sunnuntai 12. heinäkuuta 2015

Välikohtaus

Olin eräänä rauhallisena iltapäivänä Mauron kanssa mökissä lueskelemassa, kun kuulin pahaenteisen lokin kirkaisun. Jostain selkäytimestä rekisteröin, että tuo ääni oli taatusti kutsuhuuto, ei sellainen tavallinen kirkuna, jota yksittäiset lahdelle pistäytyvät lokit päivittäin pitävät. Tulin ulos ja näin yhden lokin kiertelevän siinä. Ja eipä aikaakaan, kun lokkeja oli kolme… 


Lähdin katsomaan grillipaikalle, jossa odotteli poltettavia roskia, josko sinne olisi jäänyt jotain lokkeja houkuttelevaa, ruuantähteitä tai muuta, mutta sitten huomasinkin, että ne kaartelevat lammaslauman yllä. Voi pahus! Mikä ihme tässä nyt on, mietin. Ja pian ilmassa kaarteli jo ainakin kaksikymmentä lokkia, ellei ylikin, sillä koko ajan niitä saapui kaumpaa lisää, hirveää meteliä pitäen. Iiks ja ääksi, ihan kuin jostain kauhuelokuvasta! Linnut ovat kivoja pieninä annoksina, mutta eivät aggressiivisena parvena.Ja kas, kauhuelokuva sai karmean käänteen, kun huomasin, että yksi lammas on puoli naamaa veressä!!Usutin Mauron hätistelemään lokkeja loitommalle. Se teki työtä käskettyä: juoksenteli ja haukkui pellolla ympäriinsä. Lokit nousivat pari metriä ylemmäs aina siksi ajaksi, kun Mauro jaksoi hyppiä ja räksyttää niille.

Tätä näytöstä kesti puolisen tuntia, mutta se tuntui ikuisuudelta. Veri lampaan kasvoilla alkoi kuivahtaa ja lokit palasivat merelle kalastamaan.

Ja sitten jäi vielä selvitettäväksi, mistä verentulo johtui ja pitäisikö huolestua enemmänkin. Onko lampaalla ohimollaan kenties syväkin haava, mikä vaatisi seurantaa ja lääkitsemistä? Syy selvisi, kun pääsin lähempää tutkimaan veristä lammaspoloa: toinen sarven alku oli irronnut aivan juurestaan. Veri oli roiskunut myös toisen vaalean päälle.


Voi parkaa, mietin, mutta onneksi asianosainen ei tuntunut olevan millänsäkään. Lauma oli kuitenkin vähän peloissaan uhkaavasti käyttäytyneistä linnuista. Silloin, kun ne pelkäävät, ne suojautuvat menemällä tiiviiseen nippuun. Leppoisassa tilanteessa ne ovat erilläänkin.


Sairastamisen sijaan veripää jatkoi lajitovereidensa puskemista myöhemmin illalla ja oli joka kerta aloittavana osapuolena. Sarventynkä oli siis irronnut tappelussa. Sellaista on olla murrosikäinen pässi. Nyt, kun meillä on näitä puolivuotisia pässejä, saamme tottua uusiin, vähän rajumpiin leikkeihin. Yön aikana kaveri oli peseytynyt metsässä ja sarvikohdassa oli siisti rupi. Toistaiseksi ei ole sattunut uusia telomisia.

Elokuvien ja tv:n katselun sijaan meillä on ollut mahdollisuus tämän näytöksen lisäksi seurata urheilukilpailuja. (Komediankin lajityypin parina iltana katsomamme juoksukilpailut täyttävät.) Lampaat ovat ravanneet huvin vuoksi rantaa edes takaisin, selvästi kilpaa. Sama valkoharmaa yksilö on aloittanut nekin :)). Jopa Mauro on jännittyneenä jäänyt paikoilleen seuraamaan, miten kisat päättyvät eikä ole tapansa mukaan rynnännyt mukaan. Eli, leikki on ollut kaukana! Me olemme nauraneet kippurassa ja harmitelleet vain, ettei ole ollut kameraa sillä hetkellä ulottuvilla. Valkoharmaa on voittanut noin kymmenestä lähdöstä ainakin kahdeksan. Onnittelut, rämäpäisyys on tietysti urheilumenestyksen edellytys. Lampaiden perusluonne kuitenkin takaa sen, ettei häviäjääkään yhtään harmita.

Vauhtia ja vaarallisia tilanteita siis riittää. Mitäköhän ne esittävät ensi viikolla? Perus märehdintätuokiotkin ovat toki mielekkäämpää seurattavaa kuin nykyiset tv:stä tulevat reality-ohjelmat, joten Iduriin ei edelleenkään kaivata televisiota.

