sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Tapetit testissä

Viime viikot ovat vierähtäneet erinäisissä poikien asioissa. Kiireettömän ajan antaminen heidän juttuihinsa on tuntunut tärkeältä nyt, kun vielä molemmat asuvat kotona ja miettivät tulevaisuuttaan. Ja onhan se mahtavaa, että äidin apu ja keskustelukumppanuus kelpaa! Mutta on minulla vähän Villa Idur -raportoitavaakin, eli mennään siihen. Ei, jäille emme ole vielä uskaltautuneet, mutta talven suunnitteluajan olen yrittänyt hyödyntää.


Olen nähnyt paljon vaivaa löytääkseni a) tupaan ja kahteen kamariin mieleiset tapetit ja b) selvittääkseni, ovatko haluamani tapettimallit hengittäviä. Ikävä kyllä moni vanhan talon remppaaja törmää tilanteeseen, etteivät myyjätkään tiedä, ovatko tapetit oikeasti hengittäviä. Kun hirsitalon haluaa kunnostaa hengittäväksi, ei kannata viimeisessä pintakerroksessa fuskata, eli kosteutta läpäisevät tapetit ovat hakusessa.

Ikäväkseni viime vuonna löytämäni tapetit, (ks. täältä), osoittautuivat vesitiiviiksi. Mikä pettymys! Ne olivat mielestäni täydelliset, mutta kun lähdin tekemään mallipaloille Panu Kailan oppien mukaista yksinkertaista vesitestiä, huomasin, ettei vesi mene läpi, vaikka kuinka lilluttaisin vesilammikkoa palojeni päällä. Onni onnettomuudessa oli, etten ollut lähtenyt tilailemaan vielä mitään, huh.

Valmistajien sivuilta tietoa tapettien materiaaleista ja hengittävyydestä on tarjolla huonosti. Tilanne ei näyttänyt sen ruusuisemmalta, kun luin Juurrutus-blogista postauksen paperitapettien vesitesteistä. Yllättävää kyllä kirjoittajalla vain pieni osa perinnetapeteiksi luettavista paperitapeteistakaan läpäisi testin.

Tapettitalon (Pihlgren&Ritolan) sekä Lim&Handtryckin tapetit ovat tunnetusti juuri oikeanlaisia teknisessä mielessä - ja kauniitakin - mutta ikävä kyllä näistä malleista ei ole löytynyt sitä ykkössuosikkia juuri meille.

No, löysin sitten ihan kotimaisen, suht uuden ja paperisen Vanaja-malliston, joka on tehty viime vuosisadan vaihteen mallien mukaan. Olisin voinut lyödä vetoa, että tapetit ovat muovipinnoitettuja, mutta päätin kysyä asiaa tehtaalta (myyjä ei tiennyt). Tehtaalta väitettiin, että pinnoitetta ei ole, joten kävin lainaamassa tapettikansion kotiin.


Oman käden oikeudella tipautin lainakansion suosikkitapettiini vettä ja jätin vesilasin päälle. 45 minuutin jälkeen menin katsomaan ja täydeksi hämmästyksekseni vesi oli mennyt kokonaan läpi! Vielä on toivoa, että nykypäivänäkin osataan valmistaa hengittäviä perinnetapetteja. K-Raudan Vanajasta tuli vakavasti harkittava vaihtoehto. Makuukamariin voisi sopia tällainen vähän tummempi.



Koska kaikkein eniten olen mieltynyt muutamaan Duron paperitapettiin, päätin tilata koepaloja useammastakin eri tapetista. Ja ah, vesi menee niistä läpi, se MENEE LÄPI!


Yllätyksekseni Mikko tykästyi näihin kahteen Duro-tapettiin (yllä ja alla), joista itsekin pidän. Alla oleva "Lovisa Vit" on vähän yltiöpäinen, mutta kyllähän se sopisi tuvan seiniin valkoisten puolipaneelien kanssa...



Vielä ei olla tapetointivaiheessa, mutta sain mielenrauhan ja sehän on kaikkien kannalta hyvä juttu :).

