sunnuntai 10. kesäkuuta 2018

Suomalaiskäsitys vapaa-ajasta

Täällä ollaan taas langoilla! Viime viikonloppuna vietimme ikimuistoisia seniorin lakkiaisia. Voi että, kun äiti oli ylpeä :). Juhlien valmistelut ja siten myös itse juhlat sujuivat loistavasti - olin suunnitellut kaiken innoissani niin hyvissä ajoin. Ja kuohuvatkin riittivät: varattu pullomäärä lähti vähän lapasesta, koska niistä riittää vielä seuraavankin pojan yo-juhliin, heh ;). 

Kevätkiireet ja rästiin jääneet päivätyöt painavat, mutta karautimme saareen katsastamaan viljelykset. Välillä istuttiin läppäreillä ja välillä kannettiin vettä kuivuneisiin laatikoihin. (Kaikki oli onneksi vielä hengissä.) On ihan hyvä opetella siihenkin, että täällä voi tehdä myös toimistotöitä. Sehän olisi ideaalia, että voisi oleilla saarella yhä enemmän ja tehdä ns. oikeitakin töitä piha- yms. töiden lomassa.

Kasvilava nro 2 on sanut myös valkoiset karmit. Kolmas kasvatuslava vielä odottaa karmejaan, mutta rakentelimme tomaateille tuet. Kaikki lavat myös verkotettiin peuroilta. 


Työn ja vapaa-ajan välisestä rajasta puheenollen... Emännöin viikolla japanilaisvieraita ja illallisella tuli puheeksi suomalaisten pitkät kesälomat. Heidän oli vaikea ymmärtää, miten voi keksiä tekemistä 4-5 viikoksi. Kerroin, että olemme aika tiiviisti saaritilallamme koko kesän ja he tiedustelivat, luenko sitten esimerkiksi kirjoja kaiket päivät. Kerroin, että maalaamme taloja, kunnostamme huonekaluja, rakennamme, teemme ruokaa kolme kertaa päivässä, poimimme mustikoita ja sieniä, hoidamme viljelmiä, kuivatamme yrttejä ja sieniä, siivoamme, kalastamme, kaadamme ja hakkaamme puita, kannamme vettä, saunomme joka päivä ja jos tältä ehtii, luen 10 minuuttia illalla, mikäli en simahda ensin.

Umpitokiolainen seurue oli aika ihmeissään, että joku viettää tällä tavalla vapaaehtoisesti yli kuukauden. Heidän korvissaan se kuulosti aika kauhealta. Huomasin sen ilmeistä, jotka toki säilyivät kohteliaina :). Suuri osa suomalaisista puolestaan harmittelee, ettei ole enemmän aikaa tähän kaikkeen. Työlistan luetteloinnin jälkeen heidän oli todella vaikea ymmärtää, kun kutsuin tätä kaikkea rauhoittumiseksi. Yritin vain jollain tavalla kertoa siitä, miten tällainen uurastus ja luonnonläheisyys puhdistaa mieltä. No, hulluksi kansaksihan meidät moni mieltää eikä tämä keskustelu yhtään hälventänyt stereotypioita oudoista suomalaisista :).


Yrtit ja ruohosipulit rehottavat jo ihanasti.


Jaoin vanhaa minttua ja toivon, että se lisääntyy tänä kesänä. Viime vuonna peurat söivät papuni, mutta täynnä uutta intoa yritämme taas uudestaan. Teimme taimikasvatuksen suoraan lavoille, minkä lämmin kevät mahdollisti.


Yksi sivu kääntyy, kun kaislaleikkuri on tullut tarpeettomaksi! Neljän vuoden niittotyön tuloksena 50 x 100 metrin kaisla-alue lahdella on historiaa. Saimme leikkurin myytyä ja tänään se matkasi uuteen kotiin muutama muu iso roju seuranaan. Hurraa!


