sunnuntai 11. marraskuuta 2012

Varsinainen löytö

Eilen olimme saaressa mittailemassa Villa Idurin ulkomittoja. Isänpäivän kunniaksi olemme pitäneet tänä viikonloppuna varsinaisista remonttihommista vapaata, mikä tuntuu välillä ihan mukavalta. Hommia on painettu jo aika paljon.

Mitat oli hyvä käydä ottamassa, koska kulku saareen voi katketa milloin tahansa ja tarvitsemme ne talven aikana tehtäviä ulkolaudoitussuunnitelmia ja lautatarjouspyyntöjä varten. Pari viikkoa sitten venerannassa oli jo heikko jääriite, vaikka muuten meri olikin auki. Eilen ei tosin ollut jäätä laisinkaan, mutta keli hipoo nollan tuntumassa. Hyvällä tuurilla voi tulla vielä monta viikonloppua, jolloin kulku onnistuu, mutta eihän sitä koskaan tiedä.

Keli oli hyytävä, joten olin pukenut ylle offshore-purjehdusvaatteeni ja vielä untuvatakin niiden päälle : ) Hyvä, että enää pää kääntyi... Olin siis näin sävy sävyyn mittalaitteen kanssa.


  

Talon takaa löytyi löytöjen löytö! No, me hihkumme tällaisesta näköjään innoissamme. Pienestä kaistaleesta talon takaosassa huomasimme pätkän alkuperäistä laudoitusmallia. Ulkovuoraus on nimittäin kaikilta muilta sivuiltaan pelkkää punaista laudoitusta ilman valkoisia poikkilistoja ynnä muuta. Ja laudatkin joka seinässä vähän erilailla, pysty- tai vaakatasossa ilman keskinäistä logiikkaa, eli ulkonäön yhtenäisyys ei ole vissiin edellisiä talollisia hirmuisesti kiinnostanut.

Olimme jo miettineet, että meidän pitää ehdottomasti löytää laudoitukseen alkuperäinen malli jostakin esikuvaksi. Nyt se oli yhtäkkiä silmiemme edessä, eli itse talo kertoi sen meille. Tällaista jakoahan todella monet maalaistalot noudattavat, esimerkkejä olen nähnyt lukuisia. Ihmettelimme, miten tämä pätkä oli edes jäänyt meiltä huomaamatta. Olemme kai olleet niin muun työn touhussa aiemmin, että vasta nyt keskityimme ulkolaudoitukseen riittävällä intensiteetillä. 


Ai ettäkö uusien lautojen ja maalauksen tarpeessa? Joo-o, kuten kuvasta voi päätellä, pinnat on maalattu perinnerakentajien kirosanalla, lateksilla, joka ei kestä vaan hilseilee juuri tuolla tavalla pois. 
Saimme siis otettua kaikki pysty- ja vaakapuiden mitat sekä kuvattua ja piirrettyä kaikki yksityiskohdat, joiden perusteella on helppo suunnitella koko talon ulkovuorauksen entisöinti juuri oikeanlaiseksi.


Löytämisen iloa kaikille!
16 kommenttia:

 1. Ah, niin hieno löytö ! Odotan kovasti ennen ja jälkeen kuvia :)

  Menemme Kallismaalle ensi viikonloppuna. Onneksi ei ole ongelmana matka. Mutta se pimeys ja kosteus... ikävä on kuitenkin niin kova, että sinne on pakko päästä vähän fiilistelemään. Eikä kevääseen ole kuin neljä kuukautta ! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niitä jälkeen-kuvia, öhöm, seuraa sitten joskus : ) Oikea asenne sinulla, tottahan toki kevääseen on vain neljä kuukautta! Kohta jo päivä pitenee, jos oikein positiiviseksi heittäytyy.

   Poista
 2. Anonyymi20.26

  Hih, vähän teillä on hommaa siellä. No, hiljaa hyvä tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkuhiljaa pikkuhiljaa...

   Poista
 3. Anonyymi20.46

  Ihanan ihana projekti teillä, tekemistä riittää mutta on se vaan niin palkitsevaa kun näkee työnsä tulosta projektin edetessä. ps. hih.. kello on kesäajassa ;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kello ja mieli kesäajassa!

   Poista
 4. Heips!
  Tulin vastavierailulle enkä voi todeta mitään muuta kuin että Wau! Mahtavan paikan olette saaneet hankittua ja vielä monta palaa historiaa kalusteiden,valokuvien ja papereiden myötä!
  Talon henki syntyy nimenomaan menneisyydestä. Onhan tuossa teillä vielä "askartelua" vaikka kuinka paljon,mutta kyllä tuollaisen aarteen eteen kannattaakin nähdä vaivaa!
  p.s. Kalusteet aiheuttivat lievän viherryksen kasvoilla, varsinkin se ihana levitettävä sänky ;))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi, kiva, kun tulit! Kuule, valmiit, idylliset, kauniit ja tunnelmalliset kodit voivat aiheuttaa minussa välillä pientä viherrystä : )

   Poista
 5. No jos julkisivu vähän onkin rapistunut, niin sehän tuo vaan luonnetta ;)
  Mukava, että alkuperäinen malli löytyi.

  VastaaPoista
 6. Ja kasvattaa luonnetta ; ) No, muiden hyvin edenneet projektit antavat syyn uskoa, että ehkä mekin onnistumme urakassamme.

  VastaaPoista
 7. Olipas hieno juttu, että talo itse paljasti salaisuutensa! Kyllä alkuperäinen laudoitus on myös selkeästi kaunein! Kova työ teillä tiedossa! Tsemppiä!

  VastaaPoista
 8. Kiva löytö! Tsemppiä projektiin :)

  VastaaPoista
 9. Moi Pilvi! On teillä projekti ja mahtava sellainen. Innolla seuraan etenemistä. Oma projektimme on erillainen mutta voisin sanoa että vanhaan taloon laajenus ja totaalinen yläkerran purku on ollut todella työlästä. Mikään homma ei ole ollut helppoa kun kaikki vanhassa on vähän vinossa tai muuten hankalaa yhdistää. Lopputulos palkitsee,siihen täytyy uskoa. Kauniissa maisemissa saatte elää, kiitos kuvista joita jaat tänne!

  Hyvää viikonloppua,Anu

  VastaaPoista
 10. Jaana ja Hannele: kiitos, joo alkuperäinen tyyli on usein muualta periytyvä ja siten jo hyväksi havaittu!

  Valloittava valkoinen: kiitos viestistäsi ja kokemusten jakamisesta. Vähän epätoivoiselta kieltämättä välillä tuntuu, kun kaikki on vasta niin alussa ja sitä tiedostaa jo tuon hankaluuden, josta kerrot. Mutta, pitää yrittää olla kärsivällinen ja iloita pienistä yksityiskohdista. Siihen blogin pitäminenkin auttaa: jos ei muuten ymmärrä asioiden etenemistä pienissä askelissa, niin aina voi palata katsomaan, mikä olikaan lähtötilanne : )

  VastaaPoista
 11. On teillä siellä upea paikka! Meidän talossa on muuten tuo sama jako seinässä, ja talolla ikää reilut 100 vuotta.

  VastaaPoista
 12. Kiitos Kati, tulinkin heti kurkkimaan ja siltä näyttää!

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...