sunnuntai 12. kesäkuuta 2016

Paljun suunnittelua ja tontin mittausta

Olemme enenevässä määrin keskusteluissamme päätyneet aiheeseen nimeltä palju. Jääkiekkokevään myötä olemme kylläkin alkaneet puhua puljusta, mutta kylpytynnyri on siis suunnitteilla :).

Meillä on muutamakin hyvä syy, miksi kylpytynnyri olisi tosi toivottu. Kaikkein suurin syy näkyy kuvassa alla: merivesi laskee tuolla saunan kohdalla lahden pohjukassa näin kesäisin todella matalalle ja pohja on mutainen - yök. Niinpä olen vuoden päivät viritellyt puhetta paljusta ja siitä, josko se sijoitettaisiin sellaiseen kohtaan, josta myös voisi pulahtaa syvään mereen uimaan. Katselisin mielelläni puljustamme vähän avarampaa merinäköalaa. Olemme pihalla poukamassamme kuin herran kukkarossa, mikä on ihanaa, mutta venevajalta vasemmalle päin meillä on iso alue tonttia täysin hyödyntämättä. Täältä myös näkyy paremmin ulommas merelle, joten miksei suunnitella tällekin alueelle jotain kivaa käyttöä.


Teimme pienen kierroksen ja etsiskelimme tulevalle puljulle sopivaa paikkaa. Mahdollisia kohtia olisi useampia.

Tästä varmaan pitäisi kaataa puita...

- …Tässä olisi kyllä oiva paikka… vai sittenkin tässä?… 


- Mmm, tässä on hyvä kohta mennä uimaan!

- Mikkooo, tuu kattomaan, tästä olis kivat näkymät.


- Ja tässä taas pystyy hyvin kiihdyttelemään silla aikaa, kun istutte puljussa. 


- Ei, tähän se kyllä sopisi kaikkein parhaiten, vai mitäs vaimo sanot tästä?  


- Juu, kylläpä näyttää hyvältä ja uloskin näkyy riittävästi. 

Että tämmöisiä pohdintoja meillä :). Lähetimme yhteen firmaan jo tarjouspyynnön ja aloin selvitellä, tarvitseeko kunnalta hakea toimenpidelupaa tai tehdä ilmoitus. Meillä tulee saunan kunnostus jossain vaiheessa vastaan, joten kylpytynnyri pitkittäisi ehkä hieman tätä tarvetta. Toisaalta olemme ajatelleet kokonaan uutta saunaa näille samoille mestoille tänne vähän ulommas, joten puljulla voisi testata sitten joskus tulevan saunan kannalta tätä aluetta.

Täällä päässä tonttia on komeita mäntyjä. Tynnyrin lämmittämiseen löytyy ainakin puuta läheltä. Nyt olisi kyllä kiva kuulla kaikenlaisia kokemuksia kylpytynnyreistä! Tarjontaakin näyttää olevan joka lähtöön. Me ajattelimme sellaista ihan pientä ja mahdollisimman yksinkertaista.

 Jäämme miettimään. Mainiota maanantaita!

27 kommenttia:

 1. Valitsettepa noista paikoista minkä tahansa, niin maisemat paljulta ovat kyllä upeat!

  VastaaPoista
 2. Upeat maisemat ja kyllä se tynnyri tosiaan kuulostaa mukavammalta, kuin muta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano! Haemmekin tässä vaihtoehtoa ruoppaukselle.

   Poista
 3. Lueskelin tässä taas kaksi viimeisintä postaustasi kerralla ja kuten jo oli odotettavissakin, niin myös vintti (kuten kaikki muutkin sisätilat) hurmaa vähäeleisellä kauneudellaan ♥ Ja se upea arkku sopii sinne kuin nenä päähän.
  Merinäköalalla varustettu kylpytynnyri, ei huono ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinäpä sen sanoit: ei huono ;). Samaa mieltä :)

   Poista
 4. Harvemmin varmaan iskee noin päin valinnanvaikeus :). Siis että on niin monta kivaa sijoituspaikkaa, joista valita, eikä niin, että pitää mittailla, minkä kokoinen pulju siihen olemassaolevan terassin kulmalle saadaan mahtumaan vai mahtuuko ollenkaan. (Olen tosi tykästynyt tän vuoden Huvila&Huussi-ohjelmaan ja erityisesti pihasuunnittelija Tanjaan ja työpariinsa Mikkoon (?), jotka osaa loihtia ihan huippuja toteutuksia. Viime jaksossa justiin oli hyvinkin jyrkkä merenrantatontti, joka koki kyllä melkoisen muodonmuutoksen. Ja sinne tuli alas rantasaunalle kans pulju. Tai se taisi olla paremminkin sellanen amme tai allas tai mikä sen nimi nyt sitten onkaan, mutta kumminkin. Muuttui kyllä mökkipiha ihan toiseksi. En tiedä, ootko jaksoja seuraillut?)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No itse asiassa, ettei synny väärää kuvaa, alue ei ole suuren suuri, mutta sopivia mättäitä löytyy useampi tästä kohtaa :). En ole katsonut ohjelmaa kuin joskus sivusilmällä, mutta ehkä siis pitäisi!

