torstai 23. heinäkuuta 2020

Varoittava esimerkki


Meillä oli aivan ihana purjehdusloma Mikon veljen ja hänen puolisonsa kanssa. Teimme upean saaristomeren kierroksen ja reissumme osui varmaan kesän parhaaseen purjehdusviikkoon: hyvää tuulta ja hellettä riitti. 


Oli myös hauska tutkiskella saariston kylien rakennusratkaisuja ja kaunista luonnonvaraista luontoa. Saimme yhdestä saariston kohteesta, Vänöstä, siivouskipinän varoittavana esimerkkinä, vaikka omat jäteongelmamme ovat kaukana Vänön jätevuorista. En ottanut niistä yhtään kuvaa, mutta kauhistelimme kauniin saareen pilaamista huolimattomalla ylläpidolla: vuosikymmeniä vanhat massiiviset romut, kuten auton- ja veneenraadot, ongelmajätteet, muut roskavuoret ja jopa hylätty, romu Valion jäätelökioski kuormittivat saaren satamaa ja koko kylän raittia. En ymmärrä, pystyykö tuossa mittakaavassa kukaan siellä edes enää korjaamaan asiaa, koska koko saaren siivous vaatisi ihan valtavan kollektiivisen operaation. Välinpitämätön mentaliteetti tuntui jatkuvan ja pesiytyneen joka talon pihaan, jotka olivat täynnä jätteitä, mikä on mielestäni hyvin poikkeuksellista nykypäivän saaristossa. Harmi, koska Vänö on superkaunis saari ja siellä on yhä jäljellä ns. oikeaa kulttuurimaisemaa (mikä onneksi on hoidettu osa saarta), minkä vuoksi siellä kannattaa kuitenkin vierailla.

Fressi purjehdus vaihtui siis kotona jätteenkeruuseen. En pane sitä pahakseni. Tätä se saaristoelämä 2000-luvulla on ja koen menneiden vuosikymmenten roskien kierrätyksen velvollisuudeksemme. En siis soimaa entisaikojen tapaa dumpata jätteitä mereen tai luontoon, koska niin vain tehtiin yleisenä  tapana - ei ollut muutakaan vaihtoehtoa. Kritiikkini osuu siihen, jos nykyihmiset eivät välitä vaan jatkavat saariston pilaamista.  


Alunperin tilallamme on ollut 5 kaatopaikkaa, joista olen aiemmin putsannut ja lajitellut kaksi. Nyt rykäisin kaikki loput kolme siistiksi, eli meillä ei ole enää yhtäkään entisaikojen jätealuetta luonnossa - ihan mahtavaa! Olen pitkin kevättä keräillyt metallijätettä tai vain meille tarpeetonta metallikamaa rantaan ja eilen lähdimme viemään isoa satsia metallirojua jäteasemalle. 

             
                

Ties kuinka mones kuljetus, mutta kyllä tuli taas puhdistunut olo :), tuumaa,                                                   

8 kommenttia:

 1. Mä olen aina ihmetellyt täöllä vallitsevaa roskaamiskulttuuria, tyyliin jätetään se romu siihen pihaan tai pudotetaan se jäätelöpaperi just tähän - ihan sama mikä se mittakaava on. Tuntuu kuin edelleenkin iso osa ihmisistä ajattelus, että se on jonkun muun huoli, joku muu siivoaa (tai voihan siitä romusta vielä vaikka tarvita jonkun osan).
  Olin niin ylpeä yhdestä rinsessoista kun kesken kävelyn otti kenkänsä sisäosasta sen pienen muovitarran missä valmistusmateriaali mainittu ja kuljetti sen kädessään seuraavalle roskikselle.
  Joskus jo kersana ihmettelin kuinka voi olla niin huikea ero pihoilla (ja taloilla ja navetoillakin) ympäristöineen kun mentiin Suomesta Ruotsin puolelle. Valitettavasti se ero näkyy edelleen...
  Meiltä puuttuu ilmeisesti se yhteisöllisyys mikä on itsestäänselvyys (?) vähän väkirikkaammissa maissa, me ollaan vieläkin kai mettäläisiä 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo samaa mieltä. Tuntuu, että osa ihmisistä ei välitä yhtään pikkuroskien yms. suhteen :((.
   Tuo Vänön tapaus oli yli käsityskykyni ja kun tiedän, miten hankalaa on saaristossa siivota, tulin surulliseksi, että tilanne oli päästetty niin pahaksi. Näytti vähän siltä, että pitää mennä useamman sukupolven yli ennen kuin siellä joku herää ja muuttaa tyyliä.
   Saat olla ylpeä rinsessastasi!!

