lauantai 30. joulukuuta 2017

Ruokahävikki alas

Se on sitten vuoden viimeinen postaus käsillä. Vuosi vaihtuu täällä etelässä suhmuraisena, kuten kuvissa. Kuvat eivät muilta osin liity juttuun - kunhan ikuistin venemiljöön lähettyviltä erään järven rannalta.


Minulla on tapana näin vuodenvaihteessa pohtia hiukan elämäntyyliämme joltain kantilta ja tehdä jokin sellainen uudenvuoden lupaus, jolla voisi vähän petrata valittua asiaa. Oikeastaan olen jo aloitellut tämänvuotisen lupaukseni kanssa ennen vuodenvaihdetta, mutta sitä helpompi on ajatus lupauksen pitämisestä. Mielestäni ei kannata luvata mitään sellaista, mitä jo lähtökohtaisesti pitää ylitsepääsemättömänä, ja jossa jo etukäteen tietää epäonnistuvansa. Tänä vuonna lupaan entisestään vähenää meidän perheen ruokahävikkiä.

Tajusin jouluna, että asia on jo hyvin työn alla. Vanhastaan olen tottunut, että joulun jälkeen ruokaa lentää roskiin aikalailla, mutta nyt yritin miettiä mahdollisimman oikeaa mitoitusta jo jouluruokia tehdessämme. Yritin sanoa itselleni, että "Ei, meidän joulumme ei ole pula-ajan joulu, jos laatikot syödään loppuun tai savukalaa on joulupäivänä vain nokare jäljellä". Tavoitteena oli ruokien loppuminen syömällä. Suunnittelu palkitsi, sillä roskiin lopulta päätyi vain hyvin pieniä määriä kasvisruokia: puoli pussia herneitä, nokare sienisalaattia ja rosollia. Jätteeksi päätyivät siis kaikkein edullisimmat mahdolliset ja lisäksi kaikkein vähiten ympäristöä kuormittavat ylijäämäruuat. Hyvä! :).


Minulla on jokunen ajatus ja kokeiltu kikka, joilla hävikkiä voi vähentää. Ne täytyy nyt pitää mielessä kaupassa käydessä. Voi kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ihminen on ruokakaupassa ihmeellisen kangistunut omiin ostotapoihinsa. Minun paheeni ovat tomaatit. Tapanani on ostaa kerralla 4-5 tomaattia. Ostan niitä, mutta sitten näitä kitkeriä talvitomaatteja ei meillä syödäkään noin paljoa ja ne päätyvät roskiin. Riittäisi, että ostan vain 2 kpl tomaatteja silloin tällöin, ei joka kerta. Uskomattoman yksinkertaista, että pitää vain ostaa jotain tuotetta vähemmän, mutta miten se on niin vaikeaa?? Ylipäänsä pitäisi keskittää ostokset kausiruokaan. Tästedes siis kalliit tuontielintarvikkeet ovat entistä useammin ruokalistan poikkeus kuin osa päivittäistä käyttöä.


Minun pitäisi petrata myös leivän kanssa ostamalla esimerkiksi vain puolikkaita. Useimmiten meillä vaaleat leivät kuivuvat koriin ja jäävät syömättä, jos niitä ei heti syödä tuoreena pois. Kolmas ongelma ovat maustekastikkeet. Siivosimme jääkaapin ennen joulua ja kauhistuin sitä purkkien määrää, mikä jääkaapissamme oli. En edes muistanut, mitä ateriakastikkeita meillä on, joten seuraavalla kerralla hankin vain pieniä purkkeja - tai pitää käydä jääkaappia läpi useammin ja käyttää ostoksensa tehokkaammin.

Mauro syö paljon hävikkiruokaamme. Koska syömme paljon kalaa, on onni, että se on myös Mauron herkkua. Maurolle kelpaavat päät, rangat ja nahat. Ah, mitä herkkua. Usein ostamme kaupan kalatiskiltä Maurolle näitä perkeitä, ja teemme siinä hyvän työn kaupankin hävikkiä silmälläpitäen.


