torstai 21. elokuuta 2014

Aloitteleva lampuri pohtii


Kuukauden takaisen lääkintäoperaation ja edellisviikolla kuolleena löytyneen karitsan myötä heräsimme siihen, että perushyvät olosuhteet eivät välttämättä riitä ylläpitämään elämää, jos matkassa on myös huonoa tuuria. Mikä onni, että viime vuonna, ensimmäisenä lammaskesänämme, ei tullut tällaisia takaiskuja! Kuka tietää, vaikka olisimme pelästyneet enemmänkin ja harkinneet luovuttamista. Ensimmäiselle kesälle oli kuulkaa ihan tarpeeksi opetella perushoitoa, teurastusta ja tunteiden käsittelyä. Tällaisia me kaupungissa pyörähtämässä käyneet, uudestaan "maalaisuutta" opettelevat sukupolvet olemme: jotain näin luonnollista ja ennen itsestään selvää pitää nyt varta vasten työstää. Tekoineen ja tunteineen koko lammasjuttu on hyvä haaste minulle - Mikolla näyttää pötpöttävän ihan luonnostaan jokin ikiaikainen geeni :) ...

Emme syytä itseämme karitsan kuolemasta, mutta jäimme tapahtuman seurauksena pohtimaan, onko jotain, millä voisimme yrittää ehkäistä yksittäisen pienen karitsan jäämisen pieneksi ja heikoksi, jolloin eläin ei olisi ehkä niin suuressa riskiryhmässä saada erilaisia virustauteja tai vaikkapa loisia. Lampaiden pidosta on myös toivottu juttua, joten ajattelin kirjata pohdintoja tänne. Täytyy kuitenkin muistuttaa, että niin tässäkin touhussa kuin muissakin on paljon koulukuntaeroja. Asiat, jotka me haluamme tehdä juuri tällä tavalla, eivät ole välttämättä toisin tehtynä väärin! Valinnoissamme kyse on paljolti myös niistä olosuhteista, joissa lampaita pidämme.


Laitumen laatu on maalaisjärjellä ajateltuna ja lukemanikin perusteella kaiken a ja o. Koska meillä se on suht suuri tälle karitsamäärälle, se ehtii myös hyvin toipua loppusyksyllä ja alkukeväällä. Olemme isuttaneet niitylle valkoapilaa, mutta istutuksia olisi hyvä edelleen jatkaa. Apila on valkuaisainepitoinen, laadukas luomurehu. Syksyllä, kun kasvillisuuden kasvukausi hidastuu, kaadamme puita (koska tarve karsintaan on suuri) yksi kerrallaan siten, että lampaat saavat kaatopuiden lehdistä tasaisesti syksyn mittaan lisäravintoa. 

Lampaat ovat kestäviä otuksia, kunhan saavat kasvunsa käyntiin. Kesäaikana ne eivät tarvitse lisäravintoa, jos laidun riittää. Laitumen lisäksi pitää olla vettä ja mineraalikivi. Lampaat juovat myös merivettä. Koiranomistajan näkökulmasta kuusi lammasta yhteensä juo älyttömän vähän verrattuna yhteen koiraan :).

Koirasta puheenollen, tässä hän vahtii laumaa elementissään


Ensi vuonna aiomme ihan pikkuisen buustata karitsojemme kasvua juuri alkuvaiheessa, jotta ne saavat nopeammin elämänlankansa vahvistumaan. Haasteena on, että tuolloin ne eivät ole vielä kesyjä eivätkä taatusti syö tuputtamaamme ruokaa varauksetta. Siitä huolimatta aion nähdä vaivaa kasvun käynnistymiseen ja vaikka uhrata useampia päiviä kontaktin saamiseen ja luonnonmukaisen lisäruokinnan järjestämiseen (lampaille tarkoitettua valkuaisainerehua, jossa on mineraaleja ja vitamiineja). Kun pässimme miehistyisivät vähän nopeammin, ne tulisivat myös vastustuskykyisemmiksi.

Erilaisia yllättäviä nuutumistilanteita varten tulen kokoamaan ns. ensiapupaketin, joka koostuu eri aineksista, kuten hiivasta, pellavarouheesta yms. Myös kuivarehu kuuluu tähän hätävara-osastoon. Näistä olen lukenut lampola-palstoilta käytettäneen vaikkapa tilanteissa, jossa lammas ei märehdi. Eli tällaisiakin ongelmia varten on varauduttava samoin kuin ripulia varten. Siihen lääkkeeksi sopivat samat menetelmät kuin ihmislapsen hoidossa - poislukien jaffa ;) - kuten suolan saanti tai vaikkapa kauravelli. Reagointi poikkeustapauksiin tulee tulevina vuosina olemaan aivan taatusti tarkkanäköisempää.