Mukavaa uutta kesäviikkoa kaikille - toivottavasti myös enenevässä määrin tämänsuuntaista säätä:


eikä tätä sateenpitelyä:


Toivottelee,
42 kommenttia:

 1. Osaapas elo olla hurjaa lammasten kanssa! Sitä kuvittelee aina, että semmoisia pehmoisia kavereitahan ne. Niinkuin mainoksissakin, että kiipeävät vain vessapaperivuoren huipulle nukkumaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän hurjan puolen olemme saaneet huomata ;). Mutta pääosin ne ovat onneksi tosi pehmoisia kaikin puolin, joten ei mielikuvasi ole mitenkään väärä. Illan tullen tulee pässeille ilmeisesti tarve purkaa energiaansa. Toivottavasti vain tämän yhden kerran meni överiksi, iltalaukka on sen sijaan ok ;).

   Poista
 2. Ei siinä paljon telkkaria kaivata jos tuollaisia ohjelmia on omasta takaa -jännitystä, draamaa, komediaa ja urheilua :) Luontoa ja eläimiä unohtamatta!
  Minä taasen vietän lepposia sadepäiviä kutimen kanssa leffojen parissa, onneks on muutakin tarkolla kuin ne telkkarin vakiot.
  Mutta luulenpa että sadekelitkin maistuu Idurissa yhtä hyville kuin Lillassa. Missään muualla en olis mieluummin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei missään nimessä kaivata tv:tä :). Tietysti jos joutuisi seuraamaan pelkkää luontodokumenttia, voisi kaivatakin, mutta juuri tämä monipuolisuus ilahduttaa kovasti ;).

   Olet niin oikeassa, satoi tai paistoi, saa olla lempipaikassaan, joten en valita säästä! Ja kyllä meillä on joka päivä vähän aurinkokin näyttäytynyt.

   Poista
 3. Hyvä Mauro, lammasten suojelija :-)
  Mielenkiintoista elämää tarjoaa luonto!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, Mauro on kummallinen, kun se aina ymmärtää, mitä sille sanoo :).

   Poista
 4. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita todellakin! Onneksi näytti pahemmalta kuin mitä sitten lopulta olikaan ♥ Hih, ei teillä siellä aika tule pitkäksi vaikka vettä sataisikin ;) Minua naurattaa jo pelkkä ajatus pässipoikien juoksukisoista =D
  Hieno Mauro, lampaiden lempeä, mutta päättäväinen suojelija ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, pelästyin kyllä ensin, kyllähän tuore verivana pysäyttää. Mauro on lintukoira, joten sitä ei ole hankala usuttaa niiden kimppuun, jos vähän vinkkaa, että "lempeä" laumamme on vaarassa!

   Poista
 5. Vauhtia ja vaarallisia tilanteita, lampaiden kanssa ei ole tylsää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei näköjään! Täytyy tunnustaa, että toivoisin mieluummin sellaista seesteistä eloa näiden päkättien kanssa, mutta kaipa sitten lajista riippumatta nuorten urosten täytyy vähän ottaa yhteen välillä.

   Poista
 6. Lampaat eivät siis aina ole lampaita. :) Aurinkoa alkavaan viikkoon myös Iduriin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu eivät ole lauhkeita kuin lampaat ;). Kiitos Päivi!

   Poista
 7. Vai semmonen pässi :D Kuulostaa siltä, että esim. keritseminen voi olla ihan mielenkiintoinen kokemus.

  Meillä tuli viikko takaperin joutsen jälkikasvun kera venelaiturin viereen, kun purimme kamoja. Se sähinä ja siipien levittely on niin kamalaa, että ainakin meikä ottaa erittäin nopeasti askeleet poispäin. Vihaisia lokkeja en ole onneksi nähnyt. Sitä jäin kyllä miettimään, että millaista joukkohyökkäystä ne kokosivat? Ihan kamalaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Karitsat kerittiin lähtöpäivänä kasvattajalla, joten onneksi säästymme tämän jukuripään kesäkerinnältä. En mieli edes ajatella, mitä siitä olisi tullut ;)).

   Poikasiaan suojelevat linnut ovat todella aggressiivisia - melkeinpä pahempia kuin tällaista joukkohyökkäystä suunnittelevat lokit. Mikko minua rauhoittelikin, että kaipa lampaat osaavat todellisen hädän uhatessa juosta pakoon metsään. Mutta jos lokit olisivat toden teolla alkaneet hyökkäillä, olisivat ne tietysti voineet satuttaa tätä loukkaantunutta ihan oikeastikin. Onneksi olimme paikalla Mauron kanssa hätistelemässä niitä loitommalle! Kaikkea sitä tulee eteen!

