sunnuntai 3. helmikuuta 2013

Viikonlopun sävytestejäPöydälläni on pyörinyt pitkään huonekalumaalien värikarttoja. Eilen kävin hakemassa maalikaupasta kolme eri hyvältä tuntuvaa sävyä: vaalean mintunvihreän, antiikin sinisen ja taitetun tummanharmaan. Kokeilin niitä ihan pohdiskelumielessä pieniin esineisiini, jotta empiiristen tutkimusteni myötä olisin varmemmilla vesillä sitten, kun otan Idurista jonkun isomman huonekalun työn alle.

Taannoin verhoilemani ja vaalealla Ajopuu-sävyllä maalaamani pikkujakkara jäi häiritsemään 'liian harmonisena' kokonaisuutena. Siispä kokeilin jakkaran jalkoihin ensin sellaista kulutetun näköistä  maalipintaa useaa eri sävyä käyttäen. Teknisesti katsottuna se onnistui hyvin, mutta sellainen itse tehty patina ei kuitenkaan minua hirveästi sytytä...vähän liian keinoromanttinen lopputulos makuuni. Mikoltakin tuli sille tyly tuomio, joten vedin lopulta tuolinjalat tummanharmaalla, mutta tarkoituksellisen huolimattomalla tyylillä. Sävyllä on muuten kaunis nimi, Tyrsky. Pidän tuolista enemmän nyt kuin vaaleilla jaloilla. Siitä tuli mielestäni sen aikakauden näköinen tuoli, mitä se oikeasti onkin, ja hempeähköön päälliseen sopii tämä tummempi sävy paremmin.


Toinen projekti oli äidiltäni aika päivä sitten saatu vanha 60-luvun puinen tarjotin, joka on minun kaapissani odottanut maalipintaa päälleen jo 20 vuotta! Olen aina pitänyt tästä alunperin viininpunaisen tarjottimen yksinkertaisesta muodosta, mutta sen maalipinta oli pahasti lohkeillut. Niinpä se ei ole ollut käytössä pitkään pitkään aikaan. Alla on tarjotin hiottuna ja sen jälkeen vaalealla pohjamaalattuna. Vaaleana tarjotin näyttää kuvassa paremmalta kuin todellisuudessa. Selkeään muotoon kuitenkin sopii jokin selkeä väri, eli vaaleana se on pliisu. Kuvassa on mukana pieniä kauniita kehyksiä, joista kaksi on löytynyt Idurista.

Päätin kokeilla tarjottimeen minttua, mutta jos sävy alkaa tökkiä, etsin siihen myöhemmin lähempänä alkuperäistä sävyä olevan maalin. Kolmannen noista pikkukehyksistä olen hankkinut Kierrätyksestä 70 sentillä (sieltäkin löytyy edes joskus jotain edullista). Aiemmassa kuvassa näkyvä suurin kehys on puolestaan 50 sentin hankinta eräästä Billnäsin vanhantavaran liikkeestä. Maalasin sen sinertävällä. Laitoin kehyksiin 50-luvun kalakirjasta kaksi 'taulua', jollaisina sivuja kuvakirjassa kutsutaan. Sivut olivat juuri sopivat näihin kehyksiin, joten en joutunut leikkelemään näitä kauniita kuvia lainkaan. Irrotin vain sivut varovasti keskiaukeamalta.


Villa Idur tulee olemaan kylmänä talvisaikaan valmiinakin, joten seinille ei voi lämpötilaerojen vuoksi laittaa originaalitaideteoksia. Näin ollen jotain tämän tyyppistä pitää keksiä sinne lisää.  

Tänä viikonloppuna tulikin tuunailtua ihan kunnolla. Kivaa puuhaa, mutta nyt nauttimaan vielä hetkinen sunnuntai-illan joutenolosta ennen työviikkoa!


17 kommenttia:

 1. Vaalea mintunvihreä on 60-luvun väri, eihän se voi aikakauden tarjottimsessasi alkaa tökkiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin minäkin aattelin, että olis aikaansa sopiva väri. Hieman räikeä, mutta yhden esineen verran menettelee ; )

   Poista
 2. Miten kiva blogi teillä onkaan ja kun se aiheeltaan vielä osuu samantyyppiseen rakennuskorjailuvaiheeseen, mikä meillä on nyt edessä, tätä jään seuraamaan mielenkiinnolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, kävin heti vastavierailulla ja samat sanat sinne. Samassa veneessä taidetaan nyt tosiaan olla : ) joten päästään varmasti vaihtamaan tunnelmia ja kokemuksia asiasta jos toisestakin! Kivaa!