   Poista
 5. Anonyymi12.14

  Mistä paljuun otetaan vesi? Merivesi ei kai käy ja ei kai kukaan kanna vettä siihen? Mihin se tyhjennetään jne

  VastaaPoista
 6. Meillä on ollut palju jo muutaman vuoden savusaunan vieressä, siihen on kiva pulahtaa löylyjen välissä. Käytämme merivettä pumppaamalla merestä ja seuraavana aamuna tyhjennämme sen pumpulla takaisin mereen ja pesemme paljun. Muovi sisus helpottaa puhtaanapitoa ja ei tarvitse turvottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anonyymi18.24

   Ahaa, en tiennytkään että merivesi käy. No sittenhän tuo on helppo sijoittaa mihin vaan.

   t. edellinen

   Poista
  2. Joo, meillä on myös ajatuksena käyttää merivettä. Meidän kaivot ovat sen verran kaukana eikä myöskään niissä oleva vesi edes riittäisi tällaiseen käyttöön. Ja sama juttu, käsikäyttöinen pumppu olisi tässä tietysti välttämätön. Veden tyhjennys voisi tapahtua myös imeyttäen maastoon. Paljun suhteen pätee mielestäni sama juttu kuin viemärittömässä saunassa, että epäorgaanisia pesuaineita ei pidä käyttää.

   Poista
  3. Ainiin, Tarjalle piti vielä kommentoida, että olemme ajatelleet sellaista puhaltamalla pinnoitettua puuta, jotta säästyy turvottamiselta ja puhtaanapito helpottuu.

   Poista
  4. Isäntä, joka täyttää ja tyhjentää paljun pyysi oikaisemaan, että tyhjentäminen käy painovoiman avulla eikä pumpulla, palju on ylempänä kuin meri ja vesi poistuu itsestään. Pesuaineena käytämme mäntysuopaa.

   Poista
  5. Joo näin ajattelinkin, eli pumpulla vesi merestä ja tyhjennys onnistuu itsestään. Kiitos sulle Tarja ja isännälle kans :).

   Poista
 7. Mainio tuo Mauro, kun on innolla hommassa mukana:)

  Palju kuulostaa tosi kivalta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Välillä vaikuttaa siltä, että se todella on hengessä mukana. Aistii kai innostuksen tason, mikä tarttuu häneenkin :).

   Poista
 8. Anonyymi13.34

  Voi veljet, mitä maisemia! Silmääni viehätti eniten (heh, vaikein? suuria mäntyjä kaadettavana?) rinne, josta näkyi ulapalle; kuva jossa miehesi seisoo selkä veteen päin kädet taskussa. -Jos kuvateksti olisi laadittu meidän mökiltä, siinä olisi ollut pari pikkuruista manausta eukosta, jolla koko ajan on uudet suunnitelmat kasvamassa jo ennen kuin entisiä on edes ehditty toteuttaa ;)

  Toivottavasti paljulla on enemmän käyttöä kuin kodissamme olevalla poreammeella. Aikanaan sen koimme ehdottoman ihanaksi ja unelmien täyttymykseksi. Nyt siinä puljaa pari kertaa vuodessa lauma lastenlapsia ja meille jää lähinnä pölyjen huuhtominen ja vesilukon pitäminen märkänä niin, ettei sen kuivuessa (lattialämmitys) sisälle tupsahda melkomoinen katku. Kuutio lämmintä vettä keskellä talvea vie aika tavalla omakotitalon lämmityskapasiteettia ja yleensä into lillumiseen on haihtunut puoleen ennen kuin amme on täynnä...

  Mutta onnea toivotan, onhan tuo pulju hieno lisä kesänautintoihin, kun saatte sen vielä toimimaan niin, ettei puhdistustoimenpiteet syö kauheasti aikaa ja energiaa.
  Terveisin Keekeläinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse asiassa, joka kohdassa tulee puunkaato vastaan, mutta toisaalta siitä saa polttopuuta paikan päältä :).

   Huoli paljun vähästä käyttöasteesta on ihan todellinen, hyvä kun kirjoitit poreammeestanne. Joskus sitä luulee, että joku asia on onnen täyttymys ja sitten se ei ylläpidäkään kiinnostusta ja löydö tietään arkikäyttöön. Juuri tätä pohditaa olemme vuoden päivät tehneet kriittisesti, mutta toive saada palju vain siitä huolimatta voimistuu. Uiminen ja saunominen on niin kivaa näissä oloissa, että arvelemme lämmittelypaljulle nimenomaan tässä kohdassa löytyvän käyttöä. Ja itse asiassa jotenkin ajatus syysmyrskyistä ja kuumasta paljusta kuulostaa myös houkuttelevalta... :). Täytyy vielä selvitellä lisää hintoja, lupia ja tuota puhdistusurakkaa ennen lopullista päätöstä!