Taas on yksi etappi valmis tällä pitkällä, vapaapäiviämme kuluttavalla työsaralla. Vapaapäivien vietto-ongelmaa ei kuitenkaan ole jatkossakaan :) 
35 kommenttia:

 1. Hauska näkökulma! Mutta näinhän se monen kesäloma kuluu, ja vielä vapaaehtoisesti! Ihania puuhia. 8)

  -Ruut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Yritän ottaa välillä vähän aurinkoakin ja loikoilla :)

   Poista
 2. Ai ettei saisi aikaa kulumaan neljän viikon lomalla! Miten nuo japanilaiset mahtavat sitten pärjätä kun jäävät eläkkeelle? Tai ehkä siellä ei jäädäkään koskaan eläkkeelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitä minäkin ihmettelen! En huomannut kysyä tuosta eläkkeelle jäämisestä, mutta japanilaisessa elämäntyylissä eläkkeelle kai joudutaan (ei päästä) ja sen täytyy olla iso shokki.

   Poista
 3. Kauhea olisi viettää loma ilman jotain tekemistä. Tai kai sellaiseen tottuisi, kesällä en pahemmin lue, ulkona kun on päivät niin unta ei tarvitse odotella. Ja ainakin minä rentoudun parhaiten kun saa tehdä pikku puuhastelua omaan tahtiin ja oman mielen mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin. Kauheinta olisi tietysti se, että loma olisi viikon mittainen, kuten japanilaisilla...

   Poista
 4. Hih, voin vaan kuvitella japanilaisten ihmetyksen ja kohteliaasti ilmeet kertoessaan lomapuuhistanne:D on aina niin hauskaa ja avartavaa kuulla muiden kulttuurien näkökulmia:) on teillä niin kivan näköiset ja maisemaan sopivat kasvilavat ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, sisimmässäni nauroin touhuillemme niistä kertoessamme - mille hekin olisivat toivoneet voivansa nauraa avoimesti :)). Kiitos!

   Poista
 5. Voi japanilaisparat, kun eivät ymmärrä, mistä hyvä loma koostuu;) No - meillähän on se farmi Sauvossa ja siellä odottaa ihan oma työmaansa jahka kodin remontista selvitään. Ja Pohjois-Karjalan mökki siirtynee tänä kesänä äidiltäni minulle ja veljelleni - ei pääse puuhat loppumaan;)
  Onnea teille nuoresta ylioppilaasta - tuollaiset juhlat ovat silkkaa onnea <3 Meillä vietetään juhannuksena myös pientä juhlaa, sillä poika saa diplomi-insinöörin paperinsa tässä kuussa. Juhlapaikka vaan on vielä avoin - joko täällä kotona, jos remontti on siinä vaiheessa, että juhliminen onnistuu - jollei, niin Sauvon farmilla.
  Ihania kesäpäiviä, Pilvi - ja yritä jättää tänä kesänä niille kirjoillekin hieman enemmän aikaa <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, eivät ymmärrä, mistä todellinen suomalainen lomafiilis rakentuu ;). No joo, on puuhia ja on puuhia, ja on tapoja suhtautua suureen työmäärään. Nyt osaan jo nauraa suurelle työmäärälle, vaikka kyllä meinasin alkuvuosina tähän savottaan vähän nääntyäkin. Pääasia tietysti on, että tekee kaiken omasta vapaasta tahdostaan! Mutta joo, yritän ottaa aikaa kirjoillekin :).

   Kiitos, sain pitkäksi aikaa virtaa ihanasta juhlapäivästä ja kaikkien rakkaiden ihmisten näkemisestä. Oi, siellä on siis myös yksi pian ylpeydestä halkeava äiti!! Onnea jo nyt!

