sunnuntai 6. joulukuuta 2015

Pr%##%k+#&lNyt tulee vain sellaisia ärräpäitä suusta, että parempi pysyä hiljaa ja opetella postaamaan lyhyesti. Luonto järjesti vähän ylimääräistä hommaa meille eikä tämä hyvää tee rakennuksillekaan. Grprmr%#rr#mrh. Perinteisen vesirajarakentamisen huonot puolet tulivat esiin, kun vedenkorkeus kipusi aamulla huippulukemiin, + 95 cm:iin. Jos metri olisi täyttynyt, pikku mökissämmekin olisi sisällä virrannut vesi. Joimme aamukahvit henkeä pidätellen - vuoroin ruutua, vuoroin ikkunasta ulos vilkuillen.Pengerrykseni osittain mureni ja reunahirsi ui tiehensä :(


Saunan takana poltettava halko-/lautapino sortui maksimikorkeudessa ja ui tänään vastarannalle mrrrhphr#%&rhmph.Tänään ei siis ollut tekemisen puutetta, kun näitä siivottiin. 

Tässä päivässä ei oikein muuta hyvää ole kuin Suomen itsenäisyys. Nyt hiljennymme posttraumaattisissa tunnelmissa tv:n pukuloiston ääreen.

%#mrrr#mrh,65 kommenttia:

 1. Anonyymi19.28

  Toivottavasti pystytte siirtämään rantasaunaa ylöspäin ettei montaa kertaa näin käy. Jos ehditte viikolla tai sitten viikonloppuna siivous jatkuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suurimman osan saimme korjattua ja heitettyä maihin, josta jatketaan siivousta. Nyt tuli pimeä vastaan.

   Poista
 2. No voihan prkleen prkl tommosta. Grrrrr :(.

  Toivottavasti vesi ymmärtää häipyä yhtä äkkiä kuin tulikin :|

  Onnea on kuitenkin tämä meidän yhteinen itsenäisyys <3

  VastaaPoista
 3. Anonyymi19.42

  Niinpä,
  vanha talomme ei ole edes lähellä merta mutta -80 luvulla yllätys oli melkoinen kun alakertaan mennessä saappaat uivat vastaan....nyt vesi ei kyllä ollut vielä ihan niin korkealla kuin silloin.
  Ikävä juttu kuitenkin, työläs ja voi tulla kalliiksikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin työläs, jollei muuta :(.

   Näin korkealla ei olekaan vesi aiemmin käynyt. Jatkossa pitää varautua tällaiseenkin, eli huolehtia halkopinot vieläkin ylemmäs (luulimme, että ne ovat riittävän ylhäällä aiempien syksyjen perusteella).

   Poista
 4. Voi ei, aivan kamalaa.. :(
  Toivottavasti vesi lähtee nopeasti laskuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä :(. Ennusteen mukaan huippu oli tässä. Siivottavaa vielä jäi jonkin verran.

   Poista
 5. Oi ei... vesi on noussut todella paljon! Toivottavasti alkaa laskemaan nopeaan... :(

  VastaaPoista
 6. Auts. Hurja myräkkä. Toivottavasti saatte vauriot korjattua.
  Ei varmaankaan vesi ole ollut näin korkealla kovin monesti, koska sauna on tuohon jo aijat sitten rakennettu. Harmitus sentään näitä luonnon ilmiöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sauna vähän liian matalalla on, mutta tämä veti kyllä kaikki ennätykset :(. Venevajan kansikin jäi veden alle pahimmillaan, vaikka vajassa huomioitiin äärinousut. Harmillista.

   Poista
 7. No ohhoh! Kuulinkin päivällä radiosta, että Hesassakin vesi on noussut liki metrin verran, samoin miltei koko rannikkoalueella. Kävi mielessä, että moni taitaa saada ikäviä yllätyksiä. Tosi kurja juttu :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kastuminen ja kuivuminen ei tee hyvää, se harmittaa. Mökinkin alapohja kastui, mutta onneksi ei tullut vesi sisälle asti.

   Poista
 8. Voi ei, tsemppiä sinne teille kovasti! Meillä ei onneksi tuhoutunut mitään, mutta jumissa ollaan täällä saaressa ainakin huomiseen saakka. Toivottavasti merenpinta laskee, että päästään aamulla lähtemään kohti kaupunkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huippu on nyt saavutettu ja huomenna pitäisi vedenpinnan jo laskea johonkin +60:een. Tsemppiä sinne!

