lauantai 4. huhtikuuta 2020

Lääkitys kohdilleen

Jos olisin kuullut jonkun tuttavani kertovan, että hänen koirallaan on diagnosoitu seuraavat asiat, kysyisin, että "sekö siis lopetettiin?": pikkuaivojen rappeuma, horjuva kävely, kivessyöpä, nivelrikko ja alkava hammaskivi. Pam!


Kyllä, luit ja arvasit aivan oikein. Maurostahan tässä on kyse. No, lääkäri oli toiveikkaampi kuin me ja koska olimme varautuneet pahimpaan saman tien, lähdimme käynniltä kotiin yllättävän kevein mielin. Nyt meihin valettiin toivoa, jonka en usko olevan koiralle kärsimykseksi, vaan se saa nyt hoitoa akuutteihin vaivoihinsa.

Seuraavat 2 kk näyttää, saadaanko pahimmat asiat kuntoon, eli tuo aivorappeuman alku ja nivelrikko joko pysähtymään tai hidastumaan lääkkeillä. Jos näin käy, voi Maurolla hyvällä tuurilla olla vuosi, pari elinaikaa jäljellä ja hoidetaan siinä tapauksessa myös kivessyöpä pois päiväjärjestyksestä (kastraatio). Niin, ja mennään hammaslääkäriin ensimmäistä kertaa sen kanssa :). Nyt juuri ei kuitenkaan hammasröntgen ole ensimmäisenä listalla.

Jos kahden kuukauden sisällä Mauron tilanne huononee ja kohtaukset uusivat, ei kannata hoitaa näitä pienempiä asioita, vaan hyvästelemme rakkaan Mauron ♥️.

Saimme myös muita hoito-ohjeita ja yksi parhaista oli lääkärin kannustus, että lähdettäisiin vaan pian  saareen, jossa Mauro voi kulkea ilman hihnaa omaan tahtiinsa ja muutenkin liikuntaa tulee enemmän. Mauro määrättiin myös 5 kg:n (!) laihdutuskuurille. Se on aika paljon, kun katsoo tuota alla olevaa tuoretta kuvaa, jollainen se on, mutta aiomme ihan oikeasti tiputtaa siltä ainakin 3 kg - olipa se itse  mitä mieltä tahansa.Nyt toivon, että pääsemme tästä pian "muuttamaan", ja että metsäkylpy, hermo- ja kipulääkkeet tehoavat. Olisimme kiitollisia, jos saisimme vielä yhden aktiivisen kesän sen kanssa.

Huh, aikamoinen diagnoosi viime hetkiin asti täysin terveen oloiselle koiralle, mutta nyt ainakin tiedetään, missä mennään. 

Parempia päiviä toivoen,22 kommenttia:

 1. Voi vanhapoika repunen, ulkoisesti "täydessä iskussa" ja sisällä kalvaa tuommoiset pirulaiset! Haikeita aikoja elätte.... been there...
  Suokoon koirien ja kotieläinten jumala teille vielä hyvän kesän ja Maurolle sitten aikanaan arvokkaan muuttomatkan Tuonpuoleiseen.
  Hieman pala kurkussa, Keekis ♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, nyt sitä ja meitä koetellaan :(. Kiitos, kun jätit myötäelävän kommentin. Oli kiva taas kuulla sinusta.

   Poista
 2. Voi Mauro kultsia!<3 Minä täällä niin toivon sille tilanteeseen nähden mukavaa kesää saaressa.
  Aivan kuten meille ihmisillekin,päivien onnellisuusaste on tärkeää terveysjuttujen kanssa painivalle.Uskon vakaasti,että ikäpoika virkistyisi,jos pääsisi tuttuihin maisemiin ja tuoksuihin saareen.Kotona maatessa kolottaa ihmistäkin enemmän ja kaikki huonot jutut korostuvat.
  Oma rakas Santtunikin sai viimeisen viikon onnellisena maalla ennen kuin aika yllättäen reissun jälkeen jouduttiin hyvästelemään.Tästä olen niin onnellinen kun muistan kuinka onnellinen se oli.
  Ihanaa sekin, että saitte lähteä vastaanotolta kotiin toivonpilkkeen kanssa.
  Vieläkin suru tuntuu, kun mietin tytärtäni,joka vei Sisun kuvauksiin,eikä ollut ollenkaan varautunut siihen,ettei kaveria enää nukutuksesta herätettykään,kun paljastui kuvauksissa,ettei ole toivoa.
  Maurolle toivon vastaanottavaista ja tehoavaa lääkitysrupeamaa ja teille paljon voimia tähän.<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos taas tästä ihanasta viestistä! Mauro on kumman pirteä, mutta omaa sydäntä raastaa, kun katsoo sen vähän huojuvaa askelta. Oma itsensä se kuitenkin onneksi on, saa hepuleita ja komentaa ikkunasta kadulla kulkevia. Ei vaan enää yhtä sinnikkäästi kuin joskus nuorena, kun hepulit ovat lyhentyneet tunnista kahteen minuuttiin :). Mutta niin kauan, kun se pitää luonteensa eikä mene fyysisesti huonommaksi, olemme valmiit kokeilemaan lääkkeitä ja ravintohoitoja, mutta mitään suurempia operaatioita ei enää tee mieli sille ottaa kuormitukseksi. Saa nähdä, virkistääkö tuttu paikka ja oman metsän hajut :)