   Poista
 6. Mun mielestä se teidän hankkima juomamäärä kuulostikin alun perin sellaiselta, että sangen kosteat pirskeet on tulossa! :-D Eipä tartte tehdä toista reissua seuraavia kekkereitä varten ;-)

  Kaikki suomalaiset ei ehkä ihan noin ankarasti "raada" kesälomillaan kuin te :-) Japanilaisethan itse tykkäävät kai matkustella lomillaan ja heidän reissuillaan näyttää sivullisen silmin olevan aika tiukka tahti, jossa painellaan tilausbussilla kamera räpsyen nähtävyydestä toiseen. Eihän sellaista kukaan 4-5 viikkoa jaksaisi eikä rahatkaan riittäisi! Että en ihmettele, että ihmettelivät. Mä taas en ymmärrä niiden maiden ihmisiä, joissa on vain 1-2 viikkoa kesälomaa. Miten sen voimalla voi jaksaa koko vuoden pukertaa taas töissä???!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasin ;). Tyytyväisenä sainkin sinulle raportoida, että ei juotu kaikkea suomalaiseen tyyliin, että mitään ei jätetä, kun kerran on hankittu...

   Raatamista tai ei, en osaisi olla mitään tekemättömänäkään. Kyllästyisin loman ensimmäisinä päivinä ja olisin hirveä lomapiru kaikille läheisilleni. Joten mahtavaa, että työleirillä riittää edelleen tehtävää :). Ja joo, en mistään hinnasta maksaisi siitä, että joutuisin tiukasti aikataulutetulle ryhmämatkalle edes yhdeksi viikoksi, saati neljäksi :D. Enkä tietysti ihmettele, että japanilaisillekin riittää vain se viikko, heh, kun asiaa tältä kantilta tarkastelee.

   Poista
 7. Heh... voi japanilaisia :) Toisille mökkeily on rentoutumista ja toiset aattelee sitä kenties "työleiriksi"... Näin olen kuullut ihan suomalaisen suustakin ;)

  Oikein mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ihan kaikki suomalaisetkaan eivät koe raatamista aivojen lepuuttamisena - ymmärrettävää :)

   Poista
 8. Täältä tulee myöhästyneet onnittelut ylioppilaalle ja vanhemmille tietty kans. On ne vaan niin ihania noi nuorten tärkeät juhlapäivät <3.

  Japanilaisilla taitaa olla meihin nähden aikaslailla pidemmät työpäivät ja -viikot ja vastaavasti lyhyemmät lomat, joten voi tosiaan äkkiseltään tuntua 4-5 viikon kesäpuuhat paljolta :).

  Mahtihomma toi kaislikon katoaminen. Tai siis kadottaminen paremminkin, koska ei se sieltä itsekseen ole mihinkään häipynyt

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne, olin kyllä niin onnellisena äitinä juhlissa, kun seurasin aikustunutta poikaani ja ajattelin, että pieni ansio on tässä minullakin :).

   En kyllä mitenkään pystyisi tuohon japanilaiseen työrytmiin. Käsittääkseni he eivät kuitenkaan ole edes tuottavampia kuin monet muut maat nykyisin, joten ei ihannoida heidän ylityöteliästä asennettaan.

   Joo, muistan superepätoivoisen alun tuon kaislikon kanssa, mutta hyvä oli ruotsalainen leikkuri ja vielä mahtavampaa oli voida siitä luopua! Vaiva on jo jäänyt unholaan :)

   Poista
 9. Paljon onnea ylioppilaalle ja vanhemmille! Kuohuvien määrä lähti meilläkin lapasesta :D No, onpahan nyt juhannukseksi, vapuksi... jne. juotavat valmiina...
  Hienot nuo kasvilavat, noissa kelpaa kasvatella monenmoista.
  Eihän lomalla kuluisi aika, jos ei olisi tekemistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Mari. Ylioppilasjuhlat ovat mielestäni mitä ihanin juhla - kesän ja tulevaisuuden odotus huipussaan! Parempi kuitenkin, etteivät loppuneet juomat meillä kummallakaan kesken vaan että sen sijaan kaikki pääsivät skoolaamaan, eikö?

