sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Valintoja


Elämässä pitää tehdä valintoja ja me päätimme tehdä tälle kesälle vähän poikkeavan valinnan, joka johtikin sitten myös toiseen poikkeavaan valintaan. Menimme ja varasimme pitkän ulkomaanmatkan! Sitä on odotettu koko vuosi ja odotus senkun kiihtyy. Olemme lähdössä Kroatiaan purjehtimaan, tutkimaan pieniä saaria, patikoimaan, fillaroimaan ja mopoilemaan :). Oletettavasti kaikkea tätä tulee tehtyä, kun mukana on koko perhe - paitsi Mauro :(. No, tämä päätös johti siihen, että päätimme tänä vuonna olla ottamatta lampaita. Olemme aika kauan aikaa pois täältä, joten olisi tuntunut huonolta vaihtoehdolta velvoittaa ketään muuta niin pitkäksi aikaa katsomaan lampaiden perään. Eikä sitä koskaan tiedä, jos niiden kanssa olisi sattunut vaikka jotain ns. dramaattista meidän poissaollessa, joten nyt voimme lomailla huolettomasti. Totesimme, että välivuosi on laitumenkin kannalta hyvä asia - laitumen lepoon kehotetaan kaikissa lammasoppaissa.No, tämä onkin tiennyt aikamoista urakkaa niityn kanssa! Ai että, kun täällä rehottaa. Kaunistahan se on, mutta myös työlästä. Tavallaan yhden kauden niitto-operaatio on kuitenkin mielenkiintoinen eksperimentti, kun meillähän on aina nuo kesälampaat olleet. Tällä hetkellä käynnissä on kolmas leikkuu ja se on minun vuoroni. Yksi kierros ottaa kaksi päivää. 

Tämä ihanuus - kuulunut tilan tarpeistoon - pelastaa kesämme.


Olemme muutenkin ottaneet asiaksemme hoitaa niittyä parempaan kuntoon. Lampaat ovat työtä jo aloittaneet viime vuosina, mutta nyt noista vanhoista myyränkoloista hankkiudutaan eroon kuokkimalla. 


Raittia olemme ennenkin pitäneet kurissa koneen kanssa.


Mutta, ikävä kyllä lampaiden poissaolo on tuonut yhden niittotyömaatakin pahemman lieveilmiön tullessaan: olemme tehneet melkein joka päivä peurahavaintoja ja ikävä kyllä ne ovat syöneet paitsi pelargoniani, myös suurimman osan härkäpavuistani :((. Olen niin harmissani siitä! Peuroja ei ole ennen meillä näkynyt lampaiden ollessa paikalla, ei edes lähietäisyydellä metsässä. Koskaan aiemmin ei meidän viljelyksiä ole käyty syömässä eikä varsinkaan näitä pelargonioita ole kukaan ennen popsinut. Lampaat ovat mitä ilmeisimmin pitäneet reviiriä hyvin. Voinette arvata, että lampaat ovat taas täällä ensi vuonna!


Mieli on pysynyt ihanan korkealla kuitenkin viime päivät johtuen paitsi auringonpaisteesta, myös hyvästä juniorin saamasta kalansaaliista sekä nikkarointi-innostamme. Kerron seuraavissa päivityksissä lisää, mitä täällä on tänä kesänä rakenneltu.

Kuinka monta kalamiestä tai -koiraa tarvitaan hoitelemaan yksi hauki?


Lämpöisiä kesäpäiviä toivottelee,

20 kommenttia:

 1. Ihana matka teillä on tiedossa. Harmi kun peurat, ne pirulaiset ovat löytäneet kukkasi. Meillä on toistaiseksi kasvilavat saaneet olla rauhassa kun tehtiin tuo aitaus. Herneet ovat tosin niin pitkiä nyt että peurat pystyisivät sen yli kurkottamalla ehkä syömään ainakin latvustoja.
  Oikein mukavaa ja kokemusrikasta matkaa teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä peuroja ja kauriita naapuruston mukaan on ollut aiemminkkn runsaasti - me vain olimme ennen säästyneet. Jännä juttu, että Mauron ja ihmisten liikkeet + kovaääninen rskennustyö eivät riitä pitämään niitä loitolla.

