maanantai 7. syyskuuta 2015

Rysäverkolle käyttöä

Viikonloppuna ahkeroin venevajan alakerrassa, Mikko vintillä. Päätin ryhtyä hommaan, mikä olisi edessä ennen pitkää, eli operaatio pääskysverkkojen asennukseen. Ikkunoiden ja ovien yläpuolella on jos jonkinmoista koloa, johon taas ensi keväänä ilmestyisi kymmeniä pesiä, ellei niitä verkotettaisi.


Hommaan löytyi sopivat tarvikkeet ihan omasta takaa edellisen omistajan jäljiltä. Jättikokoinen rysä, jota yritimme aikamme kaupitella ilmaiseksi, on maannut nämä vuodet rannassa. Olemme säästelleet sitä siinä toivossa, että verkkokasalle keksittäisiin jotain käyttöä ja tähänhän se sopii! Harmi vain, että kasa ei mainittavasti pienentynyt - siitä kului vain noin viidennes, eli valtaosa on vielä jäljellä :(. Se on siis kirjaimellisesti mallia jättiläis-.


Leikkasin siitä sopivia kaistaleita ja naulasin kiinni.


Nyt verkko kiertää koko vajan ympäri katonrajassa, ikkunoiden ja ovien yläpuolella.
Tässä samalla tulee esiteltyä vajan uudet messinkilamput, joita olemme vasta ihan viime päivinä päässeet käyttämään. Kivaa, kun on pimeää ;).


Toivon, että pääskysiä kuitenkin taas ilmaantuu ensi keväänä. Armeliaisuuttani (ja koska veneen kulkuaukolle en onnistunut verkkoa kiinnittämään) jätin linnuille yhden räystään vapaaksi. Ensiluokkainen pesimäparvi käytössänne, olkaa hyvä! Ulkopuolellekin saa toki majoittua.


Mauro vaan ei tahdo kestää, että me molemmat olemme yläilmoissa tavoittamattomissa. Samasta syystä linnut varmaankin ärsyttävät sitä kaikkein eniten maailmassa. Tyytymättömyytensä se ilmaisee kovalla haukunnalla ja epätoivoisella ulinalla, mikä lakkaa vasta jommankumman meistä laskeuduttua maan tasalle. Kunnolliset portaat tarvitaan vintille vanhuksia, lapsia ja koiria varten. (Huom. olemme ehkä jossain vaiheessa itse ne vanhukset.)


Vintillä päätyseinät ja lattia ovat valmistuneet, seuraavaksi on vuorossa sivuseinien lautaverhoilua.


Mukavaa maanantaita ja puhtia koko viikkoon!25 kommenttia:

 1. Tässä on siis älleen hyvä esimerkki siitä, ettei mitään käyttökelpoista kannata laittaa pois :) Kekseliäästi jäleen löysit oivan käytön rysälle. Tuosta verkkoesteestä tuli kaiken lisäksi vielä erityisen kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No se on kyllä ihan totta - koskaan ei tiedä. Kiitos, tarkoitus oli pelkästään funktionaalinen, mutta en itsekään pistä pahakseni sitä, miltä lopputulos näyttää.

   Poista
 2. Uskomatonta, mutta nämä verkot ovat hyvinkin kauniit! Miten ihmeessä olet saanut ne noin siististi laitettua? Voin vain kuvitella itseni tekemässä tuota ja voin myös kuvitella lopputuloksen - olis kyllä verkot sotkussa ja hermot menny :)) Huikeeta työtä taas jälleen kerran!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla. Asettelin ne tarkoituksella vähän suurpiirteisesti, vaikkakin tiiviisti ylhäältä, mutta voit kuvitella, että ne sotkeentuivat ihan koko ajan johonkin. Meinasi mennä hermot, mutta lopputulos tuntui niin palkitsevalta, etten jättänyt kesken ;).

   Poista
 3. Verkko näyttää hyvältä. :) Pääskyset ovat upeita seurata, mutta niiden pesää ei ihan joka paikkaan toivo. Sen verran ulosteongelmaa "pukkaa" seinälle ja pesän alle. Meillä pääskyset yrittivät tehdä pesää mökin terassille, suoraan ovea vastapäätä. Siinä ehti tulla muutama vaarallinen tilanne pääskysten syöksyessä, ennen kuin saimme peitettyä pesäkohdan niin, että pääskyset siirtyivät muualle rakennuspuuhiin. Aikamoista vauhtia ne lentävät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääskysten väistely on tuttua myös meille :). Ne pitävät hyttyset kurissa, joten niiden olemassaolo on siitäkin näkökulmasta ihan toivottavaa. Mutta pesänrakennuspaikkoja pitää vähän ohjailla, kun ne tykkäävät majoittaa tätä meidän venevajaa niin sankoin joukoin!

