sunnuntai 13. maaliskuuta 2016

Takan reunalla

Jippii. Uuden kameran haltuunotto on alkanut hyvissä ajoin ennen kevättä. Olen päättänyt opetella järjestelmäkameralla kuvaamisen nyt ihan kunnolla, eli kuvaamisen omin säädöin, ei automaattiasetuksin. Tämä on ollut ikiaikainen haaveeni, mutta ah, inspiraatio odotutti aika kauan. Tähän asti olen kuvannut puoliautomaattisella kompaktiCanonilla ja iPhone 6:lla, nyt hankin Meidän mökki ja kaupunkikoti -blogin Kristiinalta Canon EOS 600D:n ja kaksi hyvää objektiivia. Kiitos hyvistä kaupoista! Ja kiitos alkuopastuksesta Mikolle, joka hallitsee järkkärikameralla kuvaamisen nuoruuden harrastuneisuutensa ja puoliammatillisuutensa kautta. 

Kuvaaminen on tullut koko ajan tärkeämmäksi ja tärkeämmäksi, mutta tähän asti olen enemmän keskittynyt valoon, kuva-asetteluihin ja jälkimuokkaukseen - tärkeitä taitoja nekin. Kaikki tässä postauksessa otetut kuvat on kuitenkin nyt säädetty kuvaushetkellä enkä ole käsitellyt niitä jälkikäteen lainkaan. Vuorostaan tällainen kokeilu. Opettelu jatkukoon. 

Huomasin, että monissa blogeissa on kiertänyt kysymys, mistä tavarasta et luopuisi. Tällä teemalla kuvasin harjotuskuviini pientä meriaiheista antiikkikokoelmaamme takan reunalla. Kunkin tavaran hankinta-aika ja paikka on tarkkaan muistissa, joten näille esineille on päässyt kertymään jonkinmoinen tunnearvokin. Taideteokseen, joka on Kati Immosen akvarelli, liittyy erityinen tunnearvo sukutarinan kautta. Jäiden lähtöä odotellessa,36 kommenttia:

 1. Onnittelut uudesta kamerasta! Sait varmasti hyvän kameran, hyvästä kodista :)
  Mukavia kuvaushetkiä! Niin ja hyvin siellä näyttää kuvaus sujuvan :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kamera on kyllä ihan priima :D Ja mikä tärkeintä, minun vaatimuksiini enemmänkin kuin hyvä! Juu, hyvin on lähtenyt käyntiin :)

   Poista
 2. Vaaauu! Hyvä sinä! Öhm... olen itse myös automaattiasetusten suurkuluttaja ja kuvan käsittelyssä käytän sellaista ohjelmistoa kuin "Office Picture Manager". Se on ihan loistava: voi säätä valotusta, värikylläisyyttä ja oikaista merikuvien vinot horisontit melkein kohdilleen :D Jotenkin tuolle kuvaamisen haltuun otolle ei ole löytynyt aikaa ja energiaa, joten tässä voi mennä vielä jokunen vuosi, että panostan kuvissani summitteluun ja muuhun silmämääräiseen ;)

  Kauniit kuvat olit jo onnistunut ottamaan! Opettaja on ansainnut vähintään omenan ja reipas oppilas pullon skumppaa tai jotain ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Tuntuu kivalta, kun on aikaa ja energiaa opetella jotain uutta, mitä on pitkään halunnut oppia. Kyllä mäkin varmaan automaattiasetuksia tulen jatkossakin käyttämään, mutta sen aika näyttää, kuinka sujuvaksi tässä opitaan säätöjen suhteen ;). Olishan se kivaa, kun viitseliäisyys palkittaisiin!

   Silmämääräisyys kunniaan, heh!! Ja juu, omena opettajalle!

   Poista
 3. Onnea uudesta kamerasta!Minä vielä aristelen järkkärin ostamista,kun olen niin epätekninen, että huolettaa opinko. :)
  Hienot kuvat olet ottanut.Tuon puuesineen oikein haluaisi ottaa käteen ja sivellä sen patinoitunutta pintaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mnäkin olen epätekninen, mutta oon silti halunnut oppia kuvaamaan järkkärillä jo 20 vuotta! Nyt oli uskalluksen aika. Opettelu tuntuu kivalta, kun motivaatio iski :).

   Puuesine on ploki, jossa ovat juosseet laivan köydet. Ihana hypisteltävä tosiaan ;).

