lauantai 25. tammikuuta 2014

Etsivä löytää


Vähän raamatullinen tuo otsikko, mutta niin osuva, että sitä oli vaan käytettävä. Olen vaivihkaa etiskellyt sellaista korvallista tai kahvallista kynttilänjalkaa, messinkisenä tai muusta metallista valmistettua. Ne olivat tavallisia käyttöesineitä Suomessa ennen sähkön tuloa, koska niitä kantoi helposti sisätiloissa liikkuessaan mukanaan. Onko tällä esineellä jokin ihan oma nimi? Tietääkö kukaan?! 

Ilmeisesti korvalliset kynttilänjalat ovat nykyisin harvinaisia, ainakin sielläpäin missä minä liikun, koska itselleni ei ole tullut yhtäkään vastaan sen jälkeen kun ainakin yli vuosi sitten ensimmäisen kerran ajattelin, että ne sopisivat meille melkeinpä jokaiseen käyttörakennukseen: kesäkeittiön tulevalle pitkälle pitopöydälle, rantamökkiin tai myöhemmin tietenkin päätaloonkin. Joissain blogeissa olen ihaillut ja nähnyt muiden kyllä omistavan niitä.

Tänään kunnostauduin toteuttamaan suunnitelman, joka on odottanut tekijäänsä jo liiankin pitkään. Otin itsepalvelukirppikseltä pöydän pariksi viikoksi ja sain vietyä muutaman kassillisen erinäisiä kotikaapeista ja Idurin nurkista löytyneitä, myyntiin kelpaavia astioita ja vaatteita.

Ja kas, saatuani omat tavarani esille havaitsin toisella myyntipöydällä kauniit kupariset korvalliset kynttilänjalat! Pyörittelin niitä pitkään ja mietin, että raaskinko maksaa niistä pyydetyn 7 € / kpl. Kävin vuoden mittaiset ajatukset läpi ja totesin itselleni: Kovasti tällaiset kyllä haluaisin. Saisin yhden sijaan parin. Lisäplussaa on, että ne ovat kuparia. Tosi hienot. Ehkä 14 € yhteensä ei olisi liikaa...Sitten huomasin, että pöydän kaikki tavarat ovat 70 %:n alennuksessa! :))) Sen nähtyäni ostopäätös oli helppo sinetöidä. 2.10 € per kuparijalka tuntuu kyllä siltä kun olisi saanut melkein ilmaiseksi.


Pohjassa oli jopa vanhan oloinen tarra, jossa lukee 'Käsintehtyä kuparia' ja pajan nimi. No, en haksahda siihen, että nämä ovat mitään antiikkia, mutta kivat ne ovat ja kupariset, jee.Kärsivällisesti kun jaksaa etsiä, voi yllättyä ja ilahtua, kun etsintä tuottaakin tuloksen :)


46 kommenttia:

 1. Hienoa, että löysit etsimäsi kynttilänjalat!! Sopivat varmasti täydellisesti vanhan mökin tunnelmaan :))

  VastaaPoista
 2. Hieno löytö. Mulla on yksi messinkinen, aika raskas, ja tykkään siitä tosi paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon! Joskus kauan kauan sitten haaveilin tällaista jo meidän veneeseen ja välillä jo olen unohtanutkin koko esineen kauneuden. Nyt onneksi tärppäsi!

   Poista
 3. Tosi hienot! Minä löysin taannoin kirpparilta tinaiset vastaavat, mutta niissä on vain simppelit korvat irman koristuskoukeroita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Mulle olisi kelvannut ihan mitkä vaan :) Nämä oli ensimmäiset vastaan tulevat ja olen vain nyt tooosi ilostunut niistä!

   Poista
 4. Minullakin on yksi messinkinen "korvallinen" kynttilänjalka. Sinun löytösi ovat ehkä himpun verran koristeellisemmat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen etsinyt juuri messinkisiä, sellaisia ihan simppeleitä. Niitä varmaan on eniten. No, en ole mikään asiantuntija. Nämä ovat vähän koristeelliset - onneksi ei liian ;)

   Poista
 5. En muista ainakaan nyt muuta nimeä kuin yökynttilänjalka. Kauniit :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, nattljusstake esiintyy ruotsinkielessä, mutta tuntuu, että sana ei ole yhtä yleinen suomeksi. Kiva kun muistit, laitan korvan taakse!