Ideaalitapauksessa bioroskikseen päätyisi vain kuoria ja kahvinpuruja. Tätä kohti! Bioroskiksen täyttymistahtia tarkkailemalla näkee nopeasti, miten hommassa onnistuu. Jos keksitte antaa minulle lisää vinkkejä siihen, miten hävikkiä voi vähentää, kertokaa!

Kaikille lukijoille suurkiitokset kuluneesta vuodesta - ihanaa kun olette olemassa - ja oikein onnistunutta vuodenvaihdetta!

Uusin lupauksin,

24 kommenttia:

  1. Hieno lupaus uudelle vuodelle! Minullahan tämä ruokahävikin vähentäminen on ollut vuosittaisella ekopaasto -listallani jo tovin ja kyllä sen vaikutukset myös näkyvät; meille kävi tänä jouluna samoin kuin teillä - pois heitettäviä ruokia ei juurikaan jäänyt. Paitsi joululimpun jämät - ja tämänkin olisin hyvin voinut ennakoida, jos olisin hiemankin miettinyt etukäteen;)
    Edelleenkin suurin haasteeni on pitää isäntä kurissa ruokakaupassa ja silloin, kun yhdessä kaupassa käymme, tämä onnistuukin. Mutta kun hän käy yksin, tulee huteja. Ja pikku hiljaa olen oppinut itse muistamaan, että meidän huushollissamme asuu vakituisesti enää 2 henkilöä enkä osta enää armeijalle.
    Vinkkejä en sinulle osaa antaa - jokaisella perheellä on omat ruokatottumuksensa ja tapansa ja se, mikä sopii toiselle, ei sovi kaikille.
    Oikein hyvää ja valoisaa uutta vuotta sinulle ja perheellesi, Pilvi <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, olet hyvä esimerkki: hienoa kuulla, että asiaan paneutuminen tuottaa tulosta. Minulla on ollut ihan sama opettelu, kun olemme kaksin saaressa, että ei tarvitse tehdä ruokaa armeijalle :). Arjessa tulee toki tarpeeseen laittaa isoja määriä ja mitään ei koskaan patojen pohhille jää, kun taloudessa asuu kaksi minua ja Mikkoa isompaa syöppöä, joilla on pohjattomat vatsat. Kun he muuttavat pois, muuttuu ruuan hankinta aikalailla :). Kiitos samoin sinulle!!

      Poista
  2. Ihanaa Pilvi, tämä on yksi lempiaiheeni! Meillä hävikkiä vähennetään arkena sillä, että kaikki eivät aina syö samaa lämmintä ruokaa, vaan yleensä on aina muutamalle jotain vanhaa jäljellä. Samalla osa saa valita mieluisimpia ruokia...
    Leipien suhteen pakastin on ihan ykkönen. Tosin pakastus täytyy muistaa tehdä heti tuoreena, että leipä on hyvää. Muutenkin pakastinta voi hyödyntää aika monen ruuan kanssa. Juttelin tästä juuri yksin asuvan äitini kanssa.
    Ihanaa vuoden vaihdetta sinulle ja perheellesi! Tänään paistaa aurinko ihanasti täällä etelässäkin!

    VastaaPoista
  3. ps. Hevi-osastolla smoothiet ovat ykkönen! Smoothieen saa tummuneet hedelmät ja salaatin jämät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nonna, ja hauska kuulla, että sielläkin mietitään samaa asiaa - ja toteutetaan! Pitää alkaa hyödyntää pakastinta leivissä, kalan kanssa usein laitamme puolet ostoksista heti tuoreena pakkaseen. Smoothie-vinkki on myös täällä käytössä! Pakastettujen ruokien suhteen pitää muuten myös olla tarkkana, olen huomannut, etteivät ruuat hautaudu sinne. Hyvin kun merkkaa rasiat, se auttaa.

      Poista
  4. Eipä totisesti olisi pahitteeksi samanmoinen lupaus täälläkään!
    Ihanaa uutta vuotta sinne ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eko-, eettisyys- ja taloussyistä suosittelen :) Kiitos samiin!

