keskiviikko 14. maaliskuuta 2018

Päätalon laudoitustyyli?

Päätalon ulkoverhoilussa meillä on kaksi vaihtoehtoa emmekä millään pysty päättämään, kummalla mentäisiin. Mieli muuttuu monta kertaa päivässä. Päätin kysyä facebookin "Pelastetaan vanhat talot" -palstalla mielipidettä, mutta ikävä kyllä kaksi vaihtoehtoamme saivat yhtä paljon ääniä...

Kerron vaihtoehdot: Jos mukailemme tilan muita rakennuksia, valitsemme pystyrimoituksen ja raakalaudan. Tämä tultaisiin maalaamaan punamullalla, kuten muutkin rakennuksemme. Valkoisten ikkuna- ja reunakarmien kanssa talo tulisi näyttämään varmasti upealta mäen päällä.

Mutta: päätalon alkuperäinen verhoilu on jäsentelyltään edustanut aikansa mukaista 1920-luvun klassismia. Täällä on siis oltu aivan ajassa kiinni ja haluttu korostaa talon arvoa suhteessa tilan muihin talousrakennuksiin. Myönnytyksenä alunperin on kuitenkin jouduttu käyttämään punamultaa, jolloin talo sai värinsä siitä. Ponttilaudoituksessa tulisi käyttää öljymaalia. Punamulta ei suojele höylättyä lautaa, joten tässä ilmeisesti syy siihen, ettei laudoitus ole kestänyt etelärinteessä, ja se on pitänyt vaihtaa.

 
Jos siis mukailemme alkuperäistä, valitsemme ponttilaudoituksen, mikä taas tarkoittaa sitä, että maaliksi valikoituu öljymaali. Koska öljymaalissa on ihan eri luonne ja ulkonäkö kuin punamullassa, meistä punamultaa väriltään mukaileva ratkaisu ei tunnu hyvältä. Siksi pitäisi valita talolle jokin muu väri!

Eli homma menee näin:

A. höyläämätön pystyrima -> punamulta -> talo sulautuu joukkoon, päätalo ei korostu tärkeimpänä -> tämä on uusi ratkaisu tilalla, mutta saaristolainen, helppohoitoinen ja edullinen ratkaisu

B. höylätty puu -> öljymaali -> päätalo erottuu tärkeimpänä -> kunnioittaa alkuperäistä -> minkä värinen talosta tulee? -> hinta ja huolto suuremmat

Tässä talon yksi vaihe 1970-luvulta: jälleen erilainen laudoitus, eli ponttilauta on korvattu sahalaudalla ja jaottelussa puiden suunta on vaihtunut. Näyttää kuitenkin aika samalta kuin alkuperäinen.Olin vaihtoehtojemme kanssa yhteydessä jopa perinnerakentamisen mestariin Hannu Rinteeseen, mutta ikävä kyllä Rinnekin sanoi, että tyylin puolesta voimme valita kumman tahansa, eli ei lopullista vastausta häneltäkään!

Meitä houkuttelee sekä se ajatus, että saaristoon hyvin istuva ratkaisu, punamullattu pystyrimalauta,  yhtenäistää tilan kaikki rakennukset, mutta myös se, että päätalo erottautuisi huoltorakennuksista arvokkaammilla listoituksilla sekä maali- ja lautavalinnoilla. Fifty-fifty.

Mitä ihmettä me teemme ja minkä värinen talosta pitäisi tulla, jos valinta on tuo B?? Ja sanottakoon vielä kerran, että jos valitsemme B:n, eli ponttilaudan ja öljymaaliin, päädymme hyvin todennäköisesti johonkin muuhun kuin punaiseen väriin, vaikka talo onkin ollut aina punainen. Voisiko talo olla vaalean harmaa, kuten saaristossa usein on ollut... tai jotain muuta?


5 vuotta on tätä pähkäilty eikä olla päästy puusta pitkään, mutta nyt miettimisaika alkaa käydä vähiin: enää muutama kuukausi aikaa!

