maanantai 29. joulukuuta 2014

KoordinaattejaMieli levänneenä ja reidet maitohapoilla palasimme alppimatkalta. Ohuessa ilmassa tuli tehtyä suksin matkaa satoja kilometrejä, välillä nautiskellen laakeista rinteistä, välillä hikipäissä jyrkempiä kuruja valloittaen :). Kotona odotti siivottu koti vailla minkäänlaisia jouluaihioita, joten sen poiskorjaamisen sijaan ajatuksemme ovat jo rientäneet tuleviin suunnitelmiin. Venevajan sisärakennustyöt ovat mielessä päällimmäisenä, samoin sen ovet ja ikkunat. Korjausfirma viimeistelee muut työt.


Ikävä kyllä heikot jäät estävät ryntäämästä nyt katsomaan kunnostustilannetta. Mutta olemme saaneet työmiehiltä muutaman kännykkäkuvan ja puhelinraportteja, että hyvin etenee. Hyvä!

Vajan virallinen taso ulkorakennuksena ei muutu, mutta meillä molemmilla siintää mielessä ajatus pienestä tyylillisestä ja käytännöllisestä upgreidauksesta: vajasta tulee hyvässä kunnossa pidettävä käyttörakennus, jossa voi myös istua tunnelmallista iltaa tai ottaa kahvikuppi kädessä vastaan aamun ensimmäiset säteet lahdella - veden liplattaessa alla.


Seuraavalla kerralla saareen mennessämme saamme jo ajaa veneen kiinni vajan laituriin: ei enää luonnonsatamahenkisiä rantautumisia! Jos sataa tai mukana on tavaraa, senkun ajaa veneen sisälle ja purkaa lastit suoraan sisälaitureille. Ylellisyyttä.

Venevaja symboloi meille paljolti elämämme asettumista saarella oikealla tavalla uomiinsa. Juuri nyt jopa päärakennus tuntuu toisarvoiselta. Venevajaan liittyy käytännönläheisiä toiveita. Mikko toivoo, että siellä säilössä olevat työkalut, kalastus- ja venetarvikkeet ovat aina järjestyksessä ja löytyvät, kun niitä tarvitaan. Tarpeellista minustakin, joten koukut, hyllyt ja tavaroiden paikat tulee suunnitella tarkoin.

Itse toivon, että saisimme vajaan jääviileäkaapin, jolloin kaupasta tuotavat ruuat saisi nostettua suoraan veneestä kylmään. Sen ansiosta voisimme säilyttää aina sopivan määrän omia luomulihoja saaressa emmekä olisi esimerkiksi kesäaikaan pienten kyläkauppojen tarjonnan ja tiheiden kauppareissujen armoilla. (Itse asiassa vajassa olikin alkujaan vanha pakastinrohjake kalansaaliita varten.)

Ulkopuolella säilyy sama punamulta-takorauta -tyyli kuin muissakin huoltorakennuksissa. Huonokuntoisten vanhojen ovien tilalle tulevien uusien mallina toimii vanhan kanssa identtinen, tervattu lato-ovityyli.


Sisälle sen sijaan on tarkoitus luoda hieman enemmän tunnelmaa; luonnollisilla yksityiskohdilla, jotka liittyvät välttämättömyyksiin, kuten lamppuihin, koukkuihin ja heloihin. Eikö vain, että näiden materiaaliksi sopisi messinki?


Vajan yläkerrassa oli alunperinkin parvi. Siihen rakennamme ensi kesänä lämpöeristetyn huoneen, jossa saisi olla ripaus captain's cabin -twistiä, mutta yksinkertaiseen kalastajahenkeen yhdistettynä. Ei mitään liian pröystäilevää tai keinotekoista. Aiemmin hankkimani kaukoputki löytynee kai jatkossa sieltä.

Saapi sitten nähdä, mihin käyttöön huone tulee:

Ehkä siitä tulee vierashuone, ehkä sadepäivien lukunurkkaus.


Ehkä pojat intoutuvat valloittamaan huoneen itselleen. 