Jalat maassa, pää tapettitaivaassa,



40 kommenttia:

 1. Valitettavaa on että perinnetapetteja tehdään muovia käyttäen, muovi ei niihin kuulu minun järjen mukaan. Vesitestiä ei ole tehty meidän kotimaisille tapeteille, jos vielä tapetteja laitetaan niin vain testauksen kautta.
  Sinivalkoiset on kauniita, ylin ehkä enemmän minun mieleen. Tai, en osaa sanoa, vaikea olisi päättää kumman ottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, kumman vaikeaa on ymmärtää, että hengittäviä tapetteja etsii tätä nykyä aika moni! Itsekin tykästyin alkuu tuosta ihan ylimmäisestä, mutta sitten aloin miettiä, onko se sittenkin liian kesy :).

   Poista
 2. Onneksi olet löytänyt muovittomat ja kaikenlisäksi kauniit tapetit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kiitos, vähän tuli vaan huonot kuvat hienoista tapeteista näin talvihämärässä :)

   Poista
 3. Oi kuinka hauskaa! Meillä on nuo kaksi viimeisintä tulossa - meidän torpan huoneisiin siis, vähän eri sävyillä kuitenkin :D

  Ja olipa kiva, kun olit jo testannut nämä. Olin kyllä aika varma hengittävyydestä, kun näitä oli myynnissä mm. Gysignen verkkokaupassa - mutta eihän sitä tosiaan koskaan tiedä varmaksi ennen kuin testaa.

  Kiitos siis avusta; voimme lähteä tilaamaan, kun suunnitelma ja rahat ovat kasassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kun hauska yhteensattuma ja hyvä, jos tästä heti oli apua jollekulle! Olen tosiaan nyt aika varma, että me otetaan noi kaksi alimmaista ja nimenomaan näillä sävyillä - sen verran paljon on eri vaihtoehtoja mietitty ja nämä yhä vaan tuntuvat parhailta meille. Tuosta toiseksi alimmaisesta on se tummempi harmaa versio, joka myös kiinnosti. Teille on varmaan sitten tulossa se...? Toivottavasti pääsette pian tilailemaan :)

   Poista
 4. Upeaa lukea, millä pieteetillä laitatte ja suunnittelette laittavanne paikkoja valmiiksi.
  Täällä kun tälläkin hetkellä nenän limakalvot huonossa kunnossa kuivan kerrostalo-sisäilman takia, niin toivoisin niin asuvani hengittävässä vanhassa hirsitalossa. :)
  Kaikkein eniten itse pidän tuosta ensimmäisen kuvan tapetista.Ainakin kuvan perusteella oletan sen läpäisseen testin? Se on mielestäni kaikkein "maalaisin". Kuin suoraan Vaahteramäen Eemelin vanhempien kammarin seinältä tai Carl Larssonin huvilalta.(hänen töitään sisältä huvilalta tutkin muutenkin aina tarkkaan, niistä saa hyviä vinkkejä ja sen ajan tyylisuuntia) :) Duron tapeteista tuo ylempi miellyttää enemmän silmää.
  Ai että, jännää sitten nähdä tapetteineen teidän päätalolta kuvia tulevaisuudessa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!! Moni asia kysyy kyllä hermojakin, kun kaikki pitää itte selvittää, pah :). Joo, ylin on myös läpäissyt testin ja sekin löytyy Duron mallistosta - ne olivat kaikki ok hengittävyysmielessä. Ko. tapetti on edelleen listoilla, mutta sen kuvio on aika pientä ja tämä vähän itseäni häiritsee. Haluaisin, että tapetissa olisi vahva ilme, kun sellaista on löytynyt tuvan seinien alimmista kerroksistakin. Joten saapi nähdä, mikä on sitten mieli, kun asia etenee!