   Poista
 6. Mahtava tunne, kun jotain on etsinyt ja halunnut ja sellainen tulee vastaan täydellisellä hetkellä ja hinnalla. Ihanat kynttilänjalat, voisin ottaa samanlaiset! Muistan kun pienenä ihailin miten jännittävältää näyttää kun Muumeissa kävellään pimeässä talossa tuollainen kädessä, ja samaa mietin nykyään kun pojan kanssa Muumeja katsellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä! Kuvailit tunnelman, jossa näiden kanssa käveleskellään pilkkopimeässä ihan täydellisesti! Juuri sama muumi-fiilis tulee, kun ajattelee näiden käyttöä. Ehkä juuri siitä syystä olenkin näitä niin etsinyt (en tosin muumit mielessä). Riemukas tunne tosiaan tuli, kun nämä osuivat silmiini :)

   Poista
 7. Kävipä tuuri! Minulla on vain savinen korvakynttilänjalka, mutta tykkään siitä kovin. Ja sähkökatkon aikana kävelen mieluummin kynttilän kuin myrskylyhdyn tai taskulampun kanssa, vaikka liekkiä pitääkin varjella. Se pakottaa kävelemään rauhallisen arvokkaasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällainen perinteinen muoto on tosi kaunis, oli materiaali sitten mikä tahansa.

   Ai että, näen jo näyn itsestäni kävelemässä tällainen kädessäni arvokkaasti pilkkopimeässä, lankut ehkä natisee vähän jalkojen alla ja muuten on ihan hiljaista ja pimeää...

   Poista
 8. Aivan mahti löytö, kuparia vieläpä. Väittäisin, että yleensäkin kuparisia jalkoja on todella harvoin liikkeellä.
  Itselläni on kaksi messinkistä yökynttilänjalkaa (ainakin siten noita kutsutaan). Niissä näyttää olevan pohjassa lappu Made in India. Maksoivat aikanaan euron kipale, olivat siis aivan käsittämättömän halvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa siis olla, että osuin harvinaiseen suoneen :) Totta, yökynttilänjalka se on! Sana muistuu mieleeni ruotsista, mutta en tiedä, käytetäänkö sitä mitenkään yleisesti, siis oikeasti, suomen kielessä. Ottaisin kyllä mielelläni tällaisia lisääkin, messinkiset kävisivät myös hyvin!

   Poista
 9. Hieno löytö - ja varsinkin, kun noita on etsinyt. Kauniisti on kupari patinoitunut. Itse etsin tuollaisia muutama vuosi sitten - enkä löytänyt. Täytyypä taas pitää silmät auki maailmalla liikkuessa.
  Oikein hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, löytö tuntuu erityisen makealta, kun se on pitkällisen etsinnän tulos. Toivottavasti löytyy sullekin jostain! ;)

   Poista
 10. Anonyymi23.45

  Ennen tehtiin käytännöllisiä esineitä. Oikeastaan tollaiset pitäs hankkia ihan jo sähkökatkonkin varalle. Noissa on iso tuo "alusta", ettei steariinit putoile matkalle ja kädensija on ehdoton kantamiseen. Nykyajan kynttilänjalkoja ei olis yhtään kiva kanniskella pimeässä. Pitääpä muistaa hankkia itsellekin tuollaiset, jos tulee jossain kirppiksellä vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, näissä yhdistyy käytännöllisyys ja kauneus, ei vain jälkimmäinen :)

   Poista
 11. Aivan ihanat, Sinua onnisti kun löysit nuo. Ja vielä parin, hienoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne kyllä kivat. Ja olisin tyytynyt yhteenkin, joten kävi tuplatuuri!

   Poista
 12. Hieno löytö ja edulliset! Minullakin on pari noita jossain, mutta enpä ole katsonut onko ne kuparia vai mitä ne on... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti, edulliset ainakin olivat! Kaivapa nyt jostain esille, vielä on vähän pimeää aikaa jäljellä :) Poikkeuksetta näissä korvakynttilänjaloissa on todella kaunis muoto, ainakin minun makuuni, joten ovat kivoja ihan sellaisenaan esille laitettavaksi.

   Poista
 13. Erinomainen löyö!! Tosi kauniit :)

  VastaaPoista
 14. Hieno löytö. Erittäin kauniit :)

  Mä löysin oman vastaavan (vähän simppelimmän) Mäntsälän osto&myyntiliikkeestä. Ostin sen pienemmän, korvattoman kanssa muutamalla eurolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä myyjät eivät ole tajunneet näiden hienoutta :)

   Poista
 15. Onpa kiva, että olet löytänyt sellaista, mitä olet toivonut löytäväsi;) Ja kauniit sitten löysitkin! Sitä tosiaan kannattaa ihan rauhassa odotella, sitä mieleistä. Aina ne vastaan tulee, ennenpitkää:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, on se kumma, että kyllä ne mieleiset jutut ihan aina jostain kulman takaa vaan tulee eteen, kun osaa rauhassa odotella ja pitää silmät auki!

