettu hirsitalo, mikä pitäisi jossain vaiheessa kunnostaa. Täältä löydänkin varmaan siihen vinkkejä ja muutama kirja olisi myös hyvä kahlata läpi. Ensin kuitenkin rakennetaan uusi talo.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti siinä vaiheessa, kun teillä vanhan kunnostus alkaa, olemme ehtineet jo vähän pidemmälle ; ) Tsemppiä uuden rakentamiseen, siinä onkin osin aivan eri opit läpikäytävänä.

      Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...