   Poista
 3. Kaunis kalataulu tuli. Nuo vanhat kasvi- ja eläinkirjat ovat niin kauniita kuviltaan.
  Maalisävyjen valinta, pienistä värimalleista, osaa olla joskus hieman ongelmallista;) Mutta aina sopiva lopputulos tulee, pienen säätämisenkin jälkeen, onneksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, mutta tällä kertaa olinkin ihmeissäni, että maalit olivat yllättävän lähellä mallisävyä. Olisikohan kaupalla merkitystä, kun viimeksi toisesta paikasta haettu maali ei vastannut mallia yhtään...

   Poista
 4. Voi tuo minttu. Se on niiin ihana ja syötävä väri, jopa kalatauluissa. :)
  Mukavaa viikkoa sinne! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, on se herkullinen - mutta itse pidän pastelleista vain pieninä annoksina. Ei makeaa mahan täydeltä ; )

   Kiitos sinne samoin sulle Jonna!

   Poista
 5. Kauniita värejä!

  Olen itse käyttänyt paljon osmo colorin puuvahoja, niillä saa halutessaan pinnan eläväiseksi ja patinoituneen näköiseksi. Tosin muutama kylässä käynyt on kommentoinut minulle, että eikös nämä pitäisi maalata uudelleen, heh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä vinkki, kiitos, vaikkakin näin voi helposti käydä, jos tuloksena on oikein romuromanttinen tyyli : D

   Poista
 6. Moi Pilvi,
  Sain vihdoin taas aktivoitua oman blogini ja muiden blogien seuraamisen. Huomasinkin, että teidän purjehdusblogi on mennyt tauolle ja olette saaneet projektin Villa Idurista. Näyttää aivan ihanalta paikalta! Onneksi olkoon.
  Toivottavasti veneprojektikin etenee, jos ei pitkin harppauksin niin ainakin suunnittelun tasolla. Kiva seurata mitä Villa Idurissa tapahtuu. Lisäsin jo seurattavien listalle.
  Vellamo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Vellamo ja kiva, että löysit tiesi tänne! Kuules, veneprojekti ei katoa minnekään, nyt tuli vaan satsattua vähän tähän ankkuripaikkaan ensin ; ) Ensimmäisenä kesänä pistämme kaiken efortin remonttiin, mutta sitten... who knows!

   Merellisiä juttuja ja purjehdusta on luvassa varmasti täällä Villa Idurissakin. Nyt tosiaan tuntui turhalta tässä kohtaa pitää kahta blogia, kun tätä isoa projektia varten piti tietenkin perustaa nimikkoblogi. Kuulumisiin!

   Poista
 7. Hei!
  Kiva kun klikkasit itsesi lukijapalkkiini - tulin heti vastavierailulle ja kummasti tässä meni pari tuntia lueskellessa Villa Idurin vaiheita :)
  Meinaan tänne nurkkiin jäädä pyörimään ja seuraamaan mitä taipaleella tapahtuu...

  Ihanat miuten ne rantamaisemakuvasi! Varsinkin se keskimmäinen!!

  VastaaPoista
 8. Voi ihanko totta, että jäit näin pitkäksi aikaa lukemaan juttujani. Kiitos viestistäsi, se ilahdutti maanantai-iltaani kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevyesti meni kaikki päästä päähän :)

   Poista
 9. Maalilla saa niin helposti ihmeitä aikaan!
  Minullakin odottaa täällä muutama pikku juttu pensselin iloista tanssia kylkeensä. Sopiva hetki ei vaan vielä ole napannut minua sutia heiluttamaan.
  Hoksasin juttuasi lukiessa, että minulla on kaapissa vanha vanerinen tarjotin, sellainen tylsän puinen...josko sitäkin sitten sipaisisi vähän :)))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kokeile ihmeessä, maali voi tehdä ihmeitä.

   Niinpä, maalauslotraukset vaativat aina sopivan inspiraation ja ajan löytymisen, mutta toivottavasti et joudu keräämään yhtä kauan inspiraatiota kuin minä! (20 v) : D

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...