Lampaiden pito kaukana saaressa (mielestäni) edellyttää eläimen lopetusvalmiutta. Kun jouduimme taannoin lääkitsemään yhtä karitsoista, mietin kovin, missä kulkee raja, jossa eläimen sairastelu muuttuu kitumiseksi. Huolestumistani lievittää tieto, että jos ei penisilliini auta, tai eläin kohtaa vaikkapa dramaattisen loukkaantumisen, auttaa ase. Onneksi omistan miehen, joka tällaisessa tilanteessa ajattelisi, että miehen on tehtävä, mitä miehen on tehtävä, jottei eläin joudu kärsimään.

No, takaisin kevyempään aiheeseen, ruokintaan. Lampaille voi heittää ruuaksi melkein mitä tahansa ravintorikasta kasvijätettä, joka jää ihmiseltä hyödyntämättä: nahistuneet kaalinlehdet, porkkanankuoret, herneenpalkojen kuoret jne. Näitä heitimme tyhmyyksissämme ensimmäisenä kesänä kompostiin, kun tänä kesänä olemme vähän valistuneempina ymmärtäneet, että nehän ovat lampaiden herkkua! Leivänkannikat silloin tällöin annettuna ovat joka pässipojan juhla-ateria. Tänä vuonna kuivasimmekin itseltämme vanhaksi jääneitä leipiä talvesta asti säästöön. Ja arvatkaapa mikä on lampaiden herkkujuomaa? Jos edellisenä iltana on sattunut saunalle jäämään puolikas väljähtynyt oluttölkki, niin siitä tulee pässien keskuudessa kova taisto, että kuka sen saa lipittää :). 

Meillä on onneksi lähellä ystävät, jotka mielellään käyvät katsastamassa, että kaikki on ok, jos itse olemme pidempään poissa. Liiketunnistimella toimiva riistakamera korvaa saman asian ja on hyvä apuväline meille. Päivittäistä huolenpitoa eivät normaalit, terveet lampaat tarvitse, mutta omakin mieli pysyy rauhallisempana, jos pystyy tarkistamaan pääluvun kamerasta.

Huomenna pääsemme taas itse laskemaan lampaamme ja kaikki ovat varmasti onnellisesti tallessa. Neljä niistä on muuten jo melko isoja! Lääkitty pienikin pomppii nykyisin niin terhakkaasti vastaan hakemaan rapsutuksia. Niistä on tullut myös kovin äänekkäitä - asiaa riittää :).


Ei syytä huoleen. Nyt pitää taas laskea huolestumiskierroksia alaspäin ja luottaa siihen, että takaiskut ovat tämän kesän katraan kohdalta ohi. 

Torstaiterveisin kohti viikonloppua,


31 kommenttia:

  1. Mukavaa viikonloppua lampaiden seurassa :) Toivottavasti mielettömät rankkasateet ja tuulet eivät ole aiheuttaneet mitään harmia saaressa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Suvi - todellakin toivotaan näin!

      Poista
  2. On siinä opettelemista - ja meillä ei onnistuisi millään se lopettamispuoli - isännästä ei olisi, minä itkeä vollottaisin, tytär ja poika kytkisivät itsensä kettingeillä lampaisiin;)
    Tsemppiä sinne - toivottavasti ovat kaikki tallella ja kunnossa, kun pääsette katraanne laskemaan♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, hyvin sanottu. Osittain nuo reaktiot on täälläkin käyty läpi :) mutta niistä on pakko mennä yli, jos meinaa touhua jatkaa.

      Poista
  3. Musta tuntuu mukavalle, että voin oppia jotain uutta lukemalla tätä sun blogia. Sitä, tulenko koskaan käyttämään oppimaani, en vielä tiedä ;) Olen kuitenkin huomannut (Tyynelän ja kiinnostavien blogien myötä), että nykyään se mitä lasken yleissivistykseen, on muuttunut. Siihen kuuluu nykyään ihan toisenlaisia taitoja :)

    Rentoa viikonloppua lampureille !!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla, että koet, että tietämyskin karttuu. Siitä olen kyllä itsekin täysin samaa mieltä, että blogeista oppii - itse olen oppinut blogeista tosi paljon. Se on älyttömän hyvä juttu, koska itselläkin on juuri sellainen projekti käynnissä, missä melkein kaikki on uuden oppimista, mutta tietoa ei löydy mistään yhdestä opaskirjasta, vaan keräämällä erilaisista lähteistä. Kivaa viikonloppua sinnekin!

      Poista
  4. Hyvää valmistautumista tulevaan.
    Ja Mauro! Voi mikä lammaspaimen teillä onkaan :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mauro se on aina päivämme ilopilleri ja elämämme keskipiste. Varsinkin nyt, kun pojat ovat siinä iässä, etteivät kaipaile äidin silittelyjä ja lässytyksiä ;).

      Poista
  5. Tää lammasjuttu on kyllä todella mielenkiintoinen! Jos olisi tilaa ja rohkeutta hoitaa se lopettaminen, niin olisi kyllä kiinnostavaa ottaa niitä saareen.

    Teidän lammastarinoita on kiva seurata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, hauska kuulla. Kypsytelkää nyt vaan asiaa :).

