tiistai 5. syyskuuta 2017

Havaintoja vaatevuorista

En ole pitkään aikaan kirjoitellut vähentämisestä, mutta pitkä projekti vähemmän tavaramäärän saavuttamiseksi on edelleen käynnissä. Jotkut siivousfilosofiat tarjoilevat ajatusta, että tavarasta eroon hankkiutuminen olisi kertaprojekti, mutta mitä enemmän asiaa työstän, huomaan, että kyse on hitaasta ajatus- ja karsimisprosessista. Vaikka välillä rykäisenkin projektia kerralla eteenpäin, tuntuu, että suuressa kuvassa oman kulutustavan muutos on ainoa oikea ratkaisu, millä on merkitystä.

 
Rykäisyjäkin tarvitaan ja viimeiseksi kävin vaatekaapin kimppuun. Aihe on ajankohtainen: Lehdissäkin on kirjoitettu vaatevuorien epäeettisyydestä ja jopa kierrättämisen haitallisuudesta. Vaatteet päätyvät kolmansien maiden riesaksi ja haittaavat paikallista vaateteollisuutta. Me täällä länsimaissa vain yksinkertaisesti kulutamme liikaa vaatteita. Tästä taas kerran havahtuneena istuin koko sunnuntaipäivän ompelukoneen ääressä ja korjailin & tuunailin vanhoja vaatteitani. Jatkoaikaa sai kaikkiaan 9 vanhaa vaatetta, mm. roosa vintage-paita ylemmässä kuvassa ja kukikas Samujin kokohame alla.


Tarvitsen töissä useita hyviä vaatteita ja asukokonaisuuksia, mutta alkuvuodesta lukien päätin kokeilla, voisinko vähentää vaatehankintojani ja rakentaa vaatekaappini jotenkin järkevämmäksi. Monet lempivaatteistani ovat vuosia vanhoja, joten voisiko hankintatarve tyrehtyä iän myötä, jos vain osaa valikoida koko ajan paremmin??

Tänä vuonna on tuntunut, etten ole ostanut oikein mitään, mutta kuulkaas, kun kaikki ostokset listaa ylös, huomaa, että öhöm, kyllähän sitä on ostettu! Nyt yritän analysoida, mitkä hankinnat ovat olleet järkeviä, ja jos joku on ollut huti, voisinko oppia jotain siitä.


Uutena hankitut vaatteet:

-       Pinkki puolihame kuvassa: istuvuus hyvä, tullee pitkäikäiseen käyttöön
-       Pilkullinen pusero: plaah, ollut käytössä vain kerran, eli ei jatkoon
-       Valkoinen kesäpaita: oli koko kesän kovalla käytöllä ja varmasti taas ensi vuonnakin. Jatkoon.
-       Sinivalkoinen kesämekko: klassinen malli, jota käytin kesällä paljon, eli jatkoon.
-       Valkoinen hellemekko: hankinta Kroatian matkalta, klassinen malli, eli toivottavasti ensi kesän käytetyin vaate.
-       Sininen t-paita: ei kertaakaan päällä! Ei jatkoon.

Hutiostoksia 2/6


Kirpparilta hankitut:

-      yllä näkyvä lyhythihainen Marc O' Polo -kauluspaita: käytössä vain kerran, ei jatkoon :(
-       keinonahkatakki: kovalla käytöllä, jatkoon
-       musta neule: huomasin sen rispaantumisen vasta kotona, joten ei jatkoon
-       Helly Hansenin tuulitakki: pari kertaa käytössä, mutta toivottavasti tulee lisää käyttöä.
-       2 urheilu-t-paitaa: kovalla käytöllä. Jatkoon.

Hutiostoksia 2/6

Olen aika hämmästynyt siitä, että olen ostanut kaikkiaan 12 vaatetta ja silti on tunne, etten olisi paljon mitään hankkinut. Noin joka viides hankinta on ollut huti. Mielestäni 20% on paljon. Ja, kaikki hutiostokset ovat olleet puseroita! Hmm. En ollenkaan tajunnut tuota ennen tämän postauksen kirjoittamista. Minusta tulee tältä seisomalta puserokriittinen kuluttaja.

