sunnuntai 7. helmikuuta 2016

Ällistyttävää

Aloin henkisesti valmistautua uuden kevytuntuvatakin hankintaan, koska olin tyhmyyttäni pilannut vasta vajaa vuosi sitten ostamani pirteän vihreän kevytuntsan. Pidin takkia paljon saaressa, likaisissakin töissä, vaikka olisi pitänyt olla jotain huonompaa yllä. Niinpä sotkin hihansuut mm. multaan ja nokeen. Lisäksi vetäisin auton törkyisestä kyljestä kerran kauppareissulla takin etuosaan oikein kunnon rasvaiset maantieliat. Hurraa. Auta armias, jos pojat olisivat käyttäytyneet näin ajattelemattomasti uuden kalliin vaatteen kanssa… No, kyllä soimasinkin itseäni.  

Yritin kertaalleen putsata hihoja tavallisella pyykinpesujauheella tuloksetta. En ollut vielä muistanut ostaa takkia varten marketista ns. "kunnon" tahranpoistoainetta, vaikka tarkoitus oli. Tänään päätin yrittää puhdistusta hankkimillani ekotuotteilla, jotka ostin vuodenvaihteessa ihan normipyykin pesuun. 


Välikommenttina todettakoon, että olen ihastunut pesupähkinöiden aikaansaamaan raikkaaseen pyykkäystulokseen ja pessyt niillä jo monta koneellista. Mutta pähkinöiden paketissa ohjeistetaan, että hankalammat tahrat tulee esikäsitellä sappisaippualla. Niinpä avasin uutukaisen sappisaippuan paketista ja ryhdyin käsittelemään tahroja kostutetulla saippualla. Ja mitä tapahtui? Lika irtosi silmissä!! Hain äkkiä kameran: Nyt täytyy ikuistaa vielä nuhruinen takkini. Muuten ei kukaan usko muutosta. En ehtinyt kuin nimeksi vetoketjun vierestä aloittaa, kun autolika jo irtosi taskun vierestä ja kirkas vihreä paljastui alta. 

Saippuan alla kirkastuu jo ja vieressä näkyy vielä käsittelemätön alue sekä nuhruinen kädensuu.


Ja tässä hihaa saippualla käsiteltynä. Vetelin saippualla kaulukset ja helmat, päivittelin ja huusin perhettä katsomaan ihmettä. (Noniin, taas se mamma vohkaa siellä jotain luomujuttujaan…)


Tämän jälkeen heitin takin pesukoneeseen pähkinöiden kanssa. Juuri äsken levittelin uutuudenkirkkaan takkini kuivumaan. Koska takki sai toisen mahdollisuuden, en enää käytä sitä kuin sivistyneissä hommissa. 

Ihan äimistyttävän tehokas tahranpoistaja tuo sappisaippua. En todella olisi uskonut. Miksei tv-kanavien myyntitykit ole jo tätä bonganneet?? Ei tarvitsisi liioitella ja uskotella jotain, mitä tuote ei tee. 

No sitten muihin asioihin, vaikka tekisi toki mieli enemmänkin vohkata saippuasta ;). Kävin päivällä myös yhdellä lähikirppiksellä - ihan muuten vain aikaa kuluttaakseni muiden sunnuntaipuuhien lomassa. Enkä olisi uskonut löytäväni näin kivoja lyhtyjä, mutta niin vain löysin, kun en mitään etsinyt :). 



Ja lisäksi löytyi priimakuntoinen emalikattila. Yksi kattilani vahingoittui kesällä, joten tämä täydentää kesäkeittiön kattilavarannon taas entiselleen. 


Tein mielestäni hyvät kaupat - lyhdyt ja kattilan kiikutin kotiin alle kahdella kympillä. 

Olipa mukava päivä.

Ällistyneenä ja ilahtuneena,


60 kommenttia:

  1. Onneksi olkoon upeista kirppislöydöistä!Minäkin löysin viime kesänä uudenveroisen punaisen Finellin 10l emalipadan 20e.lla kirppikseltä.Joku ehkä ajatellut, että nuo lyhdyt menneet ulkona piloille...ja juuri noinhan ne vasta onkin upeat!Toisen romu, toisen aarre :)Ja huomenna marssin kauppaan ostamaan sappisaippuan, kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä ei ollut mikään merkkikattila, mutta kiva ja ehjä :). Sinä teit kyllä edullisen löydön!

      Niin on varmaan ruostuneiden lyhtyjen myyjä ajatellut - minä sen sijaan iloitsin juuri patinasta, heh, koska mitkään antiikkiset nämä eivät ole, mutta sopivasti elämää nähneet minun makuuni.

