sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Merinäköalaa etsimässä

Juuri nyt meitä pohdituttaa (ja turhauttaa) sisääntulolahteamme paksulti reunustava kaisla. Asia pitäisi ratkaista tässä syksyn aikana. Rantaviiva ja merenpohja ovat kärsineet parin vuosikymmenen  hoitamattomuudesta. Tehostaaksemme veden vaihtuvuutta ja saadaksemme siitä kohdasta edes pilkahduksen näkymää merelle päin olemme ryhtyneet suunnittelemaan vastaiskua kaislan eliminoimiseksi.

 


Tällaisen massiivisen pinta-alan niittäminen käsin on ihan tehotonta. (Ja olishan tässä muutakin tekemistä.) Ruoppaus on ainoa ennallistamisvaihtoehto, joka poistaisi ongelman kerralla. Siispä olemme kuluttaneet viime viikkoina valtavasti aikaa pyytämällä useampia ruoppaustarjouksia ja käyttämällä paikan päällä niin paikallisia maajusseja kuin isompia firmoja kustannusarvion saamiseksi. Ja joka kerta, kun joku antaa meille tarjouksen, nousee tukka pystyyn: ei hyvänen aika, miten voi ruoppaus maksaa saman verran kuin kaivinkone, jolla se tehdään...???

Jos siis ruoppaamme, rahan menoa - ja rankasti - ei voi estää. Siksi aloimme uudelleen puhua B-vaihtoehdosta, jonka olimme jo hyllyttänneet: koneellisen kaislaleikkurin hankinnan. Se ei kuitenkaan ratkaisisi koko ongelmaa, koska rantavesistö on kaislajätteen vuoksi esim. uimisen kannalta mahdoton. Pohja elpyisi vasta pitkällä tähtäimellä. Tämän lisäksi pitäisi siis rakentaa saunan kohtaan laituri syvemmälle veteen. Laskelmiemme mukaan  leikkuri/laituri -yhdistelmä tulisi kuitenkin neljä kertaa ruoppauskustannuksia halvemmaksi.

Meri on niin kaunis, on sitten heinäkuu tai marraskuu - tunnelma vain vaihtuu. Joten, sen eteen pitää taistella (lue: tästä on tullut minulle pakkomielle). Meren tuntu pitää saada ihan perille asti pihapiiriimme. Alla olevassa kuvassa on meidän saari mereltä päin. Kaislaleikkurilla työ pitkittyy pohjan osalta, mutta näköalan toki silläkin saa aikaiseksi. Kallistuako tähän vaihtoehtoon vai upottaako remonttirahat pahuksen kiskurihintaiseen ruoppaukseen...?? Tämä onkin muuten yksi harvoista asioista, josta emme meinaa saada tehtyä päätöstä, vaikka sisimmässämme tiedämme, että asia on hoidettava tavalla tai toisella. Mukavuusfaktorin lisäksi kyse on tilan miljöön huomioiden myös saaristolaisen maiseman ennallistamisesta.

Nyt kyllä pikkuisen tuskastuttaa!


34 kommenttia:

 1. Taisin jo aiemminkin paasata siitä, että ruoppaus ei kannata...edelleen samaa mieltä olen. Eli kannatan vahvasti tuota kaislaleikkuria!! Jos ruoppaatte, niin siihen uomaan kasaantuu talvella kaikki lähiympäristön kaislat mädäntymään ja hetken päästä teillä on muta-löllö-pohjainen ranta. Eli varmasti kannattaa tuo leikkuu! Ja sitähän voi ja joutuu tekemään usein, niin kyllä se kone tulee suhteessa maksamaan itsensä takaisin.
  Vielä yksi juttu ruoppauksen -ei puolesta- joutuisitte tekemään sen muutaman vuoden päästä uudelleen, vesi muovaa ja täyttää ruopattua kohtaa yllättään nopeasti, olettaen, että teillä on hiekkapohja?
  Niin tai näin, vesi elementtinä on niin ihana, että ymmärrän täysin pakkomielteesi :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hee, hyvä että paasaat siellä :) Lähiympäristössä tosin ei ole muualla kaislaa - vain tämä meidän murheranta, mutta hintaero näiden vaihtoehtojen välillä on kyllä niin iso, että pistää aktiivisesti miettimään, josko kokeilisi jotain muuta tämän pakkomielteen taltuttamiseksi!!

