sunnuntai 29. tammikuuta 2017

Hyvinvointipolku

Kelirikkokausi on tänä talvena sahaavampi kuin viime vuosina; kulku saareen on pahasti estynyt. Me voimme vain haaveilla saareen pääsystä, mutta lähinaapuri ystävällisesti lähetti meille muutamia kuvia lahdeltamme käydessään hydrokopterilla katsomassa, onko päällisin puolin kaikki paikoillaan. Ja olihan siellä. Näyttää ihan keväiseltä, ihmeen vähän lunta metsässä. Kiitos, nämä kuvat oli kiva saada!


Toisaalta, nyt on ollut aikaa pohdiskella ihan muita. Otsikko ei taatusti yhdellä postauksella tyhjene, joten kirjoittelen harvakseltaan päivittyvään blogiin seuraavaksi siitä, mitä kovasti paljon pyörittelen mielessäni ja yritän toteuttaa päivittäin. Kyse on pitkästä polusta, jonka aloitin reilu vuosi sitten. Ehkä ensimmäisistä tuloksista voi jo "raportoida".

Asiat ovat edenneet askel askeleelta. Iso elämänprojektimme saaressa on ollut asteittaisen muutoksen ytimessä - jopa katalysaattorina vauhdittamassa ajatuksiani ja tekemässä monista pyrkimyksistä tai arvovalinnoista totta. Omasta mielestäni ilman tätä olisin melkolailla eri ihminen. Tausta on siten laajempi, mutta 1,5 vuotta sitten konkreettisesti päätin, että arjen hallinta ja hyvinvointi kaipaavat pientä päivitystä, vaikka ihan retuperällä en ollut silloinkaan.

Tähän kaikkeen liittyy:

a) puhdas ravinto ja arkiset valinnat siinä, mitä suustani pistän alas tai mitä jääkaappiimme ostetaan
b) fyysisen materian vähentäminen ja elinympäristön muokkaaminen energisoivaksi
c) ajan hallinta erityisesti töissä sekä työn ja vapaa-ajan tasapaino
d) kestävä taloudenpito ja vähäisempi kuluttaminen

Monissa asioissa on paljon opeteltavaa. Matka on niinsanotusti kesken. Luulen kuitenkin, että teen pienen postaussarjan näistä kaikista; mitä käytännössä olen tehnyt/muuttanut. Pisimmälle olen päässyt ravinnon suhteen ja muutos koko perheen terveydessä on ollut konkreettinen. Onnistumisia olen myös saanut kokea ajanhallinnassa. Jo pidempään tarkastelun alla ovat olleet kulutusasiat - viime aikoina myös olemassa olevat tavarat.

Te lukijat, joita kyseiset asiat kiinnostavat, pysykää kuulolla, sillä neljän osa-alueen juttusarja alkaa seuraavasta postauksesta.

Välikommentti: saisiko toivoa joko pysyvää -3 astetta tai pysyvää +3, mutta ei pysyvää -2 - +2, mikä pitää meren jäässä mutta jäät heikkoina?


Pohdintojani on vauhdittanut hauska, monipuolinen opus nimeltä Biohakkerin käsikirja. Moni luulee, että biohakkerointi liittyy kehon ominaisuuksien digitaaliseen mittaamiseen, mutta eniten se kertoo siitä, minkälaisilla arjen valinnoilla voi vaikuttaa oman kehon fyysiseen hyvinvointiin ja sitä kautta mielen hyvinvointiin, tai esimerkiksi, miten oman ympäristön voi muokata itselle ihanteelliseksi. Monia kirjan suosittelemia elintapoja olen näköjään jo toteuttanut ihan intuitiivisesti, mutta aina on skarpattavaa ja uusi tieto tervetullutta, joten kirjan pointit ovat tuottaneet uusia ahaa-elämyksiä. Palaan näihin myöhemmissä päivityksissä, mutta jo tässä vaiheessa suosittelen kirjan hankintaa kaikille kokonaisvaltaisesta hyvinvoinnistaan kiinnostuneille!


Terveisin,

Biohakkeri-
   

32 kommenttia:

 1. Kiitos kirjavinkistä, tuo pitää lukea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo suosittelen hankintaa tai lainaamista ja lukea kannattaa valikoiden. Käsikirja on aikamoinen tiiliskivi, mutta itse lueskelen sitä vähän sekaisin sieltä täältä mistä kulloinkin tekee mieli lukea.

