maanantai 7. toukokuuta 2018

Venevajan kevätsiivous ja ei-niin-kiva sotku

 
Keskitin viikonloppuna kaiken siivousenergiani venevajaan. Aloitin helpoimmasta päästä, eli vintiltä. Luuttusin lattiat, tuuletin tekstiilit ja pesin ikkunaruudut. Tässä ensin pari kuvaa yläkerrasta ennen kuin pääsen kertomaan alakerran murheenkryynistä.Vanhaan arkkuun on kertynyt tavaroita, joiden huomasin sopivan sinne ikään kuin arkun aarteet -hengessä. 

Alakerrassa minua odottelikin varsinainen pommi: hyönteisten sotkemat ikkunat, joiden peseminen jäi vuosi sitten väliin. Kärpäset ja hämähäkit pesiytyvät sisäpuolen ikkunalaseihin ja vain pari vuotta vanhat karmit ovat niiden jäljiltä täynnä p%&#aa! Grrr!!. 

Valittaessani ongelmaa eräälle tuttavalleni, hän sanoi, että "äläs nyt, pari kärpästä kuuluvat asiaan". Piti siis minua sievistelijänä, mutta nähtyään pari inhorealistista lähikuvaa, hänkin ymmärsi, että joo... EI KIVA!


Sapetti niin, että koko suihkupullollinen sappisaippuaa upposi venevajan kuuteen ikkunaan. Jynssäsin karmeja melkein kaksi kokonaista päivää!! Pöly ja peruslika lähti helposti, mutta vaivan aiheutti nimenomaan ne jätökset. Ja vaikka alla oleva jälkeen-kuva näyttää huikean eron, ja homma tuli tehtyä, sappeni kiehuu edelleen, koska jätösjäljet eivät lähde kaikilta osin kokonaan pois. 
 

Pelkkä ikkunanpesu ei ole mitään verrattuna jynssäysurakkaani. Kuvasta päätellen olenkin pyyhkäissyt nuo lasiosat raivon vallassa vähän sinne päin. (Ihan sama, karmit kiiltävät).
 

Vaikka mieli tekisikin antaa kaikkien satojen hyönteisten elää, en voi aintaa niiden tuhota omaisuuttamme enkä suostu samaan vaivannäköön enää toistamiseen: kärpäspaperi kokeiluun. 


Ei aikaakaan, kun sain ensimmäinen uhrini.


Vaikka kyse on vain hyönteisistä, aloin silti miettiä, olisiko niille kärpäspaperin sijaan jokin luonnollinen karkotuskeino, jolloin ne voisivat jatkaa elämäänsä venevajan ulkopuolella päätyen mieluummin vaikka pääskysten ruuaksi...?

Kaikesta huolimatta viikonlopun jälkeen on tyytyväinen olo: tappiot on kohdattu ja käsitelty & sain ikävän työn pois alta ja auringonsäteet saavat taas osua pinnoille juuri niin paljastavasti kuin ne keväisin tekevät.

  
Seuraavaksi pitää kyllä ottaa työn alle jotain kivampaa! 


 26 kommenttia:

 1. Enpä ihmettel että sapettaa tuollainen näky. Keväällä kun aloittaa mökkikauden noita kärpäsiä tuntuu tulevan kuin tyhjästä. Missä rakosessa lienevät talven viettäneet. Mulla on ikkunoiden pesu vielä kokonaan aloittamatta. Sen jälkeen kun rakensimme terassille tuulensuojaseinämän ovat tuvan ikkunat likastuneet hetkessä. Tuuli ohjautuu varmaan eri tavalla kuin ennen tuon seinämän rakentamista ja nyt tuntuu että kaikki sadepisarat iskevät suoraan tuvan ikkunoihin. Niinpä ne melkein aina näyttävät likaisilta ihan eri tavalla kuin muut ikkunat täällä mökillä. Toinen asia joka harmittaa tuossa terassin katossa on tuo valokate. Se on kaunis kun se on juuri pesty, mutta vaatii joka keväisen paineperusilla pesun jotta saadaan puhtaaksi. Katto on sen verran korkealla ettei maasta pysty sitä pesemään ja niinpä pelkään joka kerta että J putoaa katolta pesua suorittaessaan. Olen miettinyt jopa tuon valokatteen poistamista, mutta sitten ei olisi suojaa sateelta.
  Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huoh, se vaan on niin, että mitä enemmän on kaikenlaista rakentanut, sitä enemmän on kunnossapidettävää. Sitä ei aina osaa miettiä, mitä jonkun uuden kivan asian ylläpito vaatii, ja sitten sen huomaa vasta käytännössä. Meilläkin ennen venevajassa oli kaksi ikkunaa kullakin seinällä, nyt on kolme kullakin seinällä. Sama itikkaongelma oli vanhassakin, mutta nyt vaan isompi siivousurakka!