   Poista
 9. Voi ei! Luonto todella on täynnä yllätyksiä -eikä aina niin kivoja. Vesi tekee paljon pahaa päästessään valtaan. Turhauttavaa varmasti :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä turhauttaa. Ja tuuli osui juuri huonosta suunnasta vieden veden varaan joutuneet puut salamannopeasti väärään suuntaan. Tuolta ryteiköstä kun niitä kanniskelee takaisin, niin tuntuu seuraavat saunalöylyt arvokkailta ;).

   Poista
 10. Ou nou, tsemppiä! Ja hyvää itsenäisyyspäivää...

  VastaaPoista
 11. Voi itku mikä vedennousu! Tsemppiä tilanteeseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, ylimääräisestä punnerruksesta selvitään kyllä ja mitään tärkeää ei onneksi kadonnut. Toki rakennukset harmittaa :(.

   Poista
 12. Voi harmin paikka tuota veden liiallista nousua.
  Tsemppiä sinne!
  Itsenäisyyspäivän onnitteluja sinne<3

  VastaaPoista
 13. Voihan myrsky ja mylväys!! Juuri eilen sanoin miehelleni että toivottavasti Idurissa ei vesi nouse yhtä paljon kuin täällä meidän kulmilla, vaan nousi se mokoma kuitenkin ihan liikaa :(
  Täällä meidän nurkilla vesi nousi lähes 1,5 metriä ja autoteitäkin on ollut poikki tulvaveden takia.
  Tsemppiä teille kovasti toivotan sydämeni pohjasta ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meilläkin kaikkinensa veden nousu siitä, missä matalimmillaan oltiin, oli 1,5 metrin luokkaa, ehkä ylikin. Mutta nollavedenkorkeudesta tuo 95 cm on ihan äärirajoilla ja näköjään meidän rakennusten sietokyvyn yli. Sitä on hirmu vaikea kuvitella kuivana kautena, että miten korkealle se rantaviiva voikaan nousta. Juoksumetreissä puhutaan meillä kymmenien metrien muutoksesta rantaviivan muutoksessa.

   Poista
 14. Yhdyn harmituksiin <3 Ja kyllä sitä saa hämmästellä mitä kaikkea luonto voi järjestääkään. Ja sitten vielä hämmästelen miten erinnäköistä suomen sisällä voi olla - täällä isot kasat jo lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä :), ihan ollaan kuin eri maasta, jos katsoo säätilojen vaihtelua!

   Poista
 15. No voihan kökkö, ei kiva! Voimahalit sinne!!

  VastaaPoista
 16. No voi hitsi! Teilläpä vasta on ollut melkoinen vedenpaisumus! Nyt kai veden pinta on ollut ennätyskorkealla, joten eihän siihen ole voinut osata varautua. Toivottavasti vahingot jäävät kuitenkin pieniksi. Työtä tuollainen kuitenkin teettää harmittavan paljon. Tsemppiä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietinkin, että onko halkopinomme paikka ollut aloittelijan moka vai onko tämä poikkeuksellista. Kallistun jälkimmäiseen, koska emme ole kolmessa vuodessa tällaista vedenpaisumusta nähneet! Mutta vastedes kaikki sijoitetaan ylemmäs rinteeseen. Rakennuksille ei vaan mitään voi ilman järeitä toimenpiteitä.

   Poista
 17. Ounou olipa tosi harmillista. Varmasti mieleenjäävä Itsenäisyyspäivä jälleen. Varmasti pääasia on se ettei mitään pahaa tapahtunut, olisi voinut käydä todella huonostikin. Tsemppiä! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet ihan oikeassa. Vahingot jäävät jotakuinkin vaivannäköön ja alarakenteiden kastumiseen. Rakennukset ovat kuitenkin niin ilmavaa tekoa, että kuivuvat kyllä. Mitään ei kadonnut onneksi, koska tärkeimmät ehdittiin nostaa venevajassa ylemmäs. Sinnekin kuitenkin tulvi vesi yön aikana, vaikkei pitänyt olla mahdollista :(.

   Poista
 18. Huoh...mutta niin se on, luontoa ei voi hallita ;( tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on! Tämä opettaa parempaan varautumiseen jatkossa ja totesimme myös, että Ilmatieteenlaitoksen ennustetta vedenkorkeudesta on syytä seurata säännöllisesti - se nimittän piti täysin paikkaansa.

