maanantai 28. tammikuuta 2013

Aution metsäladon arvoitus
Sattuipa tuossa edellistä edellisellä saarikäynnillä kummallinen asia. On oikein pitänyt koota ajatuksia, että miten tästä kirjoittaisi: meidän metsästä löytyi ylimääräinen möksä. Kenen se on? Pähkäilimme, sijaitseeko se tontin rajalla vaiko sen ulkopuolella. Onko se meidän?? Saamissamme kartoissa sitä ei näy. Jos se on meidän, sijaitsee se ainakin etäällä muusta pihapiiristä, metsän siimeksessä. Mutta miksi se on rakennettu sinne, näin epäkäytännölliseen paikkaan?
Kiersimme ja tutkailimme tätä ikivanhaa latoa. Punamultaa on vain hitunen jäljellä. Missä ajassa punamulta patinoituu ja kuluu tällä tavalla pois? Sisältä löytyi kasa leveitä ja paksuja lautoja, ei muuta. Samanlaisia lautoja löytyy meiltä sekä verstaan että rantavajan vintiltä. Tyylinsä puolesta se kuuluu meidän tilaan; kaikki muu rakennuskanta saarella on uudempaa kesämökkiasutusta. Mutta onko se  sittenkään...?? Kyllähän myyjä on taatusti ollut tietoinen rakennusten määrästä, mitä tilaan kuuluu. 
Mökin omistus ei ole selvinnyt kotonakaan karttoja tutkailemalla. Pitää mennä paikan päälle karttojen kanssa ja metrin tarkkuudella yrittää selvittää maaston muotojen perusteella tontin rajat, jotka kulkevat juuri jostain tämän rakennuksen kohdalta. Onhan lato voinut jäädä naapuritontillekin alkuperäistä tilaa lohkottaessa, eli yhtä todennäköistä on, että se on myyty jossain vaiheessa maan mukana. Ei siis aloiteta remonttia ainakaan ensi vaiheessa täältä! : D

Syksyllä lato on ollut aivan metsän puiden ja lehtien peitossa, koska melko läheltä olemme aiemminkin liikkuneet. Näin talvisaikaan se on kai hieman paremmin näkyvillä meiltä katsottuna, koska törmäsimme siihen nyt. Ihmeellistä, miten tämä paikka osaa yllättää... Ehkä viimeistään kesänaapurit osaavat kertoa, kenelle se kuuluu. Vielä ei tiedä, hihkuako hämmästyksestä vai tuskaillako epätoivosta, että näiden korjattavan seitsemän rakennuksen sijaan niitä onkin ehkä kahdeksan. Kaunis se on omassa karuudessaan, joskin käyttö jäisi meiltä varmasti kovin vähiin sijainnin vuoksi. 


Hämmentyneenä,


19 kommenttia:

 1. Ihan ekaksi tuli mieleen "aavemainen" kummitustalo ;)

  VastaaPoista
 2. Vau! On kyllä nimenomaan kaunis omassa karuudessaan! Jos se on teidän, niin pitäkää vaikka jonkinlaisena yksinkertaisena metsäretkimajana :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tulevina vuosina on aikaa miettiä käyttöä. Paitsi ettei vielä innostuta, jottei sitten törmätä naapurin kanssa kunkin "omalle majalle" samaan aikaan : )

   Poista
 3. Hui, tuo näyttää pelottavalta...metsästysmökki?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei se oikeasti oo pelottava, vaan ihan symppis, pahainen vanha maja : ) Mutta metsästysmökki se hyvin todennäköisesti on.

   Poista
 4. Vou mikä tönö!
  Tuollainenhan on hieno olla ihan vaan tutkimusretki kohteena. :D
  Rakastan tehdä tutkimusretkiä toistaiseksi rämään ja kauppakirjankin mukaan menetettyyn savusaunaan. Retkilläni suunnittelen niin kovasti, kuinka vielä pelastan sen rakkaani. :)
  Muutenkin vain on ihanaa vain ihmetellä ja katsella omaa uutta pihaansa ja metsää.
  Mukavaa viikkoa! :)

  VastaaPoista
 5. Hauska löytö, tikkakin on hakannut päätyyn koloja. Ehkä se on hänen.

  VastaaPoista
 6. Onpas varmaan hauska löytää moista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, mutta hauska olisi myös löytää vihjeitä siitä, mitä kaikkea tilalla on tehty ennen ja missä käytössä mikäkin rakennus on ollut.

   Poista
 7. Hauska löytö - varmaan sitten kuulemme viimeistään kesällä, kenen möksä on. Heinäseipäitäkin seinustalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, heinähommia on tehty joidenkin löytyneiden kuvienkin perusteella. Tämä on kaiketi yksi vanhimpia rakennuksia saarella.

   Poista
 8. Mukava yllätys :) Mikäli se ilmenee teidän tönöksi, niin meinasin ehdottaa samansuuntaista käyttöä kuin Taru: siitähän saisi vaikka minkälaisen keitaan retkipaikaksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä tapauksessa kyllä jotain kivaa käyttöä pitää keksiä!

   Poista
 9. Mikä löytö! Jos on teidän oma niin makuupussit kainaloon kesällä ja yöksi testaamaan minkälaisia kummituksia siellä majailee... Tulee kyllä niin mieleen Saariston lasten seikkailut teidän paikasta. Oikea lasten unelmien kesän viettopaikka!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, poikien kannalta kaikkea kivaa tekemistä, piilopaikkoja ja mielikuvittelua kyllä riittää!

   Poista
 10. Suloisen näköinen vaja :) Aika hurjaa, että se onnistui piilottelemaan teiltä näin kauan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä mekin ihmettelemme. Mutta ollaan oltu niin keskittyneitä aina kulloiseenkin työtehtävään, kun ollaan käyty saaressa. Ja tosiaan puissa on nyt puolet vähemmän lehtiä, joten tämäkin tönö tuntuu olevan paljon lähempänä kuin silloin, kun pitää rämpiä mättäiden ja tiheiden oksien läpi tietään eteenpäin.

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...