      Poista
  2. Sappisaippua on huippujuttu. Sillä irtoaa melkein lika kuin lika. Lyhdyt on hienot, olisin ostanut minäkin ne :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä kun kokeilin! Olen lukenut saippuasta muista blogeista ja sillä perusteella hankin sen pesupähkinöiden yhteydessä. Nyt se siirtyy kyllä ihan vakituiseen käyttöön!

      Kiitos, lyhdyille on varmasti käyttöä: mieluummin suojaan kynttilät kuin poltan niitä lepattavin liekein lautarakennuksissamme :).

      Poista
  3. Todella hyvät ja kauniit löydöt. Tuon tyyppiset lyhdyt ovat kauniita, juuri sellaisia yksinkertaisen kauniita. Kynttilä ja elävä valo pääsee oikeuksiinsa.
    Onpa mukava juttu, että liat läksi. Arvaan, että on harmittanut, kevytuntuvatakit on melko (törkeen) kalliita;) Olisin soimannut itsekkin itsenäni;) Mutta näin se monesti menee, älkää tehkö niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä sanon!;)
    Sappisaippua on super! Minulla on sitä nestemäisenä. Se auttaa aina. Hankalimmissakin tapauksissa, varsinkin putsaa tuoreeltaan.
    Mukavaa helmikuunjatkoa Sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, kiitos :)). Pelkäsinkin, ettei lika lähde ikinä eikä millään, kun olin antanut sen pinttyä jo monta kuukautta. Kyllä olin sitten tyhmä, mutta onneksi tarpeeksi viisas ostaessani sappisaippuan, tuon ihanan pelastajan, jonka nimeen vannon tästedes aina! :). Kiitos samoin sinulle Hyvä Mieli!

      Poista
  4. Tuota sappisaippuaa en ole vielä kokeillut. Tehokasta tuntuu olevan. Mistäköhän se on saanutnimensä?
    Hienot lyhdyt olet onnistunut löytämään.

    Oikein mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa ehdottomasti kokeilla ja luopua kaikista muista sen jälkeen, kun on todennut tehon ihan omin silmin :). En tiedä kaupasta saatavan nykysaippuan koostumuksesta, mutta ilmeisesti siihen on perinteisesti käytetty härän sappinestettä.
      Kiitos, kiva kuulla, minäkin tykkään lyhdyistä kovasti!

      Poista
  5. Sappisaippua on todellakin ihan parasta! Oon käyttänyt sitä yli 10 vuotta, kun taannoin ostin esikoiselle eräästä lastenvaatekaupasta vaatteita, niin siellä suosittelivat ehdottomasti kaikkiin lastenruokatahroihin :-D Mutta tällä sain just viikonloppuna pelastettua yhden melko uuden lippiksen (kalliin), jonne oli tullut joku ihme tahra. (Ei lähtenyt millään tavallisella pesuaineella eikä tahranpoistomyrkyilläkään.) Pakkasin tätä saippuaa taas kerran mukaan myös toiselle puolelle merta. Iloista helmikuuta sinne!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kunpa itsekin olisin tiennyt tästä ihmesaippuasta silloin, kun pojat oli pieniä! On tullut varmaan monen monta tekstiiliä heitettyä tahrojen takia pois :(. No, parempi myöhään kuin ei milloinkaan! Samoin sinulle Hannis!

      Poista
  6. Taidanpa lähteä heti (tai siis sitten kun kaupat on auki) hakemaan sappisaippuaa. Joskus tarvitaan ihmettä.
    Hyvät oli löydöt, erityisesti nuo lyhydt - hienot!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen :). Harmittaa oikein, kun olen heittänyt yhden kauniin valkoisen hyvän pöytäliinan ainakin pois jokunen vuosi sitten pinttyneiden tahrojen vuoksi. Tällä olisi ihan taatusti lähtenyt…

      Kiitti - lyhdyistä tykkään kovasti!

      Poista
  7. Itse ostin joskus sappisaippuan punaviinitahran vuoksi ja kyllä kannatti!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai sekin lähtee? Ja paketissa lupaillaan, että jopa kuulakärkikynä. Ihme aine :)).

      Poista
  8. Sappisaippua on kyllä ihan ihme aine. Tuoksu ei ole paras mahdollinen, mutta kaikki hankalimmatkin tahrat olen sillä pois saanut.
    Kivat löydöt teit kirppikseltä. Silloin kun ei vartavasten mitään etsi, löytää yleensä aarteita matkaan. Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulle siis tuttu, minulle vasta uusi tuttavuus, vaikka siitä olenkin lukenut. Se on juuri näin - harvoin kirpparilta mitään löytää, jos oikein etsimällä etsii ;).