   Poista
 16. Ihanat!! Tosi hienoa, että löysit ja vielä noin edullisetkin! Äidilläni on samanlaiset, tai ainakin hyvin samankaltaiset. Häneltä löytyy muitakin ihania kupariesineitä, kuten kahvipannuja. Haluaisin tuollaiset samanlaiset meidän veneeseen. Pidän todella paljon niiden ulkonäöstä ja ovathan ne oikeasti tosi käytännöllisetkin :) Messinkisetkin kävisivät oikein hyvin! Täytyy jatkaa etsimistä, sillä vihjailuista huolimatta, ei äitini ole ainakaan vielä raaskinut omistaan luopua ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä sinullakin jonain päivänä onni potkaisee ja kuulet toivomasi ehdotuksen häneltä, että veisit ne äkkiä pois hänen nurkistaan ;) Veneeseen sopii messinkisetkin mitä parhaiten. Ja olisi sopinut meidän kalastustilatyyliimmekin, mutta näillä mennään ja hyvä niin!

   Poista
 17. Täydellistä! Just noin sen pitää mennä. että etsii ja sitten kun löytää, niin onni on jotenkin ihanan iso :) Ja mikä parhainta, noilla on ihan oikeaa käyttöarvoa, vaikka ovat esineinäkin kauniita pelkällä olemassaolollaan! Ja hei, toi hinta oli jo ihan ylellinen onni ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, varsinainen superonnen tunne valtasi mieleni!! ;) Käyttöä ja kauneutta sopivassa suhteessa :)

   Poista
 18. Tunne on mahtava, kun löytää jotain mitä on pitkään etsinyt -ja saa sen halvalla!
  Itselläni on tuollaiset, mutta hopean värisinä :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, sitä ei meinaa pysyä nahoissaan... julkisella paikalla ;)
   Hopeana varmasti mielettömän kauniit. Aika monella kommentoineella tuntuu olevan tällaiset - niitähän minä tähän asti olen blogeissa vähän kateellisena ihaillutkin!

   Poista
 19. kauniit löydöt! Pidän itsekin kovasti kynttilänjaloista.

  Hassu juttu, mutta joskus ne tuovat mieleeni deja vu -kokemuksia.

  VastaaPoista
 20. Kirpparilla saattaa iskeä joskus ihan ihmeellinen, hetkellinen pihiys. Jälkikäteen vasta tajuaa asettaa pyydetyn hinnan ja tuotteen laadun oikeaan mittasuhteeseen, ja sitten yleensä harmittaa ;) Itseltä jäi yksikin valkoiseksi maalattu, upea puunoksista tehty naulakko kirpparille, kun sillä hetkellä 6 € tuntui muka liian kovalta hinnalta. Se olisi ollut meidän saunalle ihan täydellinen, ja toisessa viitekehyksessa (vaikkapa Ikeassa...) hinta olisi tuntunut ihan halvalta. Ihmeellinen tuo ihmismieli. Komiat löydöt teit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, joskus on hintataju hukassa hinnan asettajalla (yleensä), joskus ostajalle iskee ihme pihiys ;)

   Poista
 21. Anonyymi20.56

  Piian kynttilänjalka...piika heräsi aamulla muita aikaisemmin aloittamaan päivän työt. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oisko noin? Ainakin kuulostaa uskottavalta :)

   Poista
 22. Onpa kauniit kynttilänjalat! Mulla on ollut pitkään sellainen messinkitylsyys, että annoin omani pois (äidilleni), eikä messinki ole ollenkaan sytyttänyt. Nyt taas se on alkanut uudelleen lämmetä ja kyllä nyt sitten noita sun löytöjä katsellen taas herää mielihaluja messingin suuntaan.

  Noissa sun löydöissä on hirmuisen hienot yksityiskohdat. On kerrostusta suussa ja hienostunutta kaarretta kahvassa. Aivan ihanat!

  VastaaPoista
 23. Juu, messinki on nyt tosiaan kovasti in! Olen huomannut sen eniten lamppumarkkinoilla, joita olen tässä vähäsen seuraillut. Joten pyydäpä kohtapuoliin vaan ne äidiltäsi takaisin ;)

  VastaaPoista
 24. Moikkelis!Blogissani on sinulle haaste:)

  VastaaPoista
 25. Anonyymi17.29

  Myöhäinen kommentti: tuota on kutsuttu "Yöjalka" nimellä, tota kynttilän jalkaa.

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...