tiistai 26. syyskuuta 2017

Tyrnit

Joskus syystä tai toisesta jokin asia jää uskomattoman pitkäksi aikaa suunnittelun asteelle. Yksi tällainen lähestulkoon jo hautautunut suunnitelma eteni yllättäen, kun Mikon vanhemmat ilmestyivät viikonloppuna kylään mukanaan kolme pientä tyrnipensasta. Jossain välissä minun haahuillessa metsässä Mauron kanssa ne olivat vieläpä itsestään kaivautuneet maahankin! :)Nooh, oli minullakin osuuteni siinä, että ne pääsivät kätevästi maahan, sillä olin jo aikaa sitten kaivauttanut Maurolla kolme kuoppaa, täyttänyt kuopat mullalla ja reunustanut kivillä. Paikat valitsin ylhäältä rinteestä mahdollisimman tuulisesta paikasta.


Olin itse viikonloppuna tosi väsynyt yliraskaan työviikon jäljiltä enkä oikein seurannut, mitä kaikkea muut oikein pihahommissa tekivät. Yritin ladata akkujani ja siinä mielessä olikin loistotuuri, että kesän parhaat helteet (ainakin meidän suojaisassa pihapiirissä) osuivat näihin päiviin.

Akkujen latailu onnistuu ihan parhaiten metsässä. Keräsin ilman suurempaa tavoitetta kipon puolukoita ja toisen mustikoita.


Vilautan tässä vielä uutta hankintaani, jättipannua. Löysin sen kirpparilta 5 €:lla ja se osoittautui täysin toimivaksi.Varsinkin kun on vieraita, pääsee nyt vähemmällä keittelyllä, mutta aikamoisia aamukahvisieppoja olemme itsekin - ainakin, jos sää suorastaan velvoittaa viivyttelemään aamukahvituokiossa.


Nyt on taas leppoistuttu riittävästi. Pirteää viikkoa kaikille!18 kommenttia:

 1. Menestystä tyrneille. Maurohan on hyvä apu puuhaan kuin puuhaan, kaivaa kuopatkin valmiiksi. Meillä Kaapolla olisi ollut turha kokeilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, ylienerginen Mauro on innoissaan aina, kun sitä tarvitaan. Kuoppien kaivaminen kuivaan maahan käy sillekin sopivasti voimille :)

   Poista
 2. Viikonloppu olikin mitä parhainta aikaa leppoiluun.Ihan mielettömät ilmat! :)
  Ihana tuo Maurokin tuossa viimeisessä kuvassa,nauttii selvästi lämpimästä paisteesta.
  Toivottavasti saatte tulevina vuosina paljon tyrnin-niin terveellisiä marjoja.
  Metsässä itsekseen lataa kyllä akut,metsä kun ei ota vaan ainoastaan antaa.
  Kiitos ja pirteää viikkoa! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta kommentista. Mauron kanssa siristeltiin silmiä ja nautiskeltiin auringosta. Sille tuli tuossa laiturilla kyllä niin kuuma, että se pulahti myös aamu-uinnille :). Toivottavasti lämpimät säät jatkuvat pitkään!

   Poista
 3. Meilläkin on pihalla muutama tyrnipensas, ja nyt noin 10 vuotta vanhoina ne tuottavat ihan valtavasti satoa. Ja maistuvatkin hyvältä, mutta se poimiminen on kyllä aika inhottava urakka. Pakastetaan ne sellaisenaan ja otetaan pitkin talvea aina vähän muiden marjojen sekaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kuulla, kunpa meilläkin olisi valtava sato - jos nyt ei ensi syksynä - niin edes 10 vuoden päästä ;). Joo tyrnien poiminta on työlästä, mutta kun ne sopivat niin hyvin saaristoon ja ne antioksidantit... :)

   Poista
 4. Minäkin ostin kolme tyrnipensasta keskelle sotatannerta. Ei varmaan ollut mitään järkeä. Olisi pitänyt odottaa siihen että piha on valmiimpi, mutta kun pensaat jäivät hankkimatta edelliseen taloon loputtoman odottelun sijaan, halusin ne nyt heti. En tiedä miten kaivinkone niitä väistelee ja kuka kompastuu niihin ensimmäisenä pimeydessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aah, no toivotaan menestystä sun tyrneille, että selviytyvät! Ja toivottavasti meidänkin lähtevät juurtumaan!