      Kivaa viikon alkua, Anu!

      Poista
  9. Oletpa taas kerran tehnyt tosi kivoja löytöjä! Tykkään erityisen paljon noista lyhdyistä ♥
    Kiitos erinomaisesta vinkistä! Seuraavan kerran ostan pesupähkinöiden lisäksi myös sappisaippuaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu kiitos ihana Ansku :).
      Kokeile ihmeessä!

      Poista
  10. Kiitos vinkistä! Lapsen vaatteita on joista en ole saanut tahranpoistoaineella likaa rti, ehkäpä tämä toimisi? Ainakin kokeilemisen arvoinen juttu :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin ne väittävät, että sappisaippualla onnistuisi, joten kannattaa varmasti kokeilla!

      Poista
  11. Olen käyttänyt sappisaippuaa vuosikaudet, se on todella paras tahranpoistaja. Tehoaa myös mustikka- ja muihin vaikeisiin tahroihin. Tykkään myös pesupähkinöistä, niiden jäljiltä pyykki on ihanan pehmeää.
    Kivoja ja hyödyllisiä löytöjä kirppikseltä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt ihmettelenkin, että miten minä vasta nyt tämän löysin??! Onneksi teitä viisaita konkareita on :). Samaten pesupähkinät ovat minulle suht uusi tuttavuus ja olen ollut todella yllättynyt pyykin raikkaudesta.

      Poista
  12. Olen tuosta saippuasta lukenut, mutta sivuuttanut ajatuksella, ei varmaan toimi. Luettuani tuon kokemukssssesi, on varmaa, että meille ilmestyy tuollainen saippua. Ja voi olla, että nuo pesupähkinätkin vielä meiltä löytyy- Kiitos vain hyvista vinkeistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hee, toivottavasti löytyy pian teiltäkin :)). Kuten moni muukin on tässä jo kommentoinut, se todella toimii!

      Poista
  13. Sappisaippua on mulle tuttu jo vuosikymmenen takaa, vaikka kyllä sitä pinkkiäkin ainetta löytyy kaapista. Noi pähkinät pitäisi myös hankkia. Listalle siis...
    Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä puolestani olen ollut sivistymättömässä sappisaippuapimennossa kaikki nämä vuodet!

      Pistä ihmeessä helppokäyttöiset pähkinät listalle. Paitsi että on ekoteko, pyykistä tulee raikasta, puhdasta ja pehmeää. Mitään huuhteluainetta ei tarvita. Luonto on ihmeellinen :).

      Poista
  14. Sappisaippua on kuulunut meidänkin vakioaineisiin jo vuosia. Onneksi on tuollainen edullinen ihmeaine, jolla lähtee tahrat pois. Ymmärrän hyvin, että tuon takin pelastaminen oli upea tunne, sillä takki on niin kauniin värinenkin. Hyvät ostokset olit löytänyt. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli nolo ajatus, että pilasin takin piittaamattomuuttani ja ajatuskin uudesta kirpaisi, mutta tämä oli todella pelastus etenkin kukkarolle. Joten huh, parempi myöhään kuin ei milloinkaan, eli nyt sappisaippua kuuluu vakivarusteisiin!

      Poista
  15. Ohoo, it's a miracle! Täytyypä laittaa sappisaippua korvan taakse!

    Kivat lyhdyt ja kattila. Lyhdyt näyttää suht uusilta, ois varmaan harmittanut jos ois ostanut ne uusina ja ne ois menneet ruosteeseen yhden talven jälkeen, parempi ostaa jonkun toisen ruostuttamina :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, this is a real miracle! :)). Tulikin heti mieleen postauksesi hopealusikoiden puhdistuksesta.

      Joo, lyhdyt ovat selvästi uudehkot, mutta paremmat ruosteisena kuin uutena sisustuskaupan hyllyssä ;). Oletettavasti myös hieman halvemmat!

      Poista
  16. Sappisaippua on kyllä oikee ihmeaine. Jää Vanishit kirkkaasti kakkoseks :). Mutta pesupähkinöitä en ole vielä kokeillut. Niistä taisi Valo:n Tarukin kirjoitella.

    Ja ihana kattila! Just tollanen, missä jo näkee sielunsa silmin uudet perunat ja tillit. Tai sen itsetehdyn kalakeiton (johon lupaan heti käyttää vinkkaamaasi fenkolia, kun elämäni ensimmäisen kalasopan kokkailen :))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, olen lukenut pähkinoistä mielestäni Tarun Valo-blogista ja Johannan Jovelan Talopäiväkirjasta. Minulla kesti ihan liian kauan tarttua tuumasta toimeen :).