   Poista
 19. No voih! Onneksi olitte paikalla toteamassa tuhot. Ajatteles, jos olisitte olleet kotona pelkäämässä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, siinä mielessä sopiva ajoitus ;). Jatkossa pitää varautua entistä paremmin, ettei syksyllä voi esim. venevajan lattialle jättää juuri mitään tällaisten vedenpaisumusten varalta.

   Poista
 20. Toivottavasti tällaisista syys/talvimyrskyistä ei tule jatkuva riesa! Me katselimme myös joskus, miten asuinalueemme (Portsa Turussa) kävisi, jos veden pinta nousisi niin, niin ja niin paljon, mutta onneksi olimme aika suojassa, vaikka yllättävän lähellä merta ollaankin! Hurjaa kyllä; ja kun ei tällaisille asioille vain voi tehdä mitään. Mutta olen varma, että joku päivä jopa nauratte näille tapahtumille, vaikka nyt sapettaakin niin p5€%&€&%€%:sti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano, ei näitä lisää! Se siinä juuri onkin, kun mitään ei voi tehdä - varautua vain. Mutta ei sitä ajattelisi, että mökissäkin pitäisi melkeinpä matot ja tuolit nostella ylemmäs varmuuden vuoksi...

   Poista
 21. Voi kurjuus!! Täällä vesi ei ole noussut rakennuksiin, mutta sen sijaan puut eivät ole viitsineet pysyä pystyssä. Ensilumen tulon aikana kaatui noin 5 puuta aitojen ja saunan päälle ja pitkä pätkä syreeniaitaa meni matalaksi. Lisäksi hieno pihavaahtera piti kaataa kun se meinasi tulla talon päälle. Ja eilen huomasin taas yhden uuden puun kaatuneen laitumen aidan päälle.. oikeastaan en ole jaksanut edes kävellä paria metriä pohjoislaitumelle katsomaan miten paljon puuta ja oksia on alhaalla.. kun en jaksa miettiä raivaustöitä. Onko teidän mahdollista suojata saunaa tulvasäkeillä? (http://www.ymparisto.fi/tulvaohjeet)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikamoista menoa sielläkin näköjään. Kovaa hommaa tuo jälkien siivoilu!

   En ole perehtynyt tulvasäkkeihin - täytyy katsoa ihan mielenkiinnosta, vaikka epäilen, että tässä tapauksessa voi sellaiseen ryhtyä. Saunaa pitäisi vaan korottaa kivijalasta.

   Poista
 22. Voi että, minkä luonto teki! Ja polttopuutkin vei naapureille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo moneen kertaan on nyt polttopuut käsitelty paikasta toiseen… Saatiin suurin osa siivottua takaisin, vähän vielä jäi hommia jäljelle :(

   Poista
 23. Voi kurja! Vesi on ollut nyt kaikkialla todella korkealla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, toivottavasti nämä äärivedenkorkeudet eivät tästä lisäänny.

   Poista
 24. O ou!
  Onneksi olitte paikalla ja pääsitte kalastamaan irtipäässeen omaisuuden! Ei ollenkaan kiva ylläri.
  Vaikka venevaja näyttää hienolta, kun vesi on noin korkealla ja saunasta on lyhyt matka uimaan....olikohan heikkoja positiivisuusetsintöjä.....?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on totta, hyvä, että oltiin paikalla. Kuvissa näyttää paremmalta kuin olla epätoivoisena huokailemassa vieressä samalla kun vesi hörppii saappaan reunasta sisään ;).

   Poista
 25. Ohhoh! Aika kamalaa... Meillä mökkijärven korkeus vaihtelee paljonkin läheisen voimalaitospadon ansiosta ja muutenkin, mutta ei nyt sentään mitään ihan tuollaista, tietenkään! Hui. Kai entisajan ihmiset olivat tuohonkin tottuneet, mutta sattuikohan moista edes joka vuosi? Tuskin. Toivottavasti mitään ei mennyt peruuttamattomasti pilalle. Paitsi tietenkin pengerrykset, lautapinot ja muut - on niissä aika homma teillä... Mutta jos/kun ihmis/eläinvahingoilta säästyitte, niin hyvä. Voimia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meillä ole sattunut tällaista aiemmin, joten ei tämä ihan tavallinen veden korkeus nyt ollut… mutta juuri niin: onneksi ei mitään pahempaa vahinkoa sattunut. Kyllä se veden nousun seuraaminen silti vähän epävarmuutta luo, kun eihän sille mitään lopulta voi.