   Poista
 5. Mulla oli kanssa keväällä tyrnit mielessä, kun pyörin puutarhalla ja mietin, mitä järkevää voisin pihalle istuttaa. Mutta päädyin sitten kumminkin ostamaan muutaman puolukantaimen (joista on jo tullut satoa, jihuu) ja pari pensasmustikkaa. Mutta mielenkiinnolla seuraan, miten sun tyrnit menestyy.
  Olis aika ihana poimia niitä omalta pihalta. Nyt olen tyytynyt ostamaan marjat ja tyrnimehut kaupasta. Itseasiassa voisi olla justiin joka-aamuisen tyrnimehun ansiota, että vaikka koko muu maailma ympärillä tuntuu potevan flunssaa, muhun ei ole tarttunut.

  Viikonlopun kelit oli kyllä niin superit, ettei melkein uskonut todeksi. Kohta me ei enää muisteta ollenkaan, millanen kesä on takana, kun päällimmäisenä jää mieleen pari kaunista päivää. Hyvä niin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puolukat ja mustikat olivat varmasti hyvä idea! Ne ovat niin helppoja :). Tyrneistä en tiedä eli mielenkiintoista nähdä, miten niille käy ja raportoin kyllä! Mekin ostetaan säännöllisesti tyrnimehu kaupasta ja terveitä ollaan myös, joskin uskon, että syy on kokonaisvaltainen. Valinnoilla on merkitystä, onneksi!

   Poista
 6. No kohta teillä pukkaa tyrniäkin kaiken muun hyvän lisäksi. Kiva tuo kuopankaivaja kuten IG:ssä totesinkin :-) Meidän yhdellä naapurilla näyttää olevan kans tyrniä vaikkei meren rannalla ollakaan (oisko 5 km matkaa rantaan linnuntietä), hyvin näyttää marjaa pukkaavan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä hyvä, toivottavasti meidänkin tyrnit ovat menestyksekkäitä. Juu, kaivaja omasta takaa helpottaa tämän muun savotan keskellä :). Kiitos kivoista viesteistä niin täällä kuin IG:ssä!!

   Poista
 7. Ihanan leppoisia tunnelmia teilläpäin. Pirteää viikon jatkoa sinnekin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiios Kuvakehrääjä, leppoistus on aina silloin tällöin paikallaan :)

   Poista
 8. Onpa Mauro hyvä puutarha-apulainen, kun kaivaa istutuskuopat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On! Siitä on kyllä ollut apua monessa kohtaa :)

   Poista
 9. Voi ihanuus sitä saariston syksyä! Tänään nautiskelin täällä sun tekstien parissa, kun en ole varmaan pariin kuukauteen juuri kerennyt tietsikalle ja kännykässä en useinkaan blogeja lue. Mä keräsin kesäkuussa (alussa) nokkosta, onkohan se jotenkin ei-ok-käyttää? Vai onko vain maussa ero? Meillä ne Suomessa nyt kuivattuna, meinaan ens kerralla kun käyn tehdä hyvän satsin lettuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saaristossa taitaa kaikki vuodenajat olevan ok ;).
   Kevät oli varsin myöhässä tänä vuonna, että itsekin keräsin kesäkuussa nokkosta. Nitraattipitoisuuden noustessa keskikesällä kannattaa jättää poimimatta. Itse pidin taukoa heinäkuusta syyskuun alkuun. Pieninä määrinä nitraatti ei mitään tee, mutta jos paljon saa, niin kuulemma vähän haitallista.

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...