Huokaillen,64 kommenttia:

 1. Ymmärrän tuskan; vaikeita valintoja! Jotenkin on kyllä kiva, että vaalitaan vanhaa - toisaalta päärakennus on tosiaan usein ollut eri värinen - toisaalta saaristo+punamulta = takuuvarmasti myös toimiva! Saaristossa talon laudoitus on varmasti enemmän kovilla. Mietin, olisiko jatkon kanssa helpompaa, jos olisi punamultaa = helppo ja edullinen maalata uusi kerros aina päälle? Itse tykkään kyllä tosi paljon meidän torpan punamullasta, eikä ole haitannut, kun saunakin samaa punamultaa (tosin muut rakennukset käsittelemätöntä puuta). Niin ja muuten: kuvien perusteella päärakennus kyllä nousee aika hyvin muista esiin ihan jo sillä, että on niin hienolla paikkaa muita korkeammalla 😊 Valitsittepa kummin vain, uskon, että lopputulos tulee olemaan kaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olet tosiaan oikeassa: valmiina - kummin päin sitten valitsemmekaan - talo nousee esille jo sijaintinsa puolesta. Juuri noista syistä olemme pitkään olleet kallellaan punamultaan, mutta ehkä sitten juuri tuo vanhan jäsentelyn mukaan meneminen saa mielen ailahtelemaan... Voi vitsit, kun on vaikeaa. Toivottavasti ei valinta sitten vaan kaduta jälkikäteen!

   Poista
 2. Maaliin en osaa ottaa kantaa, paitsi se, että mielestäni ei olisi ollenkaan hullumpaa jos päärakennus olisi eri värinen kuin muut. Mielestäni talo näyttää tosi kauniilta tuossa valokuvassa 70-luvulta jossa laudoituksen suunta vaihtelee ja välissä on nuo valkoiset laudat. On jotenkin "eläväisempi".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa, eläväinen listojen tuoma jäsentely sopii taloon, koska ikkunat eivät ole järin suuret. Olemme jossain vaiheessa jopa miettineet niiden vaihtamista... mutta siitä on kai luovuttu. Liian isoja valintoja vaan nämä vaihtoehdot, kun valinta on sitten ihan lopullinen!

   Poista
 3. Kyllä minäkin (mitään näistä sen kummemmin tietämättä ja ymmärtämättä :) )
  vaihtoehdoista tuon punamultaisen version valikoisin.
  Päätalo on kuitenkin päätalo, ja erottuu jo sinällään talousrakennuksistaan.
  Kuitenkin se ottaisi ne kuin kainaloonsa, jos kaikki rakennukset olisivat yhteneväisen väriset.Itse en oikein tykkää jos asuintalot on pihapiirissä maalattu öljymaalilla ja sävyero on sitten huima talousrakennuksiin verraten,jotka ovat punamullalla maalatut.Tätä näkee aika paljon sisämaassa. Vaikka sinäkin kirjoitat, että ette valikoisi siinä tapauksessa samaa väriä ollenkaan.
  Punamultaa ja nuo valkoiset korut (listat) ja päätalo on arvoisensa. :)
  Mielenkiinnolla jään odottamaan, mihin itse päädytte. Kiva tietää etukäteen näistä pähkäiltyistänne sitten, kun kaikki alkaa olla valmista, niitä voi muistella. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan niin, minua häiritsisi öljymaalattu, punamultaa jäljittelevä sävy, eli juuri siksi pitäisi sitten valita joku ihan toinen sävy. Ja juuri niin, punamullattu talo valkoisine listoineen näyttää varmasti kauniilta. Mutta en siltikään tiedä, koska alkuperäinen 20-lukulaisuus kiinnostaa myös. Voi huokausten huokaus, kun on vaikeaa. Varmaan arvomme vielä siinäkin vaiheessa näiden kahden välillä, kun rakentajamme on lähettämässä tilaustaan puutavarantoimittajalle :(.

   Poista
 4. Onpa visainen juttu. Usein punamultaisten talousrakennusten rinnalla näkee keltaisen päärakennuksen (perinteisesti keltamultaa). Jos minun pitäisi valita, valitsisin käytännön syistä punamultavaihtoehdon. Sen huolto ja uudelleen maalaus on helpompaa ja edullisempaa. Jos talo on aina ollut punainen, vaihtoehto jatkaisi perinnettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cheri mielipiteestäsi, näin on, talon väri voi vaihdella, mutta punamulta on ihan älyttömän paljon helpompi huoltaa. Mutta, otammepa kumman tahansa vaihtoehdoista, voimme perustella sitä perinteen jatkamisella. Se on sinänsä hyvä juttu, mutta ei ratkaise tässä vaiheessa ongelmaa. Olemme ihan alussa olleet öljymaalin kannalla, viimeiset kolme vuotta välissä olleet kallellaan punamultaan ja nyt viime hetkillä taas vetäneet tuon öljymaali-kortin uudestaan esiin. Visaista on juu!!