Kävin vaatekaappini läpi ja pistin kiertoon noin 20 vaatetta, muiden muassa tuo yllä oleva Pepe Jeans - paita, joka lähti merkkivaateliikkeeseen myyntitilille. Tavoitteeni tästedes on, että hankkisin entistä vähemmän, eli poistettujen tilalle ei ole lupa ostaa uutta. Järjestin myös vaatteet värijärjestyksessä henkariin, mikä on ammattijärjestelijöiden ohje vaatteiden käytettävyyden lisäämiseksi. Katsotaan, auttaako se mitään.

Taidan tehdä jonkinlaisen analyysin vaatekaapistani, mikä minua miellyttää ja mitä käytän paljon. Josko tällainen itsetutkiskelu auttaisi? Ihanne olisi se, että uusia vaatteita ostaisi vain silloin, kun tietää, että nyt juuri TARVITSEE jotain tiettyä vanhan kuluneen tilalle. 

Remppa- ja vapaa-ajanvaatteet ovat yksi mielenkiintoinen ryhmänsä: kuinka paljon niitä kannattaa hillota kaapissaan varmuuden varalta? Ehkäpä intoudun kirjoittamaan tästä joskus myöhemmin.

Vaatteita vähentäen,

 

30 kommenttia:

 1. Sama aihe on pyörinyt mielessä! Vaatekaappi on ollut jo pitkään niukka ja nyt tarvitsen töissä siistimpää vaatetta. Mutta siinä se mutta tulee. Haluan ajatonta, kohtuuhintaista ja luonnonkuituja, en mitään halpaa viskoosiretaletta joka kutistuu ekassa pesussa ja nyppyyntyy kolmannella käyttökerralla. Ei sellaisia vaatteita ole myynnissä.
  Kuvaavaa on että isossa vaateliikkessä missä myydään useiden eri merkkien vaatteita oli tasan yksi musta neuletakki joka oli luonnonkuitua, muuten niitä oli kymmeniä. Mutta kun en halua sitä viskoosineuletakkia jonka kanssa olo on kuin olisi muovipussi päällä.
  Joten vaatekaappi on edelleen niukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kuitenkin hyvä, että vaatekaappisi on niukka! Minäkin toivottavasti kuljen niukempaa vaatekaappia kohti. Itse myös pyrin ostamaan laadukkaita vaatteita ja suurin osa kaikista kestosuosikeistani onkin hyvälaatuisia, luonnonkuituisia ja ollut käytössä jopa 10 vuotta.

   Poista
 2. Sama projekti on täälläkin jatkunut jo hyvän aikaa! Eikä loppua tunnu näkyvän. Ja myös minä olen käymässä rankalla kädellä vaatevarastoni kimppuun. Nyt päätin, että sinne jää vain sellaiset vaatteet, joita varmasti käytän ja jotka mahtuvat päälle nyt. Ja lisäksi alan käyttämään niitä "parempia" vaatteita myös arkena - miksi hillota niitä kaapissa sitä jotain erityistilannetta varten. Olen muutaman vuoden päästä jäämässä eläkkeelle ja meillä on töissä pukukoodi vapautunut viime vuosina, joten en varmasti tule tarvitsemaan ihan kaikkia jakkupukujakaan, mitä kaapissani roikkuu;)
  Nyt vain pitää keksiä, missä niistä jakkupuvuista olisi jollekin hyötyä. Saas nähdä, tuleeko kaappiin edes sen verran tilaa, että tiedän, mitä siellä on. Minulla ovat ostamista rajoittaneet - ja saaneet miettimään ostoksia myös eettiseltä kannalta - ne vuosittaiset ekopaastoni. Ostan nykyisin harkiten, mutta petrattavaa on.
  Tsemppiä projektiin sekä sinulle että minulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoja päätöksiä! Hyvät vaatteet vain kaapin täytteenä ei kuulosta kovin järkevältä, joten nyt vaan ykköset ylle töihinkin :). Mutta sama juttu täällä, projekti etenee hitaasti. Taidan olla päässyt siihen pisteeseen, että tiedän kaapin sisällön. Minusta vaikeinta on luopua vaatteista, joita ei halua käyttää, mutta jotka silmämääräisesti näyttävät kivoilta tai ovat hyvälaatuisia. Säilömisessä ei taida kuitenkaan olla mitään järkeä, se pitäisi oppia!

