torstai 10. tammikuuta 2013

Kirja vie merten taa
Sain jouluna lahjaksi kauniin ja mielenkiintoisen kirjan, joka olikin ainoa konkreettinen toiveeni: Anto Leikolan teos Norsusta nautilukseen. Nyt olen ehtinyt perehtyä siihen jo useampana iltana. 

Toivoin kirjaa omakseni paitsi kannatusmielessä, myös siksi, että vanhat merikuvitukset ovat kiehtoneet aina ja viime aikoina myös kasvi- ja eläinkuvitukset ovat alkaneet suunnattomasti ihastuttaa. Löytäisinpä jonkun ihanan vanha  kasvi- tai kalakuvitusaiheen kehystytettäväksi tuvan seinälle. No, tätä kirjaa en raaski leikellä, vaikka mieli tekisi. Voisin katsella näitä kuvia loputtomiin. Tämä on hieno, tyylikäs ja hauskakin lahjakirja kelle tahansa. Siihen voi tarttua hetkeksi tai uppoutua tunneiksi. 

Kirja on John Nurmisen säätiön julkaisema, ja meillä on entuudestaan muutama muukin säätiön tekemä kirja hyllyssä. Säätiön tehtävänä on tukea ja edistää merenkulkua ja sen historiaa ja tietysti Itämerta. Kirjat ovat mahtavia, koska ne on tuotettu laadukkaasti, korkealla kunnianhimotasolla. 

Kirja on koottu vanhoista käsinpiirretyistä tutkimusmatkakirjoista, joissa kuvataan kaukomaiden eläin- ja kasvilajeja. Mukana on runsaasti meri- ja eläinmystiikkaa; usein matkakuvitukset sisälsivät merten voimien kanssa kamppailevia purjelaivoja, matkoilla kohdattuja merihirviöitä ja kummallisten eri lajien ihmettelyä. 

Ai että mikäkö on Nautilus? Vastaus löytyy lopusta. 
Nautilus. eli helmivene, on helmiäishohtoinen simpukkalaji. Nimi tulee kreikankielen sanasta nautilos, joka tarkoittaa merenkulkijaa. 
Luku- ja katselunautintojen ääreltä,


6 kommenttia:

 1. Näyttipäs mielenkiintoiselle ja kauniille luettavalle. Tiedätkö mitä päätin tässä eräs päivä?!:) Tänä kesänä matkustan appiukon mökille saareen vaikka kuinka tulisin merisairaaksi! Tosin aikasempina vuosina työ ja kesäloma saarelle josta ei välttämättä pääse sovittuna päivänä pois ei oikein sopinut kuvioihin.. Mutta tänä vuonna kun kaikki on avointa niin aijon sinnekin päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsot vain horisonttiin, niin et tule merisairaaksi! : )

   Poista
 2. Ihania kuvia. Tuli kaukokaipuu ja ikävä kesää!

  VastaaPoista
 3. No on tosiaan kaunis ja tunnelmallinen kirja. Mulle tuli sellainen ihana vanhan kirjaston tuoksumuisto pelkästään noiden kuvien katselusta. Pääsen keväällä penkomaan ja siivoamaan isoäitini vanhoja tavaroita, kun isäni valmistautuu muuttoon. Tulipa noista kuvistasi mieleen, että siellä on mm. se lapsuuteni suosikkirja: vanhanaikainen lintukirja upealla kuvituksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin, tästä tulee vähän sellainen antikvariaattitunnelma. Luin aiemmin mm. tämän kirjan arvostelun yhteydessä Hesarista, että nämä vanhat luontokirjat ovat harrastajien keskuudessa kuumaa kamaa ja kovissa hinnoissa, joten pistäpä arvotavara talteen! Ja varsinkin, jos sisältää lapsuusmuistoja.

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...