   Onneksi olette säästyneet noilta varkailta ja toivottavasti jatkossakin!

   Poista
 2. No voihan peurat! Lampaista on siis paljon hyötyä. Mukavaa reissua, nauttikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niinpä! Oli yllättävä havainto, että lampaistahan, tai siis niiden poissaolosta, tämä poikkeava käytös johtuu.

   Kiitos, reissusta tulee varmasti mahtava :)

   Poista
 3. Kuulostaa aivan mahtavalta suunnitelmalta tuo teidän perhereissu! Me taas päätettiin toistepäin: kahden vuoden raksaamisen jälkeen olisi ollut rentouttavaa tehdä lomalla jotain muuta kuin raksata mutta sitten päätimme ottaa lomasta kaikki irti ja raksata senkin edestä:) Jollain hassulla tavalla jo ajatuskin tuntuu voimauttavalta, onhan muutto sitten taas monta askelta lähempänä:) Oikein hyvää ja antoisaa tutkimuspatikoimisrentoutumislomaa Teille!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän tunteen - me olemme viimeiset neljä kesällmaa omistautuneet täysillä tälle työmaslle, ja naittineet 100%:sti. Kuitenkin nyt tuntuu, että vaihtelukin on kiva välillä ja meidän pojat sen ikäiset, että viimeisiä yhteisiä reissuja varmaan tehdään. Onneksi tähän remppailuunkin on useampi kesälomaviikko aikas ennen matkaa. Kiitos, matkasta tulee aivan varmasti antoisa!

   Poista
  2. Sorry näppäilyvirheet - pieni kännykän näppäimistö + auringossa tihrustaminen :)

   Poista
 4. Oi mikä ihana haave ja matka onkaan toteutumassa. Meillä on samansuuntainen haave, mutta sen toteuttamisen aika ei ole vielä tänä kesänä - siis veneily Kroatian vesillä.
  Mielenkiintoinen ilmiö muuten tuo peurojen vierailu siellä teillä pihalla. Ja että vielä syövät pelargonian kukatkin - omituista. Ruohon leikkuu käsipelillä on hyvä urheilusuoritus, jossa tulee jokunen askel otettua, kun konetta työntää ylös ja alas. Meillä maalla ruohikon leikkuuseen menee kerralla n 4 tuntia, eli hyvän lenkin saa, kun sen hukin ottaa :)
  Ihanaa matkaa teille aurinkoiseen ja kauniiseen Kroatiaan <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu! Niin kauan tätä matkaa on odotettu, että uskon edessä olevan unelmaloman, kun kaikkea kivaa & tutkittavaa on edessä. Olemme kerran olleet aiemmin Kroatiassa purjehtimassa, joten tiedämme, mitä odottaa :). Toivottavasti tekin pääsette toteuttamaan vastaavan reissun, jos se on haaveissa!

   Poista
 5. Voi ihanaa...ymmärrän, että odotatte reissua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kesä on onneksi ihana nyt täälläkin, mutta matkan odotuksessa on aina oma viehätyksensä :).

   Poista
 6. Uskotko, että olen monta kertaa miettinyt, että milloinkahan Idurista tulee lammaskuulumisia, mutta ei nyt sitten tule. Tai siis tuli, mutta vähän erilaisia :). Kuulostaa ihanalta suunnitelmalta reissukin, joten se on vaan nyt täällä ruudun takana pärjättävä lampaitta :). Näyttää puuttuvan jokakesäiset lampaat myös meidän golfkenttämatkan varrelta. Ollaan kovasti kaivattu sitäkin näkymää. Pieni poni (joka voisi käytöksestäään päätellen yhtä hyvin olla aasi :)) ja kaverinaan isompi hevonen sentään päivystää lammaslaitumilla niinkuin niin monena menneenä kesänä. Jotain pysyvää sentään.

