sunnuntai 23. marraskuuta 2014

Kruusattu kamiina

Meillä on päätalon vintillä pieni sievä uuni. Se on pikkuruisessa kesähuoneessa, jonka purkua olemme hiljaksiltaan aloittaneet. Siksi kuvissa on sahanpurua siellä täällä.


En tiedä, onko meillä mitään käyttöä tällä kamiinalla, mutta koska se on niin kaunis - ja oikeastaan ainoa tilalta löytynyt koristeellinen esine - se saa jäädä, vaikka vain koristeeksi. Mutta kuka tietää, jos joskus hamassa tulevaisuudessa vinttikin olisi valmis, jolloin kamiina saisi olla alkuperäisessä paikassaan. Muualla sille ei taida olla käyttöä.


Jostain syystä sain aluksi päähäni, että kamiina olisi venäläistä alkuperää - johtuen kai kruusauksista.  Olen googlailemalla etsinyt tietoa ja netistä löytyi ainakin yksi, tutkimisen arvoinen vihje alkuperästä: Huuto.netissä oli myynnissä samankaltainen, samankokoinen, alle metrinen kamiina. Myynnissä oleva yksilö on ilmoittajan mukaan Högfors-kamiina. Koristeluissa on selviä yhtäläisyyksiä, joten ehkäpä meilläkin on Högfors-kamiina? Päätalon tuvan iso uuniliesi on myös Högforsin, joten se tukisi päätelmää: samalta valmistajalta on hormin muurauksen yhteydessä hankittu hella tupaan ja pieni uuni vintille. 

Huuto.netin yksilö


Jatkan selvittelyjä Högforsin tuotteista ja seuraavan kerran, kun ehdin tutkia uunia paikan päällä, katselen vieläkin tarkemmin löytyisikö valmistajatietoa itse esineestä. Toistaiseksi en sellaista löytänyt.

Myöhempi täydennys: löysin tiedon, että kamiina on ns. lotjakamiina, eli näitä pieniä lämmittimiä on käytetty proomuissa. Hauska tieto. 

Lämpöä sunnuntaihin!


46 kommenttia:

 1. Minulla on melkein samanlainen kamiina tuolla hauskalla hatulla. Se on peräisin meidän entiseltä kesämökiltä, siellä se lämmitti saunakamaria, mutta nyt se toimii vain koristeena, polttelen pesässä kynttilää kuistilla. Pitää tee- tai kahvipannun lämpimänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa, että löytyy sieltä samanlainen.

   Niin, se kansihattu meiltä puuttuu. Tai sitten täytyy penko tarkemmin sahanpuruvuoria, ehkä se on jossain!

   Poista
 2. No huh, tuo saattaa olla ehkä kaunein näkemäni kamiina, todellinen aarre!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siltä minustakin tuntuu, varsinkin, kun kaikki muu esineistö meillä täällä on tosi yksinkertaista. Tämä on pieni kaunokainen :)

   Poista
 3. Appiukon mökillä, saunakamarissa on samanlainen kamina kuin teillä :-)
  Siellä se on täydessä käytössä, mieheltä kyselin josko hän muistaisi sen merkkiä, mutta ei.
  Kiva kuulla, jos saat lisäinfoa!
  Niin, siis kaunishan tuo on kuin koru.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, että näitä löytyy muualtakin. Selvittelyjeni perusteella kansihatussa pitäisi lukea valmistaja, joten kysypä appiukoltasi, josko siitä näkyisi. Meillä kantta ei ole, joten siinäpä selitys tietämättömyyteeni. Löysin kyllä vastaavia kuvia useampiakin netistä - kaikki Högforsin vanhempia pikkukamiinoita.

   Poista
 4. Oi kuinka kaunis kamiina! Teillähän on käynyt todellinen tuuri, kun talossa oli sellainen jäljellä. Olen ihan varma, että sille tulee vielä paljonkin käyttöä, kun vintti valmistuu. Tuohan on aarre!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, tämä on pieni aarre ja koristeeksi kelpaa vähintään!

