keskiviikko 20. helmikuuta 2013

Itämeri toipuu!

Eilisen ja tämän päivän Hesarissa oli mahtavia uutisia: Ensin uutisoitiin lähes sukupuuttoon ajautuneen turskakannan huomattavasta elpymisestä, sen jälkeen fosforipäästöjen mittavasta vähenemisestä Suomenlahdella.

Sen seurauksena, että reilu vuosi sitten löytyneen fosforiittitehtaan vuoto Venäjällä havaittiin ja tukittiin, tiedottaa merentutkimusalus Arlanda talviseurantamatkaltaan, että ensi kesälle ennakoidaan vain vähäisiä myrkyllisiä leväkukintoja. Jibii, meri toipuu! En muista aikuisiälläni lukeneeni yhtäkään näin yksiselitteisen positiivista uutista Itämeren muutoksesta parempaan suuntaan!

Jos joku ei muista reilun vuoden takaista tapahtumaa, ympäristötutkija Seppo Knuuttila löysi Venäjällä jätekipsivuoren vuodon, jonka seurauksena hänet vangittiinkin paikan päällä. Lannoitetehdas onneksi korjasi tilanteen, ja sen jälkeen myrkyllistä levää aiheuttavan fosforin kuormitus on vähentynyt Itämeressä 90 %:lla.

Mahtavaa. Nyt alan vähitellen uskoa, että vielä jonain päivänä Itämeri ei kuulukaan enää maailman saastuneimpiin meriin, jollaiseksi se on luokiteltu. Tämä on mielestäni aivan hirvittävä häpeäpilkku ja liian vähälle keskustelulle jäänyt huolenaihe!

Nyt kelpaa odotella kesää. Ehkäpä terveen vesistön merkki, rakkolevä, pääsee sinilevän sijaan valtaamaan ensi kesänä Itämerellä lisää pinta-alaa. Tämän kuvan olen ottanut viime keväänä Atlantin puolelta Ruotsista. Tällaista näkymää kaivataan tännekin.


Puhdas ympäristö on perusedellytys, ei vain utopistinen haavekuva! 
Ai niin, pahoittelut huutomerkkien määrästä postauksessani.

Ilolla,


23 kommenttia:

 1. Minäkin luin ilolla nämä uutiset:)

  Jos käsiin osuu viime viikon Kauppalehti Optio, niin siinä on myös mielenkiintoinen artikkeli Itämeren hyväksi toimivasta Herlinistä ja maanviljelystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo olen lukenut jutun - Suomessa maanviljelyn aiheuttama kuormitus on niin tabu aihe, että hyvä kun joku omalla esimerkillään näyttää, miten voi viljellä ympäristöystävällisesti. Valitettavasti sisämaasta valuu ravinteita Itämereen! Ymmärrän maatalouden ahdingon, mutta sitä en käsitä, että on aiheita, joista ei uskalleta puhua. Niin kauan kun maatalouspolitiikassa estetään keskustelu tästä aiheesta, ei kuormitusongelman ratkominenkaan voi alkaa. Ei kaikki Itämeren ongelmat muista maista aiheudu.

   Poista
 2. Todella ihana blogi! Itselleni itämeri on mielettömän tärkeä, vaikka jouduinkin jokin aika sitten muuttamaan Kotkasta sisämaahan päin. Liityn innolla lukijaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos ja kiva kun löysit tänne! Kotka on ihana kaupunki, ollaan purjehdittu sinne pari kertaa.

   Poista
 3. Mahtava uutinen. Jos joku päivä pääsisi sukeltamaan kirkkaisiin vesiin Suomessakin.

  VastaaPoista
 4. Saman uutisen luin ilolla Hesarista! Toivo ei ole siis mennyt, vaatii aina vain jonkun superuutisen, että asioihin saadaan vauhtia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, aikaisemmin onkin näyttänyt aika toivottomalta, eli hyvä, jos suunta on nyt kääntynyt, vaikka varmasti paljon on vielä korjattavaakin.

   Poista
 5. Kuullostaapa hyvältä! Valitsin työpaikalla meidän hyväntekeväisyyskohdetta ja nyt ollaankin otettu osaa juuri Itämeren suojeluun. On tosiaan kauheaa, että meille niin tärkeä vesistö on niin järjettömän huonossa kunnossa ja hommaa ei meinata saada kuriin.

  Täältä Baltic Action Groupin sivuilta voi katsoa, miten projekti etenee ja sieltä voi käydä katsomassa millaisia lupauksia Itämeren suojelemiseksi kukin on tehnyt. http://www.bsag.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että olette lähteneet mukaan tuohon ja kiitos linkistä! BSAG taitaakin olla juuri se Ilkka Herlinin perustama Itämeri-projekti, josta on juttua viimeisessä Optiossa ja johon Sussi yllä viittasi.

   Poista
 6. Mahtava uutinen!

  Tuollainen uutinen ansaitsee monta huutomerkkiä. Meri on maailman kaunein asia luonnossa. Tutkittu ja tutkimaton, kaunis ja säälimätön.

  Joten monta <3 ja ! tällaiselle uutiselle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Osuit naulan kantaan. En olisi löytänyt itse noin hyviä sanoja kuvailemaan asian tärkeyttä. Pistän muistiin ja siteeraan joskus sopivassa tilanteessa sinua!

   Poista
 7. Kyllä tällaisen uutisen vuoksi saa vähän huudahdellakin ! :)) Hieno uutinen, toivotaan, että sama suuntaus jatkuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, sallitaan liiallinen huudahtelu tällaisissa yhteyksissä! :))

   Poista
 8. Peukkuja Itämerelle!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä - nyt oli asiallinen määrä huutomerkkejä, Jaana :))

   Poista
 9. Viime vuodet on niin kovin siistä saastumisesta huudeltu, että hyvä jos alkaa tuottaa tulosta ;) voi kun sen eteen tehtäisiin vielä paljon töitä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo nyt kun tulokset alkavat edes vähän näkyä, ei saa unohtaa, että paljon on vielä tehtävää!

   Poista
 10. Onpa mukava kuulla tällaisia uutisia Itämerestä. Mieheni aina välillä toistelee ironisesti naureskellen jossain matkailuesitteessä ollutta slogania: "pristine Baltic Sea waters". Ei vedenlaadussa tosiaan ole ollut kehumista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, eipä ole ollut kehumista, eikä ehkä vieläkään, mutta parempi suunta jo! No onhan se outoa, jos puhdas luonto on pelkkää esitebrändäystä, millä ei ole todellisuuspohjaa!! Näin on tosiaan ollut. Hups, taas lisää huutomerkkejä ; )

   Poista
 11. Ilo uutinen Itämerestä! Toivotaan Itämerelle parasta mahdollista toipumista!
  Hyviä uutisia lukee aina ilolla!

  VastaaPoista
 12. Ilouutinen!
  Sukelsin muutama vuosi sitten purjeveneestä Ruotsin puolella. Näkyvyys oli parempi kuin Suomen puolella.

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...