   Poista
 5. Mun ääni nyt varmaan ei ratkaise, mutta annan sen silti. Maalin laatuun en osaa ottaa kantaa, mutta rimoituksen suunta on mun mielestä täysin selvästi pysty. Tai se on se luonnollisempi ja näyttää jotenkin skarpimmalta tässä talossa. En miettisi sitä asiaa yhtään. Ja lisäksi voisin sanoa, että punaisella mentäsiin eteenpäin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, äänelläsi on ihan oikeasti merkitystä, koska ajattelen, että blogin lukijat tuntevat tilan tuota fb-ryhmää paremmin, eli nyt halutaan saada taloon myös tilan henki ja siksi kuuntelen tarkalla korvalla kaikkea, mitä täällä sanotaan tästä viheliäisestä kysymyksestä. Pystyrimoitus on vahvoilla... mutta toivon, että epävarmuus kuitenkin saadaan poistettua ja päätöksestä tulisi varma! Kiitos Hanna!

   Poista
 6. Pystyrimoitus on kauniimpi ja punamultaa tietysti!

  VastaaPoista
 7. Ymmärrän tuskan tuon pähkäilyn kanssa, onneksi kummatkin vaihtohdot ovat upeita. Itseä miellyttää enemmän vaihtoehto B ja se harmaan sävy. Noiden perustelujesi ja perinteiden kunnioittamisen lisäksi se olisi enemmän teidän näköinen ratkaisu. Näin ulkopuolisen silmiä katsottuna. Onnea valintaan, ihanaa seurata mitä saatte aikaan:):):)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äh, mielipiteet todella jakautuvat :)). Varmaan heitämme lanttia sitten viime hetkellä ;). Harmaa tai muu vaalea tuntuisi tosi houkuttelevalta, joten kiitos kommentistasi! Itseäni siinä mietityttää tosin muutos - onko se liian radikaali...?

   Poista
 8. Voih. Kinkkinen probleema. Varmasti jo vähän turhauttaakin välillä, kun ei vaan tunnu kumpikaan kaikin puolin voittajalta... Hitsi, niin tiedän (tai muistan) nuo haasteet.

  Jos pitäydyn ihan vain siinä mitä olet kirjoittanut tähän postaukseen, niin minusta tuntuu että haluaisit kuitenkin päätalon erottuvan selkeästi muista rakennuksista? Jos sekä a että b tökkii, niin miten ois vaihtoehto cee? :) Se vois olla vaikka pystymalli + poikkeava väri? Jos harmaa ei värinä iske, niin entä esimerkiksi musta? Sopisi myös muiden rakennusten mustiin oviin?

  Hengessä mukana, jännittävä nähdä mihin päädytte!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaa mitä, kun olin kirjoittanut postauksen, aloin miettiä olisiko meillä sittenkin vaihtoehto C olemassa?? Eli A:n ja B:n välimuoto. Nyt pitää siis pohtia vielä sitä, saisiko molemmista vaihtoehdoista hyvät puolet valittua. Kiitos Taru, tämä oli tärkeä näkökanta!

   Poista
 9. Olen nykyisin joutunut juristiopiskelijana pohdiskelemaan jos minkälaista asiaa ja tapausta. Tässä näyttää olevan yksimielisyys siitä, että molemmat ratkaisut kunnioittavat omalla tavallaan alkuperäistä. Ratkaisevaksi tekijäksi jää silloin tulevan huollon helppouden merkitys.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä! Tällainen rationaalinen ajattelu on nyt tervetullutta, kun tunteet ovat 50-50 :)

   Poista
 10. Minä ehkä katselisin tarkkaillen lähialueen muita taloja. Minkä värisiä ovat? Onko päärakennus saman värinen kuin talousrakennukset? En tunne saariston tyyliä, mutta täällä Hämeessä esimerkiksi päärakennus ei juuri koskaan ole punainen (punamullalla maalattu) vaan joko keltainen, harmaa, vaalea, vihertävä, sinertävä. Vain talousrakennukset on punamullattuja. Päärakennus erottuu siis jo värinsä puolesta muista pihapiirin rakennuksista. Vuosi sitten mietittiin itse talon väriä ja punainen oli heti poissa laskuista, koska koko kylässä ei ole yhtään punaista päärakennusta.