   Poista
 5. Godin, tai sitten Jotul, valmistivat tuollaisia kamiinoita. Högfors ei ehkä niinkään.

  Upea se kuitenkin on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itsekään olisi ensin ajatellut Högforsia, mutta H:n kamiinat nrolla 0, 01 ja 02 ovat tällaisia, eli varhaisia malleja, jolloin tyyli ei ollut vielä H:lle tyypillisen yksinkertainen. Myös ruotsalainen firma, josta Sari susirajalta kirjoittaa, on valmistanut samannäköisiä. Hauskaa tutkia näitä!

   Poista
  2. No joo, oletkin muuten oikeassa! Hyvä tietää vastaisuuden varalle :)

   Poista
 6. Sari susirajalta21.27

  Minullakin on tuollainen, hatullinen, samanlainen kamina. Ostin sen antiikkiliikkeetä monta vuotta sitten. Hatussa on teksti Geple no 6.
  Hatun alla, eli sillä pinnalla, joka sinun kaminassasi on ylinnä on keittolevy. Siinä voi kahvit keitellä.
  Kamina lämmittää tehokkaasti, mutta ei tietenkään varaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, tämähän käy kiinnostavaksi. Googlasin alla olevassa viestissäsi mainitsemasi nimet ja firma löytyi. Mutta kamiinassasi taitaa lukea Cefle eikä Geple, Skoglund&Olson -firman toinen omistaja. Kuvahaulla tulee aivan saman näköisiä kuin tämä meidän kamiina. Mutta, olen myös löytänyt samannäköisiä Högfors-merkkisiä. Firmathan ovat siis kopioineet toisiaan! :))

   Poista
 7. Sari susirajalta21.33

  Edelliseen tekstiin lisäys kaminan tekijät Skoglun & Olson

  VastaaPoista
 8. Aivan uskomattoman kaunis kamiina! Todellinen aarre ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, käyn tätä aina silloin tällöin ihailemassa ja ihmettelemässä, että minne sen saisi esille. Kiitos Ansku!

   Poista
 9. Sari susirajalta21.39

  Ei meinaa onnistua, siis Skoglund...

  VastaaPoista
 10. Onpas söpönen :)
  Toivottavasti hattukin löytyy sieltä puruista, kyllä se varmaan mukana on ollut tuossakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, pahaa vain pelkään, ettei löydy, mutta eihän sitä koskaan tiedä!

   Poista
 11. Kaunis on, ehdottomasti jättäisin vaikka koristeeksi jos ei enää ole käyttöä kamiinana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on varmasti toimiva, mutta koko on niin pieni, että lämmitysarvoa tällä ei juurikaan ole. Siksipä en tiedä, josko sitä asennamme varsinaiseen käyttöön koskaan, mutta johonkin se on asetettava esille, se on selvä :)

   Poista
 12. Anonyymi23.28

  Kaunis on - kannella tai ilman!

  VastaaPoista
 13. Ihana! Juu, tämä kuuluu samaan kategoriaan senkin kanssa, eli "säästetään" vaikkei paikkaa vielä olisi. Ehdottomasti myös käyttöön joskus, venevajalle? Lähelle merta ja ammoisia proomuaikojoaan :) Hyvää alkanutt viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu tietenkin säästyy. Venevajaa olen itsekin miettinyt, mutta siellä meillä ei ole hormia, joten silloin käyttö on pelkästään koristeena olo. Hyvä vaihtoehto sekin!

   Poista
 14. Hauskaa, miten monelaisiin salapoliisihommiin tuo vila Idurin projekti vie. Minulla oli myös jännää, kun toissa kesänä tyhjensin lapsuudenkotiani ja selvittelin mummoni vanhoja astioita. Muutama pieni aarrekin sieltä löytyi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvittelytyö on tosiaan mielettömän hauskaa ja se on blogin hyvä puoli, että lukijoilta saa arvokkaita lisätietoja, kuten tässäkin tapauksessa!