  Kroatiaa on ihan hirveästi kehuttu, joten uskon, että teille tulee ihan mahtireissu. Ihanaa matkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaan, että kuulumisia on odotettu. Pahoittelut siis pienen pettymyksen tuottamisesta (:. Itse asiassa meillä on myös viimevuotista lihaa aikalailla jäljellä, joten sekin vaikutti tämänvuotiseen päätökseen. Me lampaanlihan tuottajat olemme syöneet koko ajan enenevässä määrin kasvisruokaa :). Olisivat ne kyllä kivat (ja hyödylliset) tässä pihapiirissä, joten suurella varmuudella ensi kesänä taas otetaan!

   Poista
 7. Ovatpa lampaat olleekin monella tapaa tosi hyödyllisiä, jos ovat pitäneet peuratkin poissa puhumattakaan niityn kunnossapidosta:) Ilman välivuotta ei näitä havaintoja olisi välttämättä tullut tehtyä.
  Purjehdusreissu uusilla vesillä takuuvarmassa lämmössä kuulostaa niin unelmalomalta - ihania yhdessäolon ja seikkailun hetkiä teille reissullenne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, en olisi uskonut tätä lauhkeista lampaista :). Kiteytit kuin omat ajatukseni tulevasta matkastamme, uskon, että siitä tulee ihana seikkailu, josta kaikki nauttivat - kiitos!

   Poista
 8. Mukavaa reissua! Voimia peurojen sietämiseen ja seuraavan lammaskesän odotukseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Yritämme pitää mekkalaa ja liikkua laajalla alueella. Katsotaan, onnistuuko :)

   Poista
 9. Anonyymi8.31

  Ihania kesän hetkiä Villa Idurissa <3

  Kumma miten lampaista muodostuu jonkinlainen kesien rutiini, jota odottaa samalla tavalla kuin kesän ensimmäisiä mustikoita. Pitkään jo mietimme tuleeko naapurisaareemme tänä vuonna lampaita, sillä saarissa on alkukesän aikana tehty karhuhavaintoja. Mutta sitten yhtenä aamuna juhannuksen paikkeilla kuuluikin se tuttu määkinä...

  Tänä kesänä tuuli on ollut jostain syystä useasti kylmää, oli se tullut sitten lounaasta, etelästä tai pohjoisesta. Juuri tänä kesänä minäkin olen päättänyt, että ensi kesänä teen poikkeuksen ja lähdemme reissaamaan.

  Kroatia on aivan varmasti upea, ja sinne minäkin halajan ensi kesänä! Ihania hetkiä perheen kanssa, kun sinne pääsette <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noin se on: kyllä jotain puuttuu pihapiiristä... Mutta huolettomuus on päällimmäinen asia, kun kuitenkin on eläimistä kyse. Ensi vuonna sitten taas lampaita!

   Ihmeelliset säät tänä vuonna :(. Onneksi on tuo matka! Olemme olleet Kroatiassa saarilla ja purjehtimassa kerran aiemmin, joten voin jo tältä istumalta suositella! Lennot Splitiin tulevat myyntiin Norwegianilla vuotta aiemmin ja silloin ovat tosi edulliset.

   Poista
 10. Kävimme muutama vuosi sitten Kroatiassa purjehtimassa, se oli aivan ihanaa... Tuulta meillä ei tosin paljoakaan ollut, mutta paikka on kerta kaikkiaan ihana!

  Ja kurja kuulla, että myös teillä on peuroja... Ne ovat asettuneet taloksi pienelle saarellemme ja käyvät nyt aivan talon vierestä syömässä kaikki pavut, herneet, mansikat, perunat... Olen juuri aidannut kasvimaani, sillä muuten en saa kasvatteluista enää mitään itselleni. Tsemppiä noiden sarvipäiden kanssa! :)

  VastaaPoista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...