keskiviikko 23. maaliskuuta 2016

Tyylitietoutta

Kyllä sosiaalinen media on vaan niin mahtava juttu! Laitoin Instagramin puolelle yhden kuvan tuoleistani, joita esittelin viime postauksessa. Villa Idurilla on instassa ruotsalaisseuraajia ja eiköhän sieltä tullut heti tietoa tuolieni tyylistä ja ruotsalaisalkuperästä. Vihjeen perusteella etsin lisätietoa.


Kuva: Grannas A Olssons Hemslöjd AB

Tuolit edustavat ns. kurpitsamaalausta. (Hauska nimi tyylisuunnalla.) Talonpoikainen koristemaalaustyyli kukoisti Taalainmaalla Ruotsissa 1770-luvulta lähtien. Perusperiaatteena on fantasiakasvien kuvaaminen tyylitellysti. Kaikki tuntevat myös taalainmaanhevosen ja niiden koristelutapa, dalmåleri, on syntynyt kurbitsmåleri-kruusauksen pohjalta.

Poimin netistä tuolejani muistuttavia kurpitsamaalauskuviointeja: 


Kuva: Stockholms auktionsverk


Kuva: c.i.a_cederbergs_interiors


Kuva: Anita Gyllkrans


Kuva: hanro17

Lukemani pohjalta sain myös selville, että olen kuulemma aivan trendin huipulla: kurpitsamaalaus elää taas uutta kukoistuskauttaan, heh! Sitä opiskellaan Ruotsissa laajasti, koska tyyliä hyödynnetään nyt kaikenlaisten tuotteiden kuvioinneissa, kuvituksessa ja jopa tatuoinneissa. Olen havainnut jo aiemmin, että taalainmaanhevoset, etenkin vanhat sellaiset, ovat antiikki- ja huutokaupoissa kovissa hinnoissa.

Niin että tuolit nousivat ehkä vähän arvossaan silmissäni. Niiden karkea muotokieli, siinä missä värimaailma saivat selityksensä, kuvioinnista puhumattakaan. Alkuperäinen tyylidilemma, josta viimeksi kirjoitin, on toki yhä olemassa. Tuolien tarina jatkunee jossain vaiheessa Juhannuksen tienoilla!

Taas hitusen viisaampana,24 kommenttia:

 1. No niin, aarteet huusit! Onnea hankinnalle vielä kerran. Kyllä ne paikkansa löytävät :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos, että teit meistä muistakin hitusen viisaampia!
  Hyvin mielenkiintoista.Ainakin sinulla on nyt mahdollisuus mahtavaan myyntiartikkeli-esittelyyn, jos lopulta päädyt luopumaan tuoleista.:)
  Tuo kolmannen kuvan huonekalu on, kuin samasta sarjasta tuoliesi kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassu paikallinen ruotsalaistyylisuuntaus :). Osuit naulan kantaan, mietinkin, että tällä tiedolla on hyvinkin arvoa, jos päätän luopua tuoleista!

   Poista
 3. 👍🏻👍🏻👍🏻

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaa mieltä, olin peukut pystyssä, kun asia valkeni :)

   Poista
 4. Ok. Mukava tietää. Minulla on Namussa vastaavalla maalauksella tehty jalallinen "arkku" - tai mikä lienee. Kuitenkin sellainen kannellinen kapistus samaa tyyliä. Kannen sisäpuolella maalattuna kuvien kera nimi Dagny ja muistaakseni vuosiluku 1946.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arkut ja kaapit olivat erityisesti niitä kalusteita, joihin kurpitsakoristeita on perinteisesti tehty. Hyvä, että huomasit postaukseni, jos sinulla on samaa tyyliä omaava arkku kotona!

   Poista
 5. Hih, kurpitsa-Pilvi!
  Välillä intuitio on oikeassa, niin nytkin. Hienoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, intuitioni johdatti minut nyt aivan satumaailmaan, jossa voin olla suuri kurpitsafani!

   Poista
 6. Olipa kauniita esineitä! Ja voin kuvitella kuinka iloiseksi tulit kun sait lisää tietoa. Netin maailma on todellakin ihmeellinen. Ihanaa pääsiäisen aikaa <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, lisätiedon löytyminen ja etsiminen jostain, mitä on ehkä vähän sokkona hankkinut, on ilahduttavaa, mielenkiintoista ja jännää! Samoin sinulle Katinka :)

   Poista
 7. Hyvä Pilvi, teit todellisen löydön! En todellakaan usko että huutosi oli turha..katsotaan tilanne uudelleen juhannuksen tienoilla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännää, kun ei tiennyt, mitä on hankkinut! Toive siitä, että näille löytyisi paikka, tai edes osalle, kasvoi kyllä :). Tieto omistamiensa esineiden taustalla lisää huomattavasti kiintymystä. Tarinat puhuttelevat.

   Poista
 8. Minusta tuolit ovat hienot! Mulle käy usein niin, että juuri rumankauniista asioista tulee lempparijuttujani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä minäkin mietin, että ovatko nämä sellainen hitaasti kypsyvä rakkaus :)

   Poista
 9. Hauskaa :). Tuolit ylennettiin kurpitsakategoriaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin, ehkä sekin on jo jotain, hahhah :D. Täytyy tosin muistuttaa, että lähtökategoria oli hyvin, hyvin matalalla, joten jää jokaisen oman arvion varaan, kuinka suuresta ylennyksestä on kysymys :D

   Poista
 10. Kiva, että tuoleista löytyi taustatietoa. Minusta ne ovat persoonallisen kauniit.

  VastaaPoista
 11. Aina sitä oppii kun elää! Sä oot todella muodin huipulla :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu en tiennyt ;) ja taidan olla jopa ihan trend setter, koska tyylin muodikkuus on ostokseni ja tämän postauksen myötä vaarassa rantautua tännekin!

   Poista
 12. Kiinnostavaa! Jännityksellä jään odottamaan tuolien tarinaa :) Kiinnostava toi pakuripostaus myös. Itse olin talvella "vain" kuukauden flunssassa ja viimeisen vuoden aikana enemmän kipeänä kuin pitkään aikaan. Pidän mielessä tuon pakurin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidä ihmeessä pakuri mielessä - aikamoinen ihmelääke. Tai oikeastaan jopa tutkitusti, että ehkä se ei ollut ihme, että se tehosi minuun. Vain viralliset ihmiskokeet puuttuvat, mutta meitä empiiriä koekaniineja on aika paljon ;).

   Sitä oppii kaikenlaista hauskaa, kun somessa avaa suunsa, kuten nyt näistä tuoleista ja tästä hyvin paikallisesta tyylistä :)

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...