   Poista
 2. Meillä on mökillä leikkuri. Sinnikäs työ palkitaan kyllä ajan kanssa, jos on jo valmiiksi hiekkapohja. Pieni mutakerros siinä päällä ei haittaa. Sehän lähtee pikkuhiljaa liikkeelle, kun rantaa käytetään aktiivisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok hyvä kuulla! Eli kannatti taas avata suu täällä :)

   Poista
 3. Meijän moksäranta ruopattiin...Saatiin vissiin asevelihintaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kertonee ehkä jotain meidän ongelman laajuudesta...

   Poista
 4. Meillä on Porvoon mökillä aikanaan ruopattu . Joo, nyt on sitten mutavelliä siinä kohdassa. Mudat on myös peittäneet sen kuopan joka ruoppauksessa saatiin aikaan. Ei olisi kannattanut. Kaislan leikkaus ja ennen kukintaa useampana vuonna peräkkäin, kyllä se sitten helpottaa. Mutta sitkeästi pitää jaksaa useamman vuoden siitä samasta kohtaa leikata. Ja onhan se niinkin, että kun alkukesästä leikkaa tulee vähemmän sitä leikkuujätettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ok, hyvä kuulla tämäkin. Vaikka ruoppausta emme ole suunnitelleet pelkästään kaislan takia vaan siksi, että laonnut kasvijäte on liettynyt pohjaan. Mutta, kaipa se pohjakin siitä voisi elpyä, jos uutta ei tule tilalle, eli oltaisiin sitkeitä niittäjiä. Kiitos!

   Poista
 5. Enpä ole tiennyt että ruoppaus on noin kallista! Meillä on kaislaa vain vähän ja nekin vähät ovat tulleet vasta muutaman vuoden aikana. Pitänee ryhtyä toimenpiteisiin niin kauan kuin pääsee ehkä aika vähälla työllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tehkää se!!! Eli leikkaus veden alta, niin kuolee parhaiten. Paitsi jos kaisla-alue on kallioreunojen välissä, niin silloin se ei tietenkään pääse leviämään vaan voi olla siinä hallitussa kohdassa ihan mukavankin näköinen.

   Poista
 6. Ruoppaus maksaa, etenkin jos sitä ei voi suorittaa talvella jään päältä. Lisäksi taitaa vaatia lupia vähän sieltä sun täältä, niin muistelisin kun läheisen mökille tehtiin ruoppausta juuri kaislikon takia. Pelkkä niitto toi hetken helpotuksen. Täällä päin niittoa tehdään järviin vanhasta latukoneesta tehdyllä koneelle. Metkan näköinen vempele :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, lupa-asiat olisi ihan ok, mutta nyt tuli tuo hinta kynnykseksi.

   Hahaa, taitaa olla niittämisessä jo niin kova urakka, että emme ehkä ala tekemään sitä niittokonetta ainakaan itse ;))

   Poista
 7. Koska en tiedä asiasta mitään, ehdotan sitä, mitä itse tekisin vastaavassa tilanteessa tietämättä mitään.Selvittäisin voisiko hankkeelle saada mistään mitään tukia ;D

  Toivottavasti löydätte hyvän ratkaisun, joka pitkälläkin tähtäimellä on sellainen myös taloudellisesti. Tuo maisema kun on niin todella arvokas.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuetkin on käyneet mielessä, muttei näihin tarkoituksiin oikein taida sellaisia olla... Jotenkin vaan nyt niin tylsä fiilis, kun kaikessa muussa ratkaisu on kymmenen kertaa helpompi tehdä suuntaansa ja nyt ei vaan ole sellaista selvää visiota. Tai oikeammin, kyllähän visio, eli maiseman pelastus, on, mutta strategia puuttuu :)

   Poista
 8. Anonyymi22.22

  Meillä oli noin 50 metriä kaislottunutta rantaosaa vain, mutta se ihan sirpillä niitettiin. Ja kumma kyllä kertaniitto on pitänyt rannan vedenpuolisen osan kaislattomana!? Rannassa kivikossa on hankalampaa, siellä kaisloja saa leikellä joka kesä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepäs kuulostaa lupaavalta! Harmi, meillä ei käsipelillä onnistu. Rantaviivaa on pitkälti ja syvyyssuunnassa menee jo niin syvälle kymmeniä metrejä, ettei onnistu. Mutta, kyllä luulen, että me saatetaan kallistua niittämiseen - koneella.

