keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Ketokukka-DIYOlen tänä kesänä poiminut paljon niityltä eri kukkia maljakoihin (lampaat söivät tultuaan pahus vieköön kaikki päivänkakkarat!). Eräänä heinäkuun alun iltana juttelin naapureiden kanssa mäkikuismasta, jonka jälkeen yritin etsiskellä sitä niityltämme. Juttumme nimittäin oli kääntynyt jostain aiheesta ketokukkiin ja naapurin isännälle muistui mieleen, että eräs suomenruotsalainen laulu kehottaa laittamaan johannesörtiä viinan joukkoon, ja että sitähän meidänkin niityltä löytyy paljon. Katselin siis seuraavina päivinä ympärilleni ja ihmettelin, kun en nähnyt meillä mitään sen kaltaista kasvia. Mutta kukinta-aika ei kai ollut vielä silloin alkanut. Pari päivää sitten havaitsin tämän keltakukkaisen ruohokasvin – se se on, äkta johannesört. Mäkikuisma suomeksi. Innostuin tämän vanhan perennakasvin pirteän keltaisesta väristä, joten reseptillä 1+1+1 syntyi seuraavaa: 

Kaivoin esiin kirpparilta hankkimiani vanhojan lasipulloja, joihin olin suunnitellut laittavani kesäkukkia jossain vaiheessa esille. Sen lisäksi ruuvasin pari vuotta sitten vanhasta kakluunipesän reunasta tekemäni avainnaulakon ruokailuvajan sisäänkäynnin viereen. Se ei ollut toistaiseksi päätynyt ajateltuun käyttöön, joten uusi käyttötarkoitus oli paikallaan. Ja kuhunkin pulloon yksi mäkikuisman oksa.

Mietin, miksiköhän mäkikuismaa on perinteisesti laitettu alkoholin joukkoon. Löysin vastauksen netistä: se voimistaa alkoholin vaikutusta. Kyllä vanha kansanperinne tällaiset tietää ja viisaus on tälläkin tilalla osattu hyödyntää. En tosin keksi syytä, miksi minun pitäisi kokeilla tätä :). Johannesörtilla näyttäisi olevan toinenkin hyvä piirre, masennuksen ehkäisy. Ehkäpä sitten dagen efter -morkkikseen kannattaa ottaa tätä hienoa yrttiä, jos sellainen on päässyt iskemään! No, vakavasti ottaen, mielenkiintoinen tieto oli se, että kuulemma Saksassa mäkikuismaa määrätään masennuslääkkeeksi ohi muiden lääkkeiden.


Kun Hypericum perforatum lakkaa kukkimasta, minun pitää miettiä jälleen naulakolle muuta käyttöä, mutta eiköhän sitä jotain taas keksitä, jos se kerran "maljakoksikin" taipui.


Pieni päivitys muiltakin osin: venevajan parven rakentaminen etenee verkkaisesti, mutta etenee joka tapauksessa. Lampaiden tönimiset jatkuvat. Sarvensa menettänyt menetti eilen toisenkin sarvensa, mutta pienemmin vaurioin. Pahalta se näytti taas, mutta sarven paikka ei tällä kertaa valunut verta. Muilta osin Idurissa vallitsee leppoisa kesätunnelma!

Kivaa loppuviikkoa toivottelee,


31 kommenttia:

 1. Ihanin ketokukka-diy ikinä! :)

  VastaaPoista
 2. Luonnonkukissa on voimaa!
  Tuollaiset vanhan kansan kertomukset ja keinot ovat parhautta!
  Kauniin asetelman olet tehnyt, kivasti kukat erottuvat punaista seinää vasten :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On voimaa ja vaikka olisi kuinka mitättömän näköinen kukka, kivassa asetelmassa on tunnelmaa. Minustakin värit ja patina sointuvat hyvin yhteen!

   Poista
 3. Ihana idea. Tuo keltaisen ja turkoosin liitto sopii hyvin yhteen. Hauska on aina lukea tarinoitakin jostain aiheesta. Ei olis muuten kyllä tullut tietämystäkään tästä alkoholin vahventajasta :)
  Voi ihme teidän murrosikäisten lampaiden kanssa :D
  Laitathan sitten kuvia, kun venevajan jutut etenevät!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mietinkin ensin kissankellojen laittamista pulloihin mutta juuri väriyhdistelmä natsaa näin paremmin :). Olen samaa mieltä, kun kuulee jonkin uskomuksen tms, siitä hauska lueskella vähän lisää.

   Poista
 4. Hauska kukkanaulakko. Mäkikuisma auttaa tosiaan lievään masennukseen ja alakuloon, ainakin Vogelilla oli ennen mäkikuismauutetippoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasviyrttien ominaisuudet ja vanhat parannuskeinot ovat kyllä tosi mielenkiintoisia tutkittavia. Ilmeisesti tämä on aika hyväksi havaittu lääke masennukseen, koska se on edelleen yleisessä käytössä.

