Olen kiinnostuksella lukenut aika paljon vuosien mittaan myös mindfullnessista, mutta jokin siinä on minua häirinnyt (tai sitten en vaan ole ymmärtänyt sitä vieläkään). Mindfullnessissa keskitytään ehkä liikaakin mielen hallintaan vannomalla kahteen metodiin, meditaatioon ja joogaan. Joo, nämä ovat hyviä, mutta itse olen järkeillyt, että ihminen on kokonaisvaltainen olento, ja pystyn saavuttamaan monia (mindfullness-ideologiassakin) tavoiteltuja asioita ilman näitä metodeita. Vaikka kuinka meditoisin, hengittelisin ja ottaisin asentoja, ei siitä varsinaisesti seuraa, että tietyt asiat muuttuvat paremmiksi tai näkökulmani muuttuisi. Jokin sysäys pitää tapahtua omassa mielessä - siitä, että haluaa suhtautua elämäänsä ja asioihin tietyllä tavalla. Toki asioihin suhtautumista ja pienten juttujen tärkeyden näkemistä voi opetella cobra-asennossakin, absolut! Mutta mielestäni omaa ajatteluaan voi kehittää ihan joka hetki tai silloin tällöin, tilanteiden tullessa vastaan niihin keskittymällä.
Tämä on karu yksinkertaistus, miksi mindfullness minulle tökkii, mutta aina törmään siihen, että mindfullnessissa mielen harjoittamisen tekniikat ratkaisevat kaiken. Väitän, että kun itselleen perustelee järjen tasolla, miksi kannattaa suhtautua esim. peruspositiivisesti, tai että kannattaa yrittää kitkeä itsestään jatkuva mielen rauhattomuus, ihminen kyllä intuitiivisesti löytää ajattelulleen väyliä näitä kohti ja kehittyy niissä, jos haluaa. Hengittämisen tai meditaation kautta näitä voi ehdottomasti kehittää myös, mutta ensin pitää haluta oivaltaa jotain itsestään ja suhtautumisestaan ja sitten opetella muistamaan tämä arjessa. Olen muuten meditoinut ihan onnistuneesti (eli ei tarvitse nyt kommentoida, että "kokeilisit sinäkin"), mutta ihan tavallinen asioihin suhtautuminen on mielestäni paljon oleellisempaa ja se kantaa tooodella pitkälle. Siispä, keskittyessäni bussissa floskan lentämiseen, en aio jatkossakaan väittää, että "olen niin tietoinen, läsnä, hyväksyvä ja mindfull, että", vaan että osaan olla tässä ja nyt - ihan niin kuin ennen vanhaan. (Ja joo, tykkään käydä joogassa ja silloin tällöin vedän kotona henkeä ja venyttelen aurinkotervehdyksiltä muistuttavissa asennoissa, heh).
Uskon siis, että ilman "virallista" meditaatiota tai päivittäistä joogaamista voi kehittää itseään huomaamaan asiat ympärillään ja suhtautua niihin tietyn "arvostavan" tai "perusonnellisen" tunteen kautta. Luulen, että suuret ajattelijat ovat puhuneet jostain tällaisesta eivätkä ihmisyydestä suorittamisena. Ikigaista lukiessani ymmärsin, että balanssiin elämänsä kanssa voi päästä monin eri tavoin, arkisin valinnoin, kun keskittyy konkreettisiin asioihin. Ne tuovat onnea ja iloa. Lukemassani kirjassa luetellaan lukuisia tällaisia konkreettisia asioita, ja aika harvoin mindfullness-jargonissa juuri päästään konkretiaan.