   Poista
 15. Voi mikä aarre, todella kaunis! Varmasti myös mielenkiintoista selvittää alkuperää. Kunpa se osaisi puhua ja kertoa historiastaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano ;) kerro, kerro kamiina!

   Poista
 16. Vastaukset
  1. Joo, oikea sulotar - varsinkin meillä kaiken muun esineistön rinnalla ;)

   Poista
 17. Oi mikä ihana kamina, kaunis kuin koru!
  Rakastan vanhoja esineitä ja tarinoita niiden
  takana.
  Ihanaa marraskuun viimeistä viikkoa Villa Iduriin <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on kaikki muu niin pelkistettyä torppatyyliä, että tämä tosiaan on pieni, vaalittava koru kaiken keskellä ja erottautuu edukseen. Selvitystyön myötä ajoitus ja alkuperäinen käyttötarkoitus tuo uuden kiehtovan kerroksen esineeseen. Tämä kamiina on kuitenkaan tuskin ollut missään proomussa, koska on aika hyvässä ja "kiiltävässä" kunnossa. Se, että se on ollut kesähuoneessa - aika vähällä käytöllä - tuo minulle siihen pienen ylellisyyden verhon.

   Kiitos Teija toivotuksista ja valoisan joulukuun odotuksin marraskuuta mennään loppuun!

   Poista
 18. Todella kaunis aarre :)
  Tämä kaunokainen löytää varmaan paikan teiltä, kunhan sen aika on.

  VastaaPoista
 19. Onpa ihana! Minäkin olen haaveillut tuollaisesta, mutta meille taitaa sopia paremmin vaan yksinkertainen pönttöuunityyli, kun talokin on yksinkertainen. Joskus on vaikea vetää linjaa omien sekalaisten haaveiden ja talon tyylin välillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samasta syystä en minäkään tällaista hankkisi meille - on ihan eri paria muun tyylin kanssa. Se on omalaatuinen kuriositeetti, mutta koska se kerran on talosta peräisin, kyllä sille paikka löytyy!

   Poista
 20. Aivan upea! Olen samaa mieltä, että jos se on talosta peräisin niin se sinne selvästi kuuluu :)

  VastaaPoista
 21. Voi miten sievä tulisija. Ei tuota henno minnekään hukata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei toki, mutta sitä en vielä tiedä, minne päätyy meillä.

   Poista
 22. Kamiina on kaunis - ja kuuluu sinne taloon;)
  Blogistani löytyy sinulle haaste - ei mitään stressiä, ei ollenkaan;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä kuuluu. Voi kiitos, tulen kurkkaamaan!

   Poista
 23. Ooh miten ihanan blogin löysin Lady of the Messin kautta. <3 Meri on minulle kaikki kaikessa ja koko lapsuus tuli vietettyä meren rannalla Sipoossa. <3 Muutenkin olen höperönä majakoihin ja meriaiheisiin juttuihin. Sinun blogi on niin minun blogi <3

  Aurinkoista viikonloppua. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi miten ihana kuulla, kiva jos viihdyt täällä! Kivaa viikonloppua sinulle.

   Poista
 24. Anonyymi10.20

  Suomen valimomuseosta Karkkilasta voisi saada lisätietoa, siellä aika hyvin tunnetaan Högforsin tuotanto :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei ja kiitos vinkistä, se on totta, että sieltä voisi löytyä tietoa. Olen saanut itsekseni jo selville, että tämä on Högfors kamiina n:o 2, mutta valmistusajankohtaa en tiedä. Tyylistä päätellen se on 1920-lukua, jolloin Högforsin tyyli yksinkertaistui, vanhempi. Mutta varma tieto olisi tosiaan kiva saada!

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...