   Poista
 3. Varmasti suuri helpotus kun tietää mistä on kyse vaikka diagnoosit ovatkin rankat. Luulen maalle pääsemisen tekevän Maurolle hyvää. Muistan kun muutimme tänne Arvilaan koiravanhuksemme kanssa jolle olimme ajatelleet jo eutanasiaa. Koira piristyi kuin silmissä ja eli vielä kaksi hyvää vuotta kunnes virtsarakon kasvain vei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on myös vahva usko siihen, että se pysyy paremmassa kunnossa saaressa. Siellä jolpotellaan hissukseen, ja vaikka vähän hiljaisemmallakin tahdilla, mutta jolpotellaan kuitenkin eikä vaan maata aloillaan. Maa tassujen allakin on pehmeämpää - luomumpaa. Jos se selviää kesään, uinti tekisi nivelille hyvää. Uida kun Mauro tykkää vaikka kuinka kauan putkeen. Olisimme onnellisia yhdestä kesäkaudesta, kaksi olisi jo uskomatonta, mutta lääkäri sanoi, että sekin on mahdollista. Peukut pystyssä olemme, vaikkakin realistisesti tiedämme, että pettymyskin voi tulla ihan hetkenä minä hyvänsä.

   Poista
 4. Voi Mauroa ❤️ Kyllä täällä taas pala nousi kurkkuun ja silmäkulma kostui tuota diagnoosilistaa lukiessa, mutta....
  kuten itsekin totesit, niin kauan kuin elämäniloa löytyy ja Mauro pysyy kutakuinkin omana itsenään, kaikki hyvin ❤️ Kuljette päivän kerrallaan, kuten tässä elämässä nyt muiltakin osin tulisi kulkea.
  Uskon saarielämän olevan pelkästään hyväksi Maurolle, kuten se on meille kaikille kaksijalkaisillekin "nesomaanikoille" ;)
  Peukut pystyssä täällä toiveikkaina ollaan yhteisen tulevaisuutenne suhteen. Tsemppiä vallan hirmuisesti teille kaikille ja ihania kevätpäiviä teille sinne saareen ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pääsimme juuri perille ja kyllä tässä vähän huoli nyt on. Se oli niin innoissaan, kun tajusi, minne tullaan, mutta kulkemisen kanssa on vähän niin ja näin. Kiitos Ansku, uskon, että täällä sen on kaikesta huolimatta paras olla. Toivottavasti elomme sujuu paremmin, kun päästään tuttuun rytmiin kiinni. Kiitos, nyt on syytä nauttia jokaisesta tunnistakin ja ottaa poikkeustilanteesta kaikki ilo irti, minkä nyt pystyy ❤️.

   Poista
 5. Anonyymi23.22

  Meidän labbis-tytöllämme Bertalla vaivaavat lonkat; ennen niin rakas auton kyyti jäi ihan yhtäkkiä pois; ei suostu hyppäämään autoon eikä saa auttaa... erinäisten muiden vaivojen lisäksi arveltiin suolistossa kasvainta; vatsa pullistunut oudosti?? ( eikä meillä ole varaa sitä leikkauttaa) Muuten hän on pirteän oloinen ja elämänhaluinen...lenkit on lyhentyneet ja päivä kerrallaan mennään. Voi kun nämä rakkaat lemmikit olisivat ikuisia! Edellisellä koirallamme oli vanhuutensa päivinä sydän- ja nesteenpoisto sekä kipulääkkeet. Terveisiä ja voimia Maurolle !
  - Airiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano, kunpa nämä rakkaat olisivat aina luonamme ❤️. Toivon kaikkea hyvää Bertalle ja Maurolle molemmille: vaikka tekeminen ei ole samanlaista kuin ennen, niin tärkeintä on turvata koiran kannalta laadukkaat viimeiset hetket. Ei se leikkauskaan välttämättä hyvä asia ole, jos on jo monin tavoin muutenkin sairas. Kiitos Airiina, kun jätit viestin!