   Poista
 5. Kauniita kesäkuvia ja viehättävä idea nuo pullokukat! Pullojen väri on todella kaunis. Tuli mieleeni joku aikaisempi postauksesi - olisikohan olleet keltaiset puutarhakalusteet kalliolla maustettuna jollakin sinisellä (isännänviiri/taivas?) vai päinvastoin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, taidat muistaa ihan oikein:). Näitä sävy-yhdistelmiä täältä löytyy!

   Poista
 6. Niin kaunis ja herkkä, vanhat pullot ja luonnonkukat ovat tehty vain sopimaan yhteen! Kyllä vanhakansa tietää..taas opittiin jotain uutta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ei muuta lisättävää :)

   Poista
 7. Jaa, onkos kaikilla aposteleilla omat yrttinsä? Mielenkiintoista! Suomeksi en muista olevan kuin pietaryrtin, joka sekin on keltakukkainen. Onkohan se ruotsiksi jotain ihan muuta vai sama asia...Tuota johannesyrttiä kasvaa meidän pihassa ihan runsain määrin, pitänee alkaa rouskuttaa sitä jos masentaa. Vai pitääkö viina maustaa sillä ja juoda sitä masennukseen? Pelti kiinni, mutta eipä masenna ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, mitäs tämä yrtti kertookaan Johanneksesta?? :D Ihmettelen johannesörtin suomennosta, ihan eri merkitys. Kukin ottakoon tätä omiin tarpeisiinsa ;)

   Poista
 8. Enpä olis tiennyt, miltä Mäkikuisma näyttää, mutta nyt kun noi keltaiset kukat näin, niin niistä tuli kyllä ihan selkeä mielleyhtymä lapsuuteen. (Ellen sitten sekoita Rentukkaan tai jotain :D). Eli olisko se joku perinnekasvi, joka olis sittemmin lakannut olemasta siinä missä muutkin lapsuuden kukat (ruiskukat ja päivänkakkarat lähinnä).

  Todellakin niin symppis kukka-asetelma. Ja siinähän sulla on jo pullot ja yrtit viinaksia vailla valmiina :). Vaikka enpä kyllä minäkään haluais kokeilla mitään "voimistavaa vaikutusta". Hui.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tässä en vielä valmista tehojuomaa ;)). Lukemani perusteena kasvi on nimenomaan perinnekasvi vuosisatojen takaa ja sitä kasvaa luonnonvaraisena Etelä-Suomen niityillä, joten lapsuusmuistosi ovat varmasti kirkkaat tältä osin!

   Poista
 9. Kerään mäkikuisman kukkia kuivumaan ja lisään sitten Nice-teehen, meille naisille hyväätekeviä ominaisuuksia, vaihdatusvuosiin ja muuhun elämäntuskaan:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, hauska kuulla, että tämä on sinulle täysin tuttu hyötykasvi!!

   Poista
 10. Anonyymi16.13

  YouTubesta löysin Ulf Lundellin "Öppna landskap" , jossa hän noin 1:14 kohdalla mainitsee johannesörtin maagisesta voimasta...
  Ulf Lundell - Öppna Landskap - YouTube
  www.youtube.com/watch?v=uuOUev9EgI8

  Terveisin "naapurin isäntä"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hienoa, kiitos! Nyt tuli selville tarinan toinenkin osa, eli itse kappale. Täytyypä lähteä tästä kuuntelemaan :)).

   Poista
 11. Mäkikuisman kanssa saa olla varovainen, sillä se vähentää monien lääkkeiden vaikuttavuutta. Ennen kuin alkaa käyttää sitä missään muodossa, kannattaa neuvotella lääkärinsä kanssa, ainakin jos käyttää mitään lääkkeitä. Heikentää myös esim. ehkäisypillerien tehoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luin myös tästä, eli jos ei lääkäriä konsultoi, uskaltaa nauttia, mikäli ei ole mitään lääkitystä käytössä. Vielä en kuitenkaan ole ryhtynyt itse uuttamaan mäkikuismaa kaamosaikaa vastaan ;).

   Poista
 12. Voi ihana mäkikuismanaulakkomaljakko :) Odottelen kovasti, että pääsisin itsekin pitkästä aikaa saareen... Sun blogista saa aina sitä tunnelmaa edes mieleen, kun ei aina fyysisesti pääse paikan päälle itse sinne veden ääreen. Iloisia terveisiä Espoosta :)

  VastaaPoista
 13. Ihanat pullot, huippu väri. Ja maljakko-idea - todella kaunis :)

  VastaaPoista
 14. Tyylikäs ketokukka-asetelma!
  Mäkikuismaa todellakin käytetään masennuksen hoidossa. Saksassa ja muuallakin Euroopassa käytetään enemmän näitä täydentäviä hoitomuotoja. Miksi suomalaiset ovat niin ehdottomia, tarkoitan tätä virallista systeemiä, että se ei suvaitse kuin yhden totuuden kerrallaan.

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...