   Poista
 8. Ihka oikeaa jännityselokuvaa ja urheilumatsia omasta takaa ja tuottajina ja näyttelijöinä lampaat + lokit - mikäs sen parempaa viihdettä :)
  Kiinnittivätköhän nuo lokit jotenkin huomion tuohon veriseen otsaan? Minusta oikeasti lokin on hieman pelottavia ja röyhkeitä otuksia.
  Mukavaa alkavaa viikkoa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lokit haistavat veren käsittämättömän hyvin. Sama näytelmä on tuttu kaloja peratessa, mutta silloin kohteena ei ole enää elävä saalis. Ne ovat kyllä tosi röyhkeitä. Onneksi meillä on normiolosuhteissa merilokkeja vain vähäisissä määrin, yksi tai kaksi näkyy per päivä kiertelemässä lahdella. Pieninä määrinä niissä on oma merellinen tunnelmansa niiden kirkunaa kuunnellessa, mutta mitään ei parane jättää niille syötiksi, koska luodoilla niitä majailee isot nälkäiset yhdyskunnat!

   Poista
 9. Lokit ovat kyllä pelottavia parvena. Joskus olen häirinnyt tietämättä lokinpoikasta ja nopeasti lähti äiti-lokki jahtaamaan. Pistin kyllä silloin juoksuksi, on ne sen verran isoja tipusia...

  Aurinkoa täälläkin kaipaillaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu samat kokemukset ;). Joskus ne tekevät pesänsä ihan väärään paikkaan. Minulle on tapahtunut sama, kun lokki oli tehnyt pesänsä ihmisten vilkkaalle kulkureitille. Siinä ei kukaan ohikulkija säästy, kun lokkiemo suojelee kerrostalon katolla majailevia poikasiaan, jotka tietenkin oikeasti ovat täysin suojassa.

   Poista
 10. Noi linnut on kyllä aika pelottavia! Eräs päivä kaupungissa varis otti monta syöksyä minua kohti ja raakkui ihan hulluna, näytin ilmeisesti munavarkaalta! Nyt tilanne naurattaa mutta eipä naurattanut silloin - sai juoksuksi laittaa :)) On tuo Mauro aika tottelevainen koira :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne. Oli kaamea hetki, kun näin kymmenet lokit kauempaa lähestymässä meitä enkä tajunnut syytä. Lokki-invaasion alle ei tunnu mukavalta jäädä - epämiellyttävä meteli höysteenä, jota ei valitettavasti tähän postaukseen saanut taltioitua!

   Sama täällä - nyt tilanne hymyilyttää jo, kun se ratkesi ongelmitta, mutta ehdin oikeasti olla vähän aikaa hädissäni.

   Poista
 11. Love the sheep! Great photos. JC

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :) Thanks! One of the sheeps got injured a bit but is ok already.

   Poista
 12. Meillä on ollut kanikolmikko suvilalla mukana ja suvilan yläpuolella on liidellyt kotkakolmikko... Olemme joutuneet olemaan aika tarkkoina kanien häkittämisen kanssa, jos emme ole itse pihalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kanit ovatkin suuremmassa vaarassa, mitä tulee petolintuihin!

   Poista
 13. Onkohan nuo lokit sitten kuvitelleet olevansa korppikotkia (meinasin kirjoittaa korkkipotkia, kuten niitä kotioloissa aina kutsun) ja pääsevänsä lampaan haaskalle? Varmaankin. Hyvä, että tilanne laukesi ja normaalit juoksukilpailut pääsivät jatkumaan :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkäpä, tai vain verenhimoisia omia itseään ;). Juuri niin, nyt pässitkin ovat päättäneet nauttia kesäidyllistä ja jättäneet kontaktilajit viime päivinä vähemmälle!

   Poista
 14. No johan siellä tapahtuu! Ei tarvitse telkkaria...

  Mulla olisi tullut tuollaisessa tilanteessa miestäni ikävä. Niitä hetkiä, kun se toinen olisi mukava vahvistus. Muistelen että listasit joskus juttuja, jotka eivät suju ilman puolisoa. Olisiko tämä yksi? Tosin... sinähän hoidit homman! Heh, mikä sepustus!