Olen jo entuudestaan aika intuitiivisesti yrittänyt opetella keskittymään elämän pieniin asioihin ja nauttimaan ja ihailemaan niitä. Se ei ole ollut helppoa, eikä ole aina vieläkään, koska olen ollut varsin rauhaton villivarsa sielultani (ja kenties yhä olen). Minulle esimerkiksi asioiden valokuvaaminen on auttanut tässä. Haluan, että ottamaani kuvaan tallentuu jokin rauhallinen olotila ja näen sen eteen vaivaa. Tai vaikka tähän blogiin kirjoittaminen: olen keskittynyt yleensä kirjoittamaan yhdestä, korkeintaan kahdesta asiasta kerrallaan ja se on ollut minun metodini keskittyä. Ikigai siis kannustaa löytämään riemua siitä, mitä itse kulloinkin tekee.
Kun avasin ikigaista kertovan kirjan, silmääni osui elämän onnellisuuden perusta: tässä ja nyt -asioista ja arjen mitättömistä yksityiskohdista nauttiminen, mutta samaan aikaan suurista asioista haaveilu. Se, että nämä eivät ole toisiaan poissulkevat vaan jopa kuuluvat yhteen, oli minulle lohdullista luettavaa ja nyt kerron, miksi.
Opittuani ihan oikeasti saaritilan työmäärän ja primitiivisyyden edessä arvostamaan arjen pieniä asioita ja vaikkapa jotain minun silmääni kauniin yksinkertaista ympärilläni, salaa olen soimannut itseäni siitä, että miksi kaikesta huolimatta minulla on suuria haaveita. Enkö ole tyytyväinen kaikkeen tähän, mitä minulla on!? Vieläkö pitäisi muutakin olla, minä kiittämätön!! Mutta, nyt uskallan myöntää, että minua ajavat eteenpäin juuri haaveet, ei arkeen keskittyminen sinänsä. Turhaan olen yrittänyt hillitä, jopa kieltää, haaveitani. On vain osattava asettaa haaveet rauhalliseen omaan kategoriaansa eikä kuolla tuskasta niin kauan kuin ne vielä ovat haaveita. Lupaan, että rohkenen vielä joskus kirjoittaa suurista unelmistani tännekin.
Ja toisaalta, lukiessani kirjaa pidemmälle, pystyin listaamaan lukemattoman määrän asioita, joista iloitsen tavallisessa elämässä: esimerkiksi tavaran vähentäminen oleellisen elämäntyylin ja ympäristön löytämiseksi, terveelliset raaka-aineet ruuassa, aamucappuccinon pehmeä maku, kaunis kirja pöydällä, koiran nuolaisu, selkeä "to do" -lista päivään... ihan mitä vain. Voisin jatkaa listaa loputtomiin ja aionkin. Yksin tämä havainto teki minut äärimmäisen onnelliseksi ja kiitolliseksi. Järkeilen tästä kaikesta, että näitä kokemuksia tulee vahvistaa entisestään. Mahtavaa!
Voisin listata monta oivallusta lisää - kuten työn tekoon liittyvää - mutta kirjoituksesta on jo nyt tullut kovin pitkä... No, sanon vielä sen, että tämä kaikki ajattelu minulla palautuu jotenkin siihen polkuun, jonka aloitimme saaritilan myötä. Vasta näin monen vuoden jälkeen uskon oikeasti sisäistäneeni, ettei saaritilamme, tai ihmisen elämä, tule koskaan valmiiksi. Aiemmin tämä oli minulle sanahelinää ja klisettä. Elämä tulee vain tekemisemme kautta kauniimmaksi ja paremmaksi ja siksi pitkäjänteinen puurtaminen on tärkeää. Miten hieno ajatus, eikö olekin? Tekemisestä, mikä liittyy työskentelyymme saaressa tai vaikka päivätöihin, tulen kirjoittamaan toisen postauksen, koska kenenkään jaksaminen ei riitä siihen tässä yhteydessä, kaikkein vähiten minun :). "Työn ikigai-filosofia" saa siis odottaa myöhempään kertaan :).
