sunnuntai 17. marraskuuta 2013

Mysteeri myrskyn jälkeen

Ulapalla tuiversi tänään ihan kunnolla, mutta pahin tuuli ei osunut poukamaamme. Vesi kuitenkin on pakkautunut kai edellistenkin kovien etelänpuoleisten tuulten seurauksena lahteen, joten - heh heh - taisin saada peräänkuuluttamani merinäköalan vähän yllättävin keinoin.

Nyt pikku saunamme ei nimittäin ole enää meren äärellä vaan kirjaimellisesti meressä
Sisäpuolelta sauna ei onneksi vielä ole veden peitossa, mutta saunan ulko-ovi on kadonnut mystisesti!! Koska toinen sarana oli hajalla, se nojasi viimeksi oviaukkoa vasten irtonaisena, joten a) joku on pöllinyt sen b) se on kaatunut maahan tuulessa ja purjehtinut omille teilleen. Kumpikin vaihtoehdoista vaikuttaa meistä todella oudolta siitä syystä, että ovi painoi ihan tajuttoman paljon. Emme myöskään ole nähneet vettä saunan oven edustalla, joten jos vesi on sen vienyt, merenpinnan on täytynyt olla toooodella korkealla meidän poissaollessamme. Uskomatonta oven poispurjehduksen kannalta on myös se, että sen on täytynyt ylittää pahimmat rannassa olevat isot kivet, jotka esimerkiksi ovat tälläkin hetkellä edelleen vedenpinna yläpuolella. Lisäksi, miten ihmeessä ovi on liukunut tiheän kaislikon läpi? Etsimme ovea lahden pohjasta jonkin aikaa, koska vesi oli tosi kirkasta ja nyt veneellä pääsi ihan rantaan asti joka paikasta. Loppudiagnoosi: kadonnut ulapalle.

Tämänhetkistä, 15 metriä sisäänpäin tullutta, rantaviivaa ei kaisla peitä!Mikko korjaili puoli päivää lentoon lähteneitä pressuja venevajan katolta. Pressut on tarkoitus korvata uudella katolla ensi kesänä. 


Jätimme tänään taas kauriille syötävää, jotta ne viihtyisivät saarella ja kanta pysyy hyvänä. No, saavat näitä peuratkin syödä, vaikka me emme saakaan niitä metsästää.


Haasteita on pukannut minulle paristakin blogista; kiitokset Merenneito ja Saida! Katsotaan, josko ensi viikolla ehtisin vastailla niihin. Nyt toivottelen kaikille mukavaa sunnuntai-iltaa. Toivotaan, ettei myrsky ole tehtnyt suurempia tuhoja! 


36 kommenttia:

 1. Oisko syyllinen erittäinkova myrskytuulen puuska? Oveen tarttuu tuuli hyvin ja voi liikuttaa painavaakin esinettä pitkälle. Siskon pihassa oli lennellyt tänään painava traktorin lavan perälevy. Tuuli oli pyöritellyt sitä ihan kepeästi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, pyörivä puuska tms. ja pitkälle reissulle se sen lähettikin.

   Poista
 2. Onneksi ei pahempaa. Täälläkin oli muutamilta tutuilta kaatunut isoja puita pihasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viime talvena meillä kaatui puu sähkölinjalle ja pelkäsin jotain vastaavaa nyt tämän Eino-myrskyn kanssa, mutta onneksi ei nyt sellaista!

   Poista
 3. Vai olisko sittenkin käynyt niin, että joku on tosiaankin pöllinyt oven ja purjehtinut sillä tiehensä.. :)?
  Se selittäisi sen, että ovi on luovinut karikot ja kaislikot. Mutta keyvitä on täytynyt rosvojen olla, jotka tällä kyseenalaisella lautalla ovat tiehensä purjehtineet.
  Mysteeriksi jäänee.

  Ja arvaa kuule mietinkö tänään teitä merenrannalla asustelevia "tuttuja", kun täälläkin myrsky tuiversi siihen malliin, että pelotti, että katto lähtee matkoihinsa.
  Hyvä kuulla, että olette kumminkin tallella siellä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä joku kettu on halunnut seilata viereiseen saareen...