   Poista
 2. Kiinnostava aihe tämä sinun hyvinvointipolkusi! Mielenkiinnolla odotan postauksia.
  Voin vain kuvitella, miten tylsää on tämä aika vuodesta, kun ei ole kunnon jäitä ja saareen tekisi jo mieli. Itse huomasin muutama päivä sitten, että yhtään en ole ehtinyt kaipailla kesäkotielämää...
  ps. Mulla inkiväärishotti juuri valmistui ja uunissa siemennäkkäriä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva! Ai ai, mitä terveysherkkuja siellä :)

   Poista
 3. Mielenkiinnolla odotan!!
  täällä kans tuota polkua taaperretaan...välillä innosta hihkuen, välillä kuin syvällä suossa raahautuen :D
  Mutta menossa mukana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sanos muuta. Mullakin tuli pientä takapakkia tuossa loppuvuodesta kaikista hyvistä aikomuksistani huolimatta, mutta nyt taas intoa puhkuen eteenpäin. Sellaista se on!

   Poista
 4. Ihana lähinaapuri!
  Ajatuksia herättävä postaus.Olen itsekin omanlaisellani polulla hyvinvointia kohti.
  Jään mielenkiinnolla seuraamaan postauksiasi.
  Elintapojaan muuttamalla saa aika nopeasti konkreettista muutosta aikaan itsessään.Olen pitkään kärsinyt turvotuksesta ja epämukavasta olosta.
  Olen nyt minimoinut sokerin ja vaaleiden jauhojen käytön.Olemme myös siirtyneet liha-kala-kana/kasvis ravintoon ja jättäneet perunat ja makaronit ja riisin hyvin vähälle.Molkosania nautin päivittäin ja olo on jo ihan erilainen.Kun suolisto on kunnossa, pitkälti voi hyvin myös kokonaisvaltaisesti.Myös henkisellä polulla olen kohti sisäistä rauhaa ja toivetta siitä, että saisin tukkiutuneet luovuuden venttiilit taas avautumaan.Vuorotteluvapaa antaa mahdollisuuden pysähtyä ja mietiskellä mitä minusta isona tulee.
  Olen keräilijäluonne ja tavara ei ole minulle ongelmaksi. Tällä tarkoitan, että olen onnellinen tavaroitteni keskellä ja menisin kohti ei minulle luontaista, jos raakaisin kaiken pois.Pieni boheemisuus inspiroi minua ja överi- järjestys ja askeettisuus surullistaisi.Ymmärrän toki, että materia ei tuo onnea ja pitäisi enemmän kasvattaa sitä henkistä puolta, mutta esteetikkonakin minulla on oltava oma pikku krääsänpaljouteni.Mutta suunnitteilla on minullakin iso inventaario vuorottelun alussa.Haluan kaikelle kauniille enemmän tilaa ympärilleen, jolloin ne pääsevät enemmän oikeuksiinsa.Ja voin myös paremmin, jos kaikella on oma paikkansa, josta ne helposti löytää.Ja kaapit ovat järjestyksessä.
  Kuluttamisessa olen ollutkin jo pitkään suht eettinen.Minun ei tarvitse ostaa juuri koskaan uutta.Kirparit ovat minun putiikkejani.Ostan 90% vaatteistanikin käytettyinä.Ja toisesta päästä lähtee takaisin kiertoon, jos ei tulekkaan käytettyä.Jos pääsen asumaan kokonaan maalle joku kaunis päivä, luulen, että kuluttamiseni loppuu jokseenkin kokonaan ihan itsestäänkin.
  Aihe oli niin mielenkiintoinen, että tulikin tässä avauduttua oikein kunnolla. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun avauduit! Olemme kaikki erilaisia joten on tosi tärkeää, että sitä löytää hyvän, yksilöllisen tasapainon juuri omassa elämässään. Toiselle täydellinen minimalismi ja toiselle tavaranpaljous ovat unelmien ympäristö. Suoliston hyvinvoinnin allekirjoitan täysin ja esim sokerin suhteen on meilläkin tehty huima vähennys. Katsotaan, mitä kaikkea tuleekaan kirjoiteltua näistä sitten seuraaviin postauksiin :).