      Poista
  5. Onpa erinomaisen hyvä lupaus ja tavoite. Olen itse ajatuksen tasolla myös tiedostanut asian. Ei olisi pahitteeksi tehdä lupaustakaan :)
    Meillä jääkaapin ylläpitoa ja hävikkiä on vähentänyt siirtyminen kokonaan kauppakassipalveluun. Tilaamme ostokset kerran viikossa ja näin koko touhu on suunnitellumpaa. Eikä tule tehtyä heräteostoksia. Paitsi silloin kun kerran kolmessa kuukaudessa piipahtaa kauppaan - yhtäkkiä "tarvitseekin" kaikkea mahdollista. No mutta, hävikkiä ainakin on tullut paljon vähemmän, kun suunnittelen etukäteen viikon ostokset ja ruuat.
    Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi vuoteen 2018!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hyvältä, uskon että tilaamalla hävikki pienenee! Olen välillä kokeillut tilaamista, mutta jostain syystä en pysty tuohon viikkomietintään... johtunee ehkä siitä, että meillä useampi henkilö tekee ruokaa. Niinpä yritämme näillä muilla metodeilla :). Kiitos samoin sinulle Saara!

      Poista
  6. Leivän pakastaminen on hyvä keino. Valmiiksi viipaloituna, viipaleet niin, että irtoavat toisistaan. Sieltä tarvittava määrä lämpimään uuniin tai leivänpaahtimeen, niin saa leivän tuoksun tupaan plussana :) Hyvää uutta vuotta sinulle Pilvi! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Erittäin hyvä vinkki tämä! Näin teen jatkossa :). Kiitos samoin, Viherrilli

      Poista
  7. Tämäpä vasta mukava aihe! :)
    Vaalean leivän osalta voisin antaa vinkiksi meillä käytössä olevan hukkakikan.
    Kun leipä alkaa kuivua leikkaan veitsellä siivuista pieniä kuutioita.Ne ilmavaan astiaan kuivumaan korpuiksi.Korppukuutioita kun pyöräyttää hyvässä oliiviöljyssä ja valkosipulissa/ yrteissä pannulla sinulla on maukkaat homemade krutongit keittoon tai salaattiin.Ja säilyvät hyvin lasipurkissa.Toinen meillä köytössä oleva tapa on laittaa leipäviipaleet kuivumaan korpuiksi lautaselle ja sitten myllyn läpi korppujauhoksi.
    Kurkun osto päättyy meillä syksyyn, sitten se rupeaa maistumaan kalalta, eikä ole kenenkään mieleen. :)Myös isojen tomaattien osto loppuu, kun muuttuvat kitkeriksi ja siirrymme makeisiin kirsikkatomaatteihin, myös leivän päälisinä.
    Oikeastaan meillä ruokahävikki on minimaalista.Kaikkea voi laittaa keittoihin, mitä jämiä jääkaapista löytyneekään.Minä tykkään ihan hirmusti loihtia jämistä maukasta ruokaa.:)
    Joulun suhteen meillä ollaan otettu myös järki kauniiseen käteen.Noin kolmena jouluna olen vähentänyt nyt joka kerralla syötäviä.Jäljellä ovat enää ne, joista kaikki tykkäävät ja hävikkiä ei synny.Ei enää laatikoita, joita jokainen ottaa maksimissaan ruokalusikallisen ja loput kuivuvat jääkaapissa viikon.Ei herneitä, ei mitään turhaa vain sen takia, että se "kuuluu" joulupöytään.
    Meillä rakastetaan kalapöytää.Sillit,lohi jne.Siihen enää panostamme.:) Ja ähky on kutakuinkin taattu jo siitäkin.Kalat,keitetyt perunat ja itse tehty sienisalaatti riittävät.

    Ihanat rauhaisat kuvat!
    Kiitos Pilvi ja mukavaa vuoden viimeistä iltaa! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mielenkiintoinen kommentti ja henkii kokemuksen tuomaa järkevyyttä! Tällä tiellä ollaan täälläkin. Meidän perheen jouluherkkua ovat juuri nuo laatikot mutta on tärkeää pitää varansa, ettei juuri siksi tee ylisuuria määriä. Nyt suurin osa ruuista loppui joulupäivänä, joten katson onnistuneeni - jee :). Ja sama pitää vielä saavuttaa normiarjessa. Minäkin keittelen silloin tällöin keittoja jääkaapin jäännöksistä. On se uskomatonta, miten hyviä ruokia sitä saa taiottua, vaikkei ole käynyt varta vasten kaupassa ollenkaan. Ehkä pitäisi ottaa ihan vakijutuksi se, että kerran viikossa tekee ko. jämäruokaa, niin ei pääse kertymään mitään! Ja, kurkut ja tomaatit nyt myös minimiin täällä. Kiitos esimerkistäsi!

