perjantai 12. heinäkuuta 2013

Vernissamaalia

Panu Kailan parit kirjat luettuani ajattelin, että maalinteko voi onnistua minultakin. Toisaalta ryhdyin kokeilemaan itse tekemistä siksi, että tuntui parhaalta vaihtoehdolta kunnostaa rakennusten maalausta vaativat karmit samalla aineella kuin millä ne on alun perin maalattu.

Tilasimme Sinipellava-nimiseltä valmistajalta vernissaa ison satsin varastoon. Perus maalikaupoissa myydään vain naurettavia pikkumääriä pigmenttiä, mutta lopulta etsimäni löytyi maalikauppojen grand old myymälästä, Maalitehdas Hangon väristä, Hangossa tietysti. Hangon värin isot 25 kg:n pigmenttisäkit ovat edullisempia kuin Uulan vastaavat (jota aluksi olin ostamassa) ja samalla sain sieltä uskonvahvistusta maalintekoon ja reseptiin.

Valkoista maalia varten ostin säkit sekä sinkkioksidia että titaanidioksidia. Sinkki ehkäisee hometta ja titaanilla on varsinaisesti peittävä ominaisuus. Jälkimmäisen tilalle olin aluksi aikonut ottaa titaaninvalkoisen nimellä kulkevaa pigmenttiä, mutta Hangon värin omistaja kertoi titaanidioksidin olevan vieläkin peittävämpää.

Tuloksena on ihanan kirkas puhdas valkoinen.Maalasin karmit ja ikkunanpielet kuluneessa saunamökissä ja rantamökissä. Lisäksi olen pohjamaalannut mökin sisäkaton lautoja. Kelit ovat nyt todella mahdollistaneet ulkona työskentelyn, mitä ilman olisivat hommat jääneet tekemättä.

Tällä kokemuksella olen ihastunut itse tehtyyn maaliin ikihyviksi. Vernissamaalilla on todella miellyttävä maalata ja sen tekeminen vasta helppoa onkin. Vain kahta ainesosaa sekoitetaan keskenään. En myöskään lisännyt yhtään tärpättiä kuivumiseksi, eli maali on niin luomua kuin vain olla voi. Kuivumisen hitautta pidetään yleensä ongelmana, mutta ei se ainakaan minua tässä tapauksessa haitannut, kun kyse on ulkomaalauksesta. Itse asiassa maali myös kuivui nopeammin kuin mielikuvani perusteella otaksuin.

Saunan karmit ennen. Kaipaavatko maalia?


Saunan karmit jälkeen 
Kuten alla olevasta kuvasta näkyy, pääsemme jo saunomaankin illan hämärtyessä työpäivien päätteeksi. Se on ihanaa, vaikka sauna pieni, rupunen ja vanha onkin! Punamultaa se vaatii jossain vaiheessa myös pintaansa. Tässä siis Villa Idurin maaliohje kaikille vapaasti hyödynnettäväksi :))))

vernissaa
pigmenttiä
-> sekoita

Hahaa, ei sen kummempaa!

Vielä rantamökin ovi (joka ei ole vanha vaan ehkä 60-luvulta) ennen ja jälkeen.
Laitoin muistiin käyttämäni pigmenttimäärän. Siihen suhteutettuna annostusta muuttamalla saan aina sopivan määrän maalia työn laajuudesta riippuen. Ei tarvitse huolehtia maalitilkkojen säilyvyydestä, ei pyöri purnukoita nurkissa eikä mene maalia hukkaan. Eikä tarvitse lähteä maalikauppaan aina kun uusi maalauskohde tulee eteen. Joko uskotte, että tämä kannattaa?!

Suosittelen kokeilemaan, koska tämä ei ole yhtään lotrausta vaan sen jälkeen, kun materiaalit on hankittu, niin kovin vaivatonta!


22 kommenttia:

 1. Hyvä että oli rohkeutta ryhtyä tuohon, tulos upea ja aina milessä se, että itse olet maalin tehnyt :) leppoisia saunahetkiä ja muutenkin aurinkoista kesätuulten täyttämää kesän jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sarppu, kyllä se tosiaan taitaa tuntua jälkeenkin päin spesiaalimmalta :) Ihanaa kesätunnelmaa myös sinne!