   Poista
 9. Anonyymi0.00

  Ruoppauksesta en tiedä mitään, mutta täytyy sanoa tämänkin postauksen kuvien perusteella, että olet todella hyvä valokuvaaja. Sulla on niin sanotusti silmää napata se kauneus siihen kuvaan. Löysin blogisi vasta viime viikolla ihan sattumalta jonkun toisen blogin kautta ja jäin heti koukkuun :)

  VastaaPoista
 10. Jos leikkaamalla tapatte kaislan ja lopuksi pumppaatte moskan ravinteeksi pellolle? En ole vielä nähnyt nättiä ruoppaamalla tehtyä rantaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo jotain tällaista. Pelkkä leikkuu vastaa vasta ulkonäkökysymykseen, mutta siitä kuitenkin pitää aloittaa. Kovaa hommaa tästä tulee, kun tuo rantaviiva on mennyt kaislan myötä hyvin epämääräiseksi (siitä ei tässä nyt kuvaa). Mutta ehkä siihen tarkoitukseen tilataan joku pienempi kaivuri sitten myöhemmin...

   Poista
 11. Oho ompa ruoppauksella hintaa. Mitään vinkkejä ei ole antaa, mutta uskon, että merinäköala on kaiken vaivan arvoinen. Pikkuhiljaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuhiljaa, niinpä, valmis kuva mielessä puurtaen :)

   Poista
 12. kallistun myös leikkaamisen kannalle. Käsittäkseni on luonnonkin kannalta paras vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äänestys tuottaa tulosta :) vaikkakin tässä tapauksessa pienen kerroksen ruoppauksen syynä olisi lietteen poisto, ei kaisla sinänsä, eli juuri merenlahden entisöimiseksi tätä suunnittelimme.

   Poista
 13. Ruoppaamisessa on vaaransa, vaikka olisihan se helpoin ratkaisu ainakin lyhyellä aikavälillä. kun teillä tuota hommaa on muutenkin. Ennen kaislat niitettiin elukoille talvirehuksi. Niitä ei taida enää kukaan tarvita. Olisikohan jossain kansalaisopistossa kaislanpunontakurssia? Kurssilaiset olisivat iki-iloisia kun saisivat tulla niittämään itselleen seuraavan talven punontamateriaalit ihan ilmaiseksi...

  Miksei ole keksitty vedenalaista lammasta, joka laiduntaisi tuon kaislikon juurta myöten suihinsa? Pitäisi jalostaa talvenkestävä kaislansyöjämanaatti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo kaikki, jotka tästä päivityksestä innostuneensa haluavat tulla niittohommiin - oli motiivi sitten mikä tahansa - emme pane pahaksemme :))

   Totta, mistä löytyy kaislaa syövä hyötyeläin! Meidän koira kuopii kaislojen juurakkoja kyllä rantavedestä pikkukaloja kalastaessaan, joten tätä ominaisuutta jalostamalla...

   Poista
 14. Voisitte myös harkita parin lehmän ottamista - järviruoko on niiden herkkua ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes, sieltä se hyötyeläin löytyikin! :))

   Poista
 15. Tuo Markon ehdotus kuulostaa järkevältä, vaikkei minulla ole mitään kokemusta vastaavasta. Mutta toivon parasta, että kohtuudella ratkaisu löytyy!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt tosiaankin tarvitaan kohtuullinen ratkaisu. Toivotaan, että kokeilemalla niittoa pääsemme eteenpäin ja juuri kohtuullisin kustannuksin!

   Poista
 16. Ihania tunnelmia, kiitos niistä! Kaislasota kuulostaa isolta haasteelta, mutta te jos ketkä pystytte mihin vaan.

  Mun blogissa on sulle pienemmän mittakaavan haaste:
  http://matkallamerenneidoksi.blogspot.fi/2013/11/13-kysymyksen-haaste.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hee, kyllä kai me pystytään tähän - kiitos! Kaislan niitto onneksi edellyttää eniten henkisiä ja fyysisiä voimia, ei niinkään osaamista, joten kärsivällisesti vaan!

   Tulen kurkkaamaan :)

   Poista
 17. Kiusaan sinua haasteella :) http://korpienkuiske.blogspot.fi/2013/11/haastetta.html

  VastaaPoista
 18. Mun täytyy nyt kommentoida tähän sen verran, että ei mitään välttämättä kasaannu. Ei meidän mökillä ainakaan kasaannu, ei edes laguuniin. Tai sen vähän kyllä kerää. Mutta se on totta, että sinne pitää ne kaikki matot ja muut laittaa, että kallista on!!! Kyllä se leikkuu varmaan, voihan olla ettei ruoppaukseen sais edes lupaa?

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...