tiistai 28. heinäkuuta 2020

Jaksaa jaksaa

Talossa on purettu nyt viimeiset seinissä olleet lastulevyt ja vanhat tapettikerrokset, eli tuvassa oli vielä tältä osin purkutyötä jäljellä. Purkaminen on maailman ärsyttävintä hommaa, kun se vaan jatkuu ja jatkuu. Mehän aloitimme sen talossa jo 9 vuotta sitten, hyvänen aika sentään! Jos joku osoittaa vielä yhdenkin kohdan, mitä pitää purkaa, sanon, että pidä tunkkisi.


Olen jo aiemmin vilauttanut tätä tuvassa ollutta alkuperäistä tapettia, jonka päälle on vuosikymmenten aikana liisteröity useita muita "muodikkaita" tapetteja. Olen käynyt kaikki saatavilla olevat paperitapettivaihtoehdot ulkomaita myöten läpi ja ikävä kyllä mitään sen kaltaista ei ole saatavilla. Tuo syvän sininen... 

Tapetti kertoi meille oleellisen asian talon alkuperäisestä sisustuksesta: Tapetti on ollut vain tuvan seinien yläosassa, alkaen noin 130 cm:n korkeudesta ylöspäin. Näin ollen tuvan seinien alaosia lienee peittänyt panelointi. En tiedä, olisinko ilman tätä löydöstä keksinyt edes pohtia puolipanelointia tupaan, mutta nyt olemme päätyneet toteuttamaan sen. 


Säästin muutaman levyn tapettia, josko parhaasta kohdasta tekisi vaikka taulun muistoksi seinälle. 

Katon rajassa kattolistaa vasten on ollut aivan ihana tapetin kanssa sointuva boordi, joka oli niin ohuesta paperista, että se oli täysin umpikiinni päälle liisteröidyissä uudemmissa tapeteissa. Pari pientä palaa sain talteen.


Ainiin, väitin yllä purkamista maailman ärsyttävimmäksi hommaksi. On vieläkin ärsyttävämpi homma olemassa, ja siksi kyseinen työvaihe etenee niin pahuksen hitaasti. Kattojen maalauskaan ei ole likimain niin kamalaa kuin vanhan maalin hionta katosta. Mikko on saanut työstettyä noin viikossa yhden huoneen. Säälin häntä ja omat voimani eivät riitä siihen alkuunkaan. No, positiivista on, että pian pääsee sentään jo maalaamaan yhtä huonetta ja että eteisen katto on maalamaton. Katsotaan, kääntyykö herralla vielä kesäloman jälkeen pää, kun päivätyöt alkavat :).

Totesimme erilaisten menetelmien testauksen ja useiden saamiemme vinkkien jälkeen, että koneellinen hionta on ainoa vaihtoehto tähän kattoon, joka on täynnä niin kovia paakkuja ja epätasaisuuksia, ettei mikään maalinpoisto, maalipesu, soodapesu tai skrapa (puhumattakaan pelkästä käsi ja hiekkapaperi -menetelmästä) siihen tehoa. 


Pölisevää kesän jatkoa, toivottelee,14 kommenttia:

 1. Kyllä on kaunis tapetti ja boordi.tiedän tuon tunteen, kun remontti vaan jatkuu ja jatkuu. Sitten on mahtava tunne, kun kaikki on valmista:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsempeistä, Hanne! Kyllä kai se valmistuminenkin jossain häämöttää :)

   Poista
 2. Upea tapetti. On niin sääli että uudet tapetit, myös ne vanhaa aikaa jäljittelevät tehdään nykyään niin valjuiksi. Mekin laitoimme puolipaneloinnin tupaan koska tässä on sellainen ollut alunperin, vanhasta ei ollut kuin pari paneelin jäljellä joten sitä ei säästetty. Eteisen puolipanelointi saatiin säästettyä mutta mikä homma oli skrapata siitä maalit pois, urien takia ei voinut tehdä pelkästään hiomakoneella. Hattua nostan katon hiomisesta, moni olisi jo vaihtanut panelit uusiin. Tsemppiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, kannustava kommentti! Arvaan kyllä, mikä teidänkin skrapausurakka oli. Onneksi täällä mulla on kärsivällinen mies, että suostuu toteuttamaan toiveeni säilyttää vanhan katon :). Saamme puolipaneelien osalta hyvällä omallatunnolla käyttää uusia, kun vanhoja ei ole ;).

