lauantai 19. tammikuuta 2013

Mietteitä antiikkiputiikissa

Nyt seuraa pieni kannanotto vanhantavaran markkinaan, vaikken sitä kovin kattavasti tunnekaan. Eli näkökulma on keskivertoasiakkaan - ei elämänsä antiikkikaupoissa kolunneen hifistelijän. Viime viikonloppuna käväisin Helsingissä galleriakierroksella ja silmiin pisti Punavuoressa kadun kulmauksessa aivan täynnä tavaraa oleva pieni antiikkikauppa. Viivyin ikkunan edessä pitkään, mutten viitsinyt astua sisään, koska parkkiaika raksutti jo ummessa.




Putiikki pyöri mielessä viikolla. Netistä en löytänyt verkkosivuja, vain liikkeen nimen Antiikki Ritva Blomqvist. Kauppaa siis tehdään vain paikan päällä. Löysin yhden arvostelun, jonka nimimerkki Minna K oli jättänyt nettiin. Lähdin tänään uudelleen liikkeeseen ja yhdyn jo tällä lyhyellä tuttavuudella tuohon kuvaukseen.

...Tavarapaljous lyö ällikälle ja liikkeessä täytyy kulkea miniaskelin ja varoen ettei kippaa heilumisellaan jotain Ming-vaasia alas. Veikkaan silti että jos rouva Blomquistilta kysyy, hän tietää halutun tavaran sijainnin senttimetrien tarkkuudella. Aina kun olen hiiviskellyt liikkeessä etsimässä tavallisuudesta poikkeavaa lahjaa, tiskillä on käyty kiihtyneen kuuloista sananvaihtoa maailmantilanteesta. Tuntuu että jotkut kanta-asiakkaat ovat siellä aina, niin kuin omistajarkin. Olisipa tällaisia liikkeitä useampia näillä seuduilla. Minna K

Liikkeessä asioimisesta tuli ihan mielettömän kiva fiilis. Kerrassaan tunnelmallinen, hämyisä ja uteliaisuuden herättävä paikka. Minäkin sain lämminhenkistä palvelua, ei tuputtamista. Ei siis ollut sellainen tiukkapipoinen, vähän LIIAN omanarvontuntoinen ja ylihintainen antiikkiliike, jossa myyjä kulkee asiakkaan perässä myymässä (tai kenties vahtimassa). Ehkä joku tietää, mitä tarkoitan. 

Lopulta etsiskelimme omistajattaren kanssa yhdessä hänen kätköistään kaikenlaista kivaa, minkä perään kyselin ja ihastelimme niitä : ) vaikken osoittanut elettäkään niiden hankkimiseksi. Kerroin, että minullakin on vanhaa tavaraa, josta pitäisi päästä eroon. "Tänne vaan, tänne vaan", nauroi rouva. Tuli tunne, että tämän naisen pitää myydä vanha seinäkelloni ja lamppuni, eli nyt löytyi vähän arvokkaamman tavaran kierrätykseenkin oikealta tuntuva kanava. 

Totta kai tunnelma teki minut myös otolliseksi ostajaksi. Mutta en tehnyt heräteostoa vaan löysin jo kauan etsimäni ja toivomani hopea-aterinsarjan. En oikeastaan edes ollut uskonut, että voisin saada  sellaisen täydellisenä kohtuuhintaan. Sain hyvän alennuksen, eli hinnat taitavat olla täällä suuntaa-antavia : ) tai sitten perustuvat jutusteluun ja rouvan fiilikseen. Oman fiilikseni voitte ehkä arvata, kun tämän sain, wuhuu.




Alla muutama lisäkuva hopeoistani, mutta sitä ennen sanon vielä, että olen suivaantunut kirpputorien liian kovista hinnoista! Fidat ja muut vastaavat saavat tavarat ilmaiseksi ja pyytävät niistä enemmän kuin esimerkiksi joku tällainen yrittäjä, joka maksaa vuokransakin Suomen kalleimmissa kortteleissa. Ei ihme, jos tämä putiikki erottuu positiivisesti ja poikkeuksena joukosta. Miten ihmeessä saisi noille kirppareille jonkun järjen äänen, vaikka vanha tavara nyt onkin 'muodissa'? Ostamani hopea-aterinsarja oli edullisempi kuin sekalaiset hopea-aterimet Kierrätyskeskuksessa. Ja kerran näin yhden peruspitsiliinan maksavan Fidassa 180 euroa! Käsittämätöntä. 










Vanhan hopean ostaminen osoittautui taas monin verroin edullisemmaksi kuin uuden. Koko hoito, veitsi-haarukka -setti, kumpaakin 12 kpl ja lusikoita 6 kpl maksoi yhteensä 80 euroa. Vastaava uusi  maksaisi 2000-3000 euroa. Aika käsittämätön hintaero. 

Hopeanmerkit löytyvät jokaisesta ja täysi hopean määräkin on ilmoitettu laadun takeena. Sarjan ulkonäkö on kyllä entuudestaan tutun oloinen, mutten tiedä sen nimeä. Merkintä ARG tarkoittaa hopeaa englanniksi, joten alkuperämaa saattaa olla Englanti. Aterimet on alunperin myyty vuonna 1940 perustetusta Kajaanilaisesta kultasepänliikkeestä T:mi J.V. Toivanen & K:ni Oy:sta.   