  Mutta jos taas saaristossa on ollut tapana myös päärakennus maalata punamullalla, niin sitten valitsisin varmaan sen vaihtoehdon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hyvä saada kuulla tällaisia pohdintoja! Lähialueilla on molempia vaihtoehtoja: täyttä punamultaa mutta myös joitakin tiloja erivärisellä päätalolla. Sanotaanko, että useimmiten kyllä punamultaa, eli siis toisin kuin siellä teillä päin. Jos ihan tyylipuhtaasti ajatellaan, meidän torpan kuuluisi olla punainen, koska se ei ole mikään huvila. Mutta toisaalta emme ole vain entisöimässä vaan myös tekemässä itsellemme, vaikka tietysti valintojen pitää olla linjassa ympäristön kanssa. No, oli miten oli, punamulta on kyllä minun mielessäni hyvin vahvoilla juuri saaristolaisen tyylin vuoksi.

   Poista
 11. Hmmm vaikea juttu. Oletko miettinyt asiaa siltä kannalta, että kumpi itsestäsi näyttää kauniimmalta? Omasta mielestäni tuo vanhimman kuvan jako ei ole kovin onnistunut esitys 20-luvusta, nätimpääkin on tuolloin tehty. Jotenkin mittasuhteet kärsivät, talo leviää ja ikkunat näyttävät omaan silmään oudolta samassa tasossa valkoisen vaakalaudan kanssa. Itse ehkä tekisin punamullatun talon pystyrimoitukella, kuten moni muukin juuri sen huollon helppouden takia. Edellinen taloni oli rakennettu 20-luvun puolivälissä ja hieman tuon teidän talonne tyylinen ja kokoinen, siinä punainen peiterima näytti mielestäni kauniilta ja simppeliltä, toki talossa oli koristeellinen kuisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Stella, kommenttisi saa minut pohtimaan oikeita asioita: jos olen ihan rehellinen, houkutun aina välillä leikittelemään panelointiajatuksella ja jollain muulla värillä, mutta aina lopulta palaan ajatuksissani itselleni rakkaalta tuntuvaan punamultavaihtoehtoon. Muu väri tuntuu jotenkin vieraalta, vaikkakin samalla houkuttelevalta. Punamulta on kaunis valkoisine listoineen ja tiedän, että sitä en katuisi, jos siihen päädymme.

   Ehkä meidän pitäisi punamultavaihtoehdossa pitää huolta siitä, että talo erottuu profiloinneiltaan ja listoituksiltaan muista rakennuksista, eli että nämä kaikki on hienostuneemmin ja ehkä astetta koristeellisemmin tehty.

   Olen itse alusta pitäen ollut samaa mieltä kuin sinä, että vaakalauta litistää tätä taloa ja siksi myös olen nostanut keskusteluun tuon pystyrimoituksen.

   Poista
 12. Täältä ääni punamullalle, minä nyt vaan tykkään tuosta punavalkoisesta yhdistelmästä. Toki, jos esimerkiksi Lilla aikanaan olisi ollut muun värinen olisi se saanut värinvaihdon punamultaan sävytetyn Virtasen neljän öljyn maalin 😉 Ei oo helppoo teillä, ei 😄

  Mun silmää on aina miellyttänyt tuo teidän punainen rypäs ❤️❤️❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, punavalkoinen on kaunis! Ja punainen kokonaisuus kyllä toimisi. Vaikka muun värinen nyt myös houkuttaa, arveluttaa juuri se, kärsiikö kokonaisuus...?

   Poista
 13. Punamylta ja pystylaudotus! Helppous ja tyyli pisteet sille! Torpat olivat punamullalla ja kartanot keltaisia ennen eikö vaan. Kiva blogi 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos äänestäsi punamullalle! Tyylioppaat eivät kyllä ole ihan yhtä jyrkkiä tuossa jaottelussa pienten ja isojen talojen välillä, mutta jos päädymme punamultaan, ei se mene ainakaan vikaan. Muunvärisiäkin taloja saaristossa kyllä on, pieniäkin. Talon erottuminen tilan muista rakennuksista on ollut aikanaan tärkeää, joten se jo yksistään antaisi syyn vaihtaa väriä, mutta nyt mietimme myös sitä, voisiko erottautumisen tehdä muilla keinoin: koristeellisempi listoitus tms...

   Poista
 14. Haastava loppukiri pohdinnoista päätökseen. Komppaan keskustelussa nostettua huomiota pystylaudoituksesta - kauttaaltaan vaakalaudoitus madaltaa ja leventää vääristäen talon mittasuhteita. Mutta 20-luvun laatikoinnit puolestaan koristelevat kivasti julkisivua ylevöittäen torpan päätalon tunnelmaa. Jos valitsee vaalean ulkoasun, millaiset ikkunoiden vuorilaudat olisivat? Jos taas pysyy punaisessa, lisänostetta ja väriä voisi tuoda ikkunoihin? Esim. jättää vuorilaudat valkoisiksi, mutta maalaa ulkopokan sinisellä tai keltaisella?

