perjantai 22. joulukuuta 2017

Joulun menu ja valmistelut

Tämän jutun kuvituksena ovat päätalosta löytyneet vanhat joulukortit -40-luvulta. Olen pelastanut pinon vanhoja kortteja hiirien kynsistä. Toivotan kaikille blogin lukijoille näiden iloisten korttien kera Riemukasta Joulunaikaa!


Tänä vuonna otin pari päivää lomaa jo ennen joulua, koska kiireisen ja ylityöntäyteisen syksyn jälkeen on kiva keskittyä valmistelemaan joulua rauhallisissa tunnelmissa. Omalla tahdillaan kun saa tehdä kaikki ruuat ja siivoukset, ei tule stressiä. Joulumieli kohoaa jo menun suunnittelusta. Kaikki joulupöydässä tulee olemaan itse ilolla tehtyä.

 

Meidän Jouluaaton Menu: 

*

Aamiainen

Riisipuuro ja luumumandariinikiisseli 

*

Alkupala

Lämmin kurpitsashotti ja saaristolaisleipä kylmäsavulohella

*

Alkuruoka

Graavisiika, graavilohi, puikulaperunat, siianmäti, kirjolohenmäti, lasimestarinsilli, metsäsienisalaatti ja saaristolaisleipä

*

Pääruoka

Yrttiankka, savustettu nieriä, lanttulaatikko, perunalaatikko, punasipulisalaatti, hernepesto ja rosolli 

*

Jälkiruoka

Vihreätee- ja vadelmajäädykkeet
Uunibrie hunajalla ja saksanpähkinöillä

*

Menussa on jotakin uutta ja paljon vanhaa. Lihapuolella teemme vuosittain esimerkiksi vaihtelua, mutta kalat ovat kutakuinkin samanlaiset aina. Uutta on mm. vihreäteejäädyke. Saas nähdä, maistuuko! Eilen jäädykkeet sujahtivat jo pakkaseen. Samoin uunibrie on uutuus. Olen saanut sitä kerran ystäväni valmistamana ja voin taata, että on suussa sulavaa. Ei maistu samalta kuin brie tuoreeltaan, eli maku muuttuu pehmeämmäksi uunissa. Päälle tarjoiltaessa hunajaa ja pähkinöitä. Kaikki laatikkoruuat ja jäädykkeet teen maidottomina, kasvipohjaisista maidoista. Käytän jouluruokien valmistukseen chee-voita täyteläisemmän maun saamiseksi. Cheestä on poistettu maitoproteiini.

 
Ruokien lisäksi jouluvalmisteluihini kuuluu aattoillan ja joulun pyhien tekemisen suunnittelu. Kaikki lahjat tulevat liittymään yhdessä tekemiseen ja muita lahjoja ei sitten olekaan. En kuitenkaan voi tässä paljastaa, mistä on kyse, jos vaikka joku perhepiiristä lukee juttua :). 


Maltan tuskin odottaa!

Joulutunnelmaa kaikille toivottaen,

 

36 kommenttia:

  1. "Herkkua on siinä monenlaista"...vanhan laulun sanoin :) Vanhat kortit on ihania!

    VastaaPoista
  2. Onpa teillä juhlallinen menu, ja lahjat kuulostavat mahtaville; tuollaisia itsekin ottaisin mielellään vastaan - yhdessä tekeminen on parasta! Iloista Joulua teidän perheelle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, se tuntuu juhlavalta heti kun kirjaa ylös kaiken tuolla tavalla :). Mutta kyllä varmasti tulee herkullinen ateria. Kiitos ja sitä samaa teillekin!

      Poista
  3. Joulunne kuulostaa herkulliselta ja asian ytimeen keskittyvältä,eli perheen kesken yhdessä tekemiseen.♡
    Hurmaavaa nostalgiaa hiiriltä pelastetuissa korteissa.

    Kiitos Pilvi ja ihanaa joulun aikaa!☆

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, aika kiireessä on suhattu koko syksy, joten kyllä on aivan ihanaa saada viettää aikaa yhdessä puuhaillen. Totta, kortit ovat tosi nostalgisia ja niitä on löytynyt tunnelmaltaan joka lähtöön. Nyt on mieli niin pirteä, että valitsin juuri nämä iloiset kuvittamaan juttuani. Sitä samaa sinulle!!

      Poista
  4. Oikein ihanaa joulua!

    VastaaPoista
  5. Voi, miten pidän raikkaasta suhtautumisestanne joulumenuun. On mukava kannatella perinteitä, mutta aivan yhtä ihanaa luoda uutta ja tuoda uusia maistiaisia joulupöytään<3 Minulle menussa savukala ja lanttulaatikko ovat must, mutta kaikkea muuta voi varioida:)
    Toivottavasti paljastelet salaisuuksia täällä jälkeenpäin, sillä niin ihastuttavilta kuulostavat lahjaideasi. Minä onneton jo yhden lahjaideani esittelin tämän päivän postauksessani...:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Perinteet ovat oikeasti myös sitä, että ne vähän uudistuvat ajassa - näin minä ajattelen ja siksi muutama uusi kokeilu on kiva tehdä. Esimerkiksi vadelmajäädyke on kevyempää jälkkäriä toivovan äitini kokeilu jo 15 vuoden takaa ja näin se on juurtunut jouluperinteeksemme. Minullekin lanttu- ja perunalaatikot sekä kalat ovat ainoa todellinen must menussa, eli samat mieltymykset täällä :). Tulenkin katsomaan, minkälaisia lahjoja siellä on suunniteltu!