   Poista
 3. Kävimme lasten kanssa kouluvaateostoksilla pari viikkoa sitten. Yllätyksekseni tytär kertoi olevansa minimalisti. Piti paikkansa. Kaksi poikaa ostivat huomattavasti paljon enemmän kuin tytär, joka harkitsi tarkemmin. Loppupäivästä sain vähän houkuteltua - meillä tälläinen niukka minimalistinen tyyli saatetaan tulkita myös ihan jollain muulla tapaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta on hienoa, jos jo lapset/nuoret ovat tässä tiedostavia ja tyytyvät vähempään kuin se kuva, mitä vaateteollisuus etenkin heille tarjoilee. Joten pisteet tyttärellesi! Puritanismin ja minimalismin eron voi silti tehdä: minäkään en tavoittele tuota ensimmäistä, eli täydellistä kuluttamattomuutta, vaan entistä parempaa harkintaa ja järkevyyttä. Itselläni asia liittyy siihenkin, että on kiva saada kaappeihin väljyyttä ja arkeen sillä tavalla viihtyisyyttä ja sujuvuutta.

   Poista
 4. Nykyinen vaatteiden suurkulutus on oikeasti aika kauheaa, sillä suurin osa valmisvaatteista on kertakäyttötavaraa, joka menee käytön jälkeen roskiin. Vaikka itse ostan lähes kaiken kirpputoreilta, olen saanut haalittua liian suuren vaatevaraston itselleni. Tein tänä kesänä karsimista, sillä tajusin, ettei nykyiseen makuukamariin vaan mahdu kaikki ne vaatteet, jotka omistan. Joten kiikutin pussikaupalla vaatteita lähetyksen kirpputorille. Oikeasti nyt on helpompi löytää puettavaa, kun valikoimaa on vähemmän. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta! Mutta joo, kirpputorihankinnoissa voi ihan yhtä lailla huomaamattaan hamstrata, jos ei pysähdy miettimään määrää ja kuluttamistaan. Samaa minäkin tavoittelen, että löytäisin vaatteeni helposti, kun ovat väljemmin esillä. Ja säilyväthän ne myös paremmassa kunnossa, jos ei ole kaappiin sullottuna :)

   Poista
 5. Omassakin vaateostokulttuurissa olisi varmasti parantamisen varaa, mutta eniten ahdistaa lasten vaatekaapit. Lapsille tulee shoppailtua vaatteita lähinnä alennusmyynneistä aina kun tulee hyviä alennuksia vastaan, ja lisäksi niitä tulee aina yllättäen lahjaksi niin, että kohta vaatteita on aivan liikaa. Lisäksi ei koskaan muista, mitä isosiskon vaatteita/tarvikkeita voisi olla varastossa käyttövalmiina pikkuveljelle, joten ei ole harvinaista, että jostakin on tuplakappaleita. Huoh.... Onneksi lastenvaatteille löytyy helpommin uusia käyttäjiä kuin aikuisten vaatteille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan ihan samat haasteet ja välillä todellisen vaaterumban, kun lapset oli pieniä. Mutta olet ihan oikeassa siinä, että lastenvaatteille on hyvä kierrätyskulttuuri olemassa, eli todennäköisesti ne päätyvät kaikki käyttöön ihan täällä kotimaassakin. Mutta kova homma ja muistaminen siinä välillä on, että mikä koko onkaan kaapin perällä odottamassa pienempää sisarusta. Tsemppiä sinne!