      Poista
  6. Ihana tuo teidän koira "laumanjohtajana" :) Hän näyttää olevan siellä niin tärkeänä että :)

    Enpä ole tullutkaan ajatelleeksi, että lampaat juovat myös merivettä! Lampaiden hoito on kaikkiaan mielenkiintoinen aihe. Pidän kovasti peukkuja, että takaiskut olisivat jo takana! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, Maurolla on ollut tänä kesänä hyvät otteet lampaiden kanssa :). Itämeren vesi on niin vähäsuolaista, eli siksi se käy niille.

      Poista
  7. Ihania pumpulipalloja, ja muutenkin sen verran mielenkiintoinen blogi, eträ klikkailen itseni lukijaksi ja alan kahlaamaan läpi aiempia tekstejä! :) ps. Minkäs merkkinen tuo kuvassa patsasteleva koiruus on?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kivaa, tervetuloa Maikki! Patsas on Unkarin Vizsla, seisova lintukoira, eli tarkoitettu metsäkanalintujen metsästykseen. Poseeraa aina kauniisti ;)

      Poista
    2. Ai se on Vizsla, enpä olis tuosta kuvasta tunnistanut! :D heh, ihana.

      Poista
  8. Todella kiinnostava postaus! Ja ihana paimen:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! Paimen ei voisi olla parempi ;)

      Poista
  9. Hyvä, että jaat kokemuksia lampurina olemisesta. Näistä voi käydä asiaa opiskelemassa sitten, kun meilläkin on lampaiden aika. :) Tuo koira-kuva on aivan ihana ja niin tilavaa ja kaunista ympäristö näyttää siellä olevan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannustan kyllä kovasti ottamaan lampaita, jos siihen on puitteet. Kun ne on järjestetty, niin hoito on todella yksinkertaista - poislukien tietenkin nämä poikkeustilanteet, joita mekin olemme nyt kohdanneet. Silti vaa'assa on roppakaupalle enemmän positiivista, eli tällä linjalla ainakin me jatketaan. Kiitos Elina!

      Poista
  10. Olipa mielenkiintoinen postaustaus!

    Lammasasiatkin kiinnostivat, mutta jäin itsekin pohtimaan omaa suhdettani luontoon, jatkuvaan muutokseen, elämään ja kuolemaan. Edelleen olen pala kurkussa kun luontodokkarin uljas peto nappaa söpön saaliseläimen ruuakseen. Ja kyllä - olen vielä kasvissyöjäkin. On tässä kaupunkilaiselle tosiaan pohdiskelun työmaata...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olen itsekin ollut kasvissyöjä mutta luulen, että ottaisin tämän kaiken käsiteltäväkseni ja kontolleni, vaikka olisin vieläkin, koska muut perheessä syövät lihaa. Ajattelen, että oma lihantuotanto on juuri eläimestä välittämistä silläkin uhalla, että helpompaa olisi sulkea tuotantoketju kokonaan pois mielestään.

      Poista
  11. Anonyymi22.11

    Ensimmäistä kertaa blogissasi - ja tulen kyllä toistekin :) Terveisiä eläimille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onpa kiva kuulla! Tervetuloa toistekin :)

      Poista
  12. Luin postaustasi sen verran hartaasti, että lopulta mieheni tuli kysymään, jotta tilasinko jo lampaat ja montako... Opettavainen ja mielenkiintoinen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa, tilaa vähintään kolme, niin ovat jo pieni lauma ;))

      Poista
  13. Olipa mielenkiintoinen postaus! Teillä lampaan kasvattajilla on kyllä monta asiaa huolehdittavana, arvokasta työtä teette. Onnellisia ovat lampaanne, kun saavat käyskennellä noin suurella niityllä ja
    vielä meren äärellä.
    Ihanaa viikonvaihdetta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Teija! Itse asiassa kun olosuhteet saa järjestettyä, kaikki on melko vaivatonta sen jälkeen. Hellekesän kannalta meren läheisyys on hyvä, koska meillä ei missään vaiheessa ollut ihan täysin pakahduttavaa. Sitä en tiedä, arvostavatko näköalaa ;))

      Poista
  14. Oppia ikä kaikki!
    Lampaat ovat teidän käsissänne hyvissä oloissa :-)

    VastaaPoista
  15. Ensin ihailin nuo pienet ilot kahvipannusta jämptiin klapipinoon ja nyökyttelin ilahtuneena näkymille.

    Tämä postaus sitten, silkkaa asiaa! Itsellenikin ihan tosissaan hyödyllistä asiaa ja pohdittavaa. Jos meille tulee ensi kesästä ne vuohet, pitää olla varautunut etukäteen ja on hyvä olla varautunut muutenkin, vaikka meillä taitaa eläinten kunnanlääkäri Kimpelinen olla tuossa parin kilometrin päässä. Eläinten ensiapupakkaus on erinomainen idea, onhan meillä sellainen korillekin.

    Pitkää ja lämmintä syksyä sinne Iduriin. Tulkoon jäät tänäkin vuonna myöhään :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Johanna. Hienoa, että vuohisuunnitelma etenee! Ja ihan huippujuttu, että lääkäri on lähellä, vaikka toivonkin, ettette tarvitse hänen palveluksiaan :).

      Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...