   Nykytaloissahan ei tapetin hengittävyydellä ole merkitystä. Mutta totta on, että varsinkin näin talvella koneelliset ja ilmastoidut talot voivat olla aika kuivia. Saisi kyllä levitä tämä luonnonmukainen perinnerakentaminen nykyisiinkin standardeihin, mutta rakentamisen säännöstöverkosto taitaa kyllä estää tämän toiveen aika tehokkaasti :(.

   Poista
 5. Remonteissa melkein paras vaihe on suunnittelu kun kaikki on vielä mahdollista. Me laitettiin oman saaripaikan keittiöön duron sininen dellen ja toiseen makuuhuoneeseen sinikukkainen fjärsman. Ovat tosi raikkaita ja tykkään (en suunnitellut itse). Toisessa makuuhuoneessa taitaa olla borås Marstrand, samoja sinisen sävyjä. Hyvältä näyttävät harkitsemasi vaihtoehdot ☺

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano: nyt on kaikki mahdollisuudet valita vaikka mitä - kivaa :). Vaikka tässä tapettikysymyksessä melkein hankalinta on, kun moni, mikä silmää miellyttää, ei sitten oikeasti olekaan hengittävä. Ne alunperin löytämäni vettä läpäisemättömät tapetit olivat Boråsin mallistoista. B:n tapetit ovat kyllä ihan superkauniita, joten harmittaa, kun ei voida niitä ottaa. Kaikkihan riippuu ihan siitä, minkälainen talotekniikka on kyseessä. Ja niin kauan kuin vesivahinkoa/kostumista ei tapahdu, käsittääkseni ei ongelmaakaan ole. Me olemme nyt vaan päättäneet, että hengittävillä mennään varmuuden vuoksi, kun talo tulee olemaan kylmänä tulevaisuudessa osan ajan vuodesta. Teillä varmaan aivan ihastuttavan näköinen kokonaisuus ja paikkaan mitä parhaiten sopiva!

   Poista
  2. Meillä on melko samantyylinen paikka kuin teilläkin ja remontoitu sitä viimeiset 5 vuotta. Aiemmin päätalon seinät olivat hirrellä. Kyllästyin katselemaan tummia ja epäsiistejä seiniä. Viime kesänä tuli tapetit ja nyt ensimmäistä talvea jätettiin kuivanapitolämmitys päälle makuuhuoneisiin. Pointtina siis se, että sisälämpötila olisi jatkuvasti pari astetta lämpimämpää kuin ulkona, joten kosteus ei tule sisälle. Onneksi 2/3 on hengittäviä. ☺ Hienoa kun osaatte ennakoida tämän, koska tottahan se on, että kosteusvaihtelut syksyisin ja keväisin vaativat tapetilta paljon kylmässä tilassa ja meri-ilmastossa. Asiasta toiseen, suosittelen hankkimaan lämpöpatjat (muistaakseni esim. bauer)kevät-/syksykäyttöön. Esilämmityksellä saa nahkean pedin mukavan lämpöiseksi ja kuivaksi. Pieni asia, mutta lisää huimasti mukavuutta "kosteissa" tiloissa.☺

   Poista
  3. Kiva kuulla teidän paikasta tarkemmin ja mitä ilmeisesti siis samankaltainen :). LÄmpimänä pitäminen voi tulla meillekin vielä eteen sitten kun kaikki on valmista, vaikka nyt onkin ajatus kylmästä. Olemme viisi vuotta miettineet noita suurimpia sisustusratkaisuja ja mieli on muuttunut paljaista hirsiseinistä maalattuihin ja niistä kohti tapetointia. Ihan sama prosessi/lopputulos kuin siis sinulla. Yksi motiivi tapetointiin on saatu siitä, että ainakin meillä kaikki huoneet ovat olleet tapetoituja ennenkin eikä mikään hirrellä. Ja onhan tapetoitu seinä tuulenpitävämpi tai eristävämpi myös.

   Ihanaa kun vinkkasit lämpöpatjoista. En ole moisia ajatellutkaan, mutta kannattaa kyllä noita harkita, kun kuulostaa just mun jutulta :).