   Poista
 9. Nyt kyllä on tilusta, minne paljua mittailla. Nuo nkymät noissa kuvissaa ovat kllä mahtavat. Kelpaa siinä paljussa nautiskella. Paljuilu on varmaan tuolla siis aivan ihanaa. Voin melkein aistia varhaisen kevään ja lämpimän paljuveden tai vastaavasti syksyn kirpakat illat ja lämpimän paljuveden, ah ihanuutta.

  Mekin olemme miettineet, olisiko palju ollut parempi vaihtoehto poreammeelle, mutta siihen tulokseen olen tullut, että ei. Syys on siinä, että molempiin pitää laskea hanasta vettä (täällä asutusalueella meinaan) eikä siinä ole oikeasti mitään järkeä. Jos ja kun vesi tulee a) merestä tai b) kaivosta, tilanne on toinen. Tästä syystä meillä poreamme on ns luxuskäytössä. Siispä palju puoltaa teillä tuolla vallan mainiosti paikkaansa.

  Sitten pitikin kysymän, että mikä ihana keltainen penkki vilahti instan puolella kuvassa - venevajan kupeessa?  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei, tämän kommentin ja "maalailusi" jälkeen ei ole enää paluuta siihen, että paljua ei tulisi ;).

   Olen muuten aivan samaa mieltä siinä, että tuntuisi jotenkin tuhlailevalta täyttää paljua vesijohtovedellä. Hienoa, jos poreamme on teillä luksuskäytössä. Kaikki tuollainen myös arkipäiväistyy tiheällä käytöllä, joten varmaan kiva istua poreissa harvoina ja valittuina hetkinä :).

   Sinäpä olet tarkkanäköinen! Keltainen penkki on tilalla ollut penkki ja meillä ollut käytössä ruokavajassa. Viikonloppuna siirsin sen venevajan seinustalle, kun siihen paistoi niin ihanasti aurinko ja kova tuuli pauhasi venevajan toisella puolella. Olemme vähän säästelleet penkkiä ja pitäneet sisäkäytössä, ettei se kastuisi sateessa.

   Poista
 10. Meillä mummonmökillä järven korvikkeena palju (Kirami). Uppopumpulla neljäasteista kaivovettä päästettiin tunti ja lämmitettiin pari tuntia. Sitten nautittiin useampi tunti, välillä saunaan ja kylmää vettä paljuun, kun vesi lämpeni liikaa. Hiljaa nautiskellessamme saattoi viereiselle pellolle uskaltautua peuraperhe, lehtokurppa lensi iltalentonsa yli ja hyttysiä pakoon pääsi sukeltamalla pinnan alle. Suosittelen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai, mikä ihana tunnelma välittyi tästä kuvauksesta - alan vakuuttua, että tämä olisi täydellinen ratkaisu meillekin! En ollut tullut ajatelleeksikaan, että hitaalla tyylillä kylpiessä palju mahdollistaa tuollaisen hiljaisen luonnon seuraamisen. Sitä teemme muutoinkin saaressa mielellämme, mutta tämä ajatus vielä täydentää idean. Kiitos Tania!

   Poista
 11. Eipä ole kokemusta puljusta. Oon vähän kans funtsannut sellaista omalle pihalle, mutta koska se pitäisi täyttää hanavedellä, niin tuntuu vähän hullun hommalta. Ja arveluttaa, että jaksaisko siinä sitten istuskella vai jäiskö käyttämättä.

  Jaksaako teillä kipittää uikkareissa/alasti/kylpytakissa pitkin metsiä puljulle ja takaisin? Ei saa kuvista käsitystä siitä, miten pitkä matka saunalta tai talolta on moihin potentiaalisiin sijoituspaikkoihin, jotka ovat kaikki kyllä ihan kauniita :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelen samoin vesijohtovedestä. Hanavesi ainakin rajoittaisi käyttöä. Olet ihan oikeassa, meillä on jonkinmoinen matka saunalta tähän, mutta siitäkin huolimatta tätä suunnittelemme. Saunalta on liian pitkä matka muualle uimaan, mutta palju auttaisi asiaa, eli saunoa voisi vaikka aluksi ja lopuksi, välissä köllötellä tunnin, kaksi paljussa. Tai usein se varmasti lämmitettäisiin ihan ilman saunaakin. Matka pitäisi taittaa kylpytakeissa (juomat taskussa), mutta polku onneksi on jo valmiiksi perille asti, eli umpimetsässä ei tarvitsisi kuitenkaan rämpiä.

   Poista
 12. Hih, minulla ei ole muuta kokemusta tynnyreistä kuin että kerran olen ollut sellaisessa ja se oli ihanaa. Komppaan sinua merimaisema-ajatuksesta, varmasti olisi kiva katsella sieltä nimen omaan juuri merelle. Latia ihmeessä kuvia tulemana kun saatte sen hankitta =).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva kuulla, että kokemus oli hyvä :). Nooh, toppuuttelen vielä hiukan, kyllä tässä aikaa vähäsen taitaa kulua ennen kuin nautiskelen merimaisemasta paljussa :)).

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...