  Meillä on vähän samanlainen haaste maalin valinnassa - torpan alkuperäinen laudoitus on rytmikäs pystyrimoitus punamullalla, mutta hieman ikkunoista ylöspäin leveillä sivuilla on pontista kapeahko ylälaudoitus pystyyn ja kuistilla taas alaosa samalla tavalla. Tällä logiikalla raakalautaan punamultaa suurimpaan osaan, mutta pontit öljymaalilla. Tässä vaiheessa olen sitä mieltä, että laudoituksen ennallistaminen on vaivan arvoista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, hyviä pohdintoja! Jollakin tavalla päätalo on erotettava muista rakennuksista ja tuossa useamman sävyn käytössä voisi olla ideaa koristelumielessä. Kiinnostavaa lukea teidän vaihtoehdoista. Kunhan pääsemme päätökseen asti, tämä pohdintatuska väistyy ja tilalle tulee into, kun pääsee hommaa toteuttamaan! Sitä odotellessa :)

   Poista
 15. Minun ei tarvitse miettiä tätä asiaa hetkeäkään (kas kun ei ole omat rahat kyseessä ;)) Eli minun ehdotukseni olisi pystyrima + muista rakennuksista poikkeava väri. Makuasioita toki, mutta jo vanhoja mustavalkokuvia katsoessani mm. isäni suvun Kemiönsaaren kalastajatilan päärakennus on vaaleanharmaa, kun taas venevaja, puuliiteri ym. rakennukset punamullalla maalattuja. Samoin äitini vanhempien maatilalla navetta, rantasauna ja liiteri olivat punamultaisia, päätalo keltamultainen. Molemmat tilat ovat jälkipolvien toimesta edelleen pitäytyneet samassa värimaailmassa.

  Olen siis tainnut vaan niin totaalisesti sisäistää tuon edesmenneiden sukupolvien "periaatteen" että ns. ihmisasumukset ovat aina eri värisiä kuin eläinsuojat, venevajat, autotallit ym. piharakennukset, etten osaa muuta vaihtoehtoa edes ajatella :)
  Tsemppiä ratkaisun tekemiseen! On valintanne sitten lopulta mikä tahansa, tiedän että lopputulos näyttää kauniilta ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olemme yrittäneet pähkäillä tätä ihan ilman, että vielä sekoittaisimme rahapohdintaa tähän, eli etsineet sitä ratkaisua, jonka ensisijaisesti haluaisimme. Jos raha-aspektin ja helppohoitoisuuden ottaa mukaan, vastaus on ehdottomasti pystyrimoitus ja punamultaus. Mutta asia on juuri noin kuin kirjoitat: päätalot ovat olleet hyvin usein saaristossa myös eri värisiä kuin muut rakennukset. No, näin ei kuitenkaan ole ollut tällä tilalla, joten se vähän vaikeuttaa pohdintaa. Täällä päin monien tilojen päärakennukset ovat myös punaisia. Itse tykkään älyttömän paljon saariston vaaleista rakennuksista. Niillä imitoitiin kalkkikivivaikutelmaa ja kyllähän ne säihkyvät kesäisessä auringossa niin ihanasti! :)

   Poista
 16. Nimetön18.28

  Ehdottomasti höyläämätön pystyrima ja punamulta! Sopii mielestäni paremmin muiden rakennusten tyyliin ja on jotenkin perinteisempi. Vaikea valinta, uskon, mutta ratkaisunne on varmasti juuri teille paras ��
  Saila

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila. Kyllä, se olisi perinteisempi vaihtoehto. Toisaalta monet vihjeet tällä meidän tilalla kertovat siitä, että yritystä loisteliaampien rakennusten imitointiin oli: oli tuota kaupungeista tuttua jaottelua laudoituksessa ja sisällä 20-luvun jugendtapettia jne. Ihan kalastajatorppana tätä ei siis haluttu ehkä pitää. Mutta, siitä huolimatta punamultaratkaisu sopisi tänne ehdottoman hyvin ja muut vaihtoehdot arveluttavat meitäkin siksi enemmän.

   Poista
 17. On se ihmisen elämä vaikeaa! ;-) En ota kantaa, koska en kertakaikkiaan osaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin! Hitsi, kun itsekään en osaa, mutta kohta on pakko ottaa kantaa.