   Poista
 6. Aika ihanaa kun jaksatte ajatella kaikkia tärkeitä juttuja remontoidessanne vanhaa. Olisivatpa kaikki yhtä viiteliäitä.
  Tykkään tuosta ylemmästä versiosta hiukkasen enemmän kuin alemmasta, vaikka aika paljon samaa noissa on. Sinivalkoinen väri on ihan nappivalinta valkoisten seinäpaneelien kanssa vanhaan taloon.
  Hienoa kevättalven unelmointi-ja suunnitteluaikaa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaksaahan sitä, kun on pitkä talvi tässä aikaa :). Minulla on itselläni jo päässä mielessä koko kokonaisuus, ja jotenkin tekisi mieli valita rohkeammat tapetit mieluummin kuin seesteiset. Sisustus muuten tulee varmaan olemaan niin niukka. Ensin olin itsekin ylimmän kannalla. Mutta katsotaan, mihin tämä johtaa!

   Poista
 7. Ehkä hieman harhaanjohtavaa, että jotkut mainostavat perinnetapetteina hengittämättömiä versioita. Onneksi vielä löytyy hengittäviä paperitapettejakin. Suloisia nuo mallit, sopivat hienosti vanhalle kalastajatilalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On todella harhaanjohtavaa, että paperitapetti ei välttämättä olekaan pelkkää paperia! Ja aika ärsyttävää samalla, koska sitä saa olla ylitarkkana ja joutuu näkemään paljon vaivaa. Mutta omalta osaltani olen selvittelyn nyt tehnyt, harmi vain, että jokainen joutuu sen tekemään erikseen, kun ei ole standardeja. Kiitos Cheri!

   Poista
 8. Mistä löysit Vanajan mallistoa? Itsekin törmäsin kauniiseen Vanajan tapettiin K-raudassa mutta netistä mallistosta löytyy ihan todella huonosti tietoa, mikä on aika omituista nykypäivänä :/. Meillä siis sama tilanne, tuvan tapetti pitäisi löytää eikä valinta kyllä todellakaan ole helppo :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. K-raudassa on Vanajan tapettikirja ja siinä oli tosiaan aika montakin kaunista tapettia minun makuuni. Vanajaa ei saa netistä mistään muualta, eli on Rautakeskon oma tapettisarja. Mutta silti ihme tosiaan, etteivät ole laittaneet siitä nettiin juuri mitään. Olin todella yllättynyt, että tapetti oli hengittävää, koska he eivät osaa mainostaa/korostaa tätä eikä myyjäkään asiaa tiennyt. Siitä kerrotaan vain, että kyse on paperitapetista (mutta niin on moni muukin muovikelmua sisältävä), ja että kuviot ovat peräisin vanhoista tapeteista. Käy hakemassa tapettikirja kotiin lainaksi, mutta hei, nyt sinun ei tarvitse enää tehdä tuota vesitestiä kaupan kirjaan, heh. Tsemppiä vaikeaan valintaan!

   Poista
 9. Hauska sattuma, tein myös noita samoja testejä tapeteille muutama viikko sitten (blogissa postaus) ja löysinkin uuden merkin, joka läpäisi kosteutta. Tosiaan järjettömän huonosti löytyy tietoa valmistajilta, useimmat eivät edes ilmoita, onko paperia vai non wovenia.

  Osaan kuvitella kaikki valitsemasi mallit teidän torppaan, tulee varmasti hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulta olikin mennyt testisi ohi, mutta kävin heti lukemassa :). Syytä on kyllä itse selvittää, kun ei paperitapettikaan ole vain paperia monella valmistajalla! Tylsä juttu. Kiitos kannutuksesta. Minusta on kiva, kun voi miettiä eri huoneiden tapetteja, mutta samalla miettien niitä yhtenä, yhteensopivana kokonaisuutena. Hyviä tapetointihetkiä teille!

   Poista
 10. Jo nyt on kumma että perinnetapeteiksi mainostetuista tapeteista ei mene vesi läpi! Mutta hyvä että löytyi jotain testin läpäiseviä (kirjaimellisesti!) malleja. Kauniilta näyttävät kaikki, ei muuta kuin pähkäilemään :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo totta, läpäisivät testin! Naurua!