   Turvassa ollaan - kiitos! :))

   Poista
 4. Teillä on nyt tosiaan RANTAsauna.
  Pitää olla varovainen mitä toivoo :-)
  Toivottavasti ovi löytyy yhtä mystisesti kuin katosi, kuulostaa mielenkiintoiselta tapaukselta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kyllä otan ihan iisisti toiveideni kanssa ;)

   Voi olla, että jos vaikka löytyykin, se ei taida enää ole ihan kunnossa :(

   Poista
 5. Hupsis! Miltei varpaansa taitaa kastella saunapolulla. :)
  Ihana ajatus auttaa kantaa pysymään saarella. Jospa olisivat myös ihmisiin tottuneita jossain vaiheessa ja kylässä kävisivät aina. Ihanaa! :)
  Mukavaa viikkoa sinne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, saunapolusta tuli nyt hetkeksi venevalkama.

   Kauriit ovat kyllä yksiä säikyimpiä metsäneläjiä, jotka pelästyvät pienimmistäkin rasahduksista, joten vaanimme vain toinen toisiamme salaa :)

   Poista
 6. Vai että semmoinen vedenpaisumus ja mysteeri... hmm, ehkä oven vesi on kuitenkin vienyt mukanaan, vaikkakin Annukan teoria erittäin laihoista rosmoista on myös varteenotettava ;D)
  Erittäin hyvää sunnuntai-illan jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meinaan kääntyä noiden purjehtivien rosmojen puoleen :))
   Ihanaa sunnuntaita sinnekin!!

   Poista
 7. Rouva Kivitikka sen jo ehti sanoakin; pitää varoa mitä toivoo, koska se saattaa toteutua. Tapa oli tietysti vähän raju, mutta voihan se olla, että osa kaisloista koki myös pysyvää tuhoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, nyt kyllä kaduttaa yltiöpäinen toivominen, mutta veden virtaaminen lahdella on ainakin hyvä juttu, joten revitään siitä vaikka sitten ;)

   Poista
 8. Ohhoh! Luonto tosiaan näyttää voimansa. Yksi ovi on sille kevyt lastunen. Täällä on tuuli riepotellut puita, mutta mitään ihmeellistä ei ole sattunut. Ei ole tullut merta portille :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan, ettei teille tule merta portille tai mitään muutakaan yhtä oikullista. On siinä tuulessa kyllä voimaa, kun se voi puskea yllättäviä vesimassoja rantoihin!

   Poista
 9. Hurjat maisemat! Meilläkin tontin vieressä käy kauriita ja tekisi mieli laittaa niille syötävää, mutta kun läheltä menee junarata niin olen miettinyt olisiko parempi olla "houkuttelematta" kauriita niille main.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tuo on kyllä ihan järkevästi ajateltu - on varmasti paikkoja, jossa houkuttelusta voi olla paljon haittaakin!

   Poista
 10. Katselkaas vaan sitä ovea vielä sieltä saaren sisämaastostakin, on tainnut kunnon puuska heittää sinne!
  Muistapa sitten joskus kun manaat syötyjä istutuksiasi, että itse olet sinne kaverit porkkanoilla houkutellut - täällä blogistaniassa kun erinäinen manaa, että myyrät on pieniä tuholaisia...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muistan myös, kun nautimme kauriin sisäfilettä hyvällä illallisella :))
   Joo ei vaiskaan, tiedän kyllä, että ne rouskuttavat mielellään istutuksia, mutta kovin paljoa en niitä varmasti laitakaan. Ja kaikki tärkeimmät verhoilen kanaverkoilla!

   Täytyy jatkaa vielä etsintöjä.

   Poista
 11. Voi harmi jos ovi lopullisesti kadonnut. Myrsky heitteli meillä painavan saviruukun avoterassilta maahan, että kyllä tuulikin voi temput tehdä. Toisaalta täällä meilläpäin on nimenomaa mökkirosvoilua ollut liikenteessä, että ei sekään mahdotonta ole. Tsemppiä sinne ja jospa ovikin löytyisi jostain vielä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rosvona olisin vienyt kyllä jotain muuta ennen ovea, joten uskomattomalta sekin tuntuisi, joten taitaa olla myrskytuulen syy! Oven mukana meni kyllä vanha, iso avain :(

   Poista
 12. Se on venematka saunomaan :) Vesi vie tehokkaasti kaiken mennessään, mutta harvoin kovin kauas. Itse olen etsinyt ponttooneita ja laitureita rantakaislikoista ja yleensä on aina löytynyt. Olen samaa mieltä kuin Pepi, kannattaa miettiä kaksi kertaa ennen kuin opettaa peurat ja kauriit pihapiiriin. Minä vien ylimääräiset vihannekset niemen peuralle pellon taakse, kauas pihasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päättelin, että jos vesi on vienyt oven kauemmas ulapalle sen on ensinnäkin täytynyt olla paljon tätä korkeammalla ja lisäksi laskea kovalla vauhdilla tähän mittaan, jotta kunnon imu on syntynyt. Muuten se olisi kyllä lahdella lähempänä pohjassa.

