maanantai 20. toukokuuta 2013

Hääräilyä


Viikonloppu sujui ahkerissa ja ihanan kesäisissä merkeissä; sateet kiersivät saaren kaukaa. Mitään järisyttävää tai ikään kuin valmista jälkeä emme saaneet aikaiseksi, vaan pikemminkin paria päivää luonnehtii sellainen tasainen hääräily. Moni asia eteni kivasti sieltä täältä, pikkuisen. Sunnuntaina olivat myös isovanhemmat apuna. 

Aiemmin aloitettu rantamökin 80-luvun sisustan ja välikaton purkaminen jatkui. Nyt se näyttää paljon avarammalta! Katto saa tuulensuojauksen ja eristyksen. Sitten lautapinta siihen ja seiniin + maalia päälle. Valitettavasti ennen sisäpintojen maalausta on yks pikku juttu tehtävänä. Meitä nyt vähän koetellaan vielä ylimääräisilläkin haasteilla, eli ihan kuin ei hommaa olisi muutenkin jo riittämiin. Mökin seinään on lohjennut viereisestä kalliosta aikamoinen kivenjärkäle, joka ei liikahtanutkaan 600 kg vetovoiman taljan avulla. Syyllinen on tuo kuvassa näkyvä puunjuurakko. Yhtenä, vaikkakin pienenä, saavutuksena oli kiviporan nouto lainaan saarelle. Kivi pitää saada pois ja seinän rakenne tarkistettua.


Mitäs muuta?... Saimme kuljetettua yhden peräkärryllisen metallijätettä pois ja tuotua uuden kiukaan ja hormin sekä mökin ekovillat. Pihapiirin tyhjennyskin siis etenee pienin askelin. Venevajan nosto-operaatiota valmisteltiin purkamalla sieltä lahoja rakenteita. Sauna ja pikkula tuli putsattua oikein viimeisen päälle. Kiitos mummille avusta saunalla! Ensimmäiseen voi kohtapuoliin alkaa asentaa kiuasta ja hormia. Sitä varten tarvitaan kuitenkin peltiseppä paikalle katon viimeistelyyn savupiipun kohdalta.
Seuraavaksi itselläni onkin vuorossa puuceen 'sisustus'. Mikäköhän sopisi väriksi sen sisäpintaan? Tykkäisin maalata sen jollain vaalealla sävyllä, jotta saisin sinne valoisuutta.


Tällaista pientä kivaa yhdessä häärättiin. 
Kiitokset kahdesta kivasta tunnustuksesta Saaristohuvilan Tarulle ja Korpien kuiskeen Saidalle ja tervetuloa mukaan uudet lukijat!


44 kommenttia:

 1. Anonyymi22.07

  Ihanat kuvat taas, kiitos. Kreikassa sanotaan että sininen torjuu kärpäsiä, siksi maalaisin sisäseinät utuisen vaaleansinisiksi.

  Elena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työkaverini kertoi samaa, kun lounastunnilla pohdiskelin asiaa ääneen. Ehkä kokeillaan vanhaa viisautta!

   Poista
 2. Tuon saman selityksen olen kuullut kuin Proviantti. Jos ei ole taikauskoinen, niin käyttäisin uotain kauniin vaaleanharmaata sävyä, poimintana kalliosta värisävy.
  Onpas aika järkäleen heittänyt teidän nurkille. Toivvottavasti seinä on ehjä siellä takana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että pitää ottaa kaikki keinot ötököiden häätämiseksi käyttöön :)

   No näin toivomme, sisäpuolella ei ainakaan näy mitään pullistumaa.

   Poista
 3. On teille annettu haasteita Villa Idurin tiellä. Valtava kivenjärkäle! Mutta ihan näen sieluni silmin, miten Villa Idur eheytyy, arvokkaalla tavalla, vanhaa kunnioittaen ja sitä rakastaen.

  VastaaPoista
 4. Se kunnostamasi tarjottimen väri oli hieno, samoin jakkaran jalat. Itselläni menee lähes kaikki nyt valkoiseksi! Valoa ja energiaa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Villa Puomi! Nuo sävyt kävin itsekin mielessäni läpi. Mintunvihreä tuli ihan ensimmäisenä mieleen, koska sitä on käytetty alunperin saunankin maalauksessa. Sitten aloin miettiä, onko se pidemmän päälle liian äitelä... Savunsinistä voisi tietysti harkita!

   Poista
 5. Hui olkoon, aikamoinen kivenjärkäle! Tekemistä näyttää piisaavan, mutta kivaahan se on :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä, vaikkakin ihmeellisiä tehtäviä tulee eteen vanhaa kunnostaessa ;)

   Poista
 6. Tylsä insinööri tässä hei. Nuo valmispiiput ovat aiheuttaneet paljon tulipaloja. Varsinkin saunakäytössä. Pitäisi varmaan rakentaa reilulla ilmavälillä niin, että eristettä tulisi vähän ympärille (vain ihan alareunaan esim. 50 mm). Tämä on tärkeää jotta piippu pääsee tuulettumaan hyvin ympäriltä.

