keskiviikko 24. heinäkuuta 2013

Trash vai treasure?


Melkein joka päivä olen käyttänyt tuokion vanhojen huonekalujen kunnostukseen tai muuhun pieneen tuunailuun. Vanhojen nurkista löytyneiden tavaroiden hyödyntämistä sanotaan trash designiksi, romudesigniksi, mutta minä kyllä vieroksun tuota ilmaisua, jos ei kyse sitten ole ihan päivittäisestä roskiksesta löytyvästä materiaalista. Vanhat, usein käytöstä poistuneet osat ja materiaalit eivät suinkaan ole romua vaan kauniita, 'kalliita' ainesosia. Jopa kalliimpia kuin uudet, koska niitä ei ostamallakaan saisi mistään. Treasure design tai found design olisivat parempia termejä, vaikka ihan sama loppujen lopuksi minulle :)) Löytödesign kyllä kääntyisi ihan hyvin suomeksikin...

Pohdin pitkään, miten saisin hyödynnettyä vanhoja heinäseipäitä tulevassa sisustuksessa. Seipäiden ajan harmaannuttama pinta on vaan niin ihastuttava. Yhteensä olen löytänyt vajoista noin 15 seivästä.

Kolmesta seipäästä syntyi tikkaat sisäkäyttöön. Ei kiipeilyyn (pikkulapset pysykööt kaukana!), vaan laskualustaksi vaatteille, huoville yms. Kuvat antavat itsellenikin tärkeitä ensimmäisiä viitteitä rantamökin sisustuksesta. Nyt voi vielä miettiä, ollaanko oikealla tiellä.
Jatkossakin otan sitä, mitä nurkissa pyörii, mutta materiaalia pitää käyttää hyvin, HYVIN harkiten. Mieluiten niin, että sen voi tulevaisuudessa hyödyntää taas jossain uudessa yhteydessä. Mietinkin, uskallanko esimerkiksi lähteä lainkaan yrittämään jäljellä olevista seipäistäni sängynpäätyyn tulevaa pientä penkkiä, mikä muhii mielessä. Materiaalin rajallisuus ja ainutlaatuisuus osoittaa, ettei kyse todellakaan ole trashista. Se, mihin arvokkaalla materiaalilla ryhtyy, ei saa epäonnistua. 

Siispä maltilla ja hyvällä suunnittelulla eteenpäin!


18 kommenttia:

 1. Ymmärrän hyvin tuon. Täällä on sama juttu. Vanhaan ei koske niin helposti, vaan pitää ensin miettiä t a r k k a a n mitä siitä parhaiten ja luontevimmin tekisi.

  Mutta tuo on kaunis, todella kaunis toteutus. Meillä on ihan sama suunnitteilla - juuri viime sunnuntaina löytyi vajasta pari heinäseivästä (4 ehkä) ja koska talolla on niin paljon huopia, tikkaat ovat juuri sopivat siihen säilytykseen.

  Nuo ovat niin kauniit, että henkeä salpaa. Se penkkikin kuulostaa kyllä hyvältä ja se on niitä mööpeleitä, jotka aina löytävät jonkun käyttökohteen kodissa kuin kodissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, ja pitää ehkä tehdä oikein kunnon piirustukset penkkiä varten. Luultavasti sitten tohdin ryhtyä sitä rakentamaan. Mulla meni tikkaisiin kolme seivästä: kaksi pystypuihin (voi käyttää myöhemmin muuhun), yksi huonokuntoisempi pilkottuna poikkkipuihin.

   Poista
 2. Kauniit tikkaat!
  Ja harkiten kannattaa tehdäkin :)

  VastaaPoista
 3. Nuo sopivat täydellisesti siihen harmaaseen lattiaan! Hienot tulivat noista.
  Kävisikö tuollainen seiväs myös verhotangoksi? Jos vaikka yksi riittäisi ja raaskisit tuhlata :-) ihana nähdä mitä kaikkea kaunista saat aikaiseksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Sulta tulee ihania ehdotuksia. Verhotankoidea on harkitsemisen arvoinen! Ja ihan oikeaa sanaa käytät siinä suhteessa, että kyse on myös siitä, että 'raaskinko' käyttää :)

   Poista
  2. Kiitos :-)
   Välillä mietin, että uskaltaako sitä ehdotella, joku voi tykätä huonoa. Mutta jos ei idiksistä tykkää, niin nehän on helppo skipata!
   Itse uskon, että ulkopuolisen silmin näkee omia nurkkia ihan eri valossa.

   Poista
 4. Saattaa olla, että olen suvilalla nyt 10 vuotta säästellyt heinäseipäitä ja taitavat olla jo lahoja...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts... pieni osa mun sepäistä on puoliksi lahoja, joten olen siirtänyt ne nyt turvaan ja kyllä ne ilmeisesti kannattaisi vähitellen vaan hyödyntää jossain muodossa.

   Poista
 5. Hienot tikkaat teit! Löytyisipä meidänkin "nurkista" tuollaista materiaalia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kyllä poikkeuksellinen aarreaitta, mutta kaikille kadehtiville muistutan, että yhtä kivaa juttua kohden on kymmenen romuläjää odottamassa poiskorjausta ja -kuljetusta! :))

   Poista
 6. juuri tuo harmaan sävy on paras!

  VastaaPoista
 7. Hei pitkästä aikaa Pilvi! Hurmaavat tikapuut ja niin kaunis tuo kelottunut harmaan sävy, luonnollinen. Teidän rantamökki edistyy hienosti, kaunista tulee ja lampaat ovat niin sympaattisia. Ihana lukea blogiasi, matkalla saaristossa. Kesäterveisin, Hanna

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Hanna, ihana viestisi teki mut niin iloiseksi. Ihanaa matkaa saaristossa sulle!!!

   Poista
 8. juuri noin ovat kauniit :)

  VastaaPoista
 9. Ihana Blogi ja mahtavia ideoita. Miten en olekaan löytänyt tietäni tänne aiemmin?!?
  Millä olet kiinnittänyt nuo poikkupuut pitkiin riukuihin, ettei niihin tulisi isoja reikiä ja käytettävyys jatkossa olisi mahdollista? Liittykö naru jotenkin kiinnitämiseen vai onko vain koristeena?

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...