perjantai 23. heinäkuuta 2021

Ei pukkaa priimaa

Olemme edenneet kirjastokamarin tapetointiin. Pohjatyönä seinissä on  huokolevytys, esiliisteröinti ja sen päällä makulatuuritapetti. Tapetiksi valikoitui ihastuttava Lim och Handtryckt AB:n Slottsviken-niminen käsinpainettu jugend-perinnepaperitapetti. Liisteri on tärkkelysliisteriä eli kaikki kerrokset ovat hengittäviä. 

Juuri ennen tapetoinnin aloitusta tekstailin ystäväni kanssa ja lopetin viestittelyn kertomalla, että nyt ryhdyn tapetointihommiin. Viimeisenä viestinä häneltä tuli tsemppiviesti, että "te olette kyllä niin taitavia!". Tämän kannustamana laitoimme hippulat vinkumaan ja tapetoimme 1/3:n huoneesta.  

Seuraavana aamuna palasin kamariin aikomuksenani jatkaa hommaa. Melkein purskahdin itkuun, kun huomasin parissa paikassa liisteröinnin jättämiä rumia jälkiä. Yhyy! Kokonaiskuvassa niitä ei huomaa, mutta lähempää tarkastelua noissa muutamassa kohdassa tapetti ei kestä. Voihan surkeus!! :( Olimme sorittaneet tapetoinnin aivan samalla tavalla kuin aiemmin keittiössä, mutta siellä oleva tapetti on Duron paperitapetti. Miettiessäni syytä nyt tapahtuneeseen, tulin siihen johtopäätökseen, että tämä tapetti pitäisi varmaan tapetoida hyvin niukalla liisterimäärällä. 

Surullisena jatkoin tapetointia ja harmittelin, että olimme ehtineet saada edellisenä päivänä näinkin paljon valmiiksi. Seuraavana päivänä järkeilyni osoittautui paikkaansapitäväksi: yhtään vastaavaa märkää jälkeä ei tullut toisen päivän tapetoinnista, kun käytin todella vähän liisteriä ja sivelin liisteriä ohuelti myös makulatuuritapetin pintaan ennen uuden vuodan kiinnitystä. Jatkan tänään huoneen loppuun samalla tekniikalla, mutta harmittaa tuo alkupätkä ihan vietävästi! Kallis tapettikin... Ehkä laitan pariin pahimpaan paikkaan paikkatapetin, jos tapettia jää yli. 

Muuten olen aika tyytyväinen lopputulokseen ja karttuneisiin taitoihin. Jokainen vuota pitää vatupassilla katsoa, onko se menossa suoraan ja kun ei tämän talon tapauksessa ole, pitää löytää kompromissi kuvion kohdistamisen ja suoruuden korjaamisen väliltä. Näin iso kuvio ei voi alkaa heittää vinoon, vaan mieluummin pitää tinkiä pari milliä kohdistuksesta. Ei siis ole aivan helppoa. Myös kulmat ovat erittäin vaikeat, kun seinät ovat vinot sekä korkeus- että syvyyssuunnassa. Ratkaisin huoneen vaikeimman kulman leikkaamalla vuodasta hyvin kapean kaistaleen kuviottomasta kohdasta, jolloin sain väkisinkin tapettiin tulevat rypyt viillettyä reunoista auki. Kyseisen reunan päälle sain tapetoitua taas uuden kokonaisen vuodan suoralle seinälle.

Kaikenlaista tässä oppii. Täytyy ehkä myös varovasti jostain pienestä kohdasta kokeilla, onnistuisiko noita märän näköisiä kohtia "pesemään" pois vielä jälkikäteen tapettia kastamalla, vaikka pidän tätä kyllä epätodennäköisenä korjausliikkeenä. 

Voivottelee,


   

10 kommenttia:

 1. Onpa harmi että tuli nuo laikut. Voisikohan tapettitalolla olla vinkkejä tuohon? Ihana harmoninen kokonaisuus tulossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä muuta sano. Luulen, että pitää ottaa yhteys L&H:iin, jos täsmäneuvoja haluaisin, mutta ehkäpä kokeilen ensin kastamista ja sitten päälletapetointia. Kiitos!

   Poista
 2. Kaunis taustakuva

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tykkään itsekin kovasti tapetin hienostuneesta kuviosta!

   Poista
 3. Olen laittanut jonkin verran paperitapetteja, enkä ole ikinä törmännyt tuollaiseen ilmiöön. Onpas tosiaan harmillista! Saisiko taulujen / huonekalujen sijoittelulla piiloon..?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on mietinnässä tapetit vielä toiseen kamariin ja eteiseen, ja nyt en kyllä aio jatkaa Lim och handtrycktin tapeteilla enää niissä. Se on harmi, koska niissä on ihana käsinpainettu, elävä ja hieman koholla oleva pintastruktuuri, mutta en halua ottaa riskiä enää muissa huoneissa. Ja koska hinta on myös 2-3 -kertainen muihin valmistajiin nähden.

   Ajattelin ihan samaa, että kun alan sisustaa huonetta, täytyy katsoa, miten kalusteet asettuvat. Jos joku ko. huono kohta jää selkeästi näkyville, heitän uuden vuodan päälle. Kyllä tästä selvitään :)

   Poista
 4. Meillä on kokemusta vain Pihlgren&Ritolan tapeteista ja niiden kanssa ei ole ollut tuota ongelmaa. Harmillinen juttu. Ehkä odottaisin kun koko huone on tapetoitu ja katsoisin sitten häiritseekö silmää liikaa ja uusi vuota tilalle jos häiritsee.
  On kyllä todella kaunis tapetti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi varmaan pitänyt olla ammatiltaan tapettimaestro, että tämän olisi ennalta ymmärtänyt, tiedä häntä. Nyt mietin tarkkaan muiden huoneiden tapettivalinnat. Valmistaja menee seuraavissa huoneissa vaihtoon, vaikka L&H:lla on ihan mielettömän kauniita ja uniikkeja vanhoja tapetteja ja olen niihin kovasti ihastunut muihinkin!

   Poista
 5. Anonyymi23.16

  Duron tapetti on niin helppo tapaus, että ei paperitapetiksi uskoisi. P&R vaatii enemmän kärsivällisyyttä, mutta on sitten seinällä myös paljon enemmän paperitapetin näköinen. L&H:sta ei kokemusta. Pohjan liisteröinti+ohuesti tapettiin on kokeilemisen arvoinen juttu, testaan P&G:hen, kunhan kastelemiselta joskus joudan sisähommiin;).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Duro oli kyllä tosiaan helppo. Onneksi Durolla on jotain kauniita vaihtoehtoja, joita muutenkin olin miettinyt seuraaviin huoneisiin... Saa nähdä!

   Ohuenohut makulatuurin liisteröinti osoittautui kyllä erittäin hyväksi menetelmäksi. Tsemppiä sinne myös tapetointiin ja ulkohommiin :)

   Poista

Kiva, kun jätit viestin!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...