   Poista
 4. Näyttää hyvälle!

  VastaaPoista
 5. Toivottavasti kaunis este toimii nätisti myös käytännössä.
  Meillä eräs tomera pariskunta nimittäin oli niin kiintynyt talomme räystäiden sisällä pesimiseen, että kun muutama kevät sitten vedimme niihin hätäverkot, kun varsinainen verkotus oli kesken, yksi lintu meni päättäväisesti verkon raosta läpi ja jäi jumiin sinne toiselle puolelle. Yhä edelleen ne keväisin kiertävät taloa ympäri pesimäpaikkaa etsien, mutta enää ei ole linnunmentäviä rakoja.
  Btw tuo rysäkasa näyttää siltä, että siellä voi olla vaikka valas sisällä :D Aikamoinen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, se jää nähtäväksi, miten onnistuin. Voi olla, että joudun vielä muutaman aukon tukkimaan. Mutta tajusin kyllä tämän ongelman heti ja yritin olla verkottamatta ansoja pikkulinnuille!

   Niinpä, sillä verhoilisi vaikka koko talon ;).

   Poista
  2. Mulla tuli kans mieleen, että toivottavasti et nyt ole rakentanut pääskysrysää. Linnun leikkely verkosta irti on melko hermoja raastavaa puuhaa molemmille osapuolille. Hauskan näköinen ratkaisu joka tapauksessa ja onpa melkoinen rysä!!!

   Poista
 6. Toivottavasti verkko toimii. Yllättävän hyvältä se näyttää kuvissa ainakin :). Tuo messinkilamppu on kyllä kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Lamppuja on kaikkiaan seitsemän ja tykkään kovasti niistä :)

   Poista
 7. Meillä täytyi myös estää pääskysten pesiminen terassilla, kun muuten sitä ei olisi voitu käyttää ollenkaan ennenkuin pääskyset ovat lähteneet. Kaksi kesää pääskysten sotkuja siivottiin, mutta sitten mieheni peitti kattoparrut ja nyt ei pesiä enää voi kyseiseen paikkaan tehdä. Kahtena vuonna pääskyset tosin ovat vielä käyneet katsomassa josko vanha pesimäpaikka olisi taas käyttökunnossa, mutta kun ei ole. Verkko näyttää tosi hienolta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voi olla, että meilläkin parveilee lintuja sisäkaton rajassa koko ensi kesä, mutta vajasta löytyy kyllä edelleen hyviä pesimäpaikkoja heistä ihan jokaiselle!

   Poista
 8. Tosi kauniisti olet saanut aseteltua verkon seinälle! Tulee mieleen ihan joku rantaravintola. Ja lamput ovat kertakaikkisen upeat. Vajassa on varmasti ihana tunnelma, kun valot ovat päällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, laskokset verkkoihin luovat lamppujen kanssa kivaa tunnelmaa :).

   Poista
 9. Kaunis somistus rysästä! Tuollaisia varhoja olen havitullut ;-)

  VastaaPoista
 10. Tykkään - taas kerran! Laitapa joskus iltavalaistuksestakin kuva, voisin kuvitella vajan hyvin tunnelmalliseksi syysillassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Yleensä iltakuvat epäonnistuvat, minun taidoilla, mutta yritetään ;)

   Poista
 11. Nimetön22.22

  Toivottavasti verkot eivät toimi, että linnut saavat pesiä. Pesäpaikat nykyään vähissä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäpä puolestani ihan lintujen puolesta toivon, että toimivat, sillä haitta talon sisällä on niin suuri, että muuten joudumme hajottamaan pesät, eli näin ne toivottavasti miettivät meidän kanssa sopusoinnussa hyvän paikan. Vajan ulkopuolella on myös runsaasti räystästilaa ja kuten jutussakin varmaan näit, myös sisäpuolelle jäi varsin täydellinen orsi niiden käyttöön!

   Poista
 12. Nimetön21.48

  Lintudirektiivi (79/409/ETY) ja luonnonsuojelulain (1096/1996) 6. luku suojelevat rangaistuksen uhalla kaikki lintulajimme; poikkeuksena on kuusi tuhoa aiheuttavaa lintulajia ja metsästyslajit metsästysaikana.

  "Lintudirektiivin noudattaminen on helppo tulkita, sillä se kieltää kaikkien luonnonvaraisten lintujen tappamisen ja pyydystämisen, pesien ja munien tuhoamisen, munien ottamisen, tarkoituksellisen häirinnän pesintä- ja poikastenhoitoaikana sekä ei-riistalajien yksilöiden hallussapidon. "

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...