   Poista
 2. Ennen ei ollut minkäänlaista järjestettyä jätehuoltoa,mutta onneksi ei ollut jätettäkään nykyisessä mittakaavassa. Täällä maallakin on kaikki dumpattu ympäristöön ja kätevä jätepaikka on ollut talon rossipohjan alla. Kylällä on yksi romunkerääjä ja piha on kuin suuri kaatopaikka. Viime talvena vaadin, että he tyhjentävät yhden minun suuren latoni, joka oli täytetty romulla lattiasta kattoon. Ihan käyttökelvotonta tavaraa ja ongelmajätettä. Vieläkin heillä on yksi romukasautuma minun maillani. Olen itsekin keräilijä, mutta jokin raja. Joskus joku on skipannut kissan hiekkalaatikon sisällön muovikassissa ojaan poatilaatikkoni viereen. Sisältö on maatuvaa muovikassi ei. Nykyisin ihmiset kyllä kierrättävät täälläkin ahkerasti, koska siihen on järjestetty hyvä mahdollisuus. Minulla ja monella muullakin on tapana kerätä ulkoillessa ympäristöstä löytyvät roskamuovit mukaan. Toivottavasti jätteenhuoltosysteemi rantautuu joskus Vänöhönkin 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ennen ei ollut samassa määrin jätettä. Tuo Vänön tapaus näytti siltä, että jäte on kertynyt viimeisen 20 vuoden aikana, eli ei ollut ikiaikaista vaan nykyisten asukkaiden välinpitämättömyyttä, mitä en kestä yhtään, eli on juuri asenteesta kiinni :(. Hyvä, kun olet saanut omaa savottaa eteenpäin, ei se helppoa ole, kun on suurista määristä kyse. Meilläkin on vielä navetan sortteeraus edessä. Nyt on onneksi luonto ja kaikki muut rakennukset kutakuinkin läpikäyty.

   Poista
 3. Hyvä teko! En minäkään soimaa entisaikojen ihmisiä sillä vaihtoehtoja ei ollut. Nykyään on ja ympäristön roskaaminen on vain saamattomuutta. Ei ole iso vaiva järjestää toimivaa systeemiä omiin nurkkiin ja viedä romuja pois. Valitettavasti maaseudulla näkee monesti saman ilmiön kuin Vänössä, oma piha on kaatopaikka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maaseudulla - ja saaristossa samoin - huomaa, että naapureilla on usein iso vaikutus. Jos yleinen mentaliteetti on, että pidetään paikat kauniina, asenne leviää ja kaikki osaavat pitää roskat niille varatuissa paikoissa ja hävittää tarvittaessa. Ikävä kyllä asenne toimii myös toiseen suuntaan, eli välittämisestä se vaan on kiinni. Ymmärrän ja tiedän sen omastakin takaa, että jätehuolto ottaa joskus voimille, mutta silloin tilanne on oikeasti paha, jos jätteet ottavat ylivallan. Ikävä kyllä joidenkin silmä tottuu näköjään siihen. Oma silmäni ei ole näiden vuosien aikana onneksi tottunut, vaan olen kuumeisesti odottanut siistiä pihaa meillekin :). Huh, että aletaan olla siinä pisteessä!

   Poista
 4. Onneksi olkoon urakasta!Takuulla hyvä mieli.
  Meilläkin maalla sorakuoppaan heitetty kaikki jäte, mitä ei voitu polttaa äitini lapsuuden ja nuoruuden ajoilta.Tapana kun oli maalla.
  Luonto on jo ottanut vallan ja peittänyt suurimman osan,mutta ruosteisia purkkeja ja lasipullon kauloja pilkistelee vielä sieltä täältä maan sisältä.
  Ovat vaan jyrkässä rotkossa, joten olen ummistanut silmäni ja yrittänyt unohtaa.Roinat eivät näy kuin kurkottamalla,auttaa asiaa.
  Nykypäivän roskaamista en voi ymmärtää minäkään,nyt on jo kaikki tieto ja mahdollisuus olla roskaamatta luontoa.
  Kirpoo kun kävelee esim.jonkun nuoren takana (tosin ei käy pelkästään nuoria syyttäminen)ja lihapiirakkapussi lentää suoraan maahan kun välipala on syöty.
  Ja kaikki retkimuovit metsässä...kiva oli olla luonnonhelmassa...
  Oman työsarkani sain onneksi vietyä läpi kun lapseni opetin olemaan roskaamatta.Kotoahan nämä opit yleensä omitaan.
  Surullista kuulla,että noinkin massiivista määrää roskaa olette nähneet Vänössä.
  Kuvasi reissusta ovat joka tapauksessa kauniit!❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi! Meillä saattaa hyvinkin olla metallia ja lasia jossain maan uumenissa myös, mutta olkoot loput siellä, nyt on näkyvät + muovit kerätty pois.

   Ikävä kyllä roskaamista näkee ympärillään kaikissa muodoissaan siellä täällä :(. Samaa mieltä, että lapsena nämä taidot opitaan. Luulenkin, että pahimmat roskaajat taitavat olla juuri niitä, joilla ei ole aitoja luontokokemuksia. Eli ehkä hyvä kasvatusmetodi on oleilla lasten kanssa mahdollisimman paljon luonnossa...?

   Joo, oli aivan upea reissu - kuvattavaa ja raportoitavaa olisi ollut vaikka kuinka, mutta säästin lukijat ;).

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...