sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Astiasto täydentyy antiikilla

Olen manaillut kovia hintoja pääkaupunkiseudun kirpputoreilla, mutta kuluneella viikolla taisin tehdä pienen löydön. Ostin sinisen posliiniastiastoni täydennykseksi kaksi ihatuttavaa syvää lautasta. Katselin heti, että leimat ja kaiverrukset löytyvät pohjasta, joten mistään kiinalaisesta tai muusta bulkkiposliinista ei ainakaan ole kyse. Mutta valmistaja, Utzschneider, ei sanonut minulle yhtään mitään. Viikonlopun aikana olen etsinyt tietoa lautasistani leiman ja nimen perusteella. Näyttää siltä, että olen onnistunut ostamaan 2 €:n  hinnalla oikeat käsinmaalatut antiikkilautaset. 
Paul Utzschneider johti posliinitehdasta Ranskassa Sarregueminesin kaupungissa vuodesta 1800, jonka asiakkaana oli mm Napoleon I, mikä vauhditti herran businesta. Teollisella vallankumouksella oli myös osuutensa menestykseen. Paul jätti tehtaan johdon veljenpojalleen vuonna 1836, ja loppujen lopuksi tehdas jakautui kahdeksi eri yhtiöksi vuonna 1913. Kahtiajakautumisen jälkeen näitä täysin samannäköisiä Opaque-lautasia on tehty 1950-luvulle asti, mutta niissä on Sarreguemines-leimat. Omissa lautasissani on Opaque Utzschneider -leima, joka viittaa tehtaan vuosiin 1800-1913. Mikä kutkuttava löytö! 
Kutkuttavaa viikkoa toivotellen,8 kommenttia:

 1. Oi ! Hienot lautaset, niin kauniit. Eikä hintakaan ollut paha. :)

  VastaaPoista
 2. Oijoi, kyllä ovat ihania!

  VastaaPoista
 3. Sattuipa hyvä löytö! Tuollaisen löydön jälkeen jaksaa taas kirppiksillä kierrellä aivan uudella tarmolla (ainakin jonkin aikaa :D)..

  VastaaPoista
 4. Onneksi olkoon hienosta löydöstä!

  VastaaPoista
 5. Vau! Tajusin tätä lukiessani, että melkein aina saalistan vain Arabiaa.

  Anu

  VastaaPoista
 6. Petriina: juu ei ollut ollenkaan paha tällä kertaa ; )

  Kartanonrouva: jep, tässä uudet pyhälautaset meille!

  Noora: totta, uutta puhtia tuli!

  Jaana: Kiitos!

  Koti1898: Arabia on jäänyt useimmiten ostamatta juuri hintasyistä - myyjä kuin myyjä taitaa olla jo aika hintatietoinen sen suhteen. Onneksi maailmaan mahtuu paljon kaunista muuallakin tuotettua posliinia!

  VastaaPoista
 7. Todella hieno löytö! Silmiäavaava, tulevia kirppisreissuja ajatellen :)

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...