   Poista
 18. Rimalaudoitus ja punamulta. Vähemmällä pääsette.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on juuri näin. Olen niin monet kerrat todennut, että kyllä sitä hommaa riittää muutenkin ihan tarpeeksi, ja mieluummin teen uusintamaalauksen punamullalla kuin öljymaalilla. Tuolla fb-palstalla jotkut pelottelivat, ettei öljymaali pysy saaristossa talon pinnassa kunnolla...

   Poista
 19. Tekisin erityylillä kuin muut rakennukset. Sitten vain sopivia värejä etsimään vaikka Vanhaan Raumaan, niin me tehtiin aikoinaan myöskin klassismia edustaneen ex-talon kanssa!

  Sikäli ajankohtainen aihe täälläkin, että juuri tänään photoshoppailin väritystä tähän nykyiseen ja hankalaa on! Mutta kun sen oikean yhdistelmän löytää, niin sen tietää kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osaisinpa edes photoshopata!!! Eri tyylissä on puolensa - houkuttelevat puolensa. Tämä meidän tila vaan on sellainen kokonaisuus, että siihen ison muutoksen tekeminen vähän hirvittää. Revin kohta hiukset päästäni, kun en saa päätöstä rutistettua mielestäni ja Mikolla ihan sama tilanne, eli hänestäkään ei vastausta irtoa!

   Poista
  2. Minä voisin kyllä photoshopata teille, jos vaan osaatte sanoa, mistä väreistä haluatte kuvat :) Tykkään tehdä noita ja ei ole iso vaiva, jos ei kymmeniä erilaisia tarvitse tehdä! Laita mulle meiliä jos innostut: supersannas _at_ gmail.com

   Poista
 20. Minun mieleen punamulta ja pystylaudoitus. Niin saaristolainen ja niin kaunis;) Päärakennus erottuu kyllä ja kokonaisuus on kaunis ja yhtenäinen, silmiä hivelevä kerrassaan. Itse olen myös ihastunut tyyliin, jota pohjanmaalla näkee, että talon yläosassa on käytetty keltamultaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Edustat selvää enemmistöä :) Kiitos kommentistasi. Saaristolaisuus on minustakin se, mitä meidän kannattaa edistää. Asiaa vaikeuttaa kaupungista jäljitelty klassismi - tämä meidän talon tyyli on itse asiassa aika harvinainen saaristossa... korostaako siis sitä vai kääntääkö tyyli enemmän yleiseen saaristolaisuuteen?

   Poista
 21. Ai se oli teidän talo, en tunnistanut ollenkaan! Siellä Fb-ssä jo kerroinkin ajatuksiani, mutta kyllä molemmat sopivat varmasti taloon hienosti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu :), kiva kun kommentoit sielläkin! Vaikeaa on, kun mielipiteet fb:ssä jakautuvat fifty-fifty, blogin lukijoiden mieleen taas tuntuu selvemmin olevan punamulta ja pystyrima.

   Poista
 22. Nimetön12.41

  Annan äänen punamullalle ja pystylaudoitukselle ! Valkoiset ikkunanpuitteet luonnollisesti. Miltä rakennukset ja kokonaisuus näyttää mereltä päin saavuttaessa ? Pomppaisiko vaalea rakennus näkymästä. Toisaalta keltamulta on myös kaunis. Lisäksi miettisin myös tulevien vuosien ylläpitoa ja sen helppoutta, teilläkin noita maalattavia pintoja riittää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyviä kommentteja ja ihan samoja kysymyksiä olemme esittäneet itsellemme. Jossain muussa kuin punamullan värissä itseänikin eniten arveluttaa se, että ennalta ei voisi tietää, pomppaako erivärinen päätalo liikaa kokonaisuudesta. Punamulta siksi turvallinen valinta ja kaikkein helpoiten kuviteltavissa, miltä sitten tulisi näyttämään.

   Mereltä päin tultaessa tila on kiva punaisten rakennusten kokonaisuus ja koska niissäkin on tosiasiassa pieniä keskinäisiä eroja, nekin välillä häritsevät itseä: jostain tönöistä puuttuu vuorilaudat kulmista tai räystäystä ja värisävyissä on pieniä eroja johtuen iästä ja punamullan maalauskerroista jne. Öljymaalista meillä ei ole kokemusta ja se arveluttaa. Punamullasta kokemusta on paljon ja hyviä sellaisia: aina kun alkaa maalausurakka, sormet syyhyävät, kun punamultamaalaaminen on niin helppoa, sallivaa, halpaa ja palkitsevaa. Olet oikeassa, helppous ja hinta ovat ratkaisevia tekijöitä, joita ei ehkä ihan heti kannata ohittaa...