      Hyvä idea, tästä tulee peruna-tilli -kattila. Tai kalakettoon, jota teen todella usein. Koita sinäkin ;).

      Poista
  17. Teitpä hyviä löytöjä. Lyhdyt olisivat kyllä päätyneet meillekin :-) Onkohan noita sappisaippuoita erilaisia? Ostin omani kerran vuosia sitten jostakin lastevaateliikkeestä. Käytin sitä kerran punaiseen puuvillavaatteeseen. Lähti tahrat, mutta myös väri :-( Heitin saippuan samantien menemään. Olisi ehkä kannattanut kokeilla johonkin muuhunkin tuotteeseen tai sitten juuri tuo saippua olisi vain yksinkertaisesti huono.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi, jos on ollut huono kokemus :(. Saippuani kyljessä lukee ohje, että pitää ensin varovasti kokeilla, lähteekö vaatteesta väri. Eli luulen, ettei niitä ole erilaisia. Takistani väri ei lähtenyt ja jatkossa etenkin ajattelen, että erityisesti valkoiset pöytäliinat, joihin tulee tahroja läikkyvistä kastikkeista tai viinistä saavat nyt kyytiä sappisaippualla! :).

      Poista
  18. Sulla on uskomaton vainu aarteiden suhteen, jopa pesuaineissa! Olen monta kertaa lukenut tuosta sappisaippuasta, mutta nyt se täytyy tosiaan myös hankkia pahan päivän varalle. Kattila ja lyhdyt olivat myös upeita löytöjä, sopivat hyvin mielikuvaani Idurista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh :) Nyt täytyy kyllä myöntää, että sappisaippuaa en ollut ostanut tätä ongelmaa varten - enkä oikeastaan ihan edes tiedä, mitä varten sen olin hankkinut. Joten ehkä kyse oli vainusta ;)). Tämä oli siis enemmänkin sattuman ihme kuin suunniteltu kokeilu, ja ehkä juuri siitä syystä lopputulos ilostutti niin kovasti. Tästä lähtien pidän minäkin saippuaa jemmassa pahan päivän varalta loppu ikäni!

      Poista
  19. Olen kuullut tuosta saippuasta, mutta epäluuloisena se on jäänyt hankkimatta. Tähän tuli nyt muutos :), kiitos sinulle! Niin upeat löydöt olet tehnyt. Lyhdyt ovat todella kauniit, olisivat lähteneet minunkin matkaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauskaa, lisää käännynnäisiä :)). Kiitos, tykkään löydöistäni kovasti!

      Poista
  20. Mahtavia löytöjä taas! Sappisaippua on kyllä outo tuote. Ihmeen tehokas! Mun tekisi mieli kokeilla lipeäliuostakin, meillä kun tuota tuhkaa syntyy runsaasti. Kesällä varmaan kokeilenkin jos vaan muistaa sihdata tuhkaa sitä varten.

    Käypäs paiskaamassa meiliä meille, arpaonni meinaan osui sinne Idurin suuntaan viime viikolla ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä, olenko voittanut arpajaisissa - JEEEEEEE! Olen ollut heikosti parin viikon ajan blogimaailmassa läsnä, joten kiitos kun tulit kertomaan, ettei mene ihana arpaonni ohi :)).

      Sinulta juuri luin sappisaippuasta ja se jäi jotenkin kytemään, vaikken vielä tajunnutkaan mihin tämä ihmeaine pystyy :). Kiitos siis alkuperäisestä vinkistä sinulle!

      Poista
  21. Mainio juttu tuo sappisaippua. Meillä olisi sille todella käyttöä useammassakin kohteessa. Sitä löytyy varmaan ihan tavallisista marketeista? Mukavat lyhdyt, juuri ihanasti ruostuneet. Hyvä tuuri kävi sinulla kirppiksellä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eilisen jälkeen minäkin olen keksinyt meillä jo useamman käyttökohteen - miten tulinkaan ennen toimeen ilman tätä?? ;)

      Minä ostin - tai itse asiassa tilasin - omani Ruohonjuuren nettikaupasta.

      Poista
  22. Kiitos vinkistä. Minulle sappisaippua on vieras juttu. Nimen olen kuullut, mutta en muuta. Nyt laitoin tuon ostoslistalle. Yhden valkoisen takkini kanssa olen pähkäillyt, mitä sille tekisin, kun sitä en saa puhtaaksi. Kokeilen sappisaippuaa.
    Ja hienot lyhdyt olet löytänyt!
    Hyvää helmikuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos tästä oli mitään apua - moni tuntuu täällä muukin minun lisäkseni kommenteissa vannovan sappisaippuan nimeen ;)

      Poista
  23. Kiitos vinkistä, olen kuullut sappisaippuasta, mutten tiennyt se olevan niin tehokasta.