   Poista
 6. Mekin ollaan täällä siivoiltu ylimääräisiä kamppeita oikein urakalla. Ihan järkyttävästi kaikkea turhaa on tullut keräiltyä, kun tilaa on... suhtautuminen ihan kaiken ostamiseen on muuttunut tämän urakan myötä, jatkossa harkitsemme myös niiden vanhojen tavaroiden ostamista, vaikka olisi kuinka halvalla :) Vaatteita lähti uffiin toistakymmentä pussillista, älytön määrä, tosin monelta vuodelta. Nyt ei vaan ole aikaa muuhun, kuin heittää sinne konttiin ylimääräiset ja olla skarpimpana jatkossa ostosten suhteen! Vaikkei mekään mitään himoshoppaajia olla, niin kummasti sitä kertyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo en todellakaan tunnustaudu himoshoppaajaksi minäkään, kun en koskaan esim lähde vaeltelemaan varta vasten kauppoihin tms. Kummasti silti tarttuu jostain matkalta tai kirppikseltä yksittäinen vaate ohimennen mukaan, eli pitää vaan olla entistä tarkempana. Se on muuten vähän niin, että kun kerran aloittaa tuon vähentämisen ryminällä, niin tulee aika paljon tiedostavammaksi ja varovaisemmaksi ostajaksi sen myötä. Ei vaan halua taas kohta olla samassa pisteessä. Hyvä niin! :)

   Poista
 7. Keväällä kävin vaatteeni lävitse ja noin kolmanneksella vaatemääräni keveni. Nyt on edessä muun tavaran karsintaa. Kun muuttaa jo valmiiksi täyteen taloon, on pakko vähentää. Näiden anopin tavaroiden karsinnassa pitää välillä vetää henkeä ja sitten taas täyttää auton perä ja ajaa kierrätyskeskukseen. Onneksi on näitä kierrätyskeskuksia. Aikoinaan vein kirpputorille. Mutta se vaatii aikaa ja puuhaa. Nykyään vien kierrätyskeskukseen; kirjoja myös seurakunnan diakoniatyöhön. Rahani menevät kasveihin, lehtiin ja mekkoihin. Lehtiä vien kampaajalle kun ensin olen leikannut osoitetiedot pois. Kasveja voi jakaa puutarhasta ystäville. Mekot siirtyvät työmekoiksi pihalle ja sen jälkeen sekajätteeseen. Olen haudannut maahan aikamoisen määrän vanhoja tekstiilejä ja mattoja Hesareiden lisäksi, kun olen perustanut uusia kukkapenkkejä. Mutta vuohenputket kasvavat niidenkin lävitse.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinäpä vasta urakkaa, kun pitää vähentää muidenkin vaatteita/tavaroita eikä pelkästään omia! Toisaalta joskus on helpompi luopua sellaisesta, mitä ei ole itse hankkinut. Mutta sinulla on selvästi loistava vaatteiden kierrätysjärjestelmä siellä käynnissä - hyvä sinä!

   Poista
 8. Mäkin luin niitä juttuja siitä että meidän vanhat rytkyt päätyy afrikkalaisten riesaksi. Ei hyvä. En silti tuntenut mitään pistoa sydämessäni, sillä olen aika harkitsevainen vaatehankkija. Tänä kesänä muutamat itseommellut vaatteet ovat osoittautuneet tosi hiteiksi :-) Mutta kenen riesana on mun suht uusi takki...huomasin sunnuntaina että olen hukannut takin. Kesäkuun alusta löytyi valokuva, jossa mulla on se vielä päällä. Johonkin se on kesän aikana kadonnut. Tällainen kyllä ketuttaa. Toivottavasti se olisi edes päätynyt jollekulle käyttöön eikä makaisi jonkun löytötavaralaarin pohjalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi, eihän sitä halua ilman päätöstä sentään hyviä vaatteistaan luopua! En minäkään mikään ökyostaja ole, mutta oli silti kiinnostavaa lukea siitä, että vaatteiden kierrätys ei välttämättä ole ekoteko tai eettistä. Hyvä siis tietää, mitkä vaikutukset omissa toimissa on ja artikkeli pisti kyllä vähän paremmin miettimään, kannattaako jotain hankkia vai ei.