      Poista
  8. Mirjam-Matilda antoikin jo tuossa yllä erinomaisia vinkkejä. Itse olen lisäksi tehnyt niin, että ruokakaapissa kaikki on järjestely tietyille "nimikkohyllyille". Yhdellä silmäyksellä huomaa, mitä ruokaa on paljon jäljellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä! Erittäin hyvä vinkki myös sinulta: jääkaapin järjestys on kaiken a ja o. Tähän asti on tullut perattua jääkaappia liian harvoin ja järjestyksen pito ollut vähän niin ja näin. Tässä pitää petrata!

      Poista
  9. Tähän lupaukseen vois kyllä yhtyä. Kiitos teille kuluneesta vuodesta ja aina on hyvä toivottaa parempaa uutta vuotta! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, kiitos! Parempi jos vielä tulee, mitä siitä seuraakaan? ;) Samoin sinulle!

      Poista
  10. Ihan loistava lupaus! Tuon voisin omia myös itselleni, koska ostan edelleen "suurpeerheen" verran ruokaa, vaikka meitä istuu ruokapöydässä pääsääntöisesti kolme. Ostan liikaa, valmistan liikaa ja aina jää kompostillekin ruokittavaa - ei hyvä.
    Ihanaa alkavaa vuotta sinne teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nyt voitaisiin kunnostautua yhdessä :). Yksi vinkki liikaa ruokaa laittavalle voisi olla se, että kun valmistaa ruokaa, pistää siitä heti sivuun ja pakkaseen yhden ihmisen lounasannoksen... Kai se pohjimmiltaan lähtee noista ostoksista, mutta kumman kangistunut olen ainakin minä tottumuksiini! Uskon kuitenkin, että kun asian tiedostan, pystyn muuttamaan tapojani.

      Poista
  11. Kuulostaa hyvältä tuo ruokahävikin pienentäminen. Joulu on aina ollut minulle hankalaa aikaa. Luulin kaikkea tarvitaan ja paljon. Nyt olimme joulun kahdestaan ja ruokaa ei juurikaan jäänyt. Tytär kävi syömassä aattona ja toisen tyttären perheessä kävimme kahvilla ja lahjojen avaamista katsomassa. Laatikot mtein tyttärenkin perheeseen, rosollia en tehnyt kun sitä ei kukaan syö, enkä leiponut pipareita. Meillä pitää olla kotona tehtyä lanttulaatikkoa ja perunalaatikkoa. kylmäsavulohta ja maksapateeta, sekä leivonnaisista daimpipareita ja Hanna-tädin kakkuja.
    Käyn kaupassa yleensä kerran viikossa ja ostan enemmän. Ruokaa jää pakasteeseen ja leivät pakastan aina. Mies yksin kaupassa eiole meilläkään hyvä juttu. Aina tulee heräteostoja. Tarkempi pitäisi minunkin olla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Uskon, että jokaisella on tässä parantamisen varaa - hyvä, kun tulee asiaa välillä mietittyä! Ja joulu tunnetusti on aikaa, jolloin hävikki on suurinta, eli hyvä, jos sielläkin on onnistuttu pysymään aisoissa määrien kanssa :). Mutta tärkeintähän on hävikin vähentäminen arjessa ja varmaankin kerran jos ruokakaupassa käy, tulee jo aika hyvin käytettyä ostokset viikon aikana. Nauratti tuo kommentti, että mies yksin kaupassa ei ole hyvä asia. :)) Jotenkin pitää saada nuo miehetkin ajattelemaan asiaa, itse kullakin meillä on tottumuksemme kaupassa.