      Poista
  6. Mikä ihana menu! Uunibrie on tosi herkullista. Eräs ystäväni sitä kerran tarjoili ja suussa sulavalta maistui.

    Ihania vanhoja kortteja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi kiitos! Hauskaa, että sinäkin olet maistanut uunissa tehtyä brietä. Onkohan se jokin ahvenanmaalaislähtöinen resepti? Nimittäin ystäväni, joka sitä laittoi on naimisissa ahvenanmaalaisen kanssa :). Se muuten sopii Uudenvuoden yöpalaksikin tai muihin päivällisiin, jos joulupöytä tuntuu jo täydeltä. Minulla kyse oli uudenvuoden juhlista muutama vuosi sitten, kun sain tuota maistaa.

      Poista
  7. Joulumenu kuulostaa todella herkulliselta, nams! Ihanaa joulunaikaa sinulle. :)

    -Ruut

    VastaaPoista
  8. Nuo kortit ovat varsinaisia aarteita! Mukavaa joulua myös sinne!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, niin ovat. On kiva ajatus, että sodanjälkeisessä Suomessa oli käytössä myös tällaisia iloisempia kortteja, koska useimmiten käytettiin hartaampia ja kristillisempiä aiheita näiden maallisten sijaan.

      Poista
  9. Vanhoissa korteissa on kyllä jotain hurmaavaa! Ja teidän menu vie kielen mennessään jo sitä lukiessa;)
    Ihanaa ja levollista joulua sinulle ja läheisillesi, Pilvi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö!? Ne kertovat jotenkin hauskasti ajastaan... Kiitos, toivon ja uskon, että menu vie kielen huomenna kaikilta meiltä :). Rauhallista Joulua ja iloista mieltä sinulle ja perheellesi!

      Poista
  10. Oi miten ihania aarteita oletkaan hiirten hampailta pelastanut! :)
    Ja mikä menu!!! Täällä jo kaivelen esiin siskoni avomiehen (leipuri) meille lahjaksi leipomaansa joululimppua ja äitini graavaamaa lohta, kun jostain syystä herahti vesi kielelle ;)
    Ihanaa ja ikimuistoista joulunaikaa sinulle ja läheisillesi ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, nämä pienet aarteet kannatti pelastaa, kun huomasin, että hiiret nakertelevat mielellään vanhoja lehtiä ja uesampi kortti oli jo riekaleina.

      Jo pelkkä joululimppu ja graavilohi ovat niin suussa sulava yhdistelmä! Tulisipa jo huominen, jolloin me vasta käymme näiden herkkujen kimppuun. Onnellista Joulunaikaa sinulle!

      Poista
  11. Hyvältä kuulostaa! Rauhallista joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sussi ja samoin sinulle, Rauhaisaa Joulua!

      Poista
  12. Voi, mitä herkkuja onkaan ruokapöydässänne! Meillä on lihoina tänä vuonna peuraa ja kukkoa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt kun oikein kaiken kirjasi ylös, tuli oikein ylellinen olo - niinkuin ravintolassa söisi, mutta oikeasti vielä suurempaa luksusta on saada kattaa joulupöytä itse ja valmistaa porukalla ruuat sekä nauttia ateria yhdessä jouluisessa kodissa! Meilläkin on ollut useana jouluna peuraa tai kaurista, mutta nyt Mikko sai hankittua tuon ankan, joten kokeillaan sitä :).

      Poista
  13. Tuo on kaunis ajatus: perinteet ja niiden uudistaminen joiltakin osin. Jokainen sukupolvi tuo oman uuden lisänsä ja jotkut kulkee mukana sellaisenaan, niin meilläkin on tehty ja tuntuu hyvältä. Rauhaisaa ja Levollista joulua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomaan, että silloin kun jaksan innostua joulusta ja jouluruuista, tekee mieleni enemmän etsiä uutuuksia ja varioida vanhoja. Silloin, jos en oikein meinaa löytää inspiraatiota koko jouluun, on helpompi mennä vanhoilla totutuilla ja hyvä sekin! Aika paljon meillä on tänä vuonna kaikkea, joten aloin jo miettiä, miten estän ruokahävikin... Tähteiden hyötykäyttö vaatii oman suunnittelunsa sekin. Levollista joulua myös sinulle Jaana!

      Poista
  14. Niin kauniita ovat nämä vanhat joulukortit! Tunnelmallista joulunaikaa sinulle<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, niinpä! Toivotan sitä samaa sinulle!

      Poista
  15. Herkkua on siinä monenlaista! Hyvää joulua teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, niinpä, ja kiitos samoin!

      Poista
  16. Oikein hyvää ja tunnelmallista joulua myös teille! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Helinä ja samoin sinulle!

      Poista
  17. Mukavat joulut ja hyvät uuet vuuet teille!

    VastaaPoista
  18. Ihanaa joulunaikaa teille! Upeita kortteja, ja etenkin tuo luistelija oli mun mieleen. Vau! Täällä ähkyssä jouluruoasta, mutta hieman jäin kaipaamaan muutamia suomalaisia suosikkeja mm. just sienisalaatti ja laatikot, joita meillä ei tänä jouluna kokki (=Minä :-) jaksanut tehdä, mutta joita sulla oli menussa. (Äänestettiin mitä perhe haluaa ja mentiin sitten sen mukaan.)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääsispä luistelemaan :). Se on minunkin suosikkini näistä. Kiva, että sielläkin teette suomalaiset jouluruuat. Eihän joka vuosi tarvitse olla samat repertuaarit! Itse olen iloinen, että vanhetessaan pojatkin ovat oppineet haluamaan noita laatikoita. Hyvältä maistuivat!

      Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...