   Poista
 9. Itse tiedän juurikin sen oman makuni vaatteissa ja kerta toisen jälkeen en valitettavasti sitä kuitenkaan kunnioita...
  Maanläheiset(ja erityisesti musta,khaki,valkoinen,harmaa) värit, väljyys ja selkeät linjat,luonnonkuidut.
  Sitten jostain älyttömästä syystä kirppiksillä (en juurikaan osta uusia vaatteita)tulee niitä huteja.
  Olenkin monen muun tavoin nyt päättänyt, että vaatevarasto pienenee hurjasti ja taidan käydä ihan oikeissa kaupoissakin.Muutama hyvä ja mieleinen vaate riittää vallan mainiosti, joten ne saa jotain maksaakkin.Todellakin edullisista kirppisvaatteistakin saa melko suuren, käyttämättömien vaatteiden varaston. :) Tosin koko vuorotteluni aikana, huhtikuusta alkaen en ole ostanut yhtäkään vaatekappaletta.Vanhat retkut ovat hyvin kelvanneet maalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kumma... sama juttu täällä, että tiedän kyllä sen oman makuni, mutta joskus sitä harhautuu kuvittelemaan, että poikkeus piristäisi. Useimmiten saa kuitenkin todeta, että ei vaan onnistu tyylin muutos :)

   Totta, kirppisvaatteet saattavat tahattomasti kasvattaa vaatemäärää. Niissä pitää olla erityisen tarkkana, koska ainakin itse mietin juuri noiden kalliiden uushankintojen kohdalla ainakin nykyisin tosi tarkkaan, että vaate on loppuelämäksi! Sama myös täällä se, että ostan vain tietyn värisiä vaatteita, eli sävyjä, jotka on jo aikaa sitten hyviksi havaittu :). Eiköhän tämä tästä etene!

   Poista
 10. Huuuh. Iski taas ahdistus, kun tämän lukeminen pisti ajattelemaan omaa epätoivoista vaatekaappiani, jota inhoan joka ikinen aamu, kun tuijottelen niitä täyteen ahdettuja vaatetankoja, joissa on kyllä paljon kaikkea, mutta ei ikinä mitään päällepantavaa paria lempparivaatekappaletta lukuunottamatta. Ja vaikka ne sieltä yleensä vuoronperään ylle päätyykin, niin kyllähän se jo alkaa itseäkin samalla vähän kyllästyttää ja hävettääkin, että aina on liikkeellä samoissa vetimissä.

  En vaan jotenkin saa aikaiseksi projektin aloittamista. Tai siis oikeasti olen alottanut sen jo muutamankin kerran ja raakannut vinot pinot vaatteita keräykseen. Mutta mua vaivaa toi sama asia, mistä kirjoitit, että en haluaisi kuormittaa omalla ongelmmallani muita. Eli haluan olla ihan satavarma, että vaate on puhdas ja ehjä ja muutenkin kurantti ennenkuin vien sitä mihinkään eteenpäin. Paitsi että täällä on kyllä nykyään aivan ihana tekstiilien kierrätyspiste, jonne voi viedä ihan kaiken rikkinäisistä sukista lähtien. Puhdasta vaan pitää olla. Valkkaavat siellä sitten, mikä minnekin päätyy ja se, mikä ei minnekään muualla kelpaa, käytetään öljynimeytysmattojen valmistukseen. Ei tuu huono omatunto sinne viedessä mistään.

  Ja hehhee. Arvaa vaan, kellä on tuhannen valkoista kulahtanutta T-paitaa odottamassa, kun ei koskaan tiä milloin remppakuume iskee... On sitten mitä laittaa päälle :D.

  Joku joskus sanoi viisaasti, että ainoastaan sellainen vaate on kallis, jota ei käytä. Eli vaikka olis ostettaessa muka halpa, muttei ikinä pääse kaappia pidemmälle niin onhan se tosiaan ihan hukkaan heitettyä rahaa. Ja siitä on kyllä mun kaltaisella nuukajussilla kokemusta, kun en ikinä raskis maksaa vaatteista mitään.

  Kiitos tästä potkusta persauksille. Mutta harmi tota Pepe jeansin paitaa, koska mun mielestä se sopis sulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekstiilien kierrätyspisteitä pitäisi olla enemmän, siis niitä paikkoja, joista tietää, että materiaali oikeasti päätyy oikeaoppiseen lajitteluun ja mahdolliseen uusiokäyttöön. Hyvää vastuullisuutta, ettet vain tyhjennä ja kippaa vaatteitasi minne tahansa!