   Kivaa loman odotusta sinne teille!

   Poista
 10. Mukavia hetkiä ryytimaan kanssa. Nyt on kyllä kastelu tarpeen, kun on ollut niin kuivaa. Meillä tuota kaislaa leikataan joka vuosi vähän. Käsipelillä, voih...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huomasimme rännien alla olevista vesisaaveista, että saarellamme on myös satanut, vaikka muualla on ollut kuivaa. Se onkin ollut varmasti syy siihen, että viljelmämme ovat säilyneet hengissä ja kasvaneet näin hyvin. Ehdimme olla jo huolissamme, mutta hyvä, että saatiin taas tankattua kasvatuslavat riittävällä kastelulla.

   Voih, käsipelillä kaislan niitto on työlästä :(. Riippuu tietysti alueen laajuudesta - meillä se ei olisikaan millään muotoa tullut kyseeseen. Tsemppiä sinne niittopuuhiin ja hauis heilumaan! :)

   Poista
 11. Onnea ylioppilaalle ja ylpeälle äidille! Erään tuttavani työnantajat ovat kiinasta ja he eivät alkuun ymmärtäneet ollenkaan miten toiset voivat viettää kaikki vapaa-aikansa keskellä metsää 😀 No nyt vuosien suomessa olon jälkeen hekin etsivät laavupaikkoja ym. mukavaa. Kyllä meillä on täällä niin luksusta!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Käytit juuri oikeaa termiä: meillä on täällä luksusta! En voisi kyllä itse asua paikassa, jossa ei saisi oikeaa luontokokemusta juuri milloinkaan.

   Kiitos!!

   Poista
 12. Onittelut ylioppilaalle ja perheelle!

  Ehkäpä suomalaisesta kesäelämästä pitäisi tehdä uusi matkailuvaltti, survival camp in Finnish summer:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, me voisimme alkaa tuotteistaa ja myydä noita matkoja tilallemme ;).

   Poista
 13. Mukava postaus, onnea ylioppilaalle ja koko perheelle :) Hauska kuulla japanilaisten ajatuksista, hih!
  Ihania hetkiä päivään jokaiseen <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Nina kovasti ja sitä samaa sinulle!

   Poista
 14. Isot onnittelut uurastuksen loppuhuipentuman johdosta!♡
  Me suomalaiset olemme hyvällä tavalla hulluja,sehän se on pääasia, että tekevä saa nautinnon kättensä jäljistä ja toinen taas hyvän mielen siitä luxusoleilustaan.😊
  Itse kuulun semityöhulluihin, eli enemmän tykkään,että on puuhastelua, mutta osaan kyllä sitten myös ollakin vaan kun siltä tuntuu.
  Teillä näyttää siellä niin hienolta omavaraislaatikoissa.Ja miten hienot ovat itse laatikotkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Juuri näin. Kyllä minullakin tekeminen menee aalloissa, että ei tässä nyt ihan koko aikaa vaan uurasteta :). Välillä ei ole inspiraatiota ja silloin oleillaan, mutta sitten kun inspiraatio iskee, tehdäänkin kaksin verroin. Onneksi kesälomaan mahtuu molempia vaihteita!

   Kiitos, laatikot ovat minustakin kivat. Oli Mikolta alunperin hyvä idea tehdä ensimmäisestä ympäristöön sopiva punamultalaatikko!

   Poista
 15. Lämpimät onnittelut ylioppilaalle ja teille vanhemmille ♥

  Hah, voin vaan kuvitella umpitokiolaisten ihmetyksen ja ilmeet :D

  Jokainen taaplaa tyylillään, kuten sanonta kuuluu, mutta henkilökohtaisesti mm. japanilaisten (ja monien eläkeläisten) suosimaa, tarkasti aikataulutettua ryhmämatkaa en kestäisi varmasti viikkoakaan. Tosin, ei taitaisi kestää lompakkokaan ;)
  Omannäköistä ja kaikin puolin kivaa kesäelämää sinulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, kivalta tuntuu, että ensimmäinen lapsi on pullautettu koulutaipaleelta ulos ;).
   Joo menettäisin myös hermoni, jos joku muu aikatauluttaisi minun lomani. Onneksi oma tekeminen etenee fiiliksen ja jaksamisen mukaan.