    Upeat lyhdyt!

    VastaaPoista
  24. Anonyymi11.20

    Sappisaippua on vanha tuttu tehoaine. Toimii parhaiten tuoreisiin tahroihin. Siis ennen pesua kostutetulla saippualla hangataan tahraa ja pestään muun pyykin mukana. Minulla ei ole koskaan ollut ongelmia värin lähdön vuoksi. Sillä irtoaa veri-, mustikka- ja rasvatahrat. Löytyy nykyään marketeistakin, aiemmin vain ekologisista kaupoista. Ja palasaippua on riittoisampi kuin nestesaippua.
    Paketin mukaan sisältää edelleen naudan sappea.
    Hienot on lyhdyt. Olisivatko kärsineet noen poistosta?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, hyvä kiteytys, miten se toimii! Itse ihmettelin, että saippua tehosi näin hyvin vanhoihin ja jo pinttyneihin tahroihin, kun jätin takin syksyllä odottamaan ja meni näin kauan ennen kuin yritin sitä puhdistaa. Eli toimii se näköjään vähän pahempiinkin pinttymiin!

      Poista
  25. Oletpa tehnyt kivat löydöt, yleensä ne löytyykin parhaat silloin kun ei etsi mitään. Olen kuullut paljon saappisaippuasta, mutta jostain syystä ei koskaan ole tullut ostettua. Nyt sitten taidan viimeistään sen hankkia. Toimiikohan se valkoisten nuhruisten meikillä sotkettujen jakkujen kauluksiin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä :).

      Uskoakseni toimii juuri tällaisiin hyvin!

      Poista
  26. Sappisaippua on pelastanut monessa tilanteessa. Pesupähkinöitä olen harkinnut. Hienoa, että takkisi pelastui ja samalla pieni pala maailmaa! Terveisin Tuija

    VastaaPoista
  27. Sappisaippua on tehokas. Äitini jo käytti sitä.
    Aina ei haluta viettää viikonloppua niissä ei-enää niin-ihastuttavissa-vetimissä. Sitä paitsi untuvatakki on niin kevyt ja näppärä ja kaunis jos-nyt-jonkun-pikkuhomman-vaan-nyt-tekisi.
    Tuota voi sattua nyt kenelle tahansa! Onneksi on sappisaippua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No se on just join - kevytuntuvatakki Suomen kesässä on ihan must! Kuulosti ihan minun ajatuksilta, heh ;).

      Poista
  28. Sappisaippua on tuttu jo monen vuosikymmenen takaa. Pesen veneen istuimet marseillesaippualla ja kovin likaiset kohdat sappisaippualla. Kostutan saippuan ja hankaan sitä kosteaan valkoiseen froteeseen ja sitten hankaan veneen penkkipatjojen päällisiä. Olen saanut monta lisävuotta vanhoille istuinpäällisille. Samoin puhdistan kotona myös sohvan ja nojatuolin koirien jäljistä. Joskus riittää marseille, mutta usein tarvitaan sappisaippia. Tykkään palasaippuasta, koska minun on helpompi annostella sitä. Tuoksu on ainoa haittapuoli.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marseille-saippua on minulle uusi tuttavuus. Pitänee kokeilla, esim. juuri sohvan putsaukseen, jossa sappisaippua ehkä vähän liian tujua tavaraa. Kiitti!

      Poista
    2. Marseillella voit pestä myösesim nahkaa. Ei tee kovaksi. Äitini pesee esim mokkatakkinsa ja nappahanskansa marseillella. Olen pessyt likaantuneet vaaleanruskeat ajurinhanskat sillä. Pesen kädet vain hanskat kädessä. saippuaa pitää jättää nahkaan, ettei nahka kovetu.

      Poista
  29. Hitsiläinen, mikä tuote!
    Itselläni on valkoinen kevättakki ja siihen tulee likaa aina todella helposti. Nytpä tiedän millä yritän likaa irrottaa seuraavan kerran!!
    Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No hyvä, että näit postauksen. Luulisin, että juuri tuohon tarkoitukseen sopii sappisaippua täydellisesti!

      Poista
  30. Sappisaippua on kyllä käypä moneen! Minä en itse untuvatakkeja ole uskaltanut pestä, aiemmin olen sellaisen saanut pilattua sillä kun laitoin sen koneeseen. Nyt kun talvitakit menevät säilöön keväällämmä, käytän todennäköisesti ne pesulapalvelussa.

    VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...