   Poista
 6. Onneksi teillä on mahdollisuus koiran kokoiselle elämälle, vapaudelle ja luonnolle. Toivotaan ettei viimeinen hetki vielä olisi lähellä mutta jos näin käy niin ainakin viimeiset hetket olisivat onnellisia, koiran kokoisia <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelen juuri noin. Olen jo valmistautunut, että muutosta parempaan ei tule. Jos tulee, se on sitten positiivinen yllätys. Ja siihen asti, kun seuraillaan tilannetta, on tärkeintä, että olo ja ympäristö sillä on paras mahdollinen. Kiitos Onneli sanoistasi!

   Poista
 7. Toivotaan että lääkkeet tepsii ja Mauro pääsee vielä kivuttomaan kuntoon. Helpotus varmasti kun kipujen syy selvisi. Lemmikin omistajalle on aina vaikea päätös koska lääkitään ja milloin on aika päästää lemmikki kivuistaan.
  Oltiin samassa tilanteessa pari vuotta sitten ja nyt rakas Viivi elää enää kultaisissa muistoissa. Aurinkoista sunnuntaita sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anni! Se on juuri näin. Mauron nivelrikko on ilmeisesti saatu nyt lääkkeillä kivuttomaksi, mutta ongelmana tuo kävelyn heikkous, mikä johtuu aivoista. Emme yhtään tiedä, kuinka nopeasti se etenee pahemmaksi vai voiko vielä tasapainottua. Teen luopumista jo, koska tosiaankin täytyy päästää koira lähtemään toisiin maailmoihin, kun se ei enää pysty tekemään omia juttujaan tai on kipuja.

   Poista
 8. Rikulla on koirakaveri, vanha koiraherra, jonka nivelrikko on saatu hyvin kuntoon lääkityksellä. Toivottavasti lääkitys auttaa myös Mauroa. Voimia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Sussi, voimia tarvitaan! Olen myös toiveikas, että nivelriikkoon saadaan apua lääkkeistä. Aivojutusta en ole ihan niin toiveikas, koska kävely on aina silloin tällöin kovin ontuvaa ja sitä tekee pahaa jo katsoakin. En halua pitää koiraa kärsimässä, mutta nyt pitää vähän aikaa seurata, onko lääkkeillä vaikutusta ja olla sitten valmis tekemään päätös jos ei ole.

   Poista
 9. Voi Mauro, teidän uskollinen saarikaveri <3. Tippa silmässä täällä luen Mauron tarinaa. Omankin koirani olen joutunut hyvästelemään ja se on vaan tämän rakkaan harrastuksen kamalin puoli, ettei koirat elä yhtä kauaa kuin me. Voimia teille ja Maurolle ja toivon vielä ihanaa yhteistä kesää saaressa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, en osaa kuvitella elämäämme ilman sitä, mutta jossain vaiheessa on luopuminen edessä, joko pian tai sitten vähän myöhemmin. Kiitos ihanasta viestistäsi, se auttaa jaksamaan ❤️.

   Poista
 10. No olipas siinä mittava lista vaivoja, huh huh! Toivottavasti lääkkeet purevat ! Jännää kyllä mihin kaikkeen eläimille on lääkkeitä - ihmisellä kun nivelrikkoon ei auta mikään. Paitsi kipulääkkeet tietty, mutt ei niitä voi oikein joka päivä syödä. Toivotaan parasta - ja ettei Mauro tyystin hämmenny miehuuden viemisestä vanhoilla päivillä ;-) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun mielestä osa näistä lääkkeistä, mitä saatiin, on samoja, mitä ihmisille määrätään, kun netistä katsoin. Eli eihän sitä nivelrikkoa tosiaan mikään lääke varsinaisesti poista tai paranna koirallakaan. Se, mitä voidaan lääkkeillä saada aikaan, on nivelissä olevan tulehduksen laannuttaminen, mikä toivottavasti poistaa kivut ja niistä johtuvan jäykkyyden/ huonon kävelyn. Katsotaan...

   Poista
 11. Oi,oi olipa pikä lista sairauksia.♥️ Tsemppiä ja paranemisia Maurolle.♥️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano, vähän liikaa... Mutta onneksi on saanut olla terveenä tähän asti. Vanha koirahan Maurokin jo on ja jostain luin, että tämän ikäisillä koirilla n 80%:lla on jo nivelrikko, isoilla varsinkin. Hienoahan se olisi, jos vointi vielä kohenisi ja se saisi hyviä päiviä ja viikkoja. Kiitos Tuula!

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...