Tai ehkä siellä katsellaan karttoja ja suunnitellaan tulevia retkiä.
Ehkäpä unohdumme parvelle valkeina kesäöinä juttelemaan syvällisiä... 

tai hautaudumme suojaan syysmyrskyltä siemailemaan rommia ja muistelemaan (lue: liioittelemaan) hurjimpia merimatkojamme.


Hahhaa, nyt jo näen silmissäni kaiken valmiina ja meidät tunnelmoimassa tukevan vajan suojissa.

No ei ihan vielä, mutta miksen voisi olettaa, että mahdollisesti jo aika pian? Motivaation puutteesta tämän toteutuminen ei ainakaan jää kiinni. 

Onnellista Uuttavuotta kaikille ♥

Suloisin suunnitelmin,


24 kommenttia:

 1. Ihana postaus... tämä tempasi lukijan mukaansa :)
  Oikein ihanaa alkavaa uutta vuotta ♥

  VastaaPoista
 2. Ihanasti kuvailet kaikkea mitä tulette tekemään kun venevaja on valmis! Siitä tulee kyllä tosi hieno. Tuollaisen ottaisin itsekin, meillä kun ei edes ole laituria jolla istuskella. Merenkäynti mökkirannallamme on välillä armoton, eikä siihen ainakaan mitään ympäri vuoden paikoillaan olevaa laituria voi rakentaa. Ihania unelmointeja teille ja hyvää kohta alkavaa uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos. Uskon että siitä tulee tosi käyttökelpoinen ja tarpeellista lisätilaa nyt kun saamme sen kunnolla käyttöön!

   Poista
 3. Vajasuunnitelmanne kuulostaa oikein mukavalta, vaikka näin maakrapuna en paljon veneilystä ymmärrä, mutta uskon, että vajalla on todella tärkeä merkitys teille. Juttujasi ja saarenne rakennustouhuja on virkistävää lueskella täällä peltomeren keskellä. ;) Ihanaa alkavaa vuotta teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, terveisiä vaan sinne eri tavalla kauniiseen ja kiinnostavaan peltomereen :))

   Poista
 4. Satoja kilometrejä..? Huhhu, mikä kunto teikäläisillä on. Ja silti tulitte levänneinä, ihan huippua :)

  Kaikkea parasta ensi vuodelle, upeat tunnelmat teillä on kevättä kohden <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasketellen, ei sentään murtsikkaa - mutta pitkissä jyrkissä rinteissä kyse on hengästyttävästä urheilusta, mikä vaatisi etukäteen kuukauden jalkakyykky-treeniä, jos haluaisi, ettei tuntuisi missään :). Varsinkin kun on nuo teinaripojat, joiden perässä on pysyttävä ja joiden kunto ei tunnu loppuvan koskaan!

   Kiitos, tunnelmoinnista kaiken irti repien... :)

   Poista
 5. Voi että kuulostaa ihan huikealta tuo teidän joululoma ja hiihtomatkat yms aktiviteetit. Toiseksi nuo saaren suunnitelmat ovat myös niiiin ihanat :) Pystyin tässä melkein aistimaan tunnelman vajan vintillä ja melkein jo nenä oli kartassa kiinni ja rommilasi kädessä :D
  Ihania unelmia ja kohta siis aivan totta.
  Uudenvuoden toivotuksin,
  Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla Anu, että sait kiinni tunnelmasta. Onnistuukohan sen toteuttaminen..? Eiköhän, pikkuhiljaa, ja kun on tosiaan ihan toteuttamiskelpoisista ja loppujen lopuksi hyvin kokreettisista ja pienistä asioista kyse, joista nyt unelmoin.

   Poista
 6. Ihania unelmia! Pystyn jo sieluni silmin kuvittelemaan teidät kahvikuppi kädessä venevajan aurikoisella seinustalla nauttimassa aamun tunnelmasta. Meidänkin venevaja odottaa kunnostusponnistusta, mutta ihan vielä voimavarat eivät siihen riitä. :) Hyvää uutta vuotta myös sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinä sanoit sen, minkä itse jätin sanomatta, että ensi kesänä sitä jo istutaan juuri sillä kaikkein lämpöisimmällä seinustalla kahvikuppi kädessä.

