keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Vintille säilöttyä

Terveisiä sairasvuoteelta, josta käsin on hyvää aikaa myös päivitellä lisää ajankohtaisia kuulumisia. Meitä onkin täällä toipilaita kaksin kappalein: kuumeilujeni lisäksi pieni Mauro-parkamme toipuu kasvainleikkauksesta :(. Nyt pidämme peukkuja pystyssä, että se oli harmiton kasvain ja koira jolpottaa taas pian niinkuin ei mitään olisi ollutkaan.


Pääsin viikonlopun aikana tekemään tutkimuksia navetta-verstaan vintille, josta aiemmin kertomani keltainen pihakeinu löytyi. Kävelin siellä alkuun varovasti, sillä yhdestä kulmasta pilkotti pelkkää ilmaa. Aukko on heinien pudotusta varten, otaksun. Muutenkin rakenteet ovat tutkimattomat. Empiirisen ihmiskokeen seurauksena todettakoon, että siltä osin kuin lattiaa oli, se kesti hyvin :). 

Minulla oli oikeastaan hajua vain muutaman esineen olemassaolosta. Yksi niistä oli valkoinen talonpoikaissänky, joka on kurkkimalla näkynyt alakerran portailta. Sänky on tarkoitus ottaa mahdollisimman pian alas ja sen kunto selvittää, josko siitä saisi käyttökelpoisen sängyn toiselle pojalle. En melkein malta odottaa. Onkohan tuo sängyssä oleva juttu jokin mylly??


Tällaiselta tilalta pitääkin löytyä yksi rukki. Tummansininen väri on kiva.


Erittäin - ERITTÄIN - hyödyllisiä, töitämme nopeuttavia löytöjä olivat isot maalaustelineet.


Mikko saa tästä riistan väijytykseen pari sermiä.


Lisäksi löytyi potkukelkka ja kaksi rekeä edellisten muualta löytyneiden lisäksi. Mihin näitäkin käyttäisi ja vielä näin monin kappalein…?


Kaksi viimeistä uutta löytöä pistivätkin sydämen jo vähän enemmän sykkimään. Turkoosi, kaunis hevosreen kori teki vaikutuksen ja nyt mietityttää, keksisinkö sille uuden käyttötarkoituksen, että saisin sen esille. Ajatella, että tällä on Idurin perhe matkannut saaresta mantereelle lapsikatraineen. Hellyyttävää.


Sokerina pohjalla löytyi soma lasten rautasänky, jota en ollut pimeässä päädyssä aiemmin erottanut. Voi mennä aikaa, mutta silmissäni näen sen jo päätalossa putsattuna - ihan vaikka sisustuksen kaunistuksena, jollen muuta keksi. 


Nyt on koko tilan irtaimisto inventoitu vinttejä ja kellareita myöten. Tältä vintiltä löytyi myös 60-luvun sanomalehtiä. Juuri tuohon aikaan päätalo on modernisoitu ja silloin kai nämäkin huonekalut on kannettu vintille ihanien vanerihuonekalujen tieltä! Joskin romua on paljon, voi tällaisia löytäessään sanoa, että onneksi hävittäminen ei ole ollut tapana. 

Seuraavaksi sitten siivoamaan,


44 kommenttia:

 1. Aarteita! Hevosreki - hmm - hyötykasvimaan istututuslavaksi, vierassohvadivaanin aihioksi, hyllyn kehikoksi, kaapiksi? Heti tulee ideoita, vaikken kokoa ihan hahmottanutkaan! Ja sängyt, jestas. Maurolle oma peti siitä lastensängystä :) Vaan taitaa olla liian korkea laita. Saiskohan siihen päälle jonkin levyn niin, että päätylaidat jäisi reunoille - olisi soma apupöytä. (Mieheni huokailisi pitkään näitä epäkäytännöllisiä ideoitani...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Saara, nyt tarvitaan juuri tällaisia ideoita!! Onneksi ne eivät jää sinun miehesi päänvaivaksi, heh heh, yritän sitten hivuttaa lopullisen päätökseni sinne tehtävälistalle vaivihkaa, ettei minun mieheni tarvitse kerätä näistä liiaksi harmaita hiuksia :))

   Istutuslava kävi itsellänikin mielessä, mutta pelkään, että se lahoaisi vähitellen ja kun tämä reki on arvotavara. Mutta tuo divaani kuulostaa aivan mahtavalta. Se siitä voisi tosiaan tulla!