  Hyvin olette saaneet aikaiseksi. Nämä ovat piiitkiä projekteja. Meillä saaressa vanhalla kantatilalla on vieläkin osa rakennuksista kesken, vaikka sukulaiset ovat omistaneet paikan lähes 10 vuotta. Ja mies on ammattilainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kun huomautit tylsyydenkin uhalla tästä. Kyllä tiedostamme tämän riskin, mutta oikein asennettuna pitäisi olla ok. Tämä on todellakin väliaikaisratkaisu, koska saunan kunnostamiselle emme ole ehtineet uhrata vielä ajatustakaan. Saunomaan pitäisi kuitenkin remontin tuoksinassa päästä.

   Poista
 7. Paljonhan siellä on taas saatu aikaan. Mä olen ihan fiiliksissä teidän projektista, jotenkin tuo merellisyys kiehtoo tällaista maakrapua. Ja kun tunnutte tekevän kaiken ihan todella vanhaa arvostaen. Ilolla siis seurataan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun kiva kuulla Saga! Nyt tämä väliaikaishormi ei ole ihan sitä, mitä pitkällä jänteellä halutaan, mutta kuten jo yllä kommentoin, saunaan pitää nyt päästä ;)

   Poista
 8. Oi miten ihania tunnelmakuvia! Tuo ensimmäinen saunakuva toi mun nenään jo tervasaippuan ja koivuvihdan tuoksun, ah nam! Hyvinhän siellä hommat näyttävät edistyvän, huolimatta järkälemäisistä haasteista :) Minä maalaisin heleän vaaleansinisiksi puuceen sisäseinät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei muuta kuin tervasaippuaa hankkimaan ja vihdan tekoon :)

   Vaaleansininen saa selvästi kannatusta ja vahvistuu tässä omassakin mielessä sitä mukaa!

   Poista
 9. Oho mikä kivi!
  Olen sellaista pientä tyhmää juttua pohtinut saaristolaisuuteen liittyen, että oletteko tavanneet paljon punkkeja? Me olemme niitä saaressa ja meren lähellä paljon oleskelevina havainneet huojentavan vähän. Nuo pikkuotukset inhottavat minua kovasti, mutta eivät ne silti saa murennettua rakkauttani saaristoon:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, eivät ole niitä mukavimpia vieraita. Nyt emme vielä tiedä punkkisadon määrästä, mutta kyllähän se meidän niitty vähän sellainen tyypillinen punkinpesä on: nähtäväksi jää. Meillä on ollut rokotukset perheellä jo monta vuotta, mutta purjehtivaan perheeseen ei punkit yleensä käy kiinni. Nyt on ihan eri tilanne, kun kökitään saarella koko kesä :(

   Poista
 10. Saunassa on aivan ihana tunnelma. Kuvauksellista. Tulee mieleen vanhat suomalaiset maalaukset saunovasta kansasta.

  Puuceen värinä oli yhdessä tukikohdassa vaalensini-turkoosi väri, kuulemma karkoittaa kärpäsiäkin. On kuulemma saatavilla kärpäsenkarkotusväri-nimelläkin :-). Väri on illan hämärässäkin kivan vaalea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Hauska turkoosi sauna...

   Jes, tätä värisävyä siis meille!

   Poista
 11. Nyt näyttää siltä, että siellä päin otetaan ensimmäiset löyöyt ennen meitä :)
  Meillä ei muuten vieläkään ole kiuasta hommattu :D
  Minä maalasin viime kesänä meidän ulkovessan sisältä vaaleasiniharmaalla sävyllä liekö olisi ollut joku jämä purkki jostain jäänyt. Tuli sitä valoisuutta mitä itsekin hain. Että maalipensseli kauniiseen käteen ja maalaamaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä väri on siis päätetty - näkemys on tässä kommenttien myötä vahvistunut :)

   Jaa-a, en nyt vielä nuolaise ennen kuin tipahtaa, eli on meillä vielä matkaa saunomiseen noiden pelti- ja eristetöiden takia. Kova hinku olis kyllä jo! Tsemppiä teidän saunanlaittoon!

   Poista
 12. Saman olen minäkin kuullut että sininen karkottaisi kärpäset vaan silti maalaisin valkoiseksi :) Ja ovessa olisi kiva vaikka se sydämen muotoinen aukko niin ei ihan pimeässä kopissa tarttis istuskella :)

  Sauna on tosi tunnelmallinen.
  Ja onpa ongelma tuo kivi.iso työ se porata palasiksi.Ei taida auttaa jos yrittää sitä juurakkoa ensin poistaa... ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sininen se tulee olemaan :) Mietin ihan samaa, että pikku ikkuna olis kiva!

   Minustakin sauna on tunnelmallinen. Ulkoapäin se näyttää ihan miniminisaunalta, mutta tilaa on kuitenkin sisällä sitten yllättävän paljon. Ja hauskat turkoosiksi maalatut karmit.

