lauantai 15. joulukuuta 2012

Tuulensuojassa, vanhassakin talossa


Ihan mieletön tuuli tuiversi hyisenä mereltä villapiponkin läpi, kun olin koiran kanssa aamulenkillä. Ja vaikka yleensä lenkillä lämpenee hyvin, ei tänään. Taidan pysyä loppupäivän kotosalla tuulensuojassa - ja pääsen suoralla analogialla tärkeään aiheeseen, vanhan talon tuulenpitävyyteen.

Kun juuri suunnittelemme Iduriin ulkolaudoituksen vaihtoa, herää kysymys, missä määrin rakennusta kannattaa eristää ja miten. Tavoitteena on tietenkin lämmin ja mukava pirtti! Mutta tämä pitäisi saavuttaa ilman, että tiivistää rakennuksen hengittämättömäksi, tai että eristeen paksuus muuttaa itse rakennuksen suhteita ja tulee vielä kalliiksikin.

Vanhojen talojen asukkaat tietävät, mikä on kylmyysongelman ydin. Olen joskus opiskeluaikana asunut vetoisassa puutalossa, ja luulen, ettei paksuistakaan eristekerroksista ole iloa, jos kylmä viima puhaltaa nurkista (tai ikkunankarmeista) niiden ohi. Olen myös lukenut, että puutalon heikko kohta on usein tuulitiiviys. Tämä pistettäköön visusti korvan taakse, sillä eihän lämpimälläkään kelillä auta mikään, jos talo on vetoisa, jolloin myrskytuuli onnistuu jäähdyttämään sen hetkessä.

Kun ongelma ei ole - varsinkaan meidän ei-varsinaisesti-talviasuttavassa talossa - kylmyys vaan veto, emme ehkä tarvitse Iduriin lisäeristystä, vaan pikemminkin kunnollisen tuulensuojalevytyksen. Kuulemma tänä päivänä peruskorjaamisessa usein ajattelemattomuuttaan heikennetään tuulenpitävyyttä ja ajatellaan vain paksuja eristeitä. Täytyy siis pitää itse huoli siitä, ettei tule tuhonneeksi toimivaa tuulensuojausta vaan pikemminkin parannetaan sitä.

Niin, ulkovuoraus on jo itsessään tiivistämistä, eli lähtökohtaisesti en usko meidän talon olevan tässä suhteessa surkeimmasta päästä. Sen sijaan sisäpuolelle emme aio laittaa (ainakaan näillä näkymin) tapetointeja; ne on juuri revitty pois! Nii-in, se saattaa kyllä hieman heikentää tiiviyttä. Sitäkin suuremmalla syyllä ulkolaudoituksen vaihtaminen on juuri se kohta, jossa tämä seikka tulee pohtia. Tuulensuojapaperia siis mahdollisesti lisää nurkkiin ja saumoihin. Ilmavuotojen tukkiminen taitaa kuitenkin olla aika edullinen lämpötakuu.

























Metsän siimeksessä oli tänään lämpimämpää kuin merenrannassa. Mauroa ei tuiverruskaan haittaa.


Suojaisaa viikonloppua toivotellen,


13 kommenttia:

  1. Omalla kokemuksella sanoisin lattian tuulitiiviyden olevan kaikkein tärkeintä. Etenkin jos perustus on meidän kaltainen luonnonkivistä kasattu rossipohja. Sieltä se tuuli tulee vaikka minkä tekisi :)

    Seinät voi olla hankala jos jättää sisäpuolen hirrelle. Siksi meillä laitetaan joka huoneessa ainakin ulkoseinälle tapetti, sisäseinillä ei sitten ole niin väliä. Mutta sitten vaan tuulensuoja ulkopuolelle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, olet aivan oikeassa, lattia on kriittinen tekijä, hyvä huomio. Se meillä avataan myös, joten pitää varmistua, että tuulensuojaus toteutuu oikein.

      Poista
  2. Eihän edes näissä 50-luvun taloissa ole oikein kummostakaan eristystä seinien välissä. Meillä oli muuttaessa yläkerta ihan kylmä, joten siellä ulkoseinät sai villaa "sisuksiinsa". - Kyllähän täällä vetää, tuulisella säällä sen huomaan... villasukat jalkaan ja filtin alla täällä soffan nurkassa tv:tä katselen :)
    Ei viitsi niin hirveesti sitä lämpöäkään lisätä, kun sitä jo nyt "ylempänä" on ihan tarpeeksi, lattiataso se kylmin on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, taitaa olla aika yleinen ongelma talossa kuin talossa, joka on vähänkin vanhempi - villasukkaa jalkaan vaan : )

      Poista
  3. Viisaita ajatuksia, muhku eristekerros tärvelee helposti vanhan talon mittasuhteet. Täällä satavuotiaassa kerrostalossa on pari huonetta selvästi muita kylmemmät ja syyllisinä huonot ikkunat, teippaamalla lämpöasteet nousivat n. 4-5 astetta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu tuo teippaus on tullut tutuksi myös muita blogeja seuratessa : ) Varmasti viisasta ja tehokasta.

      Poista
  4. Lattioista tuulee myös meillä. Lisäeristeenä villasukat ;).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taitaa olla aika yleinen ongelma -> siihen siis huomio! Katsotaan josko minäkin opettelen neulomaan villasukkia, kun Villa Idur on valmis ; )

      Poista
    2. Villasukat kuuluu talveen, vaikka talossa olisi lattialämmitys niin silti on mukava tepsutella villasukissa tai tossuissa :) Ja mikäs sen mukavampaa puuhaa tv:n ääressä olisikaan kuin sukkien kutominen! Tosin myönnettäköön, että tällä hetkellä jäänyt villasukkailu hieman vähälle, virkkuukoukku heiluu enemmän... Mikäli sukkien kutominen ja etenkin se kantapään kohta ei tahdo sujua, niin esimerkiksi huopasesta syntyvät pesukoneessa huovutettavat tossut kädenkäänteessä ja ovat todella lämpöiset eikä tarvitse kummoinen neulojakaan olla, että ne saa tehtyä... :)

      Poista
    3. No näin on! Voi olla, että multa ei kantapää taitais sujua, kun toistaiseksi nautimme mummilta tulevista luontaisaeduista

      Poista
  5. Minustakin olisi ihanaa jos talossamme olisi jossain huoneessa hirsiseinää näkyvillä, eihän sitä tarvis olla jokapuolella välttämättä...makuasioita :)
    Vanha talo ja villasukat kuuluu yhteen !
    Ihanaa joulun odotusta ja etenkin vuoden 2013 joulun...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! : ) Ja juu, kova joulunodotus on päällä (2013:n, heh)

      Poista
  6. Meillä auttoi kun tiivisti ja paperoi ikkunat ja tiivisti wanhan ulko-oven. Kun hiljalleen tekee niin huomaa missä on oman talon heikot kohdat. Seiniä ei olla koskaan lisäeristetty.
    Itse keskittyisin alapohjaan ja yläpohjaan ja niissäkin lähinnä purujen lisäämiseen. Välillä on vaikea sanoa mistä veto tulee. Vaikka tuntuisi, että kylmä tulee seinistä niin se voi olla lattia joka vetää. Täällä juuri istun kahdet villasukat päällekkäin kahvikuppi kädessä...
    Rauhallista joulun odotusta ja auringon odotusta,pian se päivä alkaa pitenemään ja kevät lähestymään:)

    VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...