   Poista
 4. Hyvä hankinta ja hienot kuvat :)
  Itsellä on edelleen opettelu kesken. Kirjakin on olemassa, mutta olenkohan vähän hätäinen?
  Ihania tavaroita. Kyllä ne jäät kohta lähtee, jos aurinko samalla tavalla loimottaa, kuin tänä viikonloppuna. Mukavaa alkavaa viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti :). Ei tätä heti opi ja kuka sanoo, mikä on oikea aika? Pikkuhiljaa siis, eikö vaan! Jes, toivottavasti jäät lähtee pian, niin ei tarvitse enää pitkään etsiä sijaiskohteita kuvaamiselle ;). Samoin, Anu sinne!

   Poista
 5. Hienoja kuvia ja kauniita esineitä! Minä olen laiska kuvaaja, automaattiasetuksilla mennään. Joskus käsittelen kuvia, joskus en jaksa. Olen myös miettinyt uuden kameran ostoa, mutta saas nähdä. En jaksaisi alkaa liikaa säätää, useimmiten kun ei ole kauheasti aikaa.
  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Nonna :). Automaattiasetukset on hyviä silloin, kun ei ehdi panostaa ja taatusti ei aina ehdi! Mietin pitkään, että ostanko vieläkin paremman vai tyydynkö ns. aktiiviharrastajan runkoon, mutta totta puhuen olen sitä mieltä, että saan luvan opetella ensin oikeat kuvaustekniikat ennen kuin hankin itselleni "liian hyvää" kameraa. Kameran laatu on tärkein, eli panostin siihen - ominaisuuksia on nytkin jo varmasti liikaa ;). Samoin sulle Nonna!

   Poista
 6. Kauniita esineitä, erityisesti tuo öljylamppu. Tsemppiä kovasti valokuvauksen opetteluun!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos - öljylamppu muuttaa keväällä tästä takan päältä Iduriin :).

   Poista
 7. Joskus ammoin meinasin sortua järkkäriin,mutta totesin, ettei siinä ole mitään järkeä niin kauan kun kannan lukulaseja erikseen matkassa - jos kannan! Paremmin se kamera automaatilla näkee kuin minä ilman silmiä :D
  Ja on tuossa mun samsungissa toki manuaalistikin mahdollisuus säätää, se on aikamoinen peli kaikenkaikkiaan.
  Nyt vaan huomaan olevani tosi laiska senkin kanssa, tämä 6sPlus on korvannut nykyisin kamerankin :D (varsinainen leikkikalu tämä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helppoudella on puolensa! Sain oikeastaan nyt tämän inspiraation siksi, että haluan ulkona ottaa objektiivilla luonnossa kuvia ja sitä ennen on syytä opetella kameran mahdollisuudet kunnolla. Uskon, että puhelin ja automaattiasetukset tulevat olemaan edelleen repertuaarissa!

   Poista
 8. Odotan jännityksellä kuvia saaristosta😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy sanoa, että niin minäkin ;)

   Poista
 9. Hienoja kuvia olet ottanutkin..:)

  VastaaPoista
 10. Hienot kuvat olet onnistunut ottamaan. Ja siitä olen vähän kade, että sinulla on opettaja omasta takaa :( No, täällä harjoitellaan myös uudella kameralla ja ihana kuulla että kamerani on saanut sinun luonasi hyvän kodin ja arvoisensa kohtelun. ps. Olen ilmoittautunut valokuvauskurssille, joten enköhän minäkin jotain noista asetuksista siellä opi.

  Mukavaa kevättä sinulle Pilvi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heh, kurssi voi joissain tapauksissa olla parempi tapa opetella kuin aviomiehen antamat neuvot ;)). Noh, minä yritän olla kovin kärsivällinen ja nöyrä oppilas :) ja ainakin motivoitunut! Tsemppiä opetteluun myös sinne!

   Poista
 11. Kauniita kuvia!
  Taidankin tulla sitten sinun oppiisi, kunhan pääset sisälle kaikkiin hienouksiin. Kamera on minullakin hyvä, kuvaaja vaan ei ;-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Aika usein on niin, että tekniikka mahdollistaisi enemmän kuin mihin sitä käytetään. Kyllä tässä pitkä tie on edessä minullakin, mutta pienissä askelissa etiäppäin!

   Poista
 12. Kauniita esineitä ja kauniita kuvia! Onnea uudesta kamerasta, jonka kanssa näytät erinomaisesti päässeen jo sinuiksi :)
  Minulla on hävettävän huonosti oman perusjärkkärini asetukset hallussa, joten lähinnä automaattiasetuksilla täällä kuvaillaan edelleenkin, huoh.
  Noh, ehkä vielä jonain päivänä pääsen osallistumaan kurssille ja sitten voinkin alkaa haaveilemaan paremmasta kamerasta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Asetelmakuvauksissa on päästy jotenkuten alkuun - luontokuvausta en ole edes kokeillut! Hienosti tuntuvat sinulla toimivan automaattiasetukset, joten eiköhän niistä ole minullekin apua. Joskus tulee vaan erikoistilanteita eteen, että saa idean, jota automaatilla ei pysty toteuttamaan. Nyt ennakoin näitä tilanteita ja opiskelen asiaa. Odota vaan inspiraatiota ennen kuin menet kurssille - uskon, että kunnolla motivoituneena oppii parhaiten ja nopeiten!

