keskiviikko 1. heinäkuuta 2015

Taloarkeologinen löytö

Kysyin aamukahvilla Maurolta, että mitäs tänään tehtäisiin. Mauron katseesta ymmärsin, että kaivuuhommat olisivat mieluisia. Niinpä päätin tarttua talon takametsässä olevan "kaatopaikan" siivousoperaatioon ja lähteä kaivamaan maatuneita jätteitä. Kaatis olikin aika paljon isompi kuin oletin. Se on harmiksemme suoraan kulkuväylällä pohjoisrannalle mentäessä, joten sen poiskerääminen olisi suotavaa. Mauronkin takia lasinsirut huolettavat.Murto-osa työstä oli vasta tehty siinä vaiheessa, kun ensimmäiset jätesäkit täyttyivät: yksi lasia, toinen muovia, kolmas metallia. Olin juuri aikeissa aloittaa lounastauon, kun roskien alta paljastui selviä kaakeliuunin jäänteitä! Joten ei muuta kuin kaivamaan lisää.

Arabian stanssauksia löytyi paristakin eri kohdasta


Turkoosinhailukka-keltasävyisiä kaakelinpaloja ja muutama täysin ehjä löytyi tässä vaiheessaEn todennäköisesti kaivanut vielä koko aluetta, mutta olipa hienoa löytää viitteitä puretusta kaakeliuunista. Ja olisipa tosi kivaa tietää, miltä vuodelta uuni on. Päätalo on rakennettu tänne 20-luvulla, mutta hirsikehikko on todennäköisesti tuotu muualta. Onko uuni tullut myös silloin mukana? Voisivatko nuo käsin kaiverretut numerot 89 viitata johonkin 1890-luvun vuoteen? Onko se ollut uunin ensimmäinen muurausvuosi? Voi olla, sillä Arabian tehtailla aloitettiin nopean googlauksen mukaan kaakeliuunien valmistus 1800-luvun puolella.

Tämä kaikki jäänee arvailuksi, mutta kaakelin värisävy voi esimerkiksi antaa inspiraation mietittäessä tulevia päätalon uunivalintoja.

Oli pakko tulla dokumentoimaan tämä vaihe äkkiä blogiin. Mikkokaan ei ole täällä, niin voi sitten lueskella blogistani uusimmat tiedot niin tietää, mistä puhutaan :).

Lähdemmekin tästä kaivamaan lisää!

Vai mitä Mauro? Mauroo, herätyys...


Hauskaa päivää sinne kaikille!

P.S. Nyt on ollut pari päivää jotenkin niin huono nettiyhteys, että mukavien blogien luku ja erityisesti kommentointi on vaivalloisuudessaan jäänyt vähiin :(. Palailen langoille myöhemmin ja paremmalla onnella :) 
36 kommenttia:

 1. Lisää aarteita aina vain sieltä löytyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä oli ehkä tiedollisesti tärkeämpi löydös kuin materiaalisesti, heti lähtee ajatus laukkaamaan:)

   Poista
 2. Vau, ihana yllätys inhalla kaatsilla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, sain tästä virtaa kaatiksen korjaamiseen :)

   Poista
 3. Todellinen aarresaari:)
  Mukavaa pàivàn jatkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toisen romu on toisen aarre... ;)

   Poista
 4. Kaikkea sä sieltä löydät, todellinen aarresaari! Mä niin tykkään näistä sun jutuista :)) Meilläkin on täälä kaatopaikka.. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :)). En tosin löytänyt enää myöhemmin lisää uunin paloja. Roskasäkit kyllä tuplaantuivat:). Nyt mars, kaatopaikalle Mia!

   Poista
 5. Ompa mielenkiintoista kaivuutyötä, ei tiedä mitä vielä löytyy. Näin sitäennen tavarasdta päästiin eröön.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin päästiin ja "päästiin" eroon ;). Nyt joku hullu tonkii jätteitä.

   Poista
 6. Wau, mikä aarre. Siistiä syntyi jälleen. Ilmeisesti ennen on ollut tehdä näitä omia kaatsikoita, kun muitakaan paikkoja ei ole ollut. Siivoushommat taisivat ottivat Mauroa koville :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viisi säkkiä keräsin ja puoleenväliin pääsin tämän kaatiksen osalta, huh. Luulen että Mauro pikemminkin pitkästyi, kun tein blogipäivitystä ;).

   Poista
 7. Ihana, että jätteiden seasta löytyy aarteitakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Tällä kertaa en kyllä yhtään odottanut vanhoja kattiloita kummempaa ;).

   Poista
 8. Anonyymi18.22

  Taloarkeologiaa parhaimillaan :-)
  Olematta mikään guru, sanoisin että olet löytänyt Idurin vanhan 'spisin' eli kaakelihellan jäänteet. Kaakelien pitkulainen muoto ja neliskanttinen tuhkaluukku olivat keittiön puolen muotokieltä, joskin saaristossa on aina eletty sanonnan 'use what you have' mukaan..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saatat olla hyvinkin oikeassa! Mietin itse puolestaan, että kaakelit ovat suht pieniä ja matalaprofiilisia - eivät ns. varaavia isoja kuppikaakeleita, joista kaakeliuunit on muurattu. Talon tuvassa on n. 20-luvun Högforshella, joten olisikohan tässä kyse sitten talon alkuperäisen hellan jäänteistä...? Erittäin mielenkiintoista - kiitos kommentistasi, joka todennäköisesti johdattaa meidät oikeammille jäljille!