   Poista
 3. Kaikella suurella kunnioituksella ja arvostuksella remonttiahertamistanne ja haasteitanne kohtaan,
  minä kuitenkin matkustin oitis aikoihin menneisiin kun näin nuo tapetin ja boordin palat. :)
  Pystyn sielunisilmin näkemään, kuinka kaunis tupanne on ollut aikoinaan kun tapetit ja boordi on juuri liisteröity seiniin ja puolipanelointi hohtanut valkoista tai sinistä(?) maalia.
  Olen satavarma, että tämä on tapahtunut kesäaikaan.Tuollainen tapetti on valikoitunut kun aurinko on paistanut ikkunasta ja pöydällä on ollut kesäkukkakimppu.Luulen jopa, että ikkunoissa on ollut pitsiverhot.Nuori Idur on katsellut seiniä ja ollut tyytyväinen valintaansa, juonut hienoimmista posliinikupeistaan-jotka saivat häälahjaksi,päiväkahvit uusien tapettien kunniaksi ja lähtenyt sitten helmat hulmuten Augustia rantaan vastaan kalastamasta.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mikä ihana sanoitus!! Nyt unohtui hetkeksi omatkin remontinpölyiset ärsytykset, kun tämä idyllinen menneiden aikojen todentuntuinen kuvaelma jäi leijumaan mieleeni. Juuri tällaisten kommenttien takia on niin hauska pitää blogia, kun pölisevältä työmaalta ei välttämättä ehdi nähdä meneillään olevien omien vaiheiden ja "asioiden yli". Jotain tämän kaltaista on varmasti tapahtunut. Kyllä nuoripari on ollut varmasti ylpeä tuvastaan! Siitäkin päättelen, että tyyliseikat ovat olleet Idurille eittämättä tärkeitä, kun tosiasia on, että tapetti on vaihtunut tiuhaan muutaman vuosikymmenen aikana, kaikesta saariston karuudesta ja kurjuudesta ja sota-ajoista huolimatta! Veikkaan, että olemme aivan yhtä ylpeitä sitten joskus valmistuneesta tuvastamme ja valinnoistamme kuin Idur ja August :). Kiitos, tulin niin hyvälle mielelle viestistäsi!

   Poista
 4. Mirjam-Matilda puki minunkin ajatukseni niin hienosti sanoiksi etten mitään siihen enää osaa lisätä!
  Jaksamista toivon teille suuressa urakassanne. Teette arvokasta työtä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, hän puki mielikuvansa ihan fantastiseksi kuvaelmaksi :).
   Kiitos Kristiina kannustuksesta. Kiva sitten päästä joskus selostamaan valmiita ratkaisuja mukana seuranneille. En malta odottaa :)

   Poista
 5. Mekin ollaan jossain mielenhäiriössä vähän katseltu mökkejä ja aina kun löytyy muuten kiva, mutta sellainen, joka vaatis enemmän tai vähemmän remonttia, te tuutte mun mieleen :-D Ja sitt mä yleensä tuun siihen tulokseen, että en mä kyllä tuollaista työleiriä halua!

  Harmi, ettei löydy nykyvalikoimista alkuunkaan samanlaisia tapetteja, mutta kyllä sä jotain hienoa löydät. Toi katto...joo, voin kuvitella, koska katon maalaaminenkin on riittävän kamalaa. Soodapuhallus varmaan ois helpoin tapa, mutta en ees tiedä voiko niitä laitteita esim. vuokrata jostain vai pitääkö tilata miehet paikalle.

  En nyt kommentoi tota edellistä siivouspostausta erikseen, mutta joo, kyllä nykyihmiset vois vähän siivota entisaikain ihmisten jälkiä. Ei niitä entisaikain roskia tartte ulkoilmamuseoiksi jättää! Paria mökkiä kun käytiin katsomassa, niin joo-o, niidenkin pihapiiristä löytyi kaikenmaailman kasoja, joita on alettu joskus 50-luvulla kasata eikä ole tähän päivään mennessä viitsitty raivata. Kuka haluaa mökkeillä minikaatopaikkojen keskellä? Ilmeisesti aika moni...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hee, ihan mahtavaa, että otatte esimerkkiä! Ei kyllä oltaisi ikinä tartuttu tähän, jos olisin lukenut tällaista blogia ;). Aika monetkin asiat täällä meidän työleirillä on kylläkin kivoja työtehtäviä, mutta toivottavasti jonain päivänä päästään sitten näistä vähemmän kivoista eroon. Niiden ei-niin-kivojen hommien määrä tai laajuus on kyllä yllättänyt vuosien varrella, pakko myöntää.

   Tupaan on jo löytynyt tapetti ja se on jo ostettukin. Voi olla, että pian päästään jo liisteröimään!

   Joo, uskomatonta, miten ihmiset viitsivät asua - yleensä juuri kesäpaikoissaan - vuosikymmenten rojujen kanssa. Vaikka mekin olemme joutuneet näinä vuosina niin tekemään, sentään olen koko ajan kärsinyt niistä rojuista. Terve merkki :).

   Poista
  2. Hmmmhömmm...me nyt sitten ostetaan mökki, kaupat tehdään ens viikon perjantaina! Ei siellä ole paljoa remonttitarpeita (1988 rakennettu pyöröhirsimökki), mutta en tiedä millaiset romuläjät meitä odottavat ulkorakennuksissa, jotka olivat lukossa kun kävimme katsomassa mökkiä ja välittäjällä oli niin valtava avainnippu, että emme vaatineet etsimään oikeita avaimia. No, vuodesta 1988 alkaen ei oo voinut ehtiä kertyä niin paljoa rojua kuin vuodesta 1888 alkaen :-D

   Poista
 6. Kaunis tapetti ja boordi, upea sininen. Minulla tuli niska kipeäksi pelkästään lukiessa katon hionnasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Samoin minulla, kun olen hiontaa sivusta seurannut ;).

   Poista
 7. Todella kauniit kukkatapetit boordeineen löytyi sieltä! Ihanaa lukea tätä blogia kun kunnioitatte rakennuksen historiaa. Kun lähtee purkamaan rakennusta on kyllä hyvä varautua siihen että se vie aikaa ja myös tavaran kierrätykseen täytyy kiinnittää huomiota.
  https://www.talosiirto.fi/purkutyot

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...