   Poista
 2. Plääh. Siivouksella ja siivouksella on kyllä eroa. Sellanen vapaaehtoinen kevätsiivous on parhaimmillaan ihan hitsin kivaa, mutta sitten kun siitä tulee tavallaan jonkun ulkopuolisen aiheuttamaa pakkopullaa, hauskuus kyllä katoaa aika äkkiä. Eli voin kyllä erittäin hyvin kuvitella ärsytyksen asteen.

  Ja pakko tunnustaa, että en kyllä jaksa tuntea sääliä jokaista maailman hyttystä ja kärpästä kohtaan, vaan surutta olen itsekin liimaillut noita teippejä lasikuistin kattoon, joka tuntuu olevan paikka, jonne ötökät tietyssä vaiheessa kesää haluaa kaikki tulla pörräämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Just niin, iso Plääh. Vieläkin sapettaa ajanmenetys ja pinttyneet jäljet niin, ettei meinaa päästä tästä tunteesta eteenpäin. Yritin kaivaa itsestäni eilen postausta kirjoittaessani tyytyväistä oloa, mutta sapetus näyttää vievän voiton :(. Eli ei sääliä täälläkään! Lähinnä ajattelin, että pikkulinnuille joutaisivat ruuaksi mieluummin.

   Joo - kevätsiivous, joka etenee omalla leppoisalla painollaan, ihanassa ilmassa, on ihan parasta!

   Poista
 3. Gööh, mokomat paskakärpäset! Ikkunoiden karmien pesu on muutenkin paljon rasittavampaa kuin itse ikkunoiden. Toi vintti on kyllä niiiiin ihana :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, nyt joudun pahimmassa tapauksessa vielä kulkemaan rätti kädessä näiden karmien äärellä alvariinsa, ettei tilanne pääse yhtä pahaksi :(

   Kiitos! Yläkerran selkeys ja seesteys miellyttää minuakin ja on iso lohtu tässä ärsytyksessä.

   Poista
 4. Näyttääpä tutulta!Kyllä meilläkin maalla suht samalta tosiaan näyttää porstuan ikkunan karmit kärpäsen situista talven jäljiltä. :D
  Ja ne vähän isompien ötököiden aikaansaamat keltaiset läiskät ikkunaruuduissa kismittää myös pesijää (lue hinkkaajaa).
  En tiedä luulenko vain, mutta jotenkin tuntui siltä viime kesänä, että kärpäsiä ei niin pyrkinyt sisälle, kun minulla oli vahvasti sitruunalta tuoksuva tuoksupelagonia siinä heti oven pielessä ikkunalla.

  Tuo teidän venevajan yläkerta on kyllä lumoavan kaunis! <3
  Ja tuossa kahdeksannessa kuvassa on aivan ihana tunnelma.
  Tsemiä vain kevätsiivoiksiin! :) <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siellä siis kohtalotoveri. Nyt pidän vaan peukkuja pystyssä, että kärpäspaperi auttaa. Ja jos ei tuo kapea teippi ruutujen alareunassa auta, vuoraan läpeensä ikkunat sillä!

   Täytyypä käydä lukemassa, jos marttojen sivuilta löytyisi muitakin luomuvinkkejä. Sellainen ratkaisu olisi aina tappoteippiä parempi ;).