   Olemme ottaneet riistakameralla kuvaa pihalta alusta asti ja luulenpa, että ilman ruokintaakaan emme pysty niitä poissa pitämään: kovin on vilkasta meidän pihapiirin käyttö aina silloin kun olemme poissa. Pienestä yrttimaastani ne eivät olleet kesällä kyllä yhtään kiinnostuneita - vissiin liian voimakkaita makuja! Paljon muuta ei ole tarkoitus istutella.

   Poista
 13. Voi hurja, onpa vesi noussut korkealle.

  Meillä oli kova tuuli, mutta onneksi mitään vahinkoja ei sattunut.

  VastaaPoista
 14. Onpa vesi noussut korkealle. Onneksi ei kadonnut mitään suurempaa, kuten koko sauna purjehtinut ulapalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noniinno toivotaan, ettei tule uusia yllätyksiä ;)

   Poista
 15. No johan on merkillinen mysteeri-ovi! Voisiko joku oikeasti nähdä noin ison vaivan yhden oven rosvoamisen eteen...?Selittämättömiä ovat välillä ihmisten (ja myrsky-tuulten) aivoitukset.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä se on ihan hyväkin, ettei kaikki ole tässä elämässä täysin ihmisen ohjailtavissa!!

   Poista
 16. Hauskaa, että suhtaudut huumorilla asiaan, joka olisi saattanut olla jollekin toiselle vain puhdasta stressiä ja harmia :) Surkuhupaisa tuo merille mielinyt ovi ja kaislattoman rantaviivan toiveen toteutuminen. Täytyy alkaa itsekin muotoilemaan omat toiveensa täsmällisemmin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän, että tätä olisi voinut alkaa surkutella ja harmitella (ja laskeskella menetetyn omaisuuden arvoa), mutta olen hyväksynyt Ahdin ahneuden kaikkea sitä maallista tavaraa kohtaan, mitä meiltä on kadonnut vuosi(kymment)en varrella purjehduksilla merten syvyyksiin. En jaksa enää niiden menetettyjen kännyköiden, fenderien, pipojen, leikkiveneiden ja istuintyynyjen jälkeen ihmetellä, että näissäkin ekstreme-olosuhteissa voi tulla myös aineellisia menetyksiä. Sellaista se on eikä tavara stressaamalla kuitenkaan palaa! Yritän sanoa, että stressi on perusteltua ehkä silloin, jos on vielä mahdollisuus siihen, että asia korjaantuu ja ollaan kriittisesti sen silmässä. Mutta mikä on mennyt pieleen, on mennyt eikä harmitus auta. :) Ja veden noususta ei ainakaan toistaiseksi ole aiheutunut rakennuksille muuta vahinkoa.

   Poista
 17. Mikä ihme sen oven on vienyt ja minne?! Teidän Idurista kun ei varmaankaan noin ylipäätään viedä tavaraa mennessään. Onpa mystistä! Toivottavasti mysteeri ratkeaa!

  VastaaPoista
 18. Ohhoh, kylläpä on vesi tullut lähelle sielläkin! Onneksi ei sentään saunan sisälle asti :) Ja voi hittolainen, toivottavasti kadonnut ovi vielä löytyy! Ilmottelen jos sattuu seilailemaan täällä asti. Hih.

  VastaaPoista
 19. Jänskä etten kommentoinutkaan tänne.. Hmmm.. No kun tosiaan puhuin viimes eilen "yhdestä blogista jossa oli saaristotilalta häipynyt turkasen painava ovi Einon yhteydessä. Siihen mihin Einon ei olisi pitänyt yltää, että lie voro nähnyt vaivaa" jne.. Mua kattottii vähä pitkää ku selittelin, mut sitten yritettiin yhteistuumin selvittää oven kohtaloa.. Onko mysteeri ratkennut? :)

  VastaaPoista
 20. Kiitos Johanna, Taru ja Helinä! Kertokaa ihmeessä, jos näkyy jossain ovea, joka on sellaisessa kunnossa, että se on seilannut jostain kaukaa. On varmaan mun ovi :) Eli Helinälle tiedoksi, älä nyt mainettasi kuitenkaan menetä meidän omituisen jutun takia ;)))) mutta ei vaan oo löytynyt ainakaan meren pohjasta tai mettästä.

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...