Entisöintisuunnitelma


Ilmakuva 1980-luvulta

Tässä on yhteenveto koko tilan rakennuskannasta ja suunnitelmistamme kokonaisuuden entisöinnistä. 

Tilallamme on ollut alun perin kahdeksan rakennusta, mutta ostohetkellä 2012 kokonaisuus muodostui seitsemästä rakennuksesta. Kahdeksas alkuperäinen rakennus, vaja, sijaitsee aivan rajalla, mutta naapurin puolella. Alkuperäisten lisäksi olemme rakentaneet perinnetyyliä kunnioittaen uuden pienen halkovajan tontin reunalle.  

Kaikkien rakennusten tarkka rakennusvuosi ei ole tiedossa, mutta kalastajatilan elinkeinotoiminta on alkanut jo 1800-luvun puolella. Historiikki-yläsivusta löytyy lisätietoa tilan historiasta. Vanhimmat vajat saattavat olla peräisin jo tuolta ajalta. 

1. Päätalo

Vuonna 1927 valmistunut päätalo oli monilta osin korjausta vaativassa kunnossa, ja se peruskunnostettiin rakenteiden ja ulkovuorauksen osalta vuonna 2018. 1950-60-luvun sisustuksen purkamisen yhteydessä löysimme hirsistä vanhoja numerointimerkintöjä, joten itse talon hirsirunko on rakennusajankohtaansa vanhempi ja mahdollisesti siirretty saarelle muualta. Metsästä löytyi talon vanha hella ja siihen muuratut, käsin kaiverretut numerot 89, joten hella ja mahdollisesti talo ovat peräisin 1890-luvulta. Talon vanhimmat ikkuna- ja ovimallit ajoittuvat tyyliltään myös 1890-luvulle.

Talolla on saarelle pystyttämisen ajankohtaan tyypillinen, 1920-luvulla yleistynyt kivibetoniperustus. Pystyttämisen yhteydessä taloa on laajennettu alkuperäistä hirsirakennusta suuremmaksi. Laajennus on lautarakenteinen. Päätaloon on 1970-1980-luvulla asennettu saumapeltikatto, mikä on pitänyt tyhjänä seisseen talon kuivana ja näin ollen pelastanut sen. Talon ulkovuorausta on korjattu ja muutettu useasti aiemminkin. 

Päätalon kunnostus alkoi talon tyhjennyksestä irtaimistosta, muovi- ja lastulevymateriaalin poistosta ja tuuletuksen järjestämisestä alapohjaan. Rakenteet peruskorjattiin syksyllä 2018, jolloin talo sai myös uuden ulkovuorauksen, tuulensuojalevytyksen, punamultauksen ja rännit. Kesällä 2019 taloon rakennettiin uudet lankkulattiat. Kesällä 2020 työstettiin sisäkatot. 

Suunnitelma: sisustus tuvassa ja kahdessa kamarissa saatetaan pintojen osalta talon henkeä ilmentävään asuun ja 50-luvulla poistettujen kakluunien paikoille hankitaan jälleen uunit. Ikkunat pitää kunnostaa. Ensi vaiheessa emme suunnittele kylmän vinttikerroksen rakentamista.  

Talo ennen korjaustöitä:Talo korjaustöiden jälkeen ulkoa:


Kuisti lämpöeristettiin ja kunnostettiin keväällä 2014 asuinkäyttöön ensimmäisenä osana päätalosta. Talon ulkovuorauksen yhteydessä myös kuistin laudoitus uusittiin ja se punamullattiin yhteneväiseksi muun talon kanssa. 


2. VenevajaYllä on vanha mustavalkokuva venevajasta, jolloin se oli kunnossa. (Tämä on järjestyksessä tilan toinen venevaja, sillä samalla paikalla sijaitsi alunperin pienenpieni venevaja.) Ostaessamme tilan, venevaja oli romahtanut meren puolelta sitä kannattelevien arkkujen päältä, arkut lahonneet alta ja vaja roikkui puoliksi vedessä. 

Kesällä 2013 kokeilimme vajan tukemista paaluttamalla sen keskiosan, jotta vajoaminen hidastuisi. Vajoaminen kuitenkin jatkui seuraavan kahden talven aikana, joten aloitimme huonojen rakenteiden ja vanhan mineriittikaton purkamisen. Kesällä 2014 totesimme kaikki kantavat hirret lahoiksi: vanha vaja ei  ollut enää pelastettavissa. Venevajan massiiviseen peruskorjaukseen tarvitsimme ammattilaisapua ja urakasta sovittiin paikallisen yrityksen, Bygg Ale:n, kanssa syksyllä 2014.