   Poista
 11. Oioi, mitä ihania kuoseja - valkoiset kuviot tummalla pohjalla vetoavat minuun aina<3 Vesitestaus onkin hyvä keino, hyvä vinkki!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä päivä päivältä muutama näistä tuntuu juuri oikealta meille!

   Poista
 12. Kaikkea sitä oppiikin blogeja lukemalla! Täytyy sanoa, että viime vuoden tapettilöytösi oli kyllä todella hienot, joten harmistuksen ymmärtää... Mutta upea on myös tuo harmaa tapetti ja toinen sinisistä tapeteista! Onneksi vaihtoehtoja kuitenkin löytyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hee, niinpä, saman huomaan usein itsekin. Ja joo, onneksi on löytynyt näitä vaihtoehtoja, vaikka vähän kiven alla onkin etsintä!

   Poista
 13. Vastaukset
  1. Jee, kiva, kun sekin saa kannatusta! :)

   Poista
 14. tuo lovisa on tosi kaunis!

  VastaaPoista
 15. Kauniita kaikki, mutta erityisesti tuo "Lovisa Vit" sykähdyttää sillä siinä on särmää :)
  Pinterestissä tallensin omalle tililleni kivan kuvan tuosta tapetista. Joku oli sen tallentanut, mutta alkujaan kuva taisi olla lähtöisin bygghemma.se -sivustolta.
  Tämä oli taas kerran erittäin ihana ja informatiivinen postaus ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäkin siis näet siinä särmää niinkuin minä :). Hyvä, jos voin olla välillä informatiivinen enkä vain omissa ajatuksissani ryve ;)

   Poista
 16. Nuo Duron sinisävyiset tapetit ovat molemmat todella kauniita. Tapettien valinta on vaikeaa, mutta valinnan jälkeen helpottaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onkohan tapettien valinta vaikein osa sisustusta...? Valinnan vaikeus tulee varmasti siitäkin, että määrittää yleisilmeestä niin suuren osan ja ainakaan en itse ihan nopsaa lähde korjaamaan, jos tulisi liisteröityä vääränlainen tapetti seinään.

   Poista
 17. Tuo Vanaja onkin uusi tuttavuus, kiitos vinkistä! Tapetin valinta on vaikeaa, noista tykkään kaikista...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska kuulla, joillakin näistä me nyt mennään!

   Poista
 18. Anonyymi20.51

  Ihania kuoseja! Olin hiukka pettynyt kuitenkin, lun luin, että vettäläpäisevyydestä huolimatta ovat akrylaattipinnoitettuja (malli kansion takaosassa infoa tästä). Eli läpäisevätköhän vesihöyryä myöskin? Vaikka eivät mahdollisesti olekaan talolle haitallisia, eivät ole terveellisin vaihtoehto ihmiselle. Toki ovat varmasti M1 luokkaa, mutta eivät käsittääkseni siis muovittomia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se voi olla, että muovia on hengittävässäkin paperitapetissa. Olen ymmärtänyt, että myös esim. Pihlgren & Ritolan hengittävissä paperitapeteissa on muovia. Meillä ensisijainen tavoite on hengittävyys. Muovia tietysti saisi olla myös mahdollisimman vähän...

   Poista
 19. Anonyymi20.47

  Dear, Pilvi,
  Thank you very much for sharing precious experience. I checked Duron’s Lovisa but it is marked as washable. How is it possible? BR, Sergei

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Dear Sergei, I'm not a professional of this field to answer to you but I have understood that you can slightly swipe this kind of paper wallpapers but not do it too hard way. I have bought this Duro Lovisa vit wallpaper already and as it is paper, it doesn't seem to be super strong. I've understood that many traditional wallpapers have some kind of strenghtened surface so that you can slightly wash/swipe the surface if needed. This surface might include synthetic material but most important for me is that the material is breathable.

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...