Mielen rauhaa ja arkisia iloja,
toivottelee,
toivottelee,
Heti kolahtaa pienistä iloitseminen ja suurista haaveileminen - se on minullekin ominaista. Hyvä oivallus onkin, että suurista haaveileminen ei ole tyytymättömyyttä tähän hetkeen. Hmmm... ajatuksia herättävä postaus...pitäisköhän tutustua tuohon filosofiaan tarkemmin...:)
VastaaPoistaAivan, kiteytit hyvin. En koe enkä halua olla tyytymätön, mutta siltikin on asioita, joita odotan tulevaisuudelta. No, unelmoiminen on kiva tunne sitä paitsi, joten nyt aion nauttia siitä vieläkin enemmän. Huomasin kirjan luettuani, että tästä filosofiasta on tehty kaikenlaisia pikaoppaita. Tasoa en tiedä, mutta luulen, että kaivan vielä jonkun toisenkin kirjan käsiini.
PoistaJaah, ehkä onkin vain hyvä, että mä en koskaan jaksa lukea minkäänlaista tietokirjallisuutta, olivat ne sitten elämäntaito-oppaita tai tähtitieteen teoksia :-D Mä en nimittäin ole ymmärtänyt että mindfulnessin takana olisi mitään kummempaa filosofiaa ja että pitäisi myös harrastaa joogaa. Olen paljonkin kokeillut erilaisia mindfulness-harjoituksia tavoitteena lähinnä alentaa stressitasoja ja sitä kautta nukkua paremmin. Tiedä sitten auttaako...mutta mä suhtaudun niihin harjoituksiin vain arjen apulaisina, en filosofiana ja mun kannalta hyvä niin.
VastaaPoistaEn katso että keskittyminen tähän hetkeen sulkisi pois suuria tai pieniä haaveita. Olen kylläkin itsessäni havainnut, että mitä enempi ikää karttuu, sitä vähemmäksi käyvät haaveet. Ei ole enää suuria ollut moneen vuoteen ja pienetkin alkavat vauhdilla kadota. Se vähän harmittaa - kyllä pitäisi olla jotain mitä tavoitella, mutta eipä oikeastaan ole. Toisaalta sitten taas olen ihan onnellinen näinkin, en todellakaan elä sellaista "sitt kun..." -elämää, josta aina varoitellaan. Sitt kun saan lottovoiton niin...sitt kun oon laihtunut 20 kiloa niin...jne.
Joillain se elämänhallinta onnistuu luomummin kuin toisilla :). Itse olen joutunut kelailemaan näitä ylikuormittumisen vuoksi ja tuntuu, että se vaan on palkitsevaa näistä lueskella, kun samaan aikaan mieli pysyy paremmin kasassa ja elämä balanssissa. Mutta monilta osin olen aika samoilla linjoilla kanssasi. Olen tosi tyytyväinen etenkin siitä, että oma "sit kun" -asenteeni on karsiutunut vuosien myötä pois. Se on kyllä vaatinut tietoista irtiottoa, ei vain ikää, kun olen ollut aikaisemmin varsinainen hötkyilijä enkä ole oikein keskittynyt "tässä ja nyt" -hetkeen.
PoistaVoi olla että mindfulnessin kutsuminen filosofiaksi on väärä ilmaisu - pahoittelut siitä, jos näin väitin, ehkä olisi pitänyt kutsua sitä "filosofiaksi", siis lainausmerkeissä. Mutta joo, ehkä fanaattisimmat ajattelevat sen olevan filosofia ja harjoittelun korostunut rooli minua vähän kismittää... aamuin illoin, työpaikan tauoilla, joka paikassa... Yritin sanoa, että moni asia on kiinni ihan vaan asenteesta. No, siltikään en väitä, etteikö harjoitteista voisi olla apua - kuten luultavasti on ollut sinullekin, kun olet kuitenkin jaksanut niitä toistuvasti kokeilla. No, yhtä kaikki, ehkäpä tämä määrittely-yritys ajautuu karille joka tapauksessa - sen nyt huomaan, etten varmaan osannut ilmaista itseäni ihan kunnolla...