   Poista
 26. Voi hirvitys, miten paljon vettä! Tsemppiä kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, joka puolella. Koirakin joutui uimaan monesta kohdasta ja mökin rappusilta se raukka ei olisi millään aamulla lämpimänä halunnut hypätä kainaloitaan myöten veteen ;). Kiitos, vedenkorkeus on onneksi menossa nyt parempaan päin.

   Poista
 27. Edellisen kerran vesi nousi puoli metriä vielä korkeammalle tammikuussa 2005, jouduimme
  Fåfängössä tilaamaan kuorma-auton, jonka lavalla automme kuljetettiin pahimman tulvan yli, lossi ei kulkenut useaan tuntiin veden korkeuden vuoksi. Kymmenen vuotta vesi on ollut talvisin normaalilla korkeudella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts, kuulostaa hurjalta. Silloin tällöin näin varmasti tulee tapahtumaan jatkossakin, se pitää nyt painaa mieleen. Katselin myös viikonloppuna korkean veden aikaan meidän matkalla lossin asentoa - oli aika outoa ajaa ylämäkeen lossiin, kun se oli noussut ponttooniensa ansiosta niin paljon ylemmäs tien reunaan nähden. Mutta se pystyi kuitenkin kulkemaan vielä.

   Poista
 28. Eieieieieieeeeeiiii! Voi ei! Ymmärrän kiroilun ja jännityksen... Voimia takapakkiin, mutta hyvä etä olitte paikalla kun kaikki tapahtui.

  Täälläkin tulvi: asumme lahden rannalla (onneksi mäellä) ja kun merenpinnan korkeus nousee, tuppaa kotitie jäämään veden alle. Automme ei ole olleenkaan safari-jeeppi -tyyppiä, mutta onneksi tällä kertaa vesi nielaisi vain pyörätiet. Pieni huoli silti teidän kaaokseenne nähden. Voimia ja kärsivällisyyttä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kiitos! Luonto tekee tepposia ja uskomattomat voimat sillä on, tämä pitää kai hyväksyä. Onneksi kotinne on mäen päällä, sinne on viisaasti rakennettu Idurinkin päätalo.

   Poista
 29. Anonyymi12.31

  Voi ei, tuo ei kyllä ollut kivaa :(
  Paljon ylimääräistä työtä ja huolta.
  Voimia sinne, Saila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, ainakin ylimääräistä työtä. Ja huoli seuraa siitä, jos tämä alkaa toistua kovinkin usein, koska silloin pitää miettiä pysyvämpiä ja isompia ratkaisuja näiden parin rakennuksen suhteen. Kiitos Saila!

   Poista
 30. Voi helvata! Mitäs tohon muuta osaisi sanoa :-( Mutt samat sanat mun selaimelle, sillä on jokin viivästysasetus päällä ja se hakee joskus jotkut sivut aina vaan jostain välimuistista eikä vaivaudu hakemaan oikeaa sivua. Niin että nyt vasta torstaina näin, että teille on sunnuntaina tapahtunut katastrofi joten osaanottoni ovat siksi hieman myöhäiset ja teillä tilanne toivottavasti jo ohi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei haittaa :). Osanotot eivät ole liian myöhäiset, joten kiitos! Nyt kärsitään taudit pois ja sitten jatketaan siivousurakkaa. Toivottavasti ei ihan vielä talvi ala, että ehditään saada paikat kuntoon ennen jäitä!

   Poista
 31. Pyhä Jysäys! Tässä jälkijunassa pääsin itsekin paikalle kauhistelemaan ja toivottelemaan, että tilanne on jo ohi eikä pahempaa (ihan kun tuossa ei olisi riittämiin) vahinkoa syntynyt. Jokin ilo lienee otettavissa siitä, että nämä meidän vanhat kyllä kuivaa sen, mitä luonto kastaa kun ei ole niitä muovia ja sulkuja estämässä.

  Olipa teillä kerrassaan hurja viikonloppu. Olen pahoillani puolestanne. Tuollainen on niin valtavan kurjaa :( Voiko tilannetta millään tavalla estää jatkossa? pengerrystä tms?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä paikat onneksi kuivuvat siinä missä kastuivatkin. Meidän pitäisi nostaa saunaa - tai oikeastaan pelkkä nosto ei ole mahdollinen, vaan samassa yhteydessä pitäisi tehdä isompi kunnostusremontti. Alahirret ovat lahot juuri tästä kastumisesta johtuen. Mutta toistaiseksi sinnitellään näin ja sitten kun rempataan, tietysti pitää huomioida veden vaihtelut siinä vaiheessa kunnolla!

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...