   Mauro on niin läheisriippuvainen, ettei suostu "omaan sänkyyn" ;)

   Poista
 2. Anonyymi12.23

  Oletko varma, että tuo sänky on lastensänky? Ennen olivat kapeita aikuistenkin sängyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hassua, mutta jäin itse asiassa kuvan perusteella itsekin arpomaan samaa. Paikan päällä se näytti kyllä niin kapealta ja korkeareunaiselta, että oletin sen olevan lastensänky, 98 %:n varmuudella ;) Täytyy vielä tarkemmin mitata se.

   Poista
 3. No jestas mitä löytöjä! Tuntuu jotenkin koomiselta, että tollanen määrä noin isoa tavaraa on pystynyt olemaan piilossa :).

  Paranemisia teille molemmille <3. Mauro näyttää niin reppanalta tossa kuvassa, mutta uskon, että kunhan pääsee häiritsevästä tötteröstä eroon, energiaa piisaa taas vaikka muille jakaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saimme vintille valoa vasta viikonloppuna tehdyn ulkorampin, ja sen myötä suurten ovien avautumisen, kautta. Emme ole siis aiemmin viitsineet lähteä astelemaan isolle vintille alhaalta käsin pimeässä haparoiden, kun ei lattian kantavuudestakaan ole ollut ihan tietoa.

   Kyllä, nyt Mauro on vähän reppana. Vinkuu ja huokailee tuossa kipujaan, mutta eiköhän se tästä parempaan päin mene.

   Poista
 4. Voi miten ihania löytöjä! Unelmani olisi päästä penkomaan vanhalle vintille jonne olisi vuosikausien ajan säilötty "romua". Sängyt ovat todella upeita! Samoin potkukelkka, haluaisin sellaisen itsekin. Niistä tulee mieleen lapsuus ja kelkkaretket mummolassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä penkominen onkin ollut yksi parhaita puolia täällä meillä kaiken uurastuksen kontrastina. Otimme kuitenkin ison urakan kontollemme ostaessamme tilan irtaimistoineen päivineen, koska roskaa (sekä kuluja) on useita lavoja, mutta tämä neuvottelutulos oli paitsi meille loppupeleissä parempi kuin myös myyjälle, koska kaiken tyhjentäminen ennen myyntiä olisi ollut aivan mahdoton tehdä yhtäkkiä.

   Poista
 5. No on melkoisia löytöjä! Mietin kanssa heti, että reen korista saisi upean sohvan/vierassängyn? Hauska ajatus, miten aikoinaan vanhentuneita romuina vintille hylätyt asiat saavatkin uuden vaiheen elinkaaressaan nykyajan aarteina. Melkein vähän harmittaa, että ehdin oman latomme penkomaan läpikotaisin jo viime syksynä :) Tsemppiä ja pikaista paranemista sinulle ja Maurolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sohva siitä pitää tehdä :), mutta tilaa löytyy vasta päätalosta ja se taas tarkoittaa, etten ihan heti pääse ajatusta viemään eteenpäin. Hyvä olla kuitenkin suunnitelma!

   Sama harmituksen tunne nyt täällä: työ on tehty, enää ei löydy uutta. Varmaan siksi olen tätä viimeistä kohdetta vähän alitajuisestikin lykännyt eteenpäin :)

   Poista
 6. Ihania löytöjä!

  VastaaPoista
 7. Oijoi mitä ihania tavaroita! Mäkin lyösin juuri meidän aitasta lapselle sängyn, tuollaisen puisen. Tuo rautasänky on vielä ihanampi, toivottavasti saatte sen käyttöön. Piharakennusten penkominen on siitä hauskaa puuhaa, että vaikka olisi jo käynyt etsintäkierroksella niin aina saattaa nähdä samat tavarat myöhemmin uusin silmin. Meidät on juuri kutsuttu appiukon nurkkiin koluamaan, kun heidän on tarkoitus muuttaa tilaltaan pois. Aarteet talteen ennen muuttoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin on täyttä totta, että kun löydökset jäävät kuitenkin lojumaan varastoihin, niitä on kiva käydä silloin tällöin katselemassa uusin silmin, uusin tarpein ja ideoin. Yksi lempparipaikoistani onkin ollut päätalon vintti juuri tässä mielessä.

   Toivottavasti löydätte kivoja juttuja itsellenne; hieno juttu, kun avautuu tuollainen mahdollisuus!

   Poista
 8. Hienoa aarteenetsintää, tulee Peppi Pitkätossu mieleen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pepille pienetkin romut ovat aarteita - siitä onkin hyvä lähteä. Pidän tämän erityisesti mielessä, kun jonain päivänä käyn metsässä olevien jätekasojen kimppuun :).

   Poista
 9. Upeita aarteita olet löytänyt! Pikaista paranemista teille molemmille. Täällä on meillä myös yksi karvainen kaveri tötterö päässä, voi raasuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voi, raasuja siis enemmänkin :( Pikaista paranemista myös sinne!