   Poista
 23. Vaikea valinta, todella. Ehkä kallistuisin aitoon punamultaan ja pystyrimaan. Ajaton ja jotenkin saariston ns. kalastaja-asumuksen ei ehkä tulisikaan erottua radikaalisti muista rakennuksista. Kesähuvilat muine värityksine ovat erikseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja. Olet oikeassa, saaristotila on saaristotila emmekä tätä edes halua muuttaa kesähuvilaksi, vaikka päätalo meidän oma pieni "villamme" onkin. Alunperin koko Villa Idur -nimi tuli torpalle annettua pieni sarkastinen pilke silmässä ;).

   Yritystä pieneen erottautumiseen päätalon osalta tilalla on kuitenkin selvästi ollut, mutta meidän on syytä miettiä asiaa vielä uudemman kerran Tarunkin tuossa yllä vinkkaamaan suuntaan, että millä keinoin voisimme tehdä pientä eroa päätalon ja muiden rakennusten valillä, mutta silti valita punamullan+pystyrimoituksen.

   Ihanaa, kun teiltä blogin seuraajilta saa niin hyviä neuvoja. Teidän kauttanne saan tarvittavaa etäisyyttä päässäni sekamelskana pyöriviin näkökulmiin ja kuitenkin voin luottaa siihen, että olette sisäistäneet tilan hengen!

   Poista
 24. Huomasin fb:ssä kysymyksesi mutta en vastannut siellä. Vaikea kysymys kun en tunne saariston rakennuskulttuuria ollenkaan. Ehkä kuitenkin annan ääneni vaihtoehdolle B mutta väriin en osaa ottaa kantaa, harmaa kuulostaa vain ankealle 😄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mari! Meilläpäin on siis molempia, sekä punamullattuja että värillisiä taloja. Saaristomerellä ja etenkin Ahvenanmaalla on paljon valkoisia ja harmaita. Oikeastaan olisimme alun perin olleet vain punamullan kannalla, jos päätalolla ei olisi ollut tuota 20-luvun laudoitustyyliä. Se ja punamulta eivät vaan kuulu yhteen, joten talo on ollut ihmeellinen sekoitus ja tekee asiasta vaikean. Jos siis valitsemme punamullan, mikä olisi värityksenä tyypillisin, 20-luvun laudoitus täytyy hylätä. Olen alkanut itse miettiä ihan samaa, että onko se harmaa sitten kuitenkin tylsä, vaikka valkoiset karmilaudat sitä kyllä kirkastaisivatkin...

   Poista
 25. Hankala ongelma. Mielestäni molemmat ratkaisut ovat hyviä ja olen tyytyväinen, etten joudu tekemään päätöstä :D
  Hyvä siitä tulee kummassakin tapauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista Satu! Tiedän, että varmasti molemmat hyviä - nyt vielä pitäisi keksiä lopulliset, kunnon perustelut jompaan kumpaan, ettei jää kaduttamaan mikään :)

   Poista
  2. Oletteko koettaneet ratkaista asiaa kuvankäsittelyohjelman avulla? Niillähän saisi kokeiltua erilaisia värejä.

   Poista
  3. Pitää pyytää jostain apua, itse en osaa :(

   Poista
 26. Hankala päätös. Molemmissa on varmasti puolensa. Kaunis varmasti tulee joka tapauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, nyt ovat viime hetken päätöspohdiskelut käynnissä :)

   Poista
 27. Miltähän näyttäisi, jos taloon poimisi sisustuksesta ne kauneimmat sävyt? Siniset nurkkalaudat olisivat varmaan kauniit. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. NÄitä kaikenlaisia vaihtoehtoja kyllä on... :)

   Poista
 28. Stående ohyvlad lockpanel skulle jag välja. Framför allt för att det är SÅ mycket lättare att underhåll. Men kanske en annan färg än röd, det finns ju fler olika slamfärger. Jag bifogar en länk till Gysinge bygnadsvård, det kanske kan inspirera. /Kristiina https://www.gysinge.com/categories/805/slamfärg-rödfärg

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tack Kristiina! Precis, det skulle definitivt vara lättast - och ett vacker val också. Jag har börjat undra om någon annan färg än röd är för annorlunda. Nåja, nu har våra pojkar deltagit också i fundering så tror jag att vi ska hitta ett resultat.. :)