   Poista
 5. Voin vain kuvitella, miten turhauttaa tämä kelirikkoaika :/ Vaikka tietää ohimeneväksi, niin eihän se aina sitä katso. Ärsyttävää, ettette nyt pääse rakkaaseen paikkaan. Ihanasti tehty naapurilta, että laittoi kuvat ❤

  Hyvinvointiin panostaminen ei varmasti koskaan mene hukkaan. Uskon että on mielenkiintoisia postauksia tuloillaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niin oli - vähän kuvat lievittivät ikävää :).
   Just niin. Uskon, että kun voi itse hyvin, on sitä mukavampi ihminen myös ympäristölleen. Näin minä ainakin ajattelen, koska uskon kovasti tuohon kokonaisvaltaisuuteen. Sitä ei ole vain pelkkä kroppa ja mieli erikseen vaan yhdessä molempien puolien pitää pelata. Molempiin kannattaa siten satsata, ei vain jompaan kumpaan.

   Poista
 6. Kuulostaa mielenkiintoiselta! Innolla jään odottamaan tulevia postauksiasi tästä(kin) aiheesta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, katsotaan mitä saan aikaiseksi :)

   Poista
 7. Kyllä kelpaa! Kiitos :-) Odotan innolla tätä! Samoja juttuja itsekin tässä olen mennyt läpi ja osittain käynnistelen. Projekti on hidas, mutta se on tuottanut jo konkreettista tulosta. Väsyneenä ei onnistu, mutta odotan, että saan taas piristystä, kun pääsen vähän omaan rutiiniaikatauluuni enemmän käsiksi tulevasta viikosta alkaen.. Säätoiveille peukut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä vaan väistämättäkin tulee sellaisia väsymys- ja kiirekausia, mutta oma toiveeni on, että pääosin olisi elämä hyvässä hallinnassa, koska silloin kestää myös noiden "rääpimisvaiheiden" yli paremmin :). Kiitos, peukut on pystyssä täälläkin!

   Poista
 8. Kyllä olleet melko sahaavat kelit tänä(kin) talvena. Muakin se ärsyttää, mutta arvaan joo, että teitä se ärsyttää paljon enemmän. No, kohta on kevät...ehkä...

  Odotan mielenkiinnolla hyvinvointipostauksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin on! Kaikkein epämieluisin on takatalvi, joten ei pliis -10 astetta sitten enää huhtikuussa!! Ryhdyn ihan pian ajattelemaan ääneen, tai oikeastaan sormillani tässä tapauksessa, joten katsotaan, minkälaisia raapustuksia saan tuosta aiheesta aikaan :).

   Poista
 9. Onpa mielenkiintoisen oloinen kirja! Odotan innolla tulevia postauksia, jos vaikka inspiroituisi taas itsekin.
  Nimim. Taas itsensä sokerikoukkuun saanut hormonihirviö

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo on mielenkiintoinen kirja. Varmaan jossain määrin tulen kertomaan siitä siltä varalta että ihan kaikki eivät tätä tiiliskiveä aio hankkia. Toivottavasti osaan poimia parhaat palat - ja nimenomaan sellaiset, mitä jo itse olen kokeillut. Vähän vielä itsellenikin on arvoitus, että mitäs tässä juttusarjassa tuleman pitää :).

   Poista
  2. Ai niin ja tsot tsot tuon sokerin kanssa ;). On se kyllä semmoinen koukuttaja, mutta onneksi siitä pääsee pienellä vieroituksella kyllä tarvittaessa eroonkin siinä missä on sen vangiksi antautunut ;)

   Poista
 10. Ihan loistavaa Pilvi! Pistän heti neliosasisen juttusarjan tilaukseen :). Niinkuin tiedätkin, niin samoja ajatuspolkuja tallataan..

