lauantai 29. marraskuuta 2014

Naftaliinia ja inspiraatiota

Edellinen postaukseni kamiinasta herätti paljon kiinnostusta ja muutamia hyviä vinkkejä, jotka veivät omaa selvittelyäni eteenpäin. Olen saanut selville, että kyseessä on varmuudella Högforsin kamiina n:o 2. Numerot 00 ja 1 ovat lähellä samaa ulkomuotoa, mutta pieniä koriste- ja kokoeroja on. Ihan tarkkaa ajankohtaa, jolloin näitä on valmistettu, en ole vielä löytänyt, vaikka intouduin tutkimaan pitkällisesti vanhoja Högforsin esitteitä Kansallisesta digiarkistosta. Valitettavasti oma kamiinani ei tullut esitteistä vastaan. Opin kuitenkin taas vähän lisää liesityyleistä; mitä todennäköisemmin kamiina on 1910-luvulta.


Osa vinttilöydöksistäni on vähemmän rahallisesti arvokasta, kuten nämä reseptit ja lääkekääreet, mutta kaikkea tällaistakin on hauska tutkia. Yhdessä on päiväys vuodelta 1917 ja toisessa 1918. Tila on virallisesti perustettu (löytämäni kirjallisen lähteen mukaan) vuonna 1919. Nuoren parin tie on todennäköisesti päätynyt saarelle virallistamista edeltävänä vuonna. Nämä apteekkidokumentit eivät kuitenkaan välttämättä siitä kerro - ne ovat voineet kulkeutua tilalle arkussa, josta ne löytyivät.Naftaliinilla karkotettiin koita. Aine on supervaarallinen ympäristölle ja ihmiselle, joten sitä ei enää Suomessa myydä. Hyvä, ettei löytynyt pussinpohjallista enää täältä meiltäkään :) Minulle oli ihan riittävää löytää sodanaikaisia ammuksia aiemmin samaisesta arkusta. (Lue juttu täältä: klik).

*

Olen saanut kaksikin hienoa tunnustusta siitä, että blogini on inspiroinut haasteen antajaa. Kiitos Matkalla merenneidoksi ja Lady of the Mess -blogeihin! Olette itsekin suuria inspiraation lähteitä: minulle on välittynyt kuva hienoista ihmisistä blogien takana. Olen kyllä ihan otettu siitä, miten kuvailitte omissa blogeissanne minua & Villa Iduria ♥.

Nyt on aika jakaa inspiraatiohaaste eteenpäin - mikä onkin vaikeaa - koska juuri kaikki ne blogit, joita luen, tavalla tai toisella inspiroivat minua. Mutta, jos päätös on tehtävä, niin kyllä minua pitävät tehokkaasti otteessaan mm. nämä blogit  (aakkosjärjestyksessä) ja perustelut ovat seuraavat:


Harmaan torpan nuori emäntä kirjoittelee jalat maassa maalaiselämän arjesta. Kun itsekin olemme pari vuotta opetelleet lampurina toimimista, on Harmaan torpan kotieläimistä ollut mahtava lukea ja oppia. Siitä asti kun blogin löysin, olen aina odottanut uusia postauksia innolla. Torpan työt etenevät omalla, leppoisalla painollaan, mikä on hyvä esimerkki sekin. Emännän perspektiivi maailmaan ja maalaiselämään on niin aito ja maanläheinen, että tätä blogia luen ilolla jatkossakin. 


Ihailen Katjan tarmokkuutta, aikaansaavuutta ja tietotaitoa. Hän kunnostaa pieteetillä kalusteita ja ikkunoita ja opettelee tuosta vain vaikkapa seinien sabluunamaalauksen. Massiivisen luumulehdon rakentuminen vauhdilla on myös vain yksi esimerkeistä, mitä tämä touhukas nainen työn ja perheen lomassa määrätietoisesti tavoittelee ja tekee. Katjan kaltaista ei ole toista ja blogia seuraan mielenkiinnolla projektien ohella myös siksi, että Katjalla on kikkailematon kirjoitustapa ja ympäristönä upea vanha maalaistalo.


Ihailen Marin tyylisilmää, eli hänen idyllisen kotinsa tyylikästä ja konstailematonta harmoniaa. Kauniin kuvin kerrotut kunnostusvaiheet ovat aina mielenkiintoista luettavaa ja sisustukset viimeisteltyjä, mutta kodikkaita kokonaisuuksia. Myös upeat kirpparilöydöt ja kanojen kuulumiset kiinnostavat aina!

Jakakaa inspiraatiohaastetta eteenpäin tai jättäkää väliin, mikäli haaste on jo kiertänyt liiaksi. Ja todellakin tässä oli vain kolme suosikkiani - monta muuta on lisäksi!