   Poista
 2. Mahtavaa!!! Oon joskus maalannut itsetehdyllä munatemperalla ja sekin on kokeilemisen arvoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti!! Joo olen lukenut siitäkin. Vernissa käy parhaiten ulkomaalaukseen tietty.

   Poista
 3. hienoa hienoa..oikein hyvältä näyttää.

  VastaaPoista
 4. WAU!
  Nättiä jälkeä! Melkein pistää harmittamaan että omat karmit ovat niinkin hyvässä kunnossa kun ovat :D

  VastaaPoista
 5. Minä en ole vielä rohjennut tehdä maalia itse, mutta ei tuoa vaikealta kuulosta. Jos ikkunarempasta jää vernissaa yli, niin sen voisi "törsätä" omatekoiseen maaliin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannatta kokeilla ja huomata helppous. Itselleni yllätys oli että periaatteessa pigmenttiä tulee enemmän kuin vernissaa joten siksi sitä pitää olla tarpeeksi. Seuraavaksi ajattelin hankkia väripigmenttejä ja niitä riittää pienemmät määrät, koska valkoinen on monien vaaleiden sävyjen pohja anyway.

   Poista
 6. Hiphei miten hienoa jälkeä tuli! Hyvä sinä ja omatekoinen maali! :)

  VastaaPoista
 7. Kylläpä jo pienikin maali karmeihin antaa ihan eri ilmeen. Mukavalta näyttää. Katselin muuten kivoja kesäkeittiöitä netistä ja jäin miettimään, että joko te keksitten, mitä sinne venevajaan laitetaan? Onko teillä kesäkeittiötä mielessä? Voisiko sellainen sopia vajanjatkoksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Joo itse asiassa meillä on kesäkeittiö, josta olen postaillutkin. Ja tuosta sivupalkista Luetummat-kohdassa taitaa olla. Rakensin sen venevajan vieressä olevaan rantavajaan. Juhannukseksi tuli liedet ja hyvin on toiminut. Venevajaan haluaisin ison pitopöydän illanvietto ja varten, joten samoilla linjoilla siinä kanssasi. Se on kuitenkin tilan tunnelmallisin paikka.

   Poista
 8. Olen ihan vaikuttunut, sauna ryhdstyi heti asutun nököiseksi! Meilläkin on ulkomaalausurakkaa edessä ja taitaa lähteä vernissat ja pigmentit tilaukseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laita ihmeessä!! Soitto vaan Hangon väriin ja he laittavat Matkahuoltoon, vaikka itse asioinkin paikan päällä. Neuvot saat sieltä, jos on jotain muita tarpeita kuin mitä jo kirjoittelin. Sekoitussuhde on helppo itsekin havaita mutta n 1/3 vernissaa ja 2/3 pigmenttiä. Nyt me mietimme, tekisimmekö punamullankin vernissaan vai keittelisimmekö perinteistä puuroa. Molemmat on mahdollisia ja vernissa olis erityisesti paahteisilla etelä-länsiseinillä kestävämpi..

   Poista
 9. Itse tehty maali kuullostaa kaikin puolin mielenkiintoiselta! Kiitos lohduttavasta tiedosta, ettei se olekaan ihan niin hankalaa kuin ainakin minä olen kuvitellut :)

  VastaaPoista
 10. Te olette saaneet niin hurjasti aikaiseksi täällä! Silmät pyöreinä luen juttua jutun perään ja olen pökertyä! Wau teitä! Mahtavaa!

  Ja uudet asukkaat <3

  Kiitos maalivinkistä. Saattaisimmepa uskaltaa kokeilla tuota. Oma röttelömme kaipaa kovasti maalia sitten joskus kun kaikelta korjaamiselta sinne saakka päästään. Homma on edennyt, mutta ei mutkitta. Sellaista se on ;)

  Intoa, tekemisen iloa ja kauniita kesäpäiviä sinne omaan paratiisiinne :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiva kuulla susta :) Voi kuule kyllä täälläkin on mutkia matkassa ja kaikki kestää vähintään kolme kertaa enemmän kuin noviiseina aateltiin, mutta Joo, sellaista se on!! Samoin sinne, kovasti tekemisen iloa; ilo pitää aina säilyttää!!

   Poista
 11. Kyllä maalilla saa paljon aikaan! Kiitti vain ohjeesta, kuulostaa oikein hyvältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olepa hyvä, sopivan sekoitussuhteen havaitsee kyllä hyvin ensimmäisellä kokeilukerralla.

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...