   Ihanaa kesää myös sinulle!

   Poista
 16. Maria21.58

  Musta kyllä löytyis intoa lähtee maailmallekin, lähinnä vaeltamaan, mutta nyt ei kyllä ihan hetkeen oo reissuja tiedossa, ostettiin nimittäin ihana taloprojetkti Kivijärveltä. Meilläkin menee siis tämä kesä täysin pirtin äärellä työleirillä telttamajoituksessa, onneksi koulujen kesälomat on niin pitkät että ehtii :D

  Mutta ei kyllä yhtään harmita, osuvasti Matoniemeksi nimetty mökki on ihana 1920-luvun, taidolla ja rakkaudella rakennettu hirsimökki, jonka juuri ehtii pelastamaan. Sähköä ei ole muuten kuin katolle asennettavista paneeleista, vessa on pihan perällä ja vesi löytyy kaivosta, eli just täydellinen kesäpaikka <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kuulostaa ihanalta! Paljon tsemppiä teille projektiinne ja hyödyntäkää alkuinto :)). Toivotaan lämmintä kesää, meilläkin ekana kesänä oli kaikkein alkeellisimmat olosuhteet ja mikä onni, että siitä tuli tosi lämmin kesä. Myöhempinä sadekesinä kiitimme onneamme, kun oli onneksi siinä vaiheessa katto pään päällä, mutta ekana kesänä ei olisi ollut...

   Poista
 17. Luin juttusi jo päiviä sitten, mutten ehtinyt kommentoida. Tarinasi pompahti kuitenkin mieleen viime viikonloppuna monta kertaa, ja nauratti. Hullun hommaahan vanhan talon ja pihapiirin laitto on - mutta jollain oudolla tavalla se myös antaa ihan mahdottoman paljon! Sama ei varmasti päde kaikkiin; jotkut saavat nautinnon ihan jostain muualta, mutta itse kyllä valitsen mielummin neljä viikkoa torpalla kuin kaksi viikkoa ulkomailla ja kaksi torpalla :D Ja tätä ei kyllä ihan kaikki suomalaisetkaan ymmärrä; ei siis läheskään kaikki ;)

  Ihania kesäpäiviä, ja toivon mukaan työkiireesi hellittävät. Itse olen myös tehnyt etätöitä torpalta käsin; muu perhe siellä jo lomailee, joten etätyöskentelykin on mahdollista, kun ei tarvitse lapsia kuskata kaupunkiin päivähoitoon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jaan ajatuksesi täysin, ja luonnekysymys myös, eli onhan meissä suomalaisissa toki paljon eroja. Pääasia on, että löytää itselleen oikean tavan lomailla, jotta saa lepuutusta ja voimia taas varsinaiseen työntekoon. Minusta parasta kesäloma-ajassa on se, ettei ole liiaksi ohjelmoitua tekemistä, vaan että voi päivän mittaan tehdä sitä, mitä tekee, oman halun ja aikataulun mukaan. Kivaa myös se, ettei koko ajan tarvitse suhata sinne tänne ja voi keskittyä, oli tekeminen sitten mitä tahansa. Ihania kesääpäiviä torpallenne!

   Poista
 18. Hahaa, kiitos nauruista! Minäkin keväällä houkuttelin ranskalaispariskuntaa kylään ennakkovaroituksella, että meillä sitten peseydytään saunassa sankojen ja kauhojen kanssa - oisit nähnyt ilmeet :D

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...