   Poista
 10. Hienoja tavaroita! Potkukelkka ja reki ovat aivan ykkösiä jäällä liikkumiseen ja tavaran hinaamiseen. Ja kannatan ideaa tehdä hevosreestä vierassänky. Siihen kelpaisi kellahtaa nukkumaan kenen tahansa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kyllä kaikki säästetään, vaikka nyt määrä tuntuu vähän liialliseltakin rekien osalta :)

   Poista
 11. Voi miten ihania löytöjä olet tehnyt! Suurella mielenkiinnolla jään odottelemaan mitä näistä aarteista taitavissa käsissäsi vielä kehkeytyykään :) Paranemisia sekä sinulle että Maurolle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valkoinen sänky toivottavasti tulee pian käyttöön ja saan sen sijattua houkuttelevan näköiseksi! :) Kiitos, kyllä täällä toivutaan, ennemmin tai myöhemmin ;)

   Poista
 12. Oi tuollainen penkominen on niin parasta! Hienoja löytöjäkin, voi että! Paranemisia ja peukut koirulille, jospa selviää tällä yhdellä leikkauksella! Meidän pikkuterrierillä 5 vuotta sitten kasvain kaulassa, se oli silloin 3-vuotias. Ei ole olllut merkkiäkään kasvaimista sen jälkeen, oli siis hyvänlaatuinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, ihan parasta tässä koko hommassa :)

   Toivotaan, että meille käy myös näin onnellisesti. Muutama luomi on jo koiralta aiemmin jouduttu leikkaamaan sillä lopputuloksella, että neljä viidestä oli hyvälaatuisia ja yksi pahalaatuinen. Emme vielä vaivu epätoivoon, mutta toivon, että tämä nyt leikattu on tuota enemmistöä!

   Poista
 13. Hitsi mikä aarrekätkö vintillä olikaan :) Maurolle pikaista paranemista ja Sinulle myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä, hyödyllisiä ja kivoja aarteita löytyi! Kiitokset toivotuksista!

   Poista
 14. Rautasängystä saisi "kaksipulisen" vaatekaapin. Laitat sen seisomaan toinen pääty lattialla, ritlähyllyjä toiselle puolelle pinnojen väliin jahenkareita "yläpään" jalkoihin. (Toivottavasti ymmärrät mitä tarkoitan)

  Kristiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärsin kyllä, kiitti! Kyllä siitä jotain kivaa keksitään :)

   Poista
 15. Oooh mikä aarreaitta! Onnekas sinä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tämmöinen varasto tuli hankittua ;)

   Poista
 16. Anonyymi9.58

  Hienoja aarteita! Älkää vaan tehkö reesta kasvilavaa tms. Monet ovat pilanneet hienot reet juurikin näin, käsittelemätön puu ei ajansaatossa kestä vettä. Ennen vanhaan reet pidettiin suojassa, kun ei käytetty. Sänky/sohva on hyvä idea.

  Paranemisia molemmille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin, samaa mieltä olen, koska tämä on arvoesine! Kiitokset!

   Poista
 17. Oikea aarreaitta! Pikaista paranemista molemmille!

  VastaaPoista
 18. Pikaisia paranemisia ja hienoja aarrelöytöjä! Mauron toipilaskuva oli liikuttavan suloinen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Vielä se on vähän reppana, mutta parempaan päin!

   Poista
 19. Paranemisia sinne päin ! Tuo rautasänky "osu ja uppos" ainakin mulle...näkisin juuri tuollaisen koristeena siinä mun tulevassa kasvihuoneessa..-ihana-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo sinne tuollainen sopisi! Toivottavasti mulla löytyy arvoisensa paikka sille.

   Poista
 20. Pikaista parenemista molemmille! Ihania aarteita löytyy tilalta, onneksi ennen ei heitetty kaikkea pois vaan säilöttiin teitä varten :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Cheri. Niinpä, nämä ovat meitä tuolla odotelleet ihan rauhassa!

   Poista
 21. wauuuu... mikä rautasänky ja puusänky sekä rukki. Tulee varmasti ihan lapsenomainen seikkailumieli etsiessä aarteita :-)

  VastaaPoista
 22. Anonyymi12.07

  Tuo sängyssä oleva kivijuttu taitaa olla ns teroituskivi (slipsten ruotsiksi). Kannattaa säästää ja ottaa käyttöön, sillä saatte kirvestä, viikatetta jne teräväksi:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvä, kiitos. Täytyy tutkia tarkemmin, kun se saadaan ihan kunnolla päivänvaloon!

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...