   Poista
 29. Vastushan on helppo. :) :) :) Kunnioita aluperäistä! Höylälautaa ja pystyrimat. Jos talo on kerran ollut punainen, on se helpoin valinta. Ja raakalauta helppo maalata punaisella. Punamullan lisäksi on olemassa punamaalia muistuttavaa maalia (esim. Virtanen), jolla itse vedimme ulkovarastot. On helppo ja nopea vetää. Lisäksi raikastamaan valkoiset ikkunat ja nurkkalaudat. Tai noh... punamulta mielestäni vanhentaa taloa, öljymaali taas hieman nuorentaa ja tekee tosiaan "arvokkaan". Kumpaa haluat? Itse en ehkä laittaisi esim. harmaata (öljymaali) noin vanhaan taloon. Mutta vaikea päätös joka tapauksessa. Tsemppiä oikean ratkaisun tekemiseen!
  Tein muuten Faceeni juuri erilaisista ikkunanpokien värivalinnoista postauksen (http://bit.ly/2u0FgRb)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pohdinnasta Merikaisla!! Ehkä juuri siksi, että punainen öljymaali tässä meidän punamulta"kylässä" tekisi talosta uudemman näköisen, on punainen öljymaali meillä pois laskuista. PUnaisen on täällä oltava punamultaa tai sitten pitää olla joku ihan muu väri. On kuitenkin myös alkanut arveluttaa öljymaalin kestävyys ja huolto paahteisella rinteellä, koska punamulta taas on ihan älyttömän vaivaton ja edullinen. Virtasen maalia olen kyllä kuullut minäkin kehuttavan parhaaksi!

   Alkuperäistä tietysti haluaisin kunnioittaa, mutta ongelmanamme on nyt ollutkin se, että alkuperäinen vaihtoehto, eli vaakahöylälauta + punamulta ei ole näissä sääolosuhteissa toimiva ratkaisu. Alkuperäistä ovat siis sekä punamulta että höylätty, mutta me voimme valita niistä vain toisen. Väistämättäkin tulee uutta ratkaisua kehiin.

   Kiitos vinkistä, tulen kurkkaamaan!

   Poista
 30. Nimetön21.10

  Meillä on täällä itärajan tuntumassa saaressa entisessä kalastajakylässä mökki. Meillä meni aikoinaan taloudeittain tönöjen värit: yhdellä punamultaa, toisella keltaista, kolmannella valkoista.. Meidän kolme talousrakennusta sekä päärakennus ovat kaikki samaa punamultaa. Naapurilla keltaista. Toki täällä on tiiviimmin rakennettu, siellä ei taida pahemmin naapureita ollakaan.
  Joka tapauksessa, nyt naapurimme ovat alkaneet maalaamaan tönöjään kuka milläkin muotivärillä: on harmaata, sinistä ja vihreän harmaata. On rakennettu myös uusia mökkejä, mutta niitä enemmän pistää silmään värit, jotka eivät sovi vanhaan kalastajakylään.
  Täältä siis vahva ääni punamullalle. Mutta tehkää niin kuin itse haluatte, älkää miettikö liikaa perinteitä. Sadan vuoden päästä joku ehkä on remontoimassa mökkiä takaisin sellaiseksi, kuin te sen nyt tulette remontoimaan.

  Em.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos hyvästä viestistäsi Em. Kyllä me perinteitäkin haluamme miettiä. Ehkä ongelman muodosti vain se, että ihan oikeasti täällä meillä käytössä olleet ratkaisut eivät ole juuri olleet ajan standardiratkaisuja vaan hybridi saaristolaisuutta ja "kaupunkilaisuutta", mikä antaisi mahdollisuuden edetä kumpaankin suuntaan. Mutta se on toki varmaa, että muuta kuin punaista täällä meillä ei ole koskaan ollut ja jos tuon värin vaihtaisimme, haluaisimme silti valita jonkin saaristoon sopivan värin, ei ns. muotiväriä. Mutta, päätös on itse asiassa jo syntynyt, nyt käymme tarjousneuvotteluja yksityiskohdista ja kerron lopputuloksesta varmasti pian :).

   Täällä meillä päin on enemmän uusia mökkejä, mutta myös jonkin verran vanhaa rakennuskantaa lähisaarissa. Aikalailla punavoittoista on :).

   Poista
 31. Hei, punamultaisten talousrakennusten kanssa päätalon ulkoväritykseksi kävisi mielestäni paremmin mainitsemasi harmaa. Tsekkaa J499, jolla seinät, ovipeilit (jos löytyy) ja G499 otsalaudat, räystään alta, pokat, karmilaudat, nurkkalaudat, vaakalaudat, ovi, terassin yläosa ja kaide (jos löytyy).

  Terv. Johanna

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...