  Pakko tunnustaa, että itse olisin varmasti ohittanut Biohakkerin käsikirjan, koska mulle olis syntynyt siitä mielleyhtymä mustilla erikoislaseilla ja sormuksella varustettuun Teemu Arinaan (jonka puheita olen joskus koittanut kuunnella radiosta automatkalla, mutta olen tylsistynyt kesken kaiken, koska on pyyhkinyt niin yli hilseen). Että kiitos kun annoit kirjalle mahdollisuuden :). Jahka saan tällä hetkellä kesken olevan Sisäisen motivaation käsikirjan luettua, saatan etsiä ton käsiini.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hee, kiva kun huomasit lupaukseni :). Joo, sama juttu Teemu Arinan suhteen, vaikka itse pidän hänen tyyliään hauskana. Luulen, että hänellä on pieni pilke silmäkulmassa noiden laitteiden kanssa. Näin yhden luennon ja mentiin aika utopistisissa sfääreissä, kun tyyppi lähetti kehostaan screenille antureiden kautta dataa… Mutta tosiaan kirja on ihan muuta, eli taviksen käsikirja. Ehkä hieman luettelomainen, mutta toisaalta nopealukuinen. Olen lukenut nyt 80 % eikä yhtäkään laitetta ole tuputettu ratkaisuksi! Se on mielestäni aika hyvin, joten uskallan edelleen suositella sitä sinulle. Palataan näihin :)

   Poista
 11. Kyllä näyttää keväiseltä Idurissa, nyt vain toivomme kevään tulevan nopeasti!
  Kuullostaa hyvältä ja odotan mielenkiinnolla tulevia postauksia. Itse olen myös yrittänyt rakentaa jonkinlaista hyvinvointipolkua. Matka on hidas ja opeteltavaa on paljon. Jotkin asiat vaativat paljon harjoitusta. Olen syksystä asti opetellut taas uutta asiaa ja mitä upeaa se on tuonut tullessaan. Ruokavalio on ollut jo vuosia minulle tärkein hyvinvoinninlähde. Kyllä sinun kanssa riittäisi keskustelemista, monestakin aiheesta :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa kiva kuulla, niin samansuuntaisia ajatuksia. Olen samaa mieltä, että kyllä pitäisi päästä turisemaan :)).

   Poista
 12. Kovin on keväisen näköistä Idurissa. Mutta saaristossa lumet sulavat varmaan ensimmäisenä. Tulisi nyt se oikea talvi pian, että sitten päästäisiin siihen odotettuun kevääseen jo mieluusti maaliskuun lopuilla.
  Hyvinvointiasioita on agendalla. Jään mielenkiinnolla seuraamaan. Biohakkerin käsikirjaa olen usein nähnyt facessa, mutta olen ennakkoluuloisesti kuvitellut sen olevan tylsää mittaamista. Ilmeisesti olen ollut ihan väärässä. Kuulun enempi intuitiivisten joukkoon, mutta kait jotakin faktaa on ihan hyvä osata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos viestistäsi Irene. Olin myös ennakkoluuloinen biohakkeri-kirjan suhteen, mutta yllätyin positiivisesti. Mutta faktalinjalla kirja menee, eli aika paljon tutkimustietoa ja biokemiaa. Juuri nyt itseäni kiinnostaa kovasti :). Joo, talvea tai kunnon kevättä odotellessa!

   Poista
 13. Jään kiinnostuksella odottamaan!

  VastaaPoista
 14. Samanlaiset ajatukset ovat olleet pinnalla myös täällä. Ravinnon ja kuluttamisen suhteen etenkin. Mutta aina se ei ole helppoa... Mielenkiinnolla odotan raporttejasi!

  Ah, mäkin haluaisin jo meidän saareen♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan minkälaisen raportin saan aikaiseksi ;). NÄin alkuvuodesta on kiva tehdä pientä ryhtiliikettä ja tarkastella tottumuksiaan, vaikka ei tosiaan ole aina helppoa noudattaa kaikkia ideaaliohjeita!

   Poista
 15. Näytät olevan menossa hienoon suuntaan hyvinvointisuunnitelmasi kanssa! Olen muuten ihan samaa mieltä noista lämpötiloista, lähinnä siitä näkökulmasta, että meidän pikkuinen hiekkatie muuttuu näillä keleillä ihan mahdottomaksi. Se on peiljäässä, eikä siitä meinaa päästä läpi autolla luisumatta ojaan. Kävelylenkitkin se tekee hankalaksi, kurjaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kiitos :). Aika oudot säät ne vaan jatkuvat :(. Täälläkin taas plussan puolella, mutta maanantaille on yhtäkkiä luvassa paukkupakkanen. Ei taida yksittäinen pakkaspäivä riittää talvea tuomaan kuitenkaan.

   Poista
 16. Onnea uusiin juttuihin! Jään kuulolle. :)

  -Ruut

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...