   Poista
 9. Onhan se loistavaa kun saa roskat kaivettua pois, mutta kiva kun bonuksena löytyy vielä mielenkiintoista arkeologista kaivettavaa :-) Kyllähän ne entiset asukkaat naureskelis haudoissaan sun kaivauksille - niin kuin mekin tulevaisuudessa naureskellaan haudoissamme tuleville sivilisaatioille, jotka kaivelee kaatopaikoilta meidän elektroniikkaromuja ja ihmettelee mitä kummia nämä ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä jäi siivottavaa, mutta odottelen seuraavaa inspiraatiota:). Mietin ihan samaa, mutta olis kivampi ajatella, että kukaan ei tongi minun jätöksiäni!

   Poista
 10. Olipa hieno löytö, ihan puun takaa! Sellaiset ovat sieltä parhaasta päästä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta - kirjaimellisesti puun takaa ;)

   Poista
 11. Olet sinä melkoinen taloarkeologi;) Ja tiedän melkein, että keksit noista kaakeleista jotain kivaa tehtäväksi!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai ;) minä en kyllä vielä tiedä, mutta tallessa ovat inspiraatiota odottamassa :)). Kiitos Hyvä Mieli!

   Poista
 12. Anonyymi20.04

  Oi mitä aarteita! Varsinkin nuo Arabian laatat! Meiltä on mökkisaaresta samanmoisista kaatopaikoista löytynyt varsinaisia retroaarteita: viilipurkkeja ties miten monen vuosikymmenen takaa, ikivanhoja öljypulloja, jotka ihanina retroaarteina ja pestyinä pääsivät mökin hyllyyn, puulaatikoita...

  Ihana Mauro <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, miten hauska kuulla! Olen kyllä manaillutkin sitä muinaisperinnettä, että maatumattomat jätteet heitetään talon taakse, mutta kieltämättä, minäkin keräsin talteen pari kivan näköistä pulloa. Ja laattalöytö oli tietty hieno, mutta paljon muuta järkevää ei tällä kertaa löytynyt.

   Poista
 13. Voi Mauro <3 Mielenkiintoinen löytö, toivottavasti saat jäljitettyä lisää tietoa uunista, ehkä lisäkaivaukset tuo uusia johtolankoja... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi tuossa yllä vinkkasi, että kyse ei ole kakluunista vaan liedestä ja niin se taitaa olla. Luukkukin on miniversio :). Lisää liedenpaloja ei löytynyt, mutta en jaksanut alkaa kääntää maata kovin laajalta, kun tarkoitus oli kerätä roskat pois. Maan uumenissa voi kyllä hyvinkin olla vielä loputkin siitä.

   Poista
 14. Aaah - Indiana Jones -hommeleita: kaivellaan muinaisen kulttuurin salaperäisiä jäänteitä keskellä rehevää viidakkoa. Aarteet tutkitaan, dokumentoidaan ja pakataan huolellisesti siirtoa varten. Mitähän jännittävää seuraavaksi tapahtuu? Väsyikö se innokas seikkailukumppani katselusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta - ja aina yhtä jännittävää! :D Seikkailukumppani väsyi, koska se ei saanut alkaa kaivaa juuri tästä kohdasta raivon vallassa. Lähinnä olisin tarvinnut itse hammasharjaa ja pumpulitolloa mullanrapsutteluun ;).

   Poista
 15. Välillä kyllä niin hymyilyttää, kun törmää täällä muiden blogeissa samoihin puuhiin. Siivosin mökillä vanhaa jätekasaa pelätessäni Hugon tassujen puolesta ja löysin vanhoja lapsuudesta tuttuja elintarvikepurkkeja ja niiden kansia ja etikettejä roinan ja sirpaleiden joukosta. Säästelen niitä esitelläkseni lapsille äidin lapsuuden aikaisia juttuja...siis kaikenlaista sitä tuleekin tehtyä:D No sinä löysit ihan oikeita aarteita ja paikan historiaa - hienoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus jätteiden säilymisestä on paljon iloa :)). Jatketaan kaivauksia!

   Poista
 16. Aivan huippua, roskakasasta aarteita!
  Kauniit värit ovat kaakeliuunissa olleet ja yllättävän hyvin säilyneet!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on huippua, koska tämä lisää tietoa talosta aikalailla. Tarkastelin laattoja/paloja vielä jälkikäteen ja jännä juttu, että jokainen laatta on toisiinsa nähden aika paljonkin eri sävyinen! Selvästi käsityön jälkeä ;).

   Poista
 17. Mitä ihmettä kaakeliuuni tuolla teki? :D Kyllä on nämä meidän aikalaisasukkaat olleet luovia jätteenpoistoasioissa. Sulassa sovussa yhtä ja toista. Sieltä tuntuu löytyvän nyt vaikka mitä mielenkiintoista (taas). Meillä tunkio ei tuottanut muuta kuin ihmetystä ruokavalion suhteen. Näytti siltä, että ahtisillin lisäksi täällä syötiin lähinnä viiliä ja juotiin kaljaa päälle :D Nämä meidän alkuasukkaat meinaan todella pitivät sillistä ja viilistä. Sitä purkkien määrää ei selitä millään ;D

  VastaaPoista
 18. Hee, täällä on selvästi syöty myös paljon viiliä ja juotu kaljaa päälle ;)). No, nyt ravintolöydökset joutavat oikealle kaatopaikalle ja keräysasemille!

  VastaaPoista
 19. Oho !! Vautsi mikä löytö. Jos ei muuta, niin saat noista kauniita koristeita jonnekin tai miksi ei vaikka pannunalusia, jos kunnossa ovat.

  VastaaPoista
 20. Mukava seurata näitä sinun löytöjä, aivan upeita juttuja! Olisipa tosiaan kiva tietää, mitä tuon ajan ihmiset miettivät asioita poisheittäessään.....

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...