Venevaja syksyllä 2012. Laitureista on jo purettu lahoja reunoja tässä pois:Uusien arkkujen rakennus ja korjaustyöt aloitettiin loppuvuodesta 2014. Vaja sijoitettiin aiempaa ylemmäs merenpinnasta, jotta se kestää merenpinnan nousuvaihtelut paremmin. Vajaan asennettiin uusi, samanlainen saumapeltikatto kuin päätalossa on. Keväällä 2015 vaja sai uuden punamullatun ulkolaudoituksen ja reunalaiturit alkuperäiseen tapaan - joskin tukevampaa tekoa. Kesän 2015 kynnyksellä käsityönä venevajaan teetetyt uudet ikkunat asennettiin paikoilleen ja sähkötyöt viimeisteltiin. Ikkunarivistöön lisäsimme yhden ikkunan, sillä vaja on suuri ja aiemmat kaksi ikkunaa per sivu eivät riittäneet tuomaan sisään tarpeeksi valoa. Rakensimme kesällä 2015 vajaan parven, jollainen siellä olikin. Varastoullakon sijaan ehostimme siitä viihtyisän kesähuoneen kesällä 2016.

Uusittu vaja:


3. Vanha puuliiteri (keittiövaja) 

Yksinkertainen liiterinä toiminut vaja rannan tuntumassa on käyttökelpoisessa, mutta jo hieman huonossa kunnossa. Se on tilan vanhimpia rakennuksia viime vuosituhannen vaihteesta tai 1800-luvun puolelta. Toisessa päädyssä oli maalattia, toisessa päädyssä oli kalastuskäytössä ollut varasto lautalattialla. 

Teimme keväällä 2013 vajan toiseen päätyyn kesäkeittiön ja loppuosa tyhjennettiin puutavarasta. Kesällä 2014 tuimme hieman notkahtaneen kurkihirren ja tunkkasimme sitä keskikohdasta ylöspäin. Samalla vaihdoimme rinteen puolelta lahonneita tukihirsiä. Kesällä 2015 teimme maalattiapäätyyn lankkulattian ja ruokailutilan.4. Suolavaja

Pikkuvaja, jota kutsumme suolavajaksi, on myös tilan alkuperäisrakennuksia. Lautavuoraus oli päässyt huonoon kuntoon, koska vajaa oli käytetty kalan säilömisessä tarvittavan suolan säilyttämiseen. Seinät olivat imeneet itseensä paljon suolaa ja puut nukkaantuneet. Peltikatto on uusittu ennen meitä. Käytämme vajaa työkaluvarastona.

Kesällä 2016 vaihdoimme vajan lautavuorauksen ja ansensimme vajaan kaksi ikkunaa tuomaan valoa, mikä helpottaa työskentelyä vajassa. Lautavuoraukseen hyödynsimme venevajasta purettuja seinälautoja. 

Kuvat vajasta ennen kunnostusta:Pojat talkootauolla vajan portailla. 


Vaja kunnostuksen jälkeen:


Ja vielä rimoilla viimeisteltynä: 


5. Navetta / Ometta

Rakennus rinteessä on yksi alkuperäisrakennuksista 1800-luvulta. Se on toiminut edellisten perheiden ja eläinten asuinrakennuksena, omettana, ja sen jälkeen navettana ja verstaana. Se toimii entisöintiprojektimme aikana varastona. Se ei vaadi akuuttia remontointia. Rakennus punamullattiin kesällä 2014, joten nyt se on suojassa säiltä. 

Navetta edestä ja takaa ennen maalaustaJa maalauksen jälkeen:


6. Sauna

Purimme vaarallisesti halkeilleen hormin ja savupiipun syksyllä 2012. Sauna sai kesällä 2013 uuden kiukaan ja teräshormin palosuojauksineen sekä maalia valkoisiin ulkokarmeihin. Sauna vaati reilun korottamisen, koska se kastui lähes joka vuosi korkean veden aikaan ja oli siksi päässyt pahasti lahoamaan. Saunan täydellinen peruskorjaus tehtiin talvella 2020-21.

                                                                                    Ennen:


Jälkeen:
7. Rantamökki / Vierastupa

Pieni, rakenteellisesti terve rantamökki on ollut vanha lato, ja se on muutettu asuttavaksi 50-luvulla. Ostaessamme tilan mökissä oli muovimatto ja -tapetit, jotka purimme ja korvasimme lautavuorauksilla. Teimme mökistä ensi töiksemme itsellemme viihtyisän majapaikan ja kesämökin. Asennutimme mökkiin kamiinan, hormin ja piipun. Päätalon valmistuttua rakennus tulee toimimaan vierasmökkinä. 
8. Metsälato

Ensimmäisenä vuonna pohdimme, kuuluukohan metsässä oleva lato myös maillemme. Se on yksi tilan alkuvaiheen rakennuksista; punamulta on haalistunut melkein kokonaan pois. Sinänsä emme haikailleet tämän rakennuksen perään, niitä on jo muutoinkin riittävästi. Katto on huonossa kunnossa. Kesällä 2014 selvisikin, että lato on lohkomisen myötä rajautunut naapurin puolelle. 


Kesällä 2017 rakensimme saunan lähelle halkoliiterin perinteisin menetelmin ja monilta osin kierrätysmateriaalista. 

Kokonaiskuvasta ks. aiempi postaus täältä: klik

Ja tässä kesäkuussa 2015 otettu kuva:


Näillä mennään ja matka tilan tahdissa jatkuu!


4 kommenttia:

  1. Voi, ihanaa! Tähän rakastuu heti! Kiva blogi!

    VastaaPoista
  2. Aivan mahtava projekti teillä!! Jään seuraileen :-)

    VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...