Omat haaveeni ovat muuttuneet maltillisemmiksi ja enemmän sellaisiksi, että ne voisivat jopa joskus toteutua eikä niihin enää liity mitään epätoivoa saavuttamattomuudesta. Varmaan monille käy niin, että pahin haaveilu nuoruusvuosista laantuu, kun elämässä jo on kokenut kaikenlaista. Mielestäni se on hyvä juttu, vaikka uskonkin, että haaveilu voi olla hyvä elämän draiveri.
Hyvä kirjoitus Pilvi!
VastaaPoistaMindfullnessista mulla on pelkkä mielikuva, joka on se, että yritetään keskittyä ajattelemaan yhtä asiaa kerrallaan ja heti, jos ajatus karkaa, ikäänkuin pakotetaan se takaisin. Todennäköisesti tällä ei ole mitään tekemistä todellisen mindfullnessin kanssa, mutta en ole kokenut sitä kohtaan niin suurta mielenkiintoa vissiin, että olisin perehtynyt aiheeseen paremmin.
Joogaharrastus taas oli mulle aikanaan pelkästään fyysinen (joskin tahti rauhallisempi kuin muissa harrastuksissa). Oli sen verran haastavaa tehdä niitä liikesarjoja oikein, että meni kaikki keskittyminen siihen, eikä kerinnyt ajatella mitään henkeviä. (Tällä hetkellä mies on meistä kahdesta se, joka harrastaa joogaa, mutta siitä on ollut myös mulle hyötyä, koska aina sen joogan jälkeisen yön nukkuu kuin tukki, eikä kuorsaa yhtään :D. Ihanan hiljaista :)).
Olen ehdottomasti sun kanssa samaa mieltä siitä, että peruspositiivinen ja huonoimmassakin tapauksessa korkeintaan neutraali suhtautuminen asioihin on mielelle ihan parasta. Ja onnistuu tekemättä siitä mitään sen kummempaa numeroa (kuten vaikkapa pitämällä jotain kiitollisuuspäiväkirjaa, joka voi toki luontaisesti olla jollekulle toiselle hyvä vaihtoehto, mutta itse pidän ajatusta lähinnä teennäisenä).
Leppoisia loppuvuoden päiviä sinne!
Jep, samaa mieltä: jooga joogana ja mieliharjoitukset meditaationa. Uskon, että molemmilla voi olla positiivinen vaikutus, mutta en sen sijaan usko, että näillä ratkaistaan yksin lähes mitä tahansa arjessa, kuten välillä fiilis tulee mindfullnessista lukiessani.
PoistaKaikkein tärkeimmäksi koen yrittää pitää mieltäni ns. kasassa perusarjessa. Olen onnistunut tässä kehittymään, mutta arvaa vaan, kuinka paljon on vielä opittavaa. Välillä sitä saa itsensä rysän päältä kiinni vohkaamisesta ja kohkaamisesta ja hermostueena ja stressaantuneena. Olisi niin kiva, kun oppisi suhtautumaan kaikkeen tyynesti ja sitten kun on tyyni, osaisi vaan nauttia kaikesta ympärillään :). Sitä kohti, ehkä sitten joskus kiikkustuolissa olen täydellisen eteerinen, hahaa.
Mäkin muuten tykkään joogasta ihan vaan sen fyysisyyden vuoksi. Jotenkin niiden täydellisten liikkeiden ja tasapainon hakeminen on koukuttavaa. Mutta ehkä sitä voi tulla henkeväksi ihan vaan siitä, että on hyvässä fyysisessä kunnossa, eli loppupeleissä kaikki treeni johtaisi samaan? Paremmin ainakin itse voin mieleltäni, kun olen haastanut kroppaa jollain tavalla, kuin silloin, kun lepään laiskana laakereillani.
Aika hauska, et miehesi reagoi joogaan noin - hyvä sulle! Kotijoogamattoa vaan pukinkonttiin :))