      Minäkin vaadin joulupöytään itsetehdyt peruna- ja lanttulaatikot. Joskus ajattelin, että ne on vaikeita valmistaa, mutta sitten kun olen itse kokeillut, illuusio vaikeudesta on karissut huomatessani, että helpompaa olekaan kuin laatikoiden teko. Rosollin määrää olemme vuosi vuodelta vähentäneet ja vaikka itsekin tykkään sitä lusikallisen lautaselleni ottaa, aina sitä vaan tulee tehtyä liikaa! Ensi vuonna kyllä täytyy muistaa tämä vieläkin paremmin.

      Poista
  12. Hyvää ja antoisaa alkanutta vuotta. Ruokahävikistä kerron yhden oman konstini. Uuden ruokatarvikkeen ostan kaupasta vasta sitten kun edellinen on loppunut. Säilyviä saatan ostaa ns. etukäteen mutta tuoreita en. Tulee tehokkaammin käytettyä jo kaapeissa olevat pois. Leivän kanssa en ole oikein ratkaissut miten vähentää hävikkiä. Tumman saan sentään kuivattu tyttären hevoselle. Kaikki leipä ei ole hyvää pakastimen kautta käyneenä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helppo tapa tuo ja hyvä olla käytössä ihan jokaisella kauppareissulla! Vaalea leipä enemmän meilläkin on ongelma, ruisleipää paitsi syödään meillä enemmän, sen pakastaminen onnistuu paremmin. Usein leipätiskeiltä saa kuitenkin myös puolikkaita, joten olen päättänyt kokeilla enenevässä määrin tätä vaaleiden kanssa!

      Poista
  13. Tämä on tärkeä ja aina ajankohtainen aihe! Meillä pakastin on suurin ruokahävikin vähentäjä. Teen yleensä isoja annoksia ruokia tarkoituksella. Siitä syömme lasten kanssa vähintään kaksi kertaa, miehelle seuraavaksi päiväksi töihin ruoka-annos ja joskus ruokaa riittää vielä pakkaseenkin asti. Niinä päivinä, kun ei huvita laittaa ruokaa, pakkasessa olevat jämäruuat ovat ihana löytö ja ne eivät meillä tosiaan jää pakkaseen lojumaan. Meillä harastetaan myös tuota, että kaikilla ei välttämättä ole samaa ruokaa. Jos jääkaapista tai pakkasesta löytyy pieniä eriä useampaa jämäruokalajia, niin ne jaetaan niin, että kukin saa sitä, mistä eniten tykkää.

    Leipää laitan aina heti oston jälkeen pakkaseen ja jätän kutakin lajia vain sen verran, kun tiedän, että parin päivän sisällä tarvitaan ja pakkasesta otetaan aina täydennystä. Yleensä ostamme valmiiksi viipaloituja pussileipiä, kuten ruispaloja ja kaurapuikulaa, ja ne eivät ainakaan mene huonoksi pakastimessa.

    Koska inhoamme kaupassakäyntiä ja kaupat ovat kaukana, pyrimme käymään vain kerran viikossa kaupassa. Ostamme siis aina paljon ruokaa kerralla. Tästä syystä melkein kaikkea on oltava uusi paketti odottamassa. Meillä siis juuri päin vastoin kuin Katjalla tuossa yllä. :D Käyn säännöllisesti kaikki kaapit läpi, joten tiedän aika hyvin, milloin mikäkin menee vanhaksi ja osaan käyttää ruokatavarat ennen sitä.

    Osan lihoista ja kaloista laitan heti oston jälkeen pakkaseen ja otan sieltä, kun tarvitsen. Hedelmiä, kasviksia ja maitotuotteita ostan sen verran, kun tiedän niitä menevän. Hävikkiä syntyy hyvin vähän, koska en kestä ruuan laittamista roskiin. Pehmenneistä hedelmistä syntyy pirtelöä, maustamaton jogurtti menee myös pirtelöihin ja osan pirtelöstä laitan vielä lapsille tikkujäätelöiksi pakkaseen. Vanhentumassa olevasta maidosta syntyy pannari, ylijääneestä perunamuusista rieskoja jne.

    Kaikenlaisia rahansäästövinkkejä sitä on tässä kotiäitivuosina oppinut ja meillä ruokahävikki on saatu näin hyvin minimiin. :)

    Ihanaa vuotta 2018!

    VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...