Ensimmäiset kolme karitsaa saapuivat saarelle vuonna 2013. Koska tila kantaa suuremmankin lauman ja ensimmäisen vuoden kokemus pienlauman hoidosta oli hyvä, päätimme seuraavina vuosina kasvattaa hieman lauman kokoa. Aluksi otimme keväällä syntyneitä juuri vieroitettuja karitsoja, mutta sen jälkeen otimme puolivuotiaita, jolloin niiden kasvu oli jo ehtinyt lähteä hyvään vauhtiin. Kaikki laumamme ovat olleet rodultaan suomalaista perinnerotua, Kainuun harmasta, jonka väri vaihtelee nuorilla yksilöillä. Vanhemmiten ne kehittävät harmaata aluskarvaa, joka paljastuu useimmilla jo ensimmäisessä kerinnässä.
Luonnonmukaisesti eläneen ja kasvaneen, tuoretta kasvustoa syöneen ja stressittömän karitsan liha on laadukasta. Kainuun harmas -rotuun päädyimme mm. keskimääräistä vähärasvaisemman rotutyypin vuoksi. Oman pienimuotoisen lihantuotannon ja kiertokulun konkretisoitumisen myötä olemme oppineet arvostamaan lihan eettistä alkuperää ja vähentämään ylipäänsä lihansyönnin määrää.
Koska saamme tätä nykyä metsästyksestä hyvin riistalihaa, ja koska lihansyöntimme on merkittävästi vuosi vuodelta vähentynyt, olemme jättäytyneet lammasfarmauksesta toistaiseksi. Jotenkin myös kiinnyimme kesälampaisiimme ehkä liikaa ja syksy toi mukanaan haikeuden ja teurastuksen. Kaikille lampaita harkitseville voin kuitenki suositella niiden ottamista lämpimästi - kunhan varmistuu siitä, että lauma on riittävän kokoinen. Lammas ei tunne oloaan turvalliseksi liian pienessä porukassa. Meidän kokemus oli, että 4 oli minimimäärä, mutta 5-6 yksilöä muodosti jo oikein mukavan ja leppoisan lammaslauman. Ylärajaahan ei ole, jos vain on mahdollisuus hoitaa isompi lauma! Meillä suurin lauma oli kooltaan 6.
Hei, mistä hankitte lampaat? Meillä oli viime kesänä ensimmäistä kertaa kesälampaita joten aihe kiinnostaa =D
VastaaPoistaHei, pahoittelut, että en heti huomannut kysymystäsi ja olet joutunut odottamaan vastausta. Hankimme karitsat Salon seudulta lammastilalta, jonka pitäisi löytyä ihan googlettamalla.
Poista