torstai 26. joulukuuta 2013

Joulun kestävät lahjat

Nyt seuraa kooste meidän perheen joululahjoista. Mauro sai harmaan ja vaaleanpunaisen röhkivän possun. Harmaa on saanut olla rauhassa, kun taas vaaleanpunaista se on tökkinyt koko joulun. Jos joku yrittää väittää, ettei koirilla ole kykyä nähdä värejä, niinkuin olen kuullut, on tämä empiirinen koirakoe osoittanut ihan muuta. Tyttökoirien kannattaa siis edelleen pukeutua pinkkeihin kaulapantoihin, koska ainakin meidän metsästyskoira harjoittaa tällaista luonnonvalintaa.


Meillä on tapana keskittää eteentulevia hankintoja jouluun, jotta lahjat olisivat mahdollisimman tarpeellisia, kestäviä ja taloudellista ajattelua edistäviä. Turhakkeita olemme onneksi oppineet vuosien varrella välttämään myös lasten lahjoissa ja ostamme yleensä kalliimmat asiat käytettynä, vaikka kyse olisi joululahjoistakin. Tunnustan siis, että tuo yllä oleva possu sen harmaan kera olivat ainoat turhake-osaston lahjat. Riekaleet (taatusti jossain vaiheessa!) päätyvät kyllä energiaroskikseen ja kierrätykseen ;)

Vanhempi poika sai ainoan toivelahjansa (uskokaa tai älkää), sähkönkulutusmittarin. Olemmekin joulun aikana kaikki valistuneet huomattavasti siitä, mitä mikäkin kodin laite tai eri lamput kuluttavat.


Viikko takaperin kerroin huutokauppaostoksestani. Samoihin aikoihin huusin alla olevan 30-40 -luvun messinkisen pöytälampun, jonka päätin siltä seisomalta antaa Mikolle joululahjaksi. Hän on ollut aina erityisen kriittinen lamppujen suhteen, joten niitä on ostettu meille vain hyvin harkiten - jopa liian vähän. Siinä on muuten sisustuksen osa-alue, jossa hän on yleensä saanut tehdä päätökset! Tämän lampun huutamista en halunnut jättää väliin, koska tiesin sen olevan Mikonkin makuun. Paitsi, että uuden vastaavan hinta olisi ollut korkeampi, ei juuri tällaista tietenkään mistään uutena saisi.

Lampun toimivuutta en ehtinyt etukäteen testata, joten aaton iloinen yllätys oli, että se myös toimii. Nettihuutokaupassa on aina riski olemassa, että tavara ei olekaan toimintakunnossa tai niin hyvä kuin kuvissa näyttää. Jos hinta on kohdallaan eikä mikään riski realisoidu, ovat kaupat täydelliset. Lamppu sopii meille kotiin, mutta voisi päätyä kyllä ihan hyvin Iduriinkin. Ainiin, tämähän oli lahja, joten ei suunnitella vielä liikoja - täytyy kai antaa lahjan saajan päättää :) Pientä manipuolointia voin sivusta yrittää harjoittaa.


Lahjat saapuivat meille alla näkyvässä huippuhienossa kilpajollassa. Nuorempi poika ansaitsi tämän Winner-merkkisen optarin menestyksekkään viime kauden ja edelleen sata lasissa jatkuvan kisaintonsa ansiosta. Edellinen omistaja oli ajanut tällä ainoastaan yhden treenin ja kisan, joten tässä kohtaa teimme todellisen ekonomisen löydön: se on kuin uusi, mutta hinta käytetyn. Toivotaan, että se siivittää poikaa aallon harjalla ensi kaudella!

Jolla oli iloinen yllätys, koska olimme antaneet ymmärtää, ettei mitään uusia tulla nyt hankkimaan, vaikka sitä on kovasti yritetty syksystä asti ottaa puheeksi. Tällä on onneksi hyvä jälleenmyyntiarvo jos ja kun sen pitää hyvänä seuraavat pari vuotta. Vanhemman pojan optarin saimme taannoin myytyä lähestulkoon hankintahinnalla eteenpäin. Nyt nuoremman vanhaksi jäänyt jolla joko myydään keväällä tai otetaan mökkiveneeksi Iduriin. Se olisikin hauskaa, mutta saa nähdä, antavatko finanssit myöden.


Kohta käperryn Itämeren tulevaisuus -kirjan kanssa sohvalle ja annan mieleni lentää merelle. Vuodenvaihteen loma on mitä parhainta pyhittää seuraavan kesäkauden haaveiluun. Ainakin minulla ajatukset kääntyvät joulun vieton jälkeen heti kevääseen. Kirjassa näyttää olevan melkoisesti faktaa Itämeren tilasta kera uusien merensuojeluratkaisujen, joten viisastuakin voi ihan huomaamattaan. Viihteellisempiäkin osioita ja kauniita kuvia riittää.