   Kiitos sinulle :). Onneksi on muita kivampia paikkoja - kuten vaikkapa lämpiävä rantasauna - joihin kääntää katseensa, kun luonnonilmiöt yrittävät sotkea paikkoja :)

   Poista
 5. Kumma miten nuo kärpäset ottaa ja pesiytyy johonkin tiettyyn paikkaan. Kaverilla sama ongelma ja kärpäspaperit asuu ikkunoiden välissä -yhdessä huoneessa!

  Huomasin sulla tuon ison korituolin nyt siellä, ootkos sinä huomannut, että mullekin ilmestyi iso Papasan kotiin 😁 Ja tein sille tilaa!!! Lähti tass pieni pyöritys käyntiin, mutta sehän kuuluu kuvioon 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, ei niiden sielunelämästä ota selvää.

   Kuule, kun tein tätä postausta, olit mielessäni, kun tiesin, että tuo pyöreä jättikorituoli näkyy nyt kuvassa ekaa kertaa :). Toin sen vintille, jossa sille on tilaa ja näin sain pari pienempää korituolia laiturikäyttöön kauniilla ilmalla. Tuunpa katsoon tarkemmin, minkä pyörityksen sinä sait aikaan! :)

   Poista
 6. Ikävä kärpäsongelma. Täällä kerrostalossakin kärpäset sotkee ikkunanvälejä, mutta vain pienessä määrin. Kaunis ja rauhallinen tila tuo venevajan yläkerta. Uskoisin, että siellä saa hyvät unet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huoh, voi noita kärpäsiä ja niiden aiheuttamia ongelmia...
   Voi kiitos! Tykkään yläkerrasta juuri siksi, että sinne syntyi jotenkin sellainen pysähtynyt tunnelma ja itsekin ajattelin heti, että täällä kaikki kyläilijät nukkuvat makeasti :)

   Poista
 7. Ymmärrän harmistuksen, mutta huomioni vei ihana venevaja. Niin idyllisen kaunis ja avara <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä niin :). Itsekin yritän keskittyä venevajan parhaisiin puoliin!!

   Poista
 8. Ahkera olet ollut! Mulla kevätsiivous vielä edessä :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minullakin vielä puolet tekemättä ;)

   Poista
 9. Anonyymi11.14

  Näin kuvan takaa näyttäisi, että maali on homehtunut. Siksi se ei irtoa. Mutta tuo on vain arvaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän, että tämä tulee mieleen. Huomasin itsekin, että lähikuvana näyttää ihan homeelta, mutta tarkistin asian perinpohjin. Mukana on tuossa mullan kaltaista pölyä, mikä tekee siitä homeen näköistä lähikuvassa. Se lähti pois heti. Jäljelle jäävät kököt ovat puolestaan kärpäsen ja ehkä hämähäkkien kakkaa.

   Poista
 10. Nyt alkoi jännittää... menemme huomenna ensimmäistä kertaa mökille talven jälkeen katsastamaan, mitä sinne kuuluu. Kärpäshyökkäys jossain muodossa on melko varmaa, samoin itikoiden raadot, mutta eniten jännittää aina mahdolliset hiirivierailut. Saapa nähdä ovatko terva-astiat toimineet.
  Harmillisia tällaiset ikävät yllätykset, kun muutenkin on paljon puuhailtavaa.
  Voi että tuo aarrearkku sisältöineen ja koko yläkerta näyttävät niin tosi ihastuttavilta<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, ettei ollut tuhoja!! Meillä ei onneksi ole hiiriongelmaa vielä ilmaantunut. Nyt koputan puuta!

   Poista
 11. ohoh, onpas ollut kärpäsillä bileet. Mutta, tosiaan, maali voi olla homehtunut. Näyttää samalta kuin keittiön tai kylppärin silikonisaumauksissa olevat hometäplät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten tuossa yllä kommentoin, tarkistin itsekin jo asian, koska kuvassa pölyn ja jätöksen yhdistelmä näytti ihan homeelta. Home vaatii jonkin aikaa seisovan kosteuden, mutta tässä tönössä ei ole milloinkaan sisäpuolella kosteita pintoja, kun tuuletus toimii avoimessa tilassa.

   Poista
 12. Todella kaunis tila, ja ison vaivan olet nähnyt jynssätessä ikkunoita!

  -Ruut

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Onneksi sain edes jotenkin ne puhtaaksi, huoh.

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...