   Poista
 13. Hienoja kuvia! Ja kauniita kohteita. Paljon onnea uuden kameran johdosta :) Hmm, mullakin on ikuisuusprojektina järkkärin parempi opettelu, mutta ei nyt muistella, kauanko se on jatkunut automaattiasetuksilla. Krhm. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooh, mäkin sain ensimmäisen ajatuksen opettelusta jotain 20 vuotta sitten… krhm… :). Ei mennyt kauaa siihen, että ollaan tässä pisteessä, eihän??

   Poista
 14. Kauniita esineitä! Onnea uudesta kamerasta. Minulla olisi myös edessä pitkään haaveilemani järkkärin osto. Olen pitkän aikaa säästänyt kameraa varten ja nyt, kun rahat olisivat koossa on nuukus iskenyt :). Kuvaan tällä hetkellä ihan normi kameralla ja kyllä hermot meinaa mennä välillä, kun ei onnistu kuvissa. Minäkin odotan jäiden lähtöä, ihan sen takia, että pääsen näkemään kevääsen herännyttä Iduria :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule, minulla lopullisen sysäyksen antoi juuri tuo sama, mitä sanot, että harmittelin sitä, kun halusin kuvata jollain tietyllä tavalla eikä kuvat onnistu. No nyt on vain omista taidoista kiinni enkä kadu, että satsasin omaan tärkeään harrastukseeni (kerrankin). Kannattaa tutkailla myynnissä olevia käytettyjä kameroita. Uudet vuosimallit tuovat vain harvoin mitään kovin ratkaisevia ominaisuuksia lisää, jos vain merkki ja perusmalli sisältävät riittävät ominaisuudet ja hyvän laadun. Canon ja Nikon ovat varmoja valintoja ja objektiivit sitten käytännössä ikuisia, jos pysyt merkkiuskollisena, vaikkak runkoa vaihtaisitkin. Kyllä se päätös sieltä vielä syntyy :)

   Voi miten kauniisti sanottu: en minäkään enää malta odottaa Idurin kevään puhkeamista; olen ihan kameroineni täällä jo valmiustilassa. Onkohan minusta enää sitten yhtään remonttihommiin vai ryhdynkö pelkästään dokumentaristiksi? ;).

   Poista
 15. Hyviä kuvaushetkiä uuden kameran kanssa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, niitä varmasti tulee, kun on innokas opettelemaan.

   Poista
 16. Kovaa intoa vaan kuvaamisen harjoitteluun! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Intoa on - mutta tuntuu, ettei oo mitään järkevää kuvattavaa!!! :(( Äkkiä saareen...

   Poista
 17. Koukuttavaa se on, tuo valokuvauksen opettelu. Muistan miten itse iloitsin, kun ekoja kertoja jotenkuten osasin säätää valoisuutta kuvissa. Tänä päivänäkään en ole pro, mutta manuaalisäädöt tulee takaraivosta ja intuitiolla :) Ja miten hienoa, että kysyntä kohtasi tarjonnan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, koukussa ollaan :). Toivottavasti mullakin vielä jonain päivänä tulee säädöt intuitiolla, siihen pitää pyrkiä!

   Poista
 18. Minäkin yritin pari vuotta sitten innostua kameran käyttämisestä "oikein". Kävin sellaisen pikakurssin, jossa jotain valkeni ja paljon jäi pimentoon. Vielä ei ole tullut uutta inspiraatiota ottaa kamerasta tarkemmin selvää. Kivahan olisi osata, vaan mistä hermot harjoitteluun ;)!
  Sinulla on nyt hyvät olosuhteet harjaantua, kun olet saanut uudet välineet ja oppiakin löytyy läheltä. Hienoja kuvia jo nyt ja ainahan ne ovat täällä hyviä olleet :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, saas nähdä kuinka minun käy: opinko vai lopahtaako nopeasti alkanut into. No, aika pitkään olen tästä haaveillut, eli jotenkin on tutina, että innostus säilyy ja kehittyy. Olosuhteet ovat sikälikin hyvät, että alkaa löytyä ns. "omaa aikaa" perhe-elämän pyörityksessä :)

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...