  
Sain myös toivomani coretex-lumisäärystimet, jotka olisivat olleet jo viime vuonna tarpeen, kun pari kertaa tarvoimme jään yli reiden korkuisessa lumihangessa. Uskon, että niille on käyttöä tulevina vuosina (kunnon valokuvaa tällä valon määrällä en mustista säärystimistä nyt saanut.), vaikkei tänä vuonna heti olisikaan.

Nyt, kun joulu alkaa jäädä taakse, voi ihan oikeasti rentoutua :) vaikka kyllä koko joulu sujui ihanan rauhallisissa merkeissä. Meillä syödään tänään jo arkisemmin, joten keittiössä hääräämistä ja tiskejä on ainakin vähemmän. Minulla on herneet likoomassa keittoa varten. Heitän sekaan eilisen kauriin fileen jäännökset. Varmasti tulee hyvää! 

Rentouttavia välipäiviä!


32 kommenttia:

 1. Vau, sähkönkulutusmittari. Tuo täytyy laittaa muistiin kun ensi vuonna hankin lahjoja, luulen nimittäin että meilläkin tykättäisiin. Ja samaa mieltä olen lahjojen hankinnasta, meilläkin nuorimmat pojat saivat yhdet toivelahjansa käytettyinä kun sopivat tuli kohdalle juuri joulun alla. Eikä kumpikaan nurissut asiata yhtään! Mukavia lomapäiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, nyt muistaa paremmin sammutella tv:t ja tietokoneet käytön jälkeen :)

   Poista
 2. Oikein mukavia vuoden viimeisiä päiviä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Marru, samoin!!

   Poista
 3. Kivat lahjat! Tuleeko tuosta lampusta kattoon tähtitaivas?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin arvattu, 'tähtitaivas' ei yllä ihan kattoon asti, kun reiät ovat nin pienet, mutta seinille tulee!

   Poista
 4. Toi sähkönkulutusmittari alkoi kiinnostaa muakin ;) Hyvät lahjat ja todellakin, miks lahjojen pitäisi olla aina uusia. Esim. antikvariaateista ja osto- ja myyntiliikkeistä saa ihan loistolahjoja... ollaan saatu ja annettu ilolla molempia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin just, se on hyvä, kun kierrätys on noussut kunniaan. Pienellä etsimisellä voi löytää pienemmät ja isommatkin jutut siten vähän edullisemmin.

   Poista
 5. Käytettyjä on meilläkin joskus annettu ja saatukkin lahjaksi :) Tuo sähkönkulutusmittari olisi varmasti mielenkiintoinen itselläkin...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sähkömittari on ihan hitti! :))

   Poista
 6. Kestavàt ja tarpeelliset, kierràtetyt tai materiaalittomat lahjat ovat minunkin juttuni.
  Leppoisia lukuhetkià ja toivottavasti pààset pian testaamaan lumisààrystimiàsi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta, olisihan se kiva, jos jossain vaiheessa tulisi luntakin, joten toivottavasti pääsen testaamaan!

   Poista
 7. Teillä ekonomisuus on ilmeisesti periytyvää. sähkönkulutusmittari :)
  Tarpeelliset lahjat ovat järkevä valinta ja ilahduttavat taatusti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä hymähdeltiin kans tätä toivetta, mutta on se ihan mahtava. Joulun suuri paheksunnan aihe pojan taholta on ollut joulukuusen valojen kulutus. Itse olen sitä mieltä, että niiden sähkönkäyttö on yllättävän edullista ja hintansa väärti, mutta pojan mielestä nyt niihin kuluneet 14 senttiä on jo liikaa! :))))

   Poista
 8. Jotenkin hellyyttävä toive toi mittari :) Me vietettiin kummipoikia lukuunottamatta lahjatonta joulua, kun todettiin, että kaikki ylimääräiset rahat saa kyllä yhdessä kulumaan Torpan kunnostamiseen ja hankintoihin. Noh, koirille laitettiin naudan nilkat joulupakettiin :) Ja täällä on myös jo hernepussi otettu esille ;) Rentouttavia välipäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on, minunkin mielestä. Teidän koirilla olikin sitten toivejoulu myös :) Lahjaton joulu olisi myös minun mieleeni, mutta ehkä sitten joskus, kun pojat ovat isompia. Toisaalta jos hankkii jouluksi juuri sellaiset jutut, mitä muutenkin hankkisi, saa asioista tuplailon, kun ne tulevat paketissa! Aktiivisena veneilyaikana ollaan annettu pelastusrenkaita ja muuta katsastustavaraa vähän vitsimielessä toisillemme. Se on ihan hauskaa.

   Poista
 9. Kivoja välipäiviä teille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin sinulle Hannele!