   Poista
 13. Hienoja kuvia, hyvältä näyttää! Tuossa kivenmurikassa onkin puuhaa, toivottavasti talo ei ole sen syleilystä vaurioitunut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, sitä toivotaan, että saadaan typerä järkäle pois kunnialla ja sitten vielä sitäkin, että meitä odottaa iloinen yllätys siitä, ettei seinä ole yhtään ollut siitä moksiskaan :))

   Poista
 14. Vai että "pikkuisen" asiat etenivät! Iso työ on ollut kaikessa tuossa, minä sanon että Vau! :) Pelkästään jo sellaisiin työmaan raivaushommiin menee käsittämättömän paljon aikaa (ja energiaa), saati sitten että olette muutenkin edenneet noin paljon jo nyt. Hienolta näyttää.

  Mulla olis kans rantamökin huussin maalaus tekemättä. Valkoiseksi olin aatellut sisältä, mutta pitääkin nyt miettiä sitä vaaleansinistä ;) Tai ulkopuoli tulee joka tapauksessa tummansini-valkoiseksi, josko se sinisen taika olisi jo siinä.

  Toivotaan kovasti että kiven kanssa käy hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tästä huomiosta; jo se, että siivoaa paikat, tekee paljon.

   Eikös se tullut nyt samalla sinullekin selväksi, että vaaleansinistä sen olla pitää! :D Itse ajattelin, että ulkopuolelta jättäisin meidän huussin nykyiselleen punamullalle. Huom: yksi valmiiksi ok kohta Idurista on siis löytynyt!!

   Poista
 15. teillä ei ihan pikku kiviä ookkaan ! mutta varmaan ihana touhuilla siellä kaiken mukavan parissa !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai kun on mukavaa, haa. Veikkaan että kiven kanssa mukavaa tulee meidän pojille, kun porattuihin reikiin on tarkoitus tunkea etanadynamiittia. Tällaisen tuotteen olemassolosta olen kuullut tässä yhteydessä meidän perheen miesten puhuvan ;)

   Poista
 16. Pikkula kannattaa maalata huussinsiniseksi, perimätiedon mukaan se torjuu kärpäsiä ja on viihtyisä. Paljon olette jo saaneet aikaan paratiisissanne, onneksi kivi ei rikkonut taloa. Varmaan tiedättekin, että kiviä voi lohkoa turvallisesti etanadynamiitilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, perimätieto kunniaan hyvällä syyllä kun vaaleansininen on lisäksi kauniskin. Etanadynamiittia tosiaan tarvitsemme: poralla alkajaisiksi rivi reikiä ja dynaa reikiin.

   Poista
 17. Pisti pikkuisen huvittamaan... Ihan pikkuista hääräilyä, ihan hirveestihän siellä taas on tapahtunut!!!:D Huippuuuuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuule, tässä on suhteellisuudentaju kadonnut jo ajat sitten... kai sinä päivänä kun paikka hankittiin😃

   Poista
 18. Puuhaa riittää ja hyvä niin! Ihana tunne kun pääsee hommissa eteenpäin. Meillä on huussi maalattu vaaleahkolla sinisellä ja lattia vaalean harmaalla. En osaa sanoa onko sininen vaikuttanut kärpästen poissapysymiseen, mutta ei niitä ainakaan ihan kamalan paljoa ole. Jatkakaa samaan tahtiin niin hyvä tulee!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt Mars maalikauppaan vaaleansinistä ostamaan. Kuulostaa ihan siltä että toimii :) Kiitos kannustuksesta!

   Poista
 19. Teillähän alkaa paikat siistiytyä! Näyttää niin mukavan idylliseltä. Ehkä sitä jonain päivänä itsekin rauhottuu mökkeilyyn. Nyt kuitenkin on jo kovat suunnitelmat tuohon venekaravaanarin kesäelämään. Aurinkoisia kevään loppupäiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooh, pikkuhiljaa vasta.

   Kuule, meillä ei ole tarkoitus eikä mahdollisuuskaan rauhoittua :) Ja sitten kun on, lähdetään purjehtimaan (eli ensi tai sitä seuraavana kesänä). Idur sitten odottelee meitä matkoiltamme :)

   Poista
  2. :) Kuullostaa hyvältä suunnitelmalta! Ihana, kun on oma tukikohta merellä, mihin voi mennä ja mistä voi lähteä. Ehkä mekin tässä muutaman vuoden sisällä saadaan tarpeeksemme Näsijärven maisemista ja siirrytään suuremmille vesille omalla veneellä.

   Poista
 20. Tänne on aina yhtä ihana tulla kurkkimaan. Annoin blogillesi tunnustuksen:

  http://tarja-snowland.blogspot.fi/2013/05/koriloytoja-ja-tunnustus.html

  VastaaPoista
 21. Täällä ollaan ja tullaan myös uudelleen ;)

  VastaaPoista
 22. Kovasti puuhaa riittää. Ihana projekti(t). Vaalean sinistä, jottei kovin korvaan inistä se hyyssin sisäpuoli ehdotukseni myös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tästä tulee uusi motto: sinistä niin ei inistä :)

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...