   Olenkin kuvistasi katsonut, että teillä on samantyyppinen vaja, mutta aika paljon paremmassa kunnossa minun silmääni kuin mitä meidän romahtanut tapaus. Toivottavasti ehditte aloittaa kunnostuksen ennen sitä pistettä, koska meillä vääntyilivät jo seinät ja ikkunat paikoiltaan huonojen perustusten takia. Perustojen uusiminen veden päällä olevaan rakennukseen on kyllä viheliäistä!

   Poista
 7. Voi mitä unelmia ja mikä venemaja!
  Voi vain aavistella, mitä kaikkea siellä parvella suunnitellaan - tosin veikkaan, että teidän pojat valloittavat sen ensimmäisiksi vuosiksi;)
  Ihana postaus; melkein tuntee tervaköysien ja meren tuoksun:)
  Oikein hyvää loppuvuotta, Pilvi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voi olla, että valloittavat. No, kesäpäivinä tyydynkin mielihyvin aurinkoisiin laitureihin :) Aijee, unohdinkin ihan itse tässä kohtaa tervan tuoksun! Se tekee tunnelmasta kaikille aisteille täydellisen paketin. Pääskyset, lokit ja muut merilinnut huolehtivat luonnonmusiikista.

   Poista
 8. Ah, miten ihana postaus! Ikuisena romantikkona sekä ihanien tunnelmointiesi ja suunnitelmiesi innoittamana kuvittelin jo sieluni silmin, kuinka kaunis, käytännöllinen ja viihtyisä valmis venevajanne onkaan.
  Rantasauna ja ylellinen venevaja, kukas sitä mökkiä enää kaipaakaan? ;)
  No joo, huono vitsi, mutta sitäkin hienommat suunnitelmat teillä =D
  Oikein iloista ja inspiroivaa uutta vuotta sinulle Pilvi ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ripaus rosoa, ripaus järjestelmällisyyttä on varmaankin toimiva paketti tässä yhteydessä, mikä tyydyttää samalla minunkin romantiikan kaipuuni :)

   Pieni asuinmökkihän meillä jo on, joten ihan oikeasti päätalo ei ole asia no 1. Ainoa, mitä siinä kaipaan, on toimiva sisäkeittiö, jota ilman toistaiseksi nyt vaan tullaan toimeen. Asia kerrallaan.

   Poista
 9. Oih, maalailit venevajan tunnelmaa niin, että koin istahtavani hetken siinä ja näkeväni kaiken sen;) Mukavaa tulevaa vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hee, kiva kuulla :) Meinasin aluksi kuvittaa "sisätiloja" pinterest-kuvilla, mutta sitten ajattelin, että eiköhän itse kunkin mielikuvitus riitä!

   Poista
 10. Kuulostaa todella kivalta! Hyvää uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti. Kun vaja on valmis, tarvitaan vain aikaa istuskella siellä, mutta eiköhän sitä löydy, jos puitteet ovat suunnitellun kaltaiset.

   Poista
 11. Nuo suunnitelmat kuulostavat kerrassaan ihanilta! Kun aloit puhumaan venevajasta, näinkin mielessäni siellä myös juhlavia hetkiä. Miten oiva paikka myös juhlille tai oman perheen kesäarkisiin hetkiin. Tuo parvikerros on myös loistava idea. Miten ihana siitä tuleekaan!

  Iloisia hetkiä maalla ja merellä vuodelle 2015!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, juhlat kuuluvat ehdottomasti venevajaan. Niitä tuskin uskallan vain vielä suunnitella :), mutta toiveissa ovat! Kiitos Johanna.

   Poista
 12. Hyvin kuvailtu :) Mä nään jo teidät siellä :)

  Hyvät suunnitelmat siis ja jännä nähdä lopputulos sitten.
  Mahtavaa, että venevajan kunnostus siellä etenee.

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...