   Pahus, kun oli hyvin sanottu tuo, että käyttämätön vaate on ainoa oikeasti kallis vaate. En olekaan koskaan näin kuullut sanottavan, mutta nyt muistan hokea sitä itselleni. Olen viime aikoina alkanut näköjään myös nuukailla ja tavallaan hyvä niin, mutta pakko myöntää, että aiemmin ostamani kalliit ja hyvälaatuiset vaatteet ovat suurimmaksi osaksi kovassa käytössä. Ihana huomata, etteivät rahat ole menneet hukkaan. Useimmiten turhakkeet on juuri noita halvempia! Homma jatkuu ilmeisesti niin siellä kuin täälläkin :) P.S. Jos paita ei mene kaupaksi, mitä myyjä uumoili, koska menisi paremmin kaupaksi keväällä, otan sinuun yhteyttä :))

   Poista
 11. Mä olen myös vuosien saatossa muuttunut paljon tarkemmaksi kuluttajaksi. Hyvin harvoin ostan enää mitään uutena, vaan yritän ensin löytää käytettynä, jos se vain on mahdollista. Kun esimerkiksi halusimme sisustaa meidän pihan keväällä, niin kiertelimme roskalavoja ja se, mitä sieltä ei löytynyt, ostettiin käytettynä. Vaatteiden kanssa olen ollut vähän hukassa viimeiset vuodet, kun en ole oikein tiennyt mikä mun tyyli on. Painokin on heitellyt suuntaan ja toiseen, joten vaate kootkin ovat vaihdelleet. Nyt tuntuu, että olen vihdoin ja viimein löytänyt oman tyylini: hieman boheemi, maan läheiset värit, väljää ja mukavaa. Luonnonmateriaaleja (puuvillaa, villaa ja pellavaa). Kirpputoreilta yritän löytää kaikki vaatteet (paitsi alusvaatteet ja sukat). Ihmiset myy välillä todella laadukkaita vaatteita älyttömän halvalla. Viimeisimmät hankintani ovatkin kotimainen 100% pellava mekko 10 eurolla, vintage 100% villakaapu 2 eurolla ja roskalavalta löytäväni 100% merinovillainen neule, josta ompelin myssyn itselleni syksyksi (luonnollisesti 0 euroa). En viitsi kirpputoreilta ostaa enää mitään sellaista, mikä epäilyttää jo ostohetkellä. Jos ostohetkellä miettii, että onko tämä vaate hyvä vai ei, niin se on mulle merkki siitä, ettei mun kannata sitä ostaa koska käyttämättä se myöskin jää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvältä kuulostaa ja itse toimin ihan samalla tavalla: monet kerrat on löytynyt kierrätyksestä joku lasten koulupöytä tai puuttuva keittiötarvike tms. eikä olekaan lopulta tarvinnut lähteä uutta ostamaan. Kierrättämisen yleistyminen on tosi hyvä juttu, koska nykyisin löytää tarvitsemansa hyvin suurella todennäköisyydellä käytettynä.

   Uskon vakaasti, että vaatekaapin selkiyttäminen ja järkevöittäminen lähtee juuri siitä, että tietää, mikä se oma tyyli on. Älä ihmeessä vaivu epätoivoon vaan etsi sitä ja kokeile maltillisesti. Olen itse kulkenut tämän tien ja nyt voin ilolla todeta, että tyyli on löytynyt. Tämänhetkinen vaihe on se, että tyyli pysyy yllä ja vaatemäärä kohtuullisena.

   Olet tehnyt hyviä löytöjä ja oma kokemukseni on ihan sama, että tosi hyvälaatuisia ja -merkkisiä vaatteita nykyisin kirpparilta löytyy. Otan menetelmäsi käyttöön, että jos vähänkään epäilyttää, ei kannata ostaa, sillä käyttämättä jää. Olet tässä NIIN oikeassa!