   Poista
 10. Voi miten kivoja ja fiksuja lahjoja! Meilläkin vietettiin lähes lahjatonta joulua taas kerran. Minun vanhemmat haluavat edelleenkin ostaa tyttärilleni eli ainoille lapsenlapsilleen pari ns. järkevää lahjaa ja se heille sallittakoon :) Leppoisia lukuhetkiä sinulle ja muutenkin mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se on, vähemmän on enemmän!

   Poista
 11. Se on fiksua keskittää jouluun ihan tarpeelliset hankinnat. Ja tuo sähkönkulutusmittari on aivan huipputoive, kertoo fiksusta nuoresta miehestä;) Ja Mauron riemun omasta lahjastaan voi lähes nähdä mielessään;) Mukavaa loppuvuoden päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Fiksu tai pihi, jompi kumpi tai molemmat ;) Mauron harmaasta possustakin taisi tulla kestolahja, kun vieläkään se ei ole siihen koskenut! Kivaa loppuvuotta myös sulle!

   Poista
 12. Hyötylahjat ovat parhaita. Ahdistun nykyään, jos taloon tulee yhtään ylimääräistä sälää. Ja sitähän on mahdoton kokonaan välttää, kun asukkaina on useita "kilttejä" lapsia. Tänään suunnistan alennusmyynteihin hankkimaan ensiavuksi uusia seinähyllyjä. Tarvitsen selkeyttä tähän joulunjälkeiseen legolandiaan.
  Arki on joulun jälkeen aina helpotus, vaikka joulu niin ihanaa onkin :). Hyvää loppuvuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikkulasten kanssa on vähän eri. Huomaan ihan selvästi, että meillä on nyt eri mahdollisuudet kuin joitakin vuosia sitten miettiä tällä tavalla 'järkevästi' lahjojen tyyliä ja määrää, kun pojat eivät enää ole pikkupoikia vilkkaimmassa leikki-iässä. Koita saada järjestys huusholliin! :))

   Poista
 13. Viisaita ja kivoja lahjavalintoja!

  Kunpa mahdollisimman moni alkaisi ajattelemaan joululahjojen ja muidenkin lahjojen suhteen samoin.


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti Sussi; luulenpa, että kestävän kehityksen joulu on jo vallannutkin alaa. Ainakaan galluppien mukaan suomalaiset eivät ole lisänneet kulutusta aiemmista vuosista. Muutenkin kierrätystrendi edesauttaa ajatusta, että selviäisikö vähän vähemmälläkin tavaravuorella.

   Poista
 14. Viisaita valintoja!

  Tuo sähkönkulutusmittari olisikin mielenkiintoinen. Sehän saattaa maksaa itsensä sähkön säästönä ja sen jälkeen mennä vielä plussan puolelle. Pitää laittaa harkintaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon kyllä, että tietoisuus laitteiden kulutuksesta auttaa säästämään ja itse mittari (ainakin tämä malli Clas Ohlsonilta) maksoi vaivaiset 15 €. Laita harkintaan vaan. Mittari auttaa ainakin sellaisessa säästämisessä, että yhä harvemmin ehkä jättää esim. telkkua, tietsikkaa tai turhia valoja päälle, jos on vaikka todennut kyseisen laitteen sähkösyöpöksi. Etenkin lapselle, mutta kyllä myös myönnän, että mulle itsellenikin tuo mittari konkretisoi kulutuksen ihan eri tavalla, vaikka toki olen tiennyt, että esim tv kuluttaa paljon. Nyt kun näkee, että kuinka paljon, hämmästyy oikein. TV näyttäisi olevan meidän perheen sähkösyöppö pahimmasta päästä.

   Poista
 15. Anonyymi21.39

  Kaikki eivät pysty ideaaliin, kyllä meillä on annettu härpäkkeitä ja muovileluja lapsille.

  VastaaPoista
 16. En missään nimessä julista oikeaa tai väärää, meidän joululahjamme ovat ideaaleja meille, toivottavasti ei kellekään muulle. Kun lapset olivat pienempiä, on meilläkin ostettu muovileluja, legoja ja autoratoja jne. Niidenkin osalta kierrätys on hyvä juttu ja kohtuullisuus - mielestäni - tärkeää. Kukin tavallaan, ehdottomasti ja toivottavasti teillä oli kiva joulu lahjoineen!

  VastaaPoista
 17. Nyt pisti hymyilyttämään :) Arvostan tuota opetusta, mitä lapsille annatte.

  Meillä mentiin pienillä paketeilla. Aikuisille yhdet, ettei kummipoika luule tuhmiksi ;) Vastustan turhakkeiden hankkimista ja antamista antamisen vuoksi. Ajatuksella annettu on arvokkaampi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Laura, mutta välillä tuntuu siltä, että lapset ovat valistuneempia kuin vanhempansa!

   Ajatuksella annettu on paras - samaa mieltä - olkoon vaikka kuinka pientä tai *mitätöntä*!

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...