Edullisia löytöjä ja kirpeää talviviikonloppua toivotellen,


20 kommenttia:

  1. Mahtava löytö! Ja ihana, kun tuommoisia paikkoja on olemassa.
    Mä näen nykyään välittömästi punaista, kun kiertelen kirppareita ja jossain myydään suoraan sanottuna silkkaa paskaa ylihinnalla. Myös semmoiset paikat sapettavat ankarasti, joiden mentaliteetti on hakea ilmaiseksi vanhusten tavarat ja kuolinpesät ja myydä niitä liikkeessään törkeällä hinnalla. Kotikaupungissani on tämmöinen liike ja kun tavara on ylihinnoiteltu, ei se liiku mihinkään ja lisää tulee koko ajan... Onko järkeä, kysyn vaan? No niin, menipäs taas kiihkoiluksi, sorppa ;) Täytyykin muuten kaivella noita omia "hopeaostoksia" (alpakkaa taitavat olla), kun niissä oli hyvinkin samannäköisiä lusikoita, kuin ostamasi...

    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitti! Sama täällä, meinaan kans kiihtyä oikein kunnolla tämän aiheen äärellä ; ) Luulen, että tämä on yleistä mallia, koska näyttivät heti tutuilta. Tarkista ihmeessä, mitä leimoja löytyy!

      Poista
  2. Ihana lukea blogiasi, liippaa todella läheltä omaa sydäntäni kaikki aiheesi! Mielenkiinnolla odotan miten keväällä kunnostamisenne edistyy ja kaikenlainen kiva tavara saa sijansa upeasta saaripaikastanne! Talvisin terveisin, Ella Turusta

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos Ella, viestisi ilostutti todella ja toivottavasti jatkossakin aiheeni tuntuvat läheisiltä. Saas vain nähdä kuinkakohan vielä päästään 'sisustelemaan' ensi kesän aikana...mutta kaikenlaista mukavaa puuhaa jokatapauksessa tiedossa. Oikein ihanaa talvenpitoa sinulle!

      Poista
  3. Voi miten hienon ostoksen teit! Kirpparien hinnat ihmetyttää minuakin, kiinnostaisi tietää saako niillä hinnoilla oikeasti sitä tavaraa kaupaksi? Vaikka olisi kyse hyväntekeväisyydestä, niin kohtuullisuus kunniaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä. Luin juuri blogistasi, kuinka olit hankkinut klassikkokirjan 50 sentillä - täälläpäin yksi kirppis pyytää 5 € surkeimmistakin kirjoista ja osasto senkun laajenee, eli ei taida ihan kauppa käydä.

      Poista
  4. Kiihdyttää nyt vanhaa ihmistä tähän aikaan illasta...ei se varmaan oo laillista! Osuit naulan kantaan jutussas, täytyy piipahtaa kaupoilla kun osuu kylille;) ihqt hopeat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi ei, toivottavasti ei yöunet häiriintyneet! ; )

      Kiitos!

      Poista
  5. Olen samaa mieltä kanssasi, noista kirpputorihinnoista. Joskus tekisi mieli jättää lappu ja siihen kysymys 'Oletko aivan tosissasi?' Luulen kuitenkin, että ihmiset jotka terveellä järjellä ajattelee, jättää ylihinnoitellut hyllyyn joka kerta ja hyvä niin. Siihen ainakin omasta mielestäni, sana 'löytö' perustuu, että löytää kirpputoriltakin, hyvää, mieleistä ja oikealla hinnalla.
    Sait kauniin aterinsarjan asiantuntevaan hintaa. Ja kaikkein tärkeintä, että olet itse hyvillä mielin;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta - löytöjen metsästäminen tekee toki koko hommasta myös kiehtovaa.

      Poista
  6. Hieno löytö! Kirpparihinnat ovat todellakin karanneet käsistä. Se alkoi siitä, kun siirryttiin markoista euroon, ja se mikä ennen maksoi markan, maksoikin yhtäkkiä euron... Kun itse laitan tavaraa kirpparille, myyn todella halvalla. Haluan oikeasti päästä roinasta eroon ja olen iloinen, jos jää jotain pientä ekstraa päytävuokran jälkeen. Kirppareilta ei pysty tekemään mielestäni todellisia löytöjä enää kuin ani harvoin. Olen löytänyt mm. upeita vanhoja tekstiilejä todella halvalla antiikkimessuilta, vaikka ei uskoisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin se varmasti on.
      Sama juttu minulla - kirpparilla haluan päästä tavarasta eroon. Pari latia on parempi kuin turhat tavarat kaapissa!

      Poista
  7. Onpa kauniit aterimet. Noilla kun syö silakkapihvejä, tuntee itsensä vähintään ruustinnaksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, just se on tarkoitus, pientä luksusta elämään!

      Poista
  8. Olen niin samaa mieltä, ja itsekin olen aiheesta kirjoitellut..Siis varsinkin tuosta FIDASTA. Niillä jos joillakin on KISKURIHINNAT ja kun aattelee, että ne on saanut ne ilmatteeksi ne tavarat. Sen järjestön nimeksi voisi tulla "pieni ryöstökauppa"
    Ihania astioita olet silti löytänyt :)

    VastaaPoista
  9. Täytyy vielä antaa sinulle POSITIIVISTA palautetta, siitä että olet eritellyt blogilistallasi blogeja jotka käsittelevät erilaisia aihealueita. Löysin sinun blogisi kautta muutaman TOSI IHANAN BLOGIN josta on hyötyä meidän tuleviin projekteihin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyviä blogeja on niin paljon, että ajattelin, että pieni jäsentely auttaa seuraamista. Hyvä, että siitä on muillekin iloa!

      Poista
  10. Sinulle on tunnustus blogissani. Taidat olla sen jo kertaalleen saanut, mutta näillehän ei ole kiintiötä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos, ja juu, näitä on nyt tupsahdellut, mutta sehän on pelkästään kivaa!!

      Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...