Nautitaan viikonlopusta,


18 kommenttia:

 1. Kiitos kauniista sanoistasi ja haasteesta! Vanhat kuitit ja reseptit ovat mielenkiintoisia. Ihanasti lukee kääreessä sisällisesti ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä :).

   Joo, "ulkonaisesti" ja "sisällisesti"... Niin se kielikin vain muuttuu!

   Poista
 2. Näistä pienistä löydöistä voi päätellä tilalla asuneiden ihmisten elämästä aina jotain. Näistä dokumenteista saisi hyvinkin kollaasin seinälle... Oletteko löytäneet tuon ajan lehtiä talosta tai rakenteista?
  Mukavaa viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kyllä nämä kaikki tällaiset dokumentit on hyvä jotenkin säilöä ja kenties joskus päätyvät esillekin. Ihan näin vanhoja, eli vuosisadan alun, lehtiä ei ole säästynyt, mutta toisen maailmansodan ajoilta on ja eritoten 50-luvulta - sekä aikakaus- että sanomalehtiä. Toistaiseksi en ole niihin paljoakaan ehtinyt perehtyä vaan laittanut ainoastaan talteen odottamaan tilannetta, jolloin niihin tekee mieli tarttua ja sille on aikaa.

   Poista
 3. Kiitos Pilvi <3 Olen aivan otettu tästä kunniasta. ja varmasti löydän blogit johon laittaa haasteen eteenpäin. Kirjastosta lainasin vähän aikaa sitten kirjan keräilystä jossa oli juuri noita vanhoja apteekkilappusia, en kyllä enää yhtään muista kirjan nimeä, mutta uusi oli. Ovat siis keräilytavaraa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Ai, en olisi ajatellut, että ovat keräilytavaraa, mutta tallessa kuitenkin ovat - omassa pienessä "kokoelmassani" :)

   Poista
 4. Anonyymi22.34

  Tällaiset ovat löydöksistä hienoimpia ja kiehtovimpia, koska kertovat aikansa elämästä toisin kuin esineet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, kaikki kirjalliset, arkiset lähteet ovat sellaisia, että niistä voi ammentaa ihan uskomattoman paljon. On tullutkin pistettyä talteen kaikenlaista, jota ei ehkä löytöhetkellä osaa vielä arvostaa, mutta josta voi välittyä myöhemmin jotain hyvinkin olennaista.

   Poista
 5. Noi reseptit ovat aivan ihania! Tekisin itse niistä jonkinlaiset taulun jos minulla tuollaisia aarteita olisi ja niinhän joku toinenkin tuolla aikaisemmin jo sanoi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, pistetään mietintään, kyllä näistä jotain keksitään :)

   Poista
 6. Jännittävää tutkimusmatkailua tuo Villa Idurin arki. Pieneenkin löytöön voi liittyä suuri tarina.
  Kiva kun jatkoit inspiraatiohaastetta eteenpäin :)

  Mukavaa alkavaa viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On niinkuin olisi tutkimusmatkalla :)

   Sitä samaa, hyvää viikon alkua!

   Poista
 7. En minä turhaan Villa Iduria kehunut - koko ajan täällä tapahtuu;) - ja nämä tarinat!
  Kiva kun vastasit haasteeseen - ja hauska käydä katsastamassa uusia blogeja - Marin Sekasortoa on kyllä tuttu jo ennestään ja yhdyn jokaiseen sanaasi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hee, hauskaa! Seuraaviin kuulumisiin!

   Poista
 8. Voi kiitokset tunnustuksestasi! Ihan häkellyin :) ja hauskaa että torpan touhut kuulostavat etenevän leppoisasti :D Itsestä se tuntuu enemmänkin siltä että huidon sinne sun tänne ja saan aikaiseksi vain pieniä asioita siellä sun täällä :) vaan nyt torpassa onkin tapahtunut isohko elämän muutos, johon totutteleminen kestää varmaan jonkin verran, mutta siitä myöhemmin uutisia blogissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh heh, koskaan ei katsos tiedä, miten ulkopuoliset asiat tulkitsevat ;)

   Voi että, nyt jäi uteliaisuus kytemään - toivottavasti muutoksesta kuuluu pian!

   Poista
 9. Vanhat löydöt ovat aina ihania, olipa niillä rahallista arvoa tai ei. Niistä tulee tunne, että itsekin on osa elämän jatkumoa. Villa Idurhan on oikea aarreaitta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä!

   Juu, sellainen tämä taitaa olla, jos aarteen käsite on laaja :)

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...