   Poista
 12. Hyvä ja tärkeä aihe! Ekologisesti ajatellen pitäisi ostaa vähemmän ja kestävämpää, joka sitten käytetään loppuun. Olen itse tykästynyt ajatukseen, jossa työvaatteita ajatellaan uniformuna, samaa laadukasta vaatetta useampi kappale ja vaihtelua sitten esim. eri väristen puseroiden avulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin. Uniformu-ajattelu on hyvä. Olen aika pitkällä oman vaatekaappini kanssa, mutta luulen, että olen tullut ostaneeksi noita vaihteluun tarkoitettuja puseroita vielä liikaa. Kiva, että asia kuitenkin etenee ja saan vielä lisää ajateltavaa näistä viisaista kommenteista! :)

   Poista
 13. Tein tuon saman vaatehuoneiden rymsteeraammisen ja konmarituksen kesälomalla sadepäivinä. Ensinnäkin kauhistuin pois heitettävien vaatteiden määrää. Jostain kumman syystä tulee hillottua kaapeissa vaatteita periaatteella, jos joskus ehkä käytän. Joidenkin vaatteiden osalta mietin, miksi en niitä ole käyttänyt, mutta päälle laitettua sen heti tiesin. Jos vaate jostain ahdistaa, kutittaa, puristaa tai on muuten epämiellyttävä, kannattaa se jo alkujaan jättää kauppaan. Minulla on se huono puoli, että ostan välillä juurikin noita paitoja sovittamatta ja siinähän ei ole yhtikäs mitään järkeä.
  Nostan kyllä sinulle hattua, että jaksat uudistaa vaatteita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaan, että monella - sinullakin - on samat projektit käynnissä! On tosiaan hyvä muistuttaa itselle, että jos joku jo kaupassa jopa tökkii, niin mikä ihme meidät joskus saa ostamaan vaatteen. Tässä olen edennyt jo aika hyvin, mutta välillä vielä horjun :). Nyt vaan tiukkana eteenpäin niitä täydellisiä vaatehankintoja kohti! Varaa sinäkin aikaa sovitukselle, jos tuo pahe on suurin ongelmasi ;).

   Tykkään ompelusta silloin tällöin. Vaatteita en osaa itse tehdä - tai sellaista viettiä ei ole - alusta asti, joten kai siksi tämä pienimuotoinen tuunaus ja korjailu sopii minulle :).

   Poista
 14. Olen niiiin monta kertaa aloittanut vaatekaappien inventaariot, mutta vähän huonolla menestyksellä. Luulen tarvitsevani remontti- ja mökkivatteita pinokaupalla ja luulen myös tuunaavani asuja uuteen uskoon sekä tarvitsevani rättejä monta pussillista. Onneksi kaupunki on järjestänyt ehjien vaatteiden keräyksen lisäksi rikkinäisten tektiilien kierrätyspisteitä, sillä on helpompi luopua, kun tietää kierrätyksen toimivan asiallisesti.
  Olen itse melko harkitseva ostaja, mutta otan liian matalalla kynnyksellä vastaan siskojen kierrättämiä vaatteita:D
  Sinulla projekti näyttää onnistuneen hyvin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mutta jos siskojen vaatteet päätyvät kauttasi eettiseen kierrätykseen (tai mikä parempi, käyttöön) sehän on vain hyvä :). Vaikka ymmärrän, että tavaran/vaatteiden määrä voi kyllä välillä ahdistaa. Urakan aloittaminen on kovan työn takana minustakin! Yritetään :)

   Poista
 15. Sama ollut minullakin mielessä. Pitäisi vain jossain välissä käydä vaatekomeron kimppuun... Ja ehkäpä tulevaisuudessa panostaa enemmän laadukkaiden vaatteiden hankintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuolla reseptillä varmasti onnistuu. Pitää vain saada ensin motivaatio kaiken läpikäyntiin. Kannattaa aloittaa jostain osa-alueesta eikä yrittää kaikkea kerralla. Olen perannut vaatteitani perusteellisesti nyt muutamassa eri vaiheessa ja kai se loppu siellä jo häämöttää. Hitaasti hyvä tulee :)

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...