  Mukavaa alkavaa viikkoa! Villaa ylle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olin tässä tilanteessa yksin. Mikko oli käymässä mantereelle juuri silloin ja myönnän, että manasin sitä. Soitin ja kyselin hädissäni, että koska on tulossa, jos tilanne olisi jatkunut pidempää ?! Toivoin, että nyt kun hän olisi paikalla, saisi hakea haulikkonsa ja ampua pari varoituslaukausta! Sillä olisi asia ratkennut, mutta nyt jouduttiin ratkaisemaan tilanne nais- ja koiramaisin keinoin ;).

   Poista
 15. Huh, iso lokkiparvi saa aina kylmät väreet juoksemaan selkäpiitä pitkin. En halua edes ajatella kuinka olisi käynyt, jos ette olisi ehtineet Mauron kanssa väliin. Luen muuten näitä lammaspostauksia nyt ihan erityisellä silmällä koska mies suostui vihdoinkin siihen, että meille tulee ensi kesänä pari lammasta <3
  Ihanaa kesäviikon alkua, koleista keleistä huolimatta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä!

   Jee, kiva jos teille tulee lampaita. Kaikesta huolimatta (koputan puuta) nämä ovat todella helppoja kotieläimiä. Mutta ottakaa ihmeessa parin sijaan vähintään kolme - niin laumautuva tämä laji on, että kaksi on monin verroin orvompi pari kuin kolmikko taas on jo pieni lauma. Meillä on lauman yksilöt olleet kahtena jälkimmäisenä kesänä (6 ja 5 kpl) vieläkin rennompia kuin ensimmäisenä kesänä, jolloin niitä oli kolme. Sillä perusteella en ottaisi ainakaan vähempää.

   Poista
 16. Jotenkin tutulta kuulostaa tuo murrosikäisen pässin rämäpäisyys ja kilpailuhenkisyys :D. Jos en tietäisi, että kyseessä on lammas, voisin hyvin kuvitella, että on ihan kuka tahansa nuorimies :).

  Mutta siis pelottavaa silti. Mua pelottaa jo mölyävät varisparvetkin. Sellainen oli yhtenä aamuna liikkeellä meidän tontilla. Syynä meidän pihalle pudonnut kuollut lajitoverinsa. Lumilapiolla kävin kiikuttamassa metsään, kun en muutakaan keksinyt. Se oli jo riittävän pelottaa mulle, joten ei mielellään verisiä päitä tän vellihousun tontille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, laji kuin laji, sama piirre ;). Eläimet ovat loppujen lopuksi aina arvaamattomia. Tosi kokenut saa olla, että tuntee niiden kanssa eri tilanteissa itsensä itsevarmaksi pystyen lukemaan niiden reaktioita.

   Lampaista vielä, että tämä juoksukilpailu juuri on hyvä esimerkki siitä, että tulkitsimme ensin sitä ihan toisella tavalla: mietimme, mitä ne juoksevat pakoon, koska pelästyminen on ainoa asia tähän mennessä, mikä on saanut lampaat juoksemaan. Mutta sitten huomattiin, kun homma jatkui ja jatkui, että yksi lähtee juoksemaan, kuikuilee taakseen, että tulkaa tulkaa, ja muut laumasielumaisesti innostuvat ja juoksevat perään, jonka jälkeen ensimmäinen vain kiihdyttää. Huvittavaa - kaipa siis lampaatkin osaavat pitää hauskaa keskenään :)).

   Poista
 17. Ihana postaus! Olipas siinä jännitystä ja hauskuutta :)

  VastaaPoista
 18. Voi murrosikäistä pässiä! Ihana Mauro -aina valmiina auttamaan! Huippu postaus :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos NJ! Kyllä, Mauro on kuuliainen:)

   Poista
 19. Mun ensimmäiset lampaat olivat 10 kesäpässiä ja sitä nujakointiverta oli jatkuvasti jonkun päässä. Tervaspraytä suikuttelin pahimpiin vuotoihin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hyvä kuulla, että tämä ei ole ihan tavatonta. Enpä ole kuullutkaan aiemmin tervaspraystä - kiitos vinkistä, nujakointi nimittäin jatkuu.

   Poista
 20. Hurjaa menoa lammastarhassa. Kannattaako nyt sarvensa uhrata, mutta pojat ovat poikia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minusta ei kannata uhrata, mutta kaverit ovat varmaan vähän huojentuneempia nyt :)

   Poista
 21. Hui! Voin vaan kuvitella, miten odottavan aika on ollut pitkä ja olo levoton. Onneksi Mauro hoiti homman hienosti. Toivottavasti tilanne on siellä jo rauhallisempi ja pienen haavat parantuneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt on kai taas tyyntä myrskyn edellä